Les-Baux-des-Provence – en konstupplevelse utöver det vanliga

Ska du besöka rivieran och vill uppleva något annat än bara medelhav, sol och bad? Då rekommenderar jag verkligen ett besök i Les Baux-des-Provence. Les Baux ligger i Bouches-du-Rhône. En dryg timme norr om Marseille och 2,5 timmar väster om Nice.

Den medeltida byn Les-Baux-des-Provence ligger på en platt bergsplatå med milsvidd utsikt över det kringliggande landskapet. Det strategiska läget gör att det är lätt att förstå att platsen har varit bebodd av människor sedan förhistorisk tid. Men hur fantastiskt läget än är så är det inte främst för utsikten du ska åka hit. Det är det gamla kalkbrottet som kommer att göra dig hänförd.

Stora kalkbrott

De ursprungliga invånarna var jordbrukare men med området rikedom av vatten, bördiga dalar och många skyddande grottor utvecklades staden till en handelsplats. Under romartiden med sina stora vägprojekt byggdes en blomstrande gruv- och stenbrottsverksamhet upp.

Stenbrottet blev känt för sin lättbearbetade och vackra sten med lämningar av vattenfossiler och verksamheten växte. Under 1800-talets industrialiseringsvåg växte kalkbrottet och effektiviteten i utvinningen ökade. År 1821 upptäckte geologen Pierre Berthier att det även fanns en röd sten i som var rik på aluminium i området. Han döpte den nya stenen till Bauxit. Med upptäckten av bauxit ökade stenbrotten ytterligare i såväl omfattning som antal.

Med första världskriget stannade stenutvinningen av och efter kriget ersattes sten allt eftersom av billigare byggnadsmaterial som cement och stål. 1935 stängdes stenbrottet helt.

Ekande stensalar inspiration för konstnärer

De enorma kalkstenssalar som lämnades som ekande katakomber drog snabbt till sig intresse från olika konstnärer som använde dem som inspirationskälla i sitt arbete. 1959 spelade Jean Cocteau in sin konstnärligt nyskapande film ”Le testament d’Orphée” i kalkbrottet.

Kalkbrottens status som kulturscen befästes 1977 med installationen av ett ljus- och ljudprojekt inspirerat av den världsberömde och banbrytande tjeckiske scenografen Joseph Svoboda. År 2012 gav staden Baux-des-Provence det franska bolaget ”Culturespace” rätten att anordna konstutställningar i kalkbrottet. Det blev starten för Carrières des Lumières, en utställningsform där man blandar digitaliserad konst och musik. Carrières des Lumières numera återfinns numera på flera platser i Frankrike och i världen. Ingenstans är dock känslan så unik och mäktig som i det gamla kalkbrottet i Les Baux-des-Provence.

Fantastisk upplevelse

Jag ska inte avslöja för mycket. Därtill går det inte att på ett rättvisande sätt beskriva känslan. Men jag vågar lova att det är en alldeles speciell upplevelse att gå in genom den lilla entrédörren och komma in i utställningslokalens 7000 kvm. Det är nära en sakral upplevelse att gå omkring i de enorma salar som stenbrottet lämnat efter sig. Ta dig tid att ta in och svepas med av musiken och de olika konstnärliga teman som utspelar sig runtomkring dig. Det är magiskt och på samma gång utbildande och informativt. När vi besökte kalkbrottet senhösten 2021 hade man en utställning om Cézanne. Jag undrar om jag någonsin tagit till mig och lärt mig så mycket om en konstnär på ett mer njutningsfyllt sätt.

Utställningarna byts ut varje år och 2022 handlar de om Venedig och Yves Klein. Köerna vid entrén kan vara långa så jag rekommenderar att du förköper biljetter via denna länk.

Andra aktiviteter

Ett besök i Carrières des Lumières går utmärkt att kombinera med andra aktiviteter i området. Här finns faktiskt något för alla.

Besök The house of Baux

Ett besök i det gamla fortet som tronar ovanför kalkbrottet är så klart att måste får den historiskt intresserade. Enligt en legenden från medeltiden så skapades staden av en av de tre vise männen, Balthazar, som efter att ha ärat Jesus födelse i Jerusalem, fortsatte att följa den lysande stjärnan så långt som till Baux-des-Provence. Den sextontaggade stjärnan som ingår i stadens flagga skapades av hans arvingar, The house of Baux, som ett tecken på att de var rakt nedstigande arvingar till Balthazar.

The House of Baux var under flera århundraden den dominerande familjen i området och de utnyttjade det strategiska läget till att bygga ett starkt fort med djupa grottor under sig. 1426 dog dock släkten ut och fortet och marken övergick så småningom i kungens ägor.

Gourmetmat

Den kulinariskt intresserade hittar flera gourmetrestauranger i närområdet. Såsom 3-stjärniga L’Osteau de Baumanière eller 1-stjärniga L’Auphio. Båda erbjuder även övernattning. Vill du inte slå på så stort hittar du flera andra bra restauranger och hotell runtomkring staden. Vi besökte Les-Baux-des-Provence under riktig lågsäsong och bokade hotell och restaurang på en dags varsel. Vi bodde alldeles utmärkt och åt gott på Le Mas d’Aigret som ligger precis under byn med en fantastisk utsikt över dalen.

Vandringar, golf och Spa

Den som vill vandra hittar många fina vandringsleder som passar de flesta i naturparken Alpilles som omger Les-Baux-des-Provence. Golfaren kan spela på 18-hålsbanan Domaine de Manville och den spa-sugne kan också få sitt lystmäte på Baumanière Le Spa eller Spa du Domaine de Manville.

Närområdet

För den som vill passa på att uppleva mer av den fantastiska naturen kring medelhavet är nationalparken Calanques inom bekvämt räckhåll. Har man inte bil är en tur med Le Train de la Côte Bleue med besök i alla mysiga små byar längs kusten ett bra alternativ. Har du bil och kommer från Nice är ett besök i Gorges du Verdon på vägen tillbaka nästan ett måste.

Har du bil är det nära till Marseille, Avignon, Arles eller Aix-en-Provence och allt vad de historiska städerna har att erbjuda.

Ta sig hit

Med bil från Nice tar du A8 mot Salon-de-Provence och därefter A54.

Sommartid, juli till augusti, går det även att ta sig till Les-Baux-des-Provence kommunalt. Från tågstationen i Avignon tar du buss 7 som går mellan Avignon och Arles. Planera din resa med Zou !

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.