Magisk vandring i bergen ovanför Menton

I lördags gjorde vi en vandring som jag drömt om länge. Vi gick från Gorbio till Sainte Agnès och därifrån till Menton. Var det en bra vandring? Den var bättre än bra – den var magisk! Bitvis till och med pastoral. Ett måste för den som besöker franska rivieran och vill uppleva mer än bara stranden.

Menton och de vakande bergen

I Menton är bergen alltid närvarande. De ligger majestätiskt stilla och vakar över staden. Sydsluttningarna dränks i sol och saltvindar från medelhavet. Mentonborna älskar sina berg. Här finns massor med vandringsleder och små stolta bergsbyar. Gorbio och Sainte Agnès är två av dessa byar. De ligger på två angränsande berg och det finns flera vandringsleder som går förbi dem. Jag har länge velat vandra mellan de två byarna men det har av olika anledningar inte blivit av. Men nu var det äntligen dags. Vandringen var helt underbar och jag kan livligt föreställa mig hur fantastisk den måste vara lite senare på våren då träden börjat grönska.

Gorbio

Vi tog med oss vår yngsta dotter Lovisa med kompis, två vänner från Menton och gav oss av med morgonbussen till Gorbio.

Gorbio är en söt liten village perché som man säger på franska. En by som ligger som uppstucken på en bergstopp.  Det är en populär by att bo i. Här bor många barnfamiljer och det anordnas olika sociala aktiviteter året runt. I mitten av augusti varje år har de en populär flamencofestival.

Det finns två restauranger i Gorbio varav den ena är väldigt mysig och känd för sin goda mat. Den är omnämnd i både Guide Michelin och Gault Millau, Le Beauséjour  +33 4 93 41 46 15.  Den andra, Le Terrasses, är enklare men trevlig och perfekt för en kaffe innan du ger dig av på din vandring +33 4 93 35 95 78.

Vandringen startar

Vandringslederna startar strax ovanför den lilla byskolan. Vi valde att följa GR 51 österut. Efter några hundra meter kommer en avspärrning vid en utlöpare av stigen till höger. Vi valde frankt att bortse ifrån avspärrningen vilket även många andra verkar ha gjort. Det har varit några stenras i början av stigen där det är lite knöligt att ta sig fram. När du väl är förbi rasen är det en enkel och vacker vandring på berget Auribels sydsluttningar.

Längs med stigen växer stora bestånd av rosmarin som stod blom när vi gjorde vår vandring – doften var underbar. Fåglar sjöng lyckligt i vårvärmen och vyerna mot medelhavet öppnade upp sig allt eftersom vi vandrade. Efter någon timmes vandring kom vi fram till vägen mot Ste-Agnès som vi följde nedåt, dvs bort från Ste-Agnès. Det känns avigt att gå ”åt fel håll” men ganska snart kom vi fram till en vandringsled som tog oss upp mot byn. Här gick vandringen vidare genom olivlundar och hästhagar på medeltida vackert stenlagda åsnestigar.

Ste-Agnès

Ste-Agnès är Europas högsta kustnära by. Den ligger på Maginotlinjen och här finns en befästning ingrävd i berget som man kan besöka för att känna historiens vingslag. Det är som en hel liten stad i berget med kök, mat- och sovplatser, sjukstuga, kanoner och förråd mm. Vi har besökt befästningen flera gånger med vänner som varit på besökt och det är alltid uppskattat.

Ste-Agnès ståtar också med en klosterruin och en vacker liten klosterträdgård som underhålls av byborna. Ruinen och trädgården ligger högst upp på berget och därifrån har du en fantastisk utsikt över medelhavet. Från Bordighera i Italien till Cap Martin. Vid klart väder kan du till och med se Korsika i fjärran.

Är du hungrig så finns det flera trevliga restauranger att välja på i Ste-Agnès. På helgerna kan det vara bra att boka bord då det är många som besöker denna lilla pittoreska by. Le St-Yves – serverar lokala rätter och har en härlig utsikt +33 493 35 91 45. Le Righi – lokala rätter och pasta, fantastisk utsikt mot medelhavet +33 492 10 90 88. 

Paus vid porlande bäck

Vi hade med oss egen matsäck och fortsatte vandringen förbi Ste-Agnès. Precis nedanför byn finns flera vandringsstigar. Vi valde den till byn Castellar som ligger strax ovanför Menton. Utsikten mot bergsmassiven var fantastisk från stigen. Efter ca 20 min vandring kom vi fram till en liten bro som gick över en bäck med underbart klart vatten. Vid bron fanns även en perfekt solig glänta så vi slog oss ned bland vårblommor, citronfjärilar och med det porlande vattnet som sällskap.

Vattenfall

Den fortsatta vandringen nedåt på åsnestigarna är betagande vacker med dalen som öppnar upp sig mot medelhavet. Snudd på pastoralt. På bergssluttningarna växer stora cypresser och här finns fullt av gamla terrasseringar. Vi passerade även en och annan husruin så här finns många spår som tyder på att här har funnits bosättningar en gång i tiden.

Underbara stigar slingrar sig fram

Strax efter en lite större ruin så viker stigen av till vänster. Vi valde dock att följa en omarkerad stig som gick rakt fram och utför. Stigen var full av löv som inte förmultnat än och här kändes det som om ingen gått på länge. Det gick brant utför och stigen sicksackade sig fram i fortsatt underbar natur och med utsikt mot medelhavet. Det doftade ljuvligt av rosmarin och timjan längs med stigen. Efter ett tag kom vi fram till ännu en bäck och vid den ett vackert vattenfall. Vattnet hade grävt ut som ett hål i en klippa 100 meter upp och kastade sig därifrån ned i en liten damm. Här var det omöjligt att inte pausa en stund och njuta av klipporna som färgats smaragdgröna av vattnet och det klarblå vattnet i den lilla dammen.  

I efterhand har vi lista ut att vattenfallet är Cascade de Viraron. Vi ska absolut ta oss tillbaka hit senare i vår och se om det går att ta sig ett dopp i vattenfallet.

Mot Menton genom blommande Mimosa

Inte långt efter vattenfallet kom vi ut på en liten bilväg som vi följde söderut. Bilvägen övergick i trappor vid Les Cabrolles och det tog inte lång tid förrän vi nått Borrigofloden som vi följde genom blommande Mimosaskogar ned mot Menton.

Hur tar du dig till Gorbio/Ste-Agnès

Vandringen är delvis brant men den är inte svår. Vi vandrade i drygt 5 timmar i vårsolen och gick i väldigt lugnt tempo. Enligt min mans vandringsklocka gick vi 14 km. Från Gorbio till Ste-Agnès är det ca 3 km och ca 270 höjdmeter. Vandringen från Ste-Agnès startar på drygt 600 meters höjd och därifrån vandrar du utför.

Till Gorbio tar du dig enkelt med Zest buss 7 från Gare Routiere (buss centralen) vid Mentons tågstation.  Härifrån går även buss 10 till Ste-Agnès.  Självklart kan du även starta vandringen i Ste-Agnès eller avsluta den där.  Se bara till att kontrollera busstidtabellen innan du ger dig av då bussarna bara går några gånger om dagen.

Gillar du att vandra och njuta måste du även läsa om njutvandringar vid medelhavskusten i Frankrike här. Besöker du den franska riverian får du inte heller missa hur enkelt det är att passa på att besöka även den italienska rivieran. En underbar lunchvandring i Dolceacqua i Italien får du tips om här. Vill du läsa om hur du kan ta dig ner till rivierian med tåg måste du läsa Maria Under Westerbergs gästblogg på Kristina Svenssons Tomatsallad.nu. Kristina berättar även om hur enkelt det är att resa med tåg på rivieran här.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

2 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.