Vilken årstid är bäst för att besöka franska och italienska rivieran?

Intresset för att semestra på rivieran växer snabbt och jag har den sista tiden fått flera frågor om vilken årstid det är bäst att besöka den franska och italienska rivieran. Kanske är frågorna också kopplade till den lavinartade ökningen av intresset för att åka tåg på semestern? Den franska och italienska rivieran ligger onekligen inom bra avstånd för en tågsemester. Säkert är ni flera som sitter och funderar inför planeringen av årets semester så jag tänkte att det skulle passa med ett blogginlägg på temat.

Rivieran året runt

Det kommer säkert inte som en överraskning att jag tycker att rivieran passar bra för ett besök året runt. Solen skiner ca 300 dagar om året och medeldagstemperaturen ligger som lägst runt 14 grader vilket innebär att du även på vintern kan sitta och njuta i sollä i bara t-shirt och jeans. Vi har t ex flera år i rad firat nyårsdagen med en långlunch i solen på en strandrestaurang i Nice tillsammans med god vänner.

Solbadare i Menton i januari

Rivieran är för många synonymt med palmer, blått medelhav, stränder, kändisar, lyx och flärd. Men här finns så mycket mer. Rivieran har något att erbjuda för alla smaker och intressen. När på året du ska besöka rivieran handlar mest om vad du är intresserad av att göra.

Vinter på rivieran – skidor och kultur

Skidorterna du enklast når från rivieran

Det är många svenskar som inte känner till att det faktiskt går alldeles utmärkt att ha rivieran som utgångspunkt för skidåkning. Alpes Maritimes ligger bara några mil från kusten och skidsäsongen bukar vara från december till mars/april. Inom ett avstånd om ca 4 – 4,5 timmar från Nice har du inte mindre än 25 skidorter att välja på.

De två skidorter som ligger närmast Nice är Auron och Isola 2000. Till dem tar det ca 1,5 timmar med buss eller bil från Nice. Båda skidorterna har runt 50 pister och passar utmärkt för en långhelg även om Isola 2000 kanske inte är den mysigaste byn i alperna.

Alpes Maritimes

På ca 2,5 timmars avstånd från Nice så hittar du ännu fler och mer genuina skidorter som t ex Val d’Allos i Frankrike eller Limone i Italien. Val d’Allos högsta pist ligger på 2.600 m och området är bland annat känt för sin slädbana (lite som att åka berg-o-dalbana men med kälke) och att en av byarna är byggd helt i trä. Limone är en gammal genuin italiensk bergsby och bjuder på massor med atmosfär och bra restauranger. Vill du läsa mer om Limone och få tips på bra hotell och restauranger så kan du göra det här.

Konst på rivieran

Konst i nice

Är inte skidor din grej så är vinter, vår och höst en utmärkt tid för att besöka någon av alla fantastiska museer som finns på rivieran. Det går inte att räkna upp alla men för att nämna några av de största och bästa; Le Musée Marc Chagall i Nice har världens största samling verk av den ryske målaren Marc Chagall.

I Nice finns också MAMAC , Nice Moderna Museum, med bland annat verk av Yves Klein som inte minst är känd för de verk han målade med sin patenterade blå färg.

Musée Matisse

I Nice hittar du också Musée Matisse med tavlor, teckningar och fotografier av och med Matisse. Missa inte heller att besöka Chapelle Matisse som ligger ovanför Vence. Chapelle Matisse, eller Chapelle de Rosaire, som det egentligen heter drivs av nunnor och Matisse ägnade 4 år åt att utsmycka kapellet som tack till nunnorna efter att de tagit hand om honom när han var sjuk. Mattisse ansåg själv att utsmyckningen av kapellet var hans största mästerverk.

Fondation maeght i Vence

När du ändå är i Vence ska du förstås också passa på att besöka Fondation Maeght som har en av världens största samlingar av skulptur och konst från 20-talets stora konstnärer. Det är en makalös samling modern konst av Miró, Giacometti, Calder, Chagall med flera. Konstsamlingen är inrymd i en fantastisk byggnad och skulpturerna står utställda i skuggan av de vackra tallarna i trädgården.

Vence by är också ett populärt utflyktsmål då byn är väldigt pittoresk och gränderna är fyllda av konstgallerier. På sommaren är det packat med turister i Vence så passa på att åka hit under lågsäsong. Till Vence åker du med buss 400 från Nice eller med tåg till Cagnes-sur-Mer och därifrån buss 94. Resväg och biljetter söker du enklast på Rome2Rio eller SNCF.

Fondation Maeght

Picassomuséet i Antibes

Picasso verkade och bodde på rivieran en stor del av sitt liv. Ett måste när du är på rivieran är därför så klart att besöka Picasso museet i Antibes, som utöver Picassos verk också har en fantastisk samling av Nicolas de Stael. Museet är vackert och ligger med en fantastisk utsikt över havet.

Picassomuséet i Antibes

Cocteau i menton

Inte långt från Nice ligger Menton som är känt för sitt milda klimat och sina citronodlingar. Här hittar du Jean Cocteaus museum med flera av Menton-sonens verk och mosaiker. Tar du tåget hit, vilket jag rekommenderar, kommer du att åka på en av de vackraste tågsträckorna på hela rivieran. Tågspåren slingrar sig fram längs med kusten och bjuder på bra utsikt över några av rivierans finaste områden som Cap d’Ail och St-Jean-Cap-Ferrat.

Utflykt till Italiens riviera

Är du sugen på att besöka den italienska rivieran är Turin väl värt ett besök. Här finns bland annat världens största egyptiska museum utanför Kairo och ett väldigt trevligt filmmuseum som du inte vill missa. Här kan du läsa mer om vad du kan hitta på under en weekend i Turin. Till Turin åker du enklast med tåg. Från Nice till Ventimiglia går det tåg i princip varje halvtimme. I Ventimiglia måste du byta tåg. Tågresan tar runt 4 timmar och går flera gånger om dagen. Sök på Rome2Rio och OUI SNCF.

I San Remo hittar du huset som Alfred Nobel levde i de sista 5 åren av sitt liv. Villan ligger med utsikt mot det blå medelhavet. Visste du förresten att de flesta av blommorna till Nobelfesten odlas just här i San Remo. Det är inte för inte den italienska rivieran kallas för Riviera dei Fiori. Besöker du San Remo en tisdag eller lördag kan du passa på att besöka marknaden. Från Nice till San Remo tar det ca 1 tim med tåg och tåget går flera gånger om dagen. Sök på OUI SNCF.

Vandring i mimosaskogar

Ovan är bara ett litet axplock av all konst och alla museer som finns på rivieran. Är du mätt på konst och kultur kan du så klart även njuta av vandringar längs med kusten eller att sitta i sollä på ett café eller en restaurang och bara njuta. Mimosan blommar i jan/feb så vill du vandra i mimosaskogar är vintern rätt period att söka sig hit. Medeltemperaturen dagstid ligger under dec – feb på 13 – 15 grader. På kvällar och nätter kryper temperaturen ned mot 5-8 grader. Det är inte så mycket turister och i mindre byar kan vissa restauranger och hotell vara stängda.

De två största evenemangen på rivieran under vintern är Citronfestivalen i Menton och Karnevalen i Nice som båda är i februari.

Vår på rivieran – blomsterprakt

Andra hälften av mars till början av juni är underbar på rivieran. Medeltemperaturen på dagen stiger från ca 17 – 23 grader under perioden och det är en perfekt tid för vandring, jogging och cykling. Rivierian vaknar upp igen efter vintern och folk söker sig ut i naturen. Det är fantastiskt att möta våren i bergen vid rivieran. Här kan du läsa om en magisk vandring vi gjorde i slutet av februari.

Rivieran är väl aldrig så vacker som vid den här tiden då vårblommor smyckar hela kusten. Trots det är så är det fortfarande mellansäsong vad gäller mängden turister som hittar hit.

De strandrestauranger som har varit stängda under vintern börjar öppna upp i maj. Soldyrkare och badare hittar du hela året på rivierans stränder men i takt med att vattentemperaturen stiger blir de snabbt fler. I maj ligger vattentemperaturen på runt 20 grader.

De största evenemangen under våren ligger i maj och är Filmfestivalen i Cannes och Monte Carlo Formel 1 Grand Prix.

Sommar på rivieran – sol och bad

Det är alltid turister på rivieran men i slutet av juni börjar de riktigt stora turistströmmarna komma. Fransmännens semester börjar i augusti så vill du besöka rivieran då är det bra att vara ute i god tid med bokning av hotell. Under juni – augusti ligger dagstemperaturen i medel på 23 -27 grader och vattnet på 20 -23 grader. Det innebär att det i juli och framför allt augusti inte sällan är så varmt att luften dallrar i hettan. Då går det knappt att göra så mycket mer än att leta upp sin favoritstrand och slå läger under ett strandparasoll.

Stränder finns det strösslat med längs hela kusten. De finns såväl i som mellan alla små kuststäder och växlar mellan sten och sand. På så gott som alla stränder kan du hyra solsäng, parasoll, dusch och handduk. Men var beredd på att det kan kosta runt 30 Euro för en heldag i högsäsong på de mer populära ställena.

Vill du vandra under sommarmånaderna får du söka dig upp i bergen. Med varje 100 höjdmeter sjunker temperaturen med i snitt 0,6 grader. I somras när det var över 33 grader vid kusten flydde vi värmen för några dagar och tog bilen upp till Col de Turini som ligger på 1.800 meters höjd. Där uppe var det svensk sommarvärme och det var fler än vi som sökt sig upp till svalkan. Bland annat var det flera franska sällskap som satt och läste, spelade spel eller bara umgicks över sin medhavda picknick.

I juli är det Jazzfestival i både Nice och Juan-les-Pins och i augusti är det klassisk musikfestival i Menton.

Höst på rivieran – sol, bad och vandring

September och Oktober är mina favoritmånader för ett besök på rivieran. Turisterna har åkt hem så ett lugn sprider sig längs kusten. Det är fortfarande varmt både på land och i Medelhavet. Nu är det perfekt tid att njutvandra längs havet, stanna till för ett dopp någonstans och kanske slå sig ner för en underbar långlunch på en strandrestaurang. Tips på några härliga vandringar runt kusten får du här.

Medeltemperaturen dagstid går under perioden september till oktober från ca 24 till 21 grader och vattnet från 21 till 19. I oktober och framför allt november kan det falla en del regn men det skiftar väldigt mellan åren. I oktober 2018 vandrade vi i Piemonte på leden som går från Barbaresso till Barolo. Piemonte ligger ganska mycket högre än rivieran så det är några grader svalare. Vi hade fantastiskt höstväder och vandrade genom vinfälten som höll på att skördas. På kvällarna åt vi tryffel och pasta och drack vin från området – kan det bli bättre? Vill du läsa mer om vår vandring kan du göra det här.

Både höst och vår är perfekta årstider för att utforska rivierans alla små vackra medeltida byar och besöka lokala marknader. Du kan också göra underbara vandringar på någon av de välmarkerade vandringsleder som finns överallt. Här finns också flera nationalparker inom räckhåll. De bjuder alla på hänförande natur och möjligheter till t ex ridning, canyoning, forsränning och paddling. Här kan du läsa mer om några av dem Gorges du Verdun, Mercantour och Calanques.

Jag skulle gärna vilja få höra dina tankar om bästa tiden att besöka rivieran. Vad har jag missat i mitt blogginlägg?

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

4 kommentarer

  1. […] Det finns fler vintertips att hämta i olika bloggar. Vill du ha kort och snabbläst, klickar du dig in på Maria Unde Westerbergs 7 bästa vintertips. På bloggen Strövtåg i världen kan du läsa en översikt över alla årstider, Vilken årstid är bäst för att besöka franska och italienska rivieran? […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.