Med tåg till Frankrikes Cinque Terre

Kusten mellan Marseille och Miramas kallas ibland för Frankrikes Cinque Terre. Den gnistrar i azurblått och turkost med inslag av ljusrosa och mörkgrönt. Vill du se den? Lämna bilen hemma. Bästa sättet att besöka den är med Le Train de la Cote Bleue, den blå kustens tåg. Train de la Cote Bleue går närmast kusten från Marseille till Miramas och bjuder på enastående vyer. Du kan hoppa av vid flera stationer längs vägen för att besöka en av de vackra små fiskebyarna eller för att ta ett dopp i en havsvik med turkost vatten. Kanske vill du njutvandra en stund närmast havet på kuststigen Grand Sentier de la Cote Bleue.

Utsikt från tågfönstret

Train de la Cote Bleue

Le train de la Cote Bleue firade 100 år 2015. Linjen trafikeras fortfarande av två tåg. Varav ett är gammalt och ganska slitet, men charmigt på sitt sätt. Det andra är nytt och modernt. Tågresan längs kusten startar i Marseille och följer till en början de vanliga tågspåren upp mot Nice. Vid L’Estaque viker spåren av längs med kusten ut på branta klippor och höga viadukter. Nu har du ren njutning framför dig i 60 km fram till Miramas.

Tågresan tar runt 1,15 tim och går genom små tunnlar som sprängts ut i bergen för att i nästa stund åka över fantastiska viadukter och broar med enastående vyer över klippiga havsvikar och medelhavet. Bitvis känns det som du skulle kunna dyka ner i havet direkt från tåget.

Några av byarna längs vägen

Vid Carry le Rouet kan du hoppa av för en båttur längs den blå kusten om du vill. Badstränder finns lite överallt t ex vid Sausset les Pins och La Couronne. Cote Bleue är känt för sina klippiga havsvikar och sitt rika marina liv. Carry le Rouet är en perfekt utgångspunkt för att besöka den marina undervattenpark som finns i området.

Martigues går under smeknamnet Provence Venedig. Byns centrum ligger en liten bit från tågstationen men är väl värd ett besök. Byn är väldigt pittoresk och har varit populär bland konstnärer sedan 1800-talet.

I Port-de-Bouc finns ett gammalt fort, Fort-de-Bouc, som ligger och vakar över inloppet till étang de Berre, den lilla sjö, som finns här.

I Miramas som är slutstation för Train de la Cote Bleue kan du besöka den gamla medeltida byn Miramas les Vieux som ligger uppstucken på en bergtopp. Härifrån har du 360 grader utsikt över landskapet runtomkring.

Grand sentier de la Cote Bleue

Grand sentier de la Cote Bleue är en vandringsled som invigdes våren 2018. (Den blå kustens stora vandringsled). Leden går mellan Marseille och Martigues och är totalt 62 km lång.

Grand sentier de la Cote Bleue är uppbyggd av 17 olika kortare leder. De olika avsnitten av leden är mellan 2 till 12 km långa vilket gör att du lätt kan anpassa vandringen efter vad du känner att du har ork och lust med. En stor fördel med vandringarna är att de alla är lätta att nå från Le Train de la Cote Bleue.

Vandringslederna går med det turkosblå medelhavet som bakgrundsfond genom små fiskebyar, förbi havsvikar och upp på klippor och höjder. En av höjdpunkterna, i dubbel bemärkelse, ska vara La boucle de calangues (rundturen vid havsvikarna) som startar vid tågstationen i d’Ensuès-la-Redonne. Den är 6,5 km lång med en höjdskillnad om 350 meters och passerar 5 havsvikar. Här kan du hitta mer information om Grand Sentier de la Cote Bleue. Tyvärr endast på franska. Den bästa informationen jag hittat på engelska finns här. Klicka på lederna vid kusten under sjön på kartan (22) så kommer du rätt.

Är du sugen på fler njutvandringar längs kusten hittar du några fler längre österut vid Menton här.

Vill du vandra lite högre upp i bergen med medelhavet som en blå bakgrundsfond, hittar du en härlig vandring här.

Hitta hit

Här hittar du tidtabeller (välj linje 7) och här kan du köpa biljetter till Le Train de la Cote Bleue. Med Pass Bermuda kan du sommartid vissa dagar resa obegränsat under en dag för 6 Euro/10 Euro för två personer. Pass Albatross inkluderar en båttur på medelhavet från Carry le Rouet. Tänk på att det är mycket turister på tåget i juli och augusti så tänker du besöka området under den perioden det kan vara bra att vara ute i god tid.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

2 kommentarer

  1. […] För den som har tid är ett besök väster om Marseille i Côte Bleue – den blå kusten – en fantastiskt upplevelse. De flesta reser österut till Cassis och andra mer kända ställen. På Côte Bleue kommer du att njuta av fantastisk natur, blått hav och vackra vyer. Du bor i små pittoreska kuststäder och frossar i nyfångad fisk och skaldjur. Det är inte för inte som många talar om den här delen av kusten som det franska Cinque Terre. Enklast tar du dig hit med Le Train de Côte Bleue, den blå kustens tåg. Här kan du läsa mer om Côte Bleue. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.