Middag med årets kock, David Lundqvist

Det är helt galet vad fantastiska kockar jag har fått träffa i vinter. Framför allt så jag har fått äta deras underbara mat! Nu senast var det David Lundqvist, Årets kock 2018, som hade pop-up restaurang på Magnusson Fine Wine MFW. Det var fullsatt till sista stol och man kunde ta på förväntningarna som låg och dallrade i luften. Jag tror inte att någon gick därifrån besviken. David bjöd på vad han själv skulle kalla ”håll käften mat” – så gott så man tystnar och bara njuter.

I spänd förväntan – bakom denna dörr skapas kulinariska mästerverk

David Lundqvist

På MFW är det en supertrevlig tradition på pop-up kvällarna att kocken för kvällen inleder med att presentera sig själv och menyn. David berättade bland annat att hans dröm är att starta upp en egen restaurang. Konkurrensen inom restaurangbranschen är stenhård och att vinna en tävling som årets kock är ett viktigt steg i att nå drömmen. Han började sin karriär som 13-åring på ett pensionat på Orust. Idag är han Head Chef på Grand Hotell Saltsjöbaden. David har tävlat 3 gånger i årets kock. Första gången 2015 gjorde han massor av misstag men lärde sig. Andra gången 2016 ”gjorde jag lite mindre misstag” och kom tvåa. 2017 pausade han från tävlandet för att komma tillbaka 2018 och vinna i ovanligt hård konkurrens. David fick 538 poäng av 600 möjliga, Martin Mose kom tvåa med 537 poäng.

David vill laga ärlig mat med enkla men höga smaker. Efter att ha fått smaka på hans mat skulle jag säga att det är ärlig mat med härliga smaker. Flera av rätterna som han bjöd på hade lite syrliga smaker i sig. Det gav lite asiatisk ton år de mer ”traditionella” svenska råvarorna. Väldigt gott! David använde sig av vit soja i flera av rätterna. Jag hade aldrig hört talas om vit soja men har googlat på den och har lärt mig att vit soja kommer från Japan och den är gjord på mer vete än sojabönor. Smaken är lite sötare och lättare än vanlig soja. Jag har beställt på nätet. Ska bli väldigt spännande att testa själv.

Hur tävlar man i årets kock?

Årets upplägg av årets tävling skiljde sig från tidigare år. Man har uppdaterat tävlingen och årets tävlande fick flera utmaningar. Kockarna fick dels laga rätter de tränat på innan men även oförberedda rätter i form av hemliga råvarukorgar. De testades även i råvarukännedom, handlagstest och teori. Det är 32 kockar som baserat på inskickade recept blir utvalda att delta i kvaltävlingen. 8 av dem går vidare till finalen som pågår i två dagar på Globens Annex. 2019 går finalen i Årets Kock den 12-13 september. Vill du läsa mer om årets kock och beställa biljetter till årets final när de släpps kan du göra det här.

Vår middagsmeny

Jag har försökt fota de olika rätterna men det är svårt att fota mat och ljussättningen var inte heller den bästa. Framför allt så har färgerna tunnats ut och färger är så klart viktigt när det gäller mat. Menyn baseras delvis på de rätter David lagade under Årets kock tävlingen. Davids ambition med enkla, ärlig rätter med goda smaker kom verkligen fram. Ingenting kändes tillkrånglat eller svårt utan det var ”bara” gott. Blir du sugen på att äta Davids mat? David är chefskock på Grand Hotell Saltsjöbaden Jag har googlat menyn – boka bord och njut av ”håll käften mat” 🙂

Snacks: 1) Frasig jordärtsskocka, hasselnöt, miso, skogssvamp, rökt gräddfil, 2)Söt endiv, svensk hummer, skaldjursemulsions, sjögräs, gurka, 3) rostat rågbröd med svampcreme, löjrom

Ägg, tryffel, lök, potatis, soja, bryntsmör


Pilgrimsmussla, blomkål, soja, citrus, dill


Bjärekyckling, rotselleri, äpple, valnöt, körvel, jalapeno


Bohusländsk äggost, yuzu


Plättar med sylt och grädde


Här kan du läsa om Bocuse d’Or tävlingen i Lyon. VM för kockar – en tävling som är allt annat än stillsam och tråkig.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.