Historia och kulinariska ögonblick i Cuneo, Piemonte

Cuneo är kanske inte den första stad man tänker att man ska besöka när man reser till Piemonte. Sedan vi började renovera vårt hus i Menton har vi farit som skottspolar de 12 milen (enkel väg) till och från Cuneo. Vår byggare kommer därifrån och det visar sig att staden har ett enormt utbud av allt du kan tänkas behöva när du ska renovera ett hus. För varje gång vi besökt Cuneo har staden vuxit lite på oss och nu passar vi alltid på att stanna över natten och besöka en av alla utmärkta restauranger som finns där.

Vill du läsa om vandring i Piemonte hittar du den klassiska vandringen Bar to Bar (Barbaresco till Barolo) om du följer länken.

Beslut i expressfart

Första gången vi besökte Cuneo var när vi hade köpt vår lilla lägenhet i Menton. Lägenheten ligger i ett Belle Epoque hus som vid tidpunkten var under totalrenovering så lägenheten var bara ett skal första gången vi såg den. Byggherren hade valt ut några affärer i sin hemstad Cuneo som vi fick besöka för val av fast inredning. Vi hastade ned till Menton från Stockholm över en helg, tog med oss vår italienskspråkiga vän Karin och körde upp till Cuneo tidigt en lördag morgon. ”It was now or never”. Vi hade helt enkelt inte tid att dra detta i långbänk och åka fram och tillbaka till Cuneo flera gånger. På 6 timmar pressade vi oss igenom att välja allt och då menar jag verkligen allt; köks- och badrumsinredning, dörrar, kakel, golv och keramikplattor till balkongen. När jag tittar tillbaka på vår inköpsresa så är det knappt att jag förstår hur vi klarade av det. Men så var vi också som urkramade svampar när vi satte oss i bilen för att åka tillbaka till Menton. Den gången blev det inte så mycket sightseeing. Vi kom, pekade, beställde och åkte hem.

Sedan dess har vi varit många gånger i Piemonte men aldrig i Cuneo. Men vi har hela tiden haft en tanke om att vi skulle vilja åka tillbaka och besöka staden mer ordentligt.

Ny renovering och nya besök i Cuneo

Så köpte vi vårt lilla hus sommaren 2021 och började planera för renovering av det. Vi tog kontakt med samma byggherre som byggt om huset vår gamla lägenhet låg i. Han tog på sig jobbet och så vips var det dags att besöka Cuneo igen. Vi bokade upp Karin ännu en gång men denna gång med löfte om att vi skulle spendera en natt i Cuneo så att vi hann se lite mer av staden.

Vi bokade rum på hotell Principe di Piemonte i Cuneo. Både Magnus och jag har en förkärlek för italienska hotel som heter Principe. Det började för många år sedan då vi bodde på klassiska Hotel Principe i Limone. Vi blev förälskade i den lite gammaldags eleganta italienska känslan som genomsyrade hela hotellet. Med servitörerna i sina vita kavajer och att vi fick ett bord i matsalen som var vårt under hela vistelsen. Sedan dess sneglar vi alltid efter hotell Principe vart vi än reser i Italien och så här långt har det aldrig slagit fel. Så inte heller i Cuneo.

Chaplin med hund

Hotel Principe ligger vid en av de pampiga arkaderna som kantar torget, Piazza Galimberti, i Cuneo. Hotellet drivs av ett äldre syskonpar som alltid charmar oss direkt när vi kommer in genom hotellentrén. Mottagandet är alltid vänligt, lite förvirrande, mycket personligt och väldigt italienskt. Första gången vi bodde på hotellet visade brodern oss upp till vårt ombonade rum med utsikt över Piazza Galimberti. När han senare artigt samspråkande backade ut ur rummet smet en liten hund in varpå en Chaplinliknande filmscen plötsligt utspelade sig framför våra ögon. Det var bara hatten och käppen som fattades när brodern med ben- och armviftningar á la Chaplin försökte jaga ut hunden ur vårt rum. – ”È il cane di mia sorella”. -”Det är min systers hund” sa han upprört med ett livligt italienskt minspel och ilskna gester. Vi kunde knappt hålla oss från att bryta ut i frustande skrattsalvor innan han och hunden slutligen lämnade rummet.

Stolta Cuneobor genom historien

Sedan vi flyttat till Menton har vi på olika sätt lärt känna flera personer som bor i närheten av Cuneo. De är alla påtagligt stolta över sin stad, naturen och alperna som omger staden. Tittar man tillbaka på Cuneos historia verkar det vara en stolthet och kärlek som alltid präglat Cuneos befolkning.

Man kan säga att stadens historia tar sin början år 1198 då invånarna förklarade Cuneo som en fristående stad. De ville frigöra sig från biskoparna i Asti, Montferrato och Saluzzos styre. Därefter har Cuneo fått försvara sig och slåss mot angripare ett antal gånger under historiens lopp. 1382 köptes staden av Savojen och under 1400- till 1700-talet var staden ett starkt fäste för det expanderande Savojen och attackerades flera gånger av fransmännen. De lyckades dock endast besegra staden och dess invånare en gång. Det var under Napoleonkrigen som Cuneo för en kort tid, 1798 till 1814, var i fransk ägo.

Även senare i världshistorien har Cuneoborna visat att de inte så lätt viker ned sig. Under andra världskriget var Cuneo ett starkt fäste för den italienska motståndsrörelsen.

Open Castle Festival

Det mesta av det medeltida Cuneo har förstörts under krig och belägringar. Ringmuren som omgav staden revs under den franska ockupationen under tidigt 1800-tal. Den som tycker det är spännande med gamla borgar och slott behöver dock inte misströsta. Runt om och i Cuneo finns det ett 30-tal historiska och väl bevarade byggnader. Under maj till oktober varje år är det ”Open Castle Festival” och då öppnar slott, borgar, palats och kapell upp för allmänheten.

Piazza Galimberti

I Cuneo stad är de flesta byggnader i den gamla staden barockinspirerade och längs huvudgatan Via Roma duggar det tätt med små palats. Här finns också välbevarade arkader med affärer med vackra träfasader och originalinredning.

Mitt i Cuneo finns ett enormt torg värdigt en stad av betydligt större storlek, Piazza Galimberti. Torget lär till och med vara ett av italiens största och är uppkallat efter stadens hjälte Duccio Galimberti som slogs mot fascismen. Det är dock inte han som står staty mitt på torget utan Cuneosonen och advokaten Giuseppe Barbaroux. Duccio Galimberti dödades av fascisterna 1944 och hans hem på Piazza Galimberti 6 är numera museum. Utanför entren till museumet sitter en en sten med ett citat från Galimberti ingraverat ”Fyll ditt liv med erfarenheter, inte saker. Skapa historier att berätta, inte saker att visa upp.”

Cuneo en restaurangstad

Att ströva runt i de gamla delarna av Cuneo är väldigt mysigt och du behöver inte vara rädd för att gå hungrig. Som överallt i Piemonte finns här fullt av restauranger med fantastiskt god mat och goda viner. Vi blev faktiskt litet till och med lite överraskade över hur uppdaterad Cuneos restaurangscen är.

Tycker du om kött är restaurang Bove’s ett måste. Det är sonsonen till en av italiens mest kända slaktare som har öppnat restaurang i Cuneo. Här spelar köttet huvudrollen även om det finns några andra rätter och sallader att välja på. Vi var hungriga som vargar efter en dag i bad- och köksaffärer och tog in varsin gourmethamburgare med betoning på Gourmet. Restaurangmiljön är ombonat retro 1940-tal i original och du behöver boka bord.

På vägen tillbaka till hotellet hörde vi musiktoner som slingrade sig genom en kyrkport. Vi slank in och kom in i en otroligt vacker kyrksal om vi senare förstod var katedralen i Cuneo. Vi slog oss ned och fick lyssna till en helt magisk Bachkonsert med orkester och kör. Det är svårt att tänka sig en mer oväntad men också osannolikt vacker avslutning på en härlig kväll.

Osteria Vecchio Borgo är familjeägd sedan många år och ligger på en av gränderna i gamla stan. Här är det traditionell slow food som gäller. I köket är det Antonietta som är drottning och Valentina som är prinsessa souschef och dessertmästare. Här får smaklökarna hoppa av glädje från första tuggan. Se till att lämna rum även för desserten.

4 ciance är omnämnd i Michelin guiden som en BiB Gourmand restaurang och det är lätt att förstå varför. Här får du vällagad mat på de bästa råvarorna som säsongen erbjuder. Stämningen är, som alltid i Cuneo, vänlig och välkomnande.

Pasticceria Arione och Ernest Hemingway

Ett absolut måste när du är i Cuneo är att besöka Pasticceria Arione. Här kan du äta den berömda Cuneesi al Rhum, en marängboll med choklad smaksatt med rom. Att besöka Pasticceria Arione är en upplevelse i sig. Inredningen är i original från 1920-talet och bakverken som du hittar här är magnifika. Även Ernest Hemingway har stannat till här för att njuta av en Cuneesi al Rhum när han 1954 stannade till i Cuneo på sin bilresa från Milano till Nice. Se till att du har tid på dig när du kommer. Du kommer att vilja sitta en stund och njuta och det är risk för att det är kö för att komma in. Undvik tiden för den italienska ”andra frukosten” vid 10-tiden. Då är det garanterat smockfullt i caféet.

Pastificio Boetti

Vid ett av våra besök i badrumsbutiken i Cuneo så ville vi köpa med oss pasta hem till Menton. Vi frågade ”vår” badrumsexpert Luisa vart vi skulle gå för att få den bästa pastan. Hon ropade omedelbart på Carlo och sa – ”Vill ni ha råd om mat då är det Carlo ni ska tala med. Det finns ingen som är mer matintresserad än han”. Carlo, som för övrigt är väldigt duktig på badrumskakel, tvekade inte en sekund -”Ni ska gå till Pastificio Boetti. De har den bästa pastan i Piemonte”. -”Förutom pasta måste ni köpa en Bonet” fortsatte han bestämt. Bonet visade sig vara en ljuvlig chokladefterrätt som fått sitt namn efter en hatt. Perfekt att avsluta en pastamåltid med genom att så att säga ”sätta på sig hatten” eller snarare ”lägga locket på”.

Bilvägen till Cuneo från Rivieran

Den snabbaste vägen att bila till Cuneo från Nice är att åka motorvägen till Ventimiglia och därifrån ta väg D6204 genom Royadalen upp till Tendepasset. Tyvärr är passet för närvarande stängt på grund av de omfattande skador som stormen Alex lämnade efter sig hösten 2020. Royadalen var ett av områden som drabbades hårdast men fruktansvärda översvämningar och bortspolade hus och vägar. Återuppbyggnaden pågår och man har kommit en bra bit på väg men Tendepasset beräknas inte öppnas igen förrän fram mot 2025. Under tiden renoveringen av Tendepasset pågår är den snabbaste och bästa vägen att köra SS28 över Colle di Nava. Från Nice tar du motorvägen till Imperia där du kör av till SS28.

Ett annat alternativ är att åka över Turin. Det är längre och du riskerar att hamna i bilköer på motorvägen. Men har du tid och har du aldrig besökt Turin så lovar jag att du inte kommer att bli besviken om du gör ett stopp i Piemontes huvudstad. Det är en stad som är värd minst en, helst två övernattningar.

En Cuneesi al Rhum och en Cuneesi al caffè
Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.