Forte di Fenestrelle – Europas kinesiska mur

Forte di Fenestrelle ligger i Piemonte intill en liten alpby med samma namn. Fortet byggdes av kungahuset av Savoyen under åren 1728 till 1850 för att skydda den kungliga huvudstaden Turin från anfall från Frankrike. Fortifikationen sträcker sig över 1 300 000 kvadratmeter och består egentligen av tre fort; San Carlo, Tre Denti och Delle Valli. Forten är sammanbundna av en 3 km lång mur med 4 000 invändiga trappsteg och 2 500 utvändiga. Konstruktionen är unik i Europa och fortet har fått smeknamnet ”Europas kinesiska mur”. Sedan 1999 pryder fortet staden Turins stadsvapen och 2007 utsågs fortet av The World Monuments Fund till en av de 100 viktigaste arkeologiska platserna i världen. 

Jag bildligt talat snubblade över Forte di Fenestrelle när jag googlade på Piemonte. Hur kunde jag inte ha hört talas om Europas ”kinesiska mur” och därtill det största alpina fortet i Europa? Två veckor senare tog vi bilen och åkte upp och besökte fortet.

Respektingivande borg

Inte mindre än fyra kungar och samtidens mest kända militära byggnadsingenjörer var involverade i byggandet av Forte di Fenestrelle. Som det föll sig så kom det imponerande fortet aldrig att användas i strid men det har spelat en viktig avskräckande roll under flera historiska händelser. 

Huvudfortet San Carlo ligger längst ner och här finns bland annat ”guvernörsbyggnaden” som användes av den militära ledningen. Strax ovanför den ligger tre långsmala stenbaracker som var logement för soldaterna. Den mest imponerande byggnaden är Officerhuset. Det användes också som militärt fängelse för officerare och inrymmer 40 celler, var och en med öppen spis. I källaren finns en vattenbrunn och ett stort kök med en enorm bakugn. 

Napoleon ville riva fortet

Under napoleoneran i Piemonte gav Napoleon order om att riva Forte di Fenestrelle för att förhindra att det skulle användas i krig emot honom. Men planerna stoppades då hans militära rådgivare ansåg att en rivning skulle ta väldigt lång tid och fordra orimligt mycket manskap. Napoleon beslutade därför att utnyttja fortet som fängelse och det har härbärgerat flera namnkunniga fångar. Däribland skomakaren Pierre Picaud vars livsöde inspirerade författaren Alexandre Dumas den äldre att skriva Greven av Monte Cristo.

Här satt även Cardinal Pacca, sekreterare till påven Pio VII. Han fängslades av Napoleon 1809 och satt fånge i 41 månader. Cardinal Pacca skrev memoarboken Le mie Memorie där han beskriver det hårda livet som fånge på fortet. Fångarna fick själva betala för sitt uppehälle under fängelsetiden och de hade tillstånd att ha en betjänt med sig. Betjänterna fick lämna fortet och kunde besöka de närliggande byarna för att köpa mat och andra förnödenheter. Cardinal Pacca gav bland annat sin betjänt i uppdrag att köpa ett tjockt tyg att hänga över de höga fönstren utan glas i cellen för att försöka hålla kylan ute under vintern. 

Strategiska byggnadslösningar

Fortifikationen innehåller en mängd imponerande och militärt strategiska byggnadstekniska lösningar. Den inbyggda trappan, som går mellan fortets olika byggnader, följer bergets konturer och därför varierar höjden på trappstegen. Trappan var en välkommen transportväg, inte minst vintertid, då is och snö gjorde det svårt att ta sig fram på väga och stigar. Den användes även för att transportera krigsmaterial och trupper mellan forten. 

Här och var i trappan finns sinnrika anordningar med fällbroar över vattengravar som kunde öppnas vid ett fientligt anfall. Noga uttänkta och fiffiga broar så att anfallande soldater inte skulle hinna se vattengravarna innan det var för sent.

Under byggnaderna i Forte San Carlo löper underjordiska gångar och i guvernörsbyggnaden har möda lagts på att tänka ut hur bred trappan till övervåningen ska vara och likaså vilken gång man ska välja när man kan kommer upp till den första avsatsen. Allt för att förvilla och minimera antalet anfallande soldater som skulle kunna ta sig in. 

Forte Tre Denti och Forte Delle Valli

De två övre forten, Forte tre Denti och Forte Delle Valli, användes framför allt som utkikspunkt och försvarstorn. Härifrån kunde man även signalera med ljussignaler och brevduvor till Forte Serre Marie som ligger på andra sidan dalen norrut. Soldaterna som posterades på Forte di Fenestrelle fick vanligen börja sin tjänstgöring på det högst belägna Forte Delle Valli för att efter några år flyttas ned till huvudfortet San Carlo. Vintertid måste det ha varit fruktansvärt att sitta isolerad uppe på Forte Delle Valli med liten om ens någon möjlighet att besöka någon av byarna i dalen för proviantering. 

Fästningen lämnas åt sitt öde

Fortet användes som nationellt och militärt fängelse fram till 1920 varefter det framför allt användes som lager för militär utrustning.

Efter andra världskriget övergavs fortet helt och började snabbt att förfalla. Vegetationen tog över alltmer, träd slog rot och började växa på borggårdar och ut genom fönster och tak. Därtill plundrades byggnaderna på mycket av värde. År 1990 gick ett antal bybor i de omkringliggande alpbyarna samman och inledde den mödosamma renoveringen av fortet. Än idag drivs verksamheten vid fortet till största delen av volontärer i åldrarna 8 – 80 år och det finns inte mer än en handfull anställda.

Man kan endast besöka fortet genom guidade visningar. Vår guide är en ung kvinna som med stor inlevelse levandegör fortets historia för oss. Utöver guidade turer finns en restaurang/café och ett litet militärt museum. Sommartid anordnas föreläsningar, musik- och konstevent. 

I Fort San Carlo finns även en kyrka, den enda icke-militära bygganden i fortifikationen. Det är ironiskt nog också den enda byggnaden som skadats i krig då taket bombskadades under andra världskriget. Idag används kyrkan bland annat för bröllop och utställningar. 

Endast guidade visningar

När vi besökte fortet fanns det tre olika visningar att välja mellan. En dagstur då man går genom hela fortet och inklusive de 6 500 trappstegen från Forte San Carlo till Forte delle Valli. Väl uppe kan man njuta av en picknick-lunch med fantastisk utsikt. Känner man sig inte upplagd för trapporna så kan man gå en tre timmars tur i Forte San Carlo och en kort del av den inbyggda trappan eller göra en timmes rundtur i San Carlo. Alla guidade turer måste förbokas –  www.fortedifenestrelle.it

Utöver guidade turer finns en restaurang med café och ett litet militärt museum. Sommartid anordnas föreläsningar, musik- och konstevenemang.  

Är du nyfiken på fler fort i Piemonte så kan du resa till Cole de Tende. Missa inte heller att besöka Cuneo eller Turin när du besöker Piemonte.

Det här inlägget publicerades första gången i Rivieraklubbens tidning Rivieranytt nr 4 2022

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.