Charmigare och billigare än Milano. God mat, rolig kultur, god choklad, glass som gör dig lycklig. Turin seglar snabbt upp bland favoriterna för en weekend resa. Dessutom är Turin huvudstad i Piemonte som av Lonely Planet utsetts till den mest spännande regionen i världen 2019. Före Catskills i USA, Norra Peru, Gujarat i Indien och Valle del Elqui i Chile.
Hungrig ankomst
Vi kommer till Turin vid 19-tiden. Vi har inte bokat något hotell men jag har googlat upp ett som verkar bra och inte så dyrt. Google Maps kör runt oss i cirklar i stan. Hotellet är omöjligt att hitta. Magnus energinivå är i botten och när vi för tredje gången kör förbi ett vackert torg med ett hotell som ser trevligt men dyrt ut är det kört. Det är hit men inte längre. Hotellet har ett ledigt rum så vi checkar in och övertygar snabbt oss själva att det är jättebra att vi bor på ett lite bättre hotell då det ska vara snöblandat regn i Turin i morgon. Vi kommer säkert att vilja spendera lite tid på hotellet. Dessutom hade de ju egen parkering. Hmm…
Jag har verkligen sett fram emot att besöka Turin som bland de flesta svenskar nog är mest känt som Fiats hemstad. Men Turin har genomgått en förändring under de senaste åren har tagit klivet från industristad till en lockande turiststad med både konst, kultur, shopping och massor med trevliga restauranger. Här kan du också äta glass som kommer få smaklökarna att spritta av glädje. När vi besökte Turin var det regn och snö som avlöste varandra men trots det kände vi av vilken romantisk stad det är. Ett besök under vår eller höst måste vara helt perfekt.

Exklusiv shopping-galleria The perfect outfit
Turin – en kungastad
Italien var ett kungarike innan man efter en folkomröstning 1946 blev republik. Det var i Turin kungafamiljen av Savoia bodde och Turin var faktiskt även Italiens första huvudstad under 1861 till 1865. Den kungliga prägeln i staden finns fortfarande kvar. Inte bara i Palazzo Reale som idag är museum och utställningslokal utan även i de valvtäckta trottoarerna som skyddar mot sol och regn. Det var kungafamiljen som ville kunna gå torkskodda till och från floden Po som lät bygga de vackra arkaderna. Idag ligger det restauranger, cafféer och lyxvarumärken i arkaderna. Den framgångsrika kedjan Eataly öppnade sin första restaurang och affär i Turin och den finns fortfarande kvar på via Lagrange.
Via Po Bokhandel på Via Po En av alla mysiga caféer i Turin
Du tar dig lätt runt i centrala Turin till fots. De största shoppinggatorna är Via Po som går från Palazzo Reale till floden Po, Via Lagrange, via Roma och Via Garibaldi. Men du hittar trevliga små butiker runt om i Turin. Vill du gå på marknad ska du besöka Porta Palazzo som börjar vid Piazza della Repubblica. På lördagar hittar du loppmarknaden il Balon här.
Palazzo Reale Kungliga trädgården
9 tips för en week-end i Turin
Egyptiska museet
Musei Egizio är det näst största Egyptiska museet i världen efter det i Kairo. Museet ligger mitt i centrum i ett gammalt barockpalats och är helt fantastiskt att besöka. Utställningarna är väldigt välgjorda och här finns allt från vardagsföremål till sarkofager, mumier och en hel grav som flyttats hit.

Filmmuseet
Museo del Cinema ligger i en gammal synagoga, La Mole del Antonelliana. Byggnaden är väldigt vacker både in- och utifrån men syns knappt, trots sitt 167 meter höga torn, då den ligger inklämd mitt i ett kvarter i centrum. Vi åkte upp i tornet som du kommer till via en glashiss med spektakulär utsikt även över insidan av byggnaden. Väl upp har du en perfekt utsikt över Turin. När vi var där var det både dimmigt och regnigt men det har ju också sin charm. Den som inte är superförtjust i höjder kan nog tycka att både hissfärden och besöket på toppen är lite i läbbigaste laget. Själva museet är underbart. Vi strövade omkring länge genom utställningar om filmens historia, gamla filmaffischer, välgjorda temarum och filmdukar med filmklipp som du kan titta på skönt tillbakalutad i en liggfåtölj.
Hissen i filmmuseet Svensk film på italienska La Mole del Antonelliana
La Barriera di Milano
Det här kvarteret ligger lite i utkanten av centrum och var tidigare ökänt för sin brottslighet. Idag är det på väg att bli att italienskt Soho med konstnärer, caféer och barer. Flera av kvarterets fasader har täckts av muralmålningar. Lavazza har flyttat hit sitt högkvarter och i samma byggnad har den spanske stjärnkocken Ferran Adriá öppnat sin första restaurang utanför Spanien, Convidere. Temat för restaurangen är inspirerat av italienarnas familjeluncher på söndagarna
Konsten är närvarande på gatorna i Turin Vid Turins universitet
San Lorenzo och Duomo di San Giovanni Battista
Turin är fullt av vackra gamla kyrkor. San Lorenzo som ligger bredvid Palazzo Reale är väl värt ett besök. Arkitekturen är väldigt speciell med en kvadratisk bas som utvecklas till en oktagon för att avslutas som ett grekiskt kors högst upp. Alldeles i närheten av San Lorenzo hittar du Duomo di San Giovanni Battista där det som sägs vara Jesus svepduk förvaras sedan 1500-talet. På duken finns ett svagt avtryck av ett ansikte och en manskropp.

Turin en stad av choklad
I centrala Turin finns det inte mindre än 17 chokladfabriker och 17 till om du räknar med ytterområdena. Varje år i mars hålls här en stor chokladfestival. Ferrero Rocher är en av de mest kända tillverkarna med sina Rocherbollar, Mon Cheri praliner och inte minst Nutella. (Som du kan köpa i 3 kg förpackningar på Italienska bensinmackar). Du får inte heller missa att dricka en Bicerin – en choklad med lite kaffe och toppad med vispad grädde – mums!
Cafée med choklad Un Bicerin
Glasscaféet Fiorio
Inget besök i Turin kan vara komplett utan ett besök på det kända glasscaféet Fiorio på via Po. Glassen är magiskt god och ett besök är ett måste även för Italienare som är på besök i staden. Testa gärna choklad eller Gianduja (hasselnötschoklad) som båda är typiska för Piemonte.
Glassbarer finns det överallt i Turin Glassk´cafée Fiorio
Aperitif – ett måste
Italienare älskar sin aperitif och Turinborna är inget undantag. Staden är full av barer som serverar aperitifs med tilltugg. Men se upp – tilltuggen är ofta så många och matiga att du inte har plats för någon middag om du smakar på allt som serveras.
Vill du gå på ett riktigt inneställe måste du besöka Bar Cavour på Piazza Carignano 2. Baren ligger en våning upp och är inte lätt att hitta om du inte vet om att den finns där. Vi hittade dit av av en slump och hade tur som fick bord så det kan vara värt att boka i förväg (+39 011 1921 1270).
En ovanligt liten aperitif Bar Cavour
Del Cambio
Del Cambio är en institution i Turin. Restaurangen öppnade 1757 och här har bland annat Cassanova, Puccini, Balzac, Verdi, Audrey Hepburn, Maria Callas och Gabriele d’Annunzio ätit middag. Restaurangen är varsamt och vackert renoverad och har en Michelinstjärna. Stämningen är italienskt varm och välkomnade och maten utsökt. Nu förtiden finns även en bakficka Farmacia som ligger strax intill.
Del Cambio Turins äldsta restaurang
Museo Ettore Fico
MEF, som det kallas i folkmun, ligger i en gammal fabrikslokal och har på kort tid blivit en av Turins viktigaste platser för samtida konst. Turin är billigare än andra italienska städer och det många unga konstnärer som söker sig hit.

Vårt hotell?
Vi bodde på NH Collection som visade sig ligga perfekt placerat i Turin på Piazza Carlo Emanuele II. Hotellet ligger i ett gammalt palats som innan det renoverades var totalt nedgånget. Vi sov gott i de bekväma sängarna och för en frukostälskare som jag, var frukostbuffén rena himmelriket.
Här kan du läsa mer om Turin om du är intresserad
[…] du sugen på fler Italienska städer? Missa inte underskattade Turin – en stad som många tror bara är en gammal industristad när det i själva verket är en […]