Bocuse d’Or i Lyon

Den som tror att Bocuse d’Or är en en stillsam tråkig kocktävling behöver tänka om. Jisses vilket publikstöd och vilken ljudvolym det var på tävlingsarenan! Det är inte heller något tvivel om att nerven och spänningen var hög genom hela tävlingen. Uppsättningen av scenen, med kommentatorer, filmer av de olika ländernas rätter på storbilds-tv och intervjuer med de tävlande lagen var väldigt proffsigt gjort.

Vi var någonstans kring 100-150 svenskar som var på plats i Lyon och hejade på Sebastian Gibrand och Sverige. Läs mer om Sebastian och det svenska kockteamet här.

Fight mellan hejarklackar

Och Hejade gjorde vi. Våra hejarklacksledare drev på oss så det stod härliga till! De olika ländernas hejarklackar gjorde allt de kunde för att stötta sina lag men också för att överrösta alla andra. Storbritannien hade med sig en orkester som spelade ”Rule Britannia” med jämna mellanrum, Japanerna hade med sig stora trummar som de drev igång sina supportrar med och Schweizarna hade med sig stora koskällor som de kånkade runt på. Danskarna gjorde sitt bästa för att ”reta” oss svenskar genom att spruta ned oss med konfetti i form av danska flaggor och försöka invadera våra sittplatser.

Prestigefylld tävling

Bocuse d’Or är utan tvivel den mest prestigefulla tävlingen som finns för kockar. Kockarna och deras lag satsar verkligen allt för att vinna! Tävlingen går vartannat år och inte sällan har förberedelserna tagit mer eller mindre heltid under de två år kockarna har på sig. Allt är planerat in i minsta detalj.

En lite rolig men också väldigt beskrivande historia från årets tävling är att vårt svenska lag när de kom ned till Lyon upptäckte att de inte kunde hitta champinjoner som var tillräckligt bra på plats. De ringde hem till vänner som skulle ned och titta på tävlingen och bad dem ta med sig champinjoner från en särskild odlare i Skåne. Det fick inte vara vilka champinjoner som helst och det var viktigt att de alla var av en viss storlek. Odlaren kontaktades och gick ut och mätte svamparna. De var några millimeter för små och behövde växa på sig över natten. Två lådor svamp fick levereras på en rastplats längs med motorvägen till flygplatsen dagen efter. Nerverna hos det svenska teamet var nog på helspänn innan champinjonerna var på plats i Lyon.

Shira

Tävlingen äger rum på en mässa i Lyon som heter Eurexpo. Det är en enorm mässlokal och samtidigt som Bocuse d’Or genomförs Europas största restaurangmässa, Shira. Våra svenska mässor i all ära men de är ärligt talat ingenting mot denna enorma utställning – det var monter på monter på monter med allt från inredning, porslin, mat och dryck. Enligt Shiras hemsida hade de i år knappt 3000 utställare och 208.000 besökare.

Visit Sweden var också på Shira med en trevlig monter precis innan ingången till Bocuse d’Or tävlingen. Det bord de hade uppställt i Lyon har de även ställt upp på 7 olika platser i Sverige och du kan boka det för en middag. Gå in på visitsweden här.

Bocuse d’Or

Bocuse d’Or startades 1987 av den legendariske franske kocken Paul Bocuse. Pauls hemstad var Lyon, staden som också går under smeknamnet, Frankrikes mage, då staden är känd för sin goda mat. Här finns flera Michelinkrogar men även massor av trevliga Bouchons – som är Lyons svar på det som överallt annars kallas Bistro. På en Bouchon äter du vällagad traditionell mat från Lyon.

Bocuse d’Or tävlingen är upplagd så att alla lagen ska laga två rätter för 14 personer vardera på 5 tim och 35 min. Ingredienserna är delvis styrda och tävlingsreglerna för kötträtten annonserades i slutet av september och för fiskrätten den sista oktober. I år var det kalvracks med tillval av kalvbräss, lever, njure, fötter och/eller tarmkrås och minst 3 tillbehör och en sås. Fiskrätten var en Chatreuse (typ grönsakstårta) som till minst hälften skulle bestå av grönsaker och skaldjur.

Det är en domare från respektive tävlande land, 24 stycken, som är med och dömer och 3 huvuddomare. Bedömningskriterierna är bland annat smak, teknik och presentation.

Lyon på kvällstid?

Vad vi gjorde på kvällarna? Självklart besökte vi två av Paul Bocuses alla restauranger och Bouchons i Lyon. (Vi var inte på hans 3-stjärniga restaurang men det står på to-do listan). Vi passade på att äta traditionella franska rätter som sniglar, kyckling från Bresse och hare. Magnus vågade sig till och med på Tête du Veau – kalvhuvud – men där gick gränsen för mig.

Lyon

Lyon är en väldigt trevlig stad väl värd en weekend. Som ett litet Paris med vackra byggnader, torg och floderna Rhône och Saône som går genom staden. Lyons gamla centrum finns med på UNESCOs världsarvslista då det är ett av Europas största områden med renässansarkitektur.

En spännande detalj är att Lyon är fullt av ”traboules” – lönngångar. Det är som hemlig gångar som går mellan parallellgatorna. Du öppnar något som ser ut som en vanlig port men i stället för att komma in i ett hus kommer du in i en hemlig gång som leder till en helt annan gata. Gångarna användes flitigt av motståndsrörelsen under 2:a världskriget och det är så klart svårt att hitta dem om du inte vet var de finns. Boka en guidad tur så du inte missar dem.

Hur tar man sig till Lyon

Jag flög till Lyon via Frankfurt. Men det går också enkelt att ta sig hit med tåg från Paris eller Marseille. Det tar ca 2 tim från båda städerna. Den korta restiden och den goda maten är säkert en förklaring till varför det är så många Parisare som gärna gör weekend resor hit. Vi hann inte med att se så mycket av Lyon denna gång men vi vill gärna komma tillbaka.

Sebastian Gibrand en kock att hålla koll på

Sist men inte minst – håll utkik efter Sebastian Gibrand! Förutom att han är en väldigt trevlig person så lagar han gudomlig mat! Det ska bli spännande att följa hans fortsatt karriär i kockvärlden.

Svenska kockar som tävlat i Bocuse d’Or

Mathias Dahlgren vann Bocuse d’Or 1997. Melker Andersson, Henrik Norström, Jonas Lundgren och Tommy Myllimäki har alla vunnit silver och nu har Sebastian Gibrand också kommit med i Svenska kockars Hall of Fame.

Norden tog storslam. Guld till Danmark, Silver till Sverige och Brons till Norge

Du hittar en video och fler bilder på Facebook och Instagram – Strovtag i vida varlden.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

3 kommentarer

  1. […] Vill du läsa mer om tävlingen Årets kock hittar du ett inlägg kring Årets kock 2018 David Lundqvist här. En annan stor kock som tävlat i Bocuse d’Or för svensk räkning är Sebastian Gibrand. Honom kan du läsa om här. Vi var med i Lyon när Sebastian Gibrand tävlade i Bocuse d’Or. Det var en tävling som var något helt annat än vad vi sett vi framför oss. Varför kan du läsa om här. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.