Vandring i bergen ovanför Saint Martin Vesubie

Vésubiedalen går under smeknamnet Nice Schweiz. Gör du en vandring här kommer du att förstå varför. En timmes bilfärd från rivieran är du uppe bland alp chalets och vattenfall som kastar sig ut för bergssidorna. Vésubie är som ett litet mecka för den som gillar bergs- och friluftsliv. Här finns hur mycket som helst att göra för den som tycker om äventyr i naturen. För vandraren finns över 450 km vandringsleder att ge sig ut på. Här kan alla från familjen med barn till den vane vandraren hitta en led som passar. Inte mindre än 4 GR leder passerar genom Vesubie (GR5, GR 52, GR 52A och GR 510)

Nöjda efter en lyckad vandring

Vandring vid La Madone de Fenestre

Vi ville besöka området vid La Madone de Fenestre. Det är ett välkänt och omtyckt vandringsområde bland fransmän på rivieran. Det ligger på ca 1.800 meters höjd ovanför den lilla staden Saint-Martin-Vésubie. Vid La Madone de Fenestre finns en liten kyrka, en refuge och ett litet vacherie. Kyrkan och platsen har fått sitt namn efter en klippa med ett hål i som ligger precis bakom kyrkan. Jungfru Maria ska ha uppenbarat sig i hålet. Nu är det många vandrare som tänder ett ljus i kyrkan i samband med sin vandring.

Det utgår många vandringsleder av olika längd och svårighetsgrad från La Madone och området är populärt både bland familjer och erfarna vandrare. När vi var där mötte vi även flera personer som var ute på trails. Riktiga tuffingar som springer upp och ned för bergssidorna där vi vanliga dödliga sakta tar oss upp en fot i taget.

Vi hade sett ut en populär vandring som går upp till fem små sjöar som ligger på 2.300 meter höjd – Lac de Prals. Vandringen är rolig på flera sätt men för oss gav den lite extra krydda då den går in i Mercantour. Nationalparken som länge stått på vår lista över ”vandrings-to-do”.

Nationalparken Mercantour

Mercantour är en nationalpark som sträcker sig över både Frankrike och Italien. Den täcker 8 dalgångar och är känd för sin vackra natur, sitt rika djurliv men också för att det i parken finns en dalgång med väldigt många 3.000 år gamla hällristningar – Vallée de Merveilles – Underverkens dal. Ett besök i Vallée de Merveilles står på vår ”bucket list”. Mercantour är inte ännu men har ansökt om bli utsett till ett världsarv av Unesco.

Vandring till Lac de Prals

Vår vandring startar från vägen (RM6202) som leder upp till La Madone. När du närmar dig La Madone får du hålla utkik efter de gula små vandringsledskyltarna som sitter på höger sida av vägen. Det är skyltmarkering 361 och Lacs de Prals du ska titta efter. Parkera kan du göra längs vägen eller så åker du upp till parkeringen vid Vacheriet och går tillbaka längs vägen några 100 meter tills du hittar vandringsskylten mot Lacs de Prals. Det är inte alls svårt att hitta eller följa leden. Men jag skulle ändå rekommendera att du köper vandringskartan Vallée de la Vésubie 3741 OT. Det är roligt att kunna följa med var man är och vart man är på väg. Och vem vet du kanske blir sugen på en till vandring. Här kan du köpa kartor på nätet men de finns även hos bokhandlare.

Vandringen börjar i lätt skog och följer en bäck som porlande dansar nedför bergssluttningen. Det går uppför hela tiden men lutningen är inte farlig och stigen är väl upptrampad. Blir du varm kan du skölja av dig i det svala vattnet i bäcken. Allt eftersom så glesnar träden och blir mindre. Vi vandrar på i sakta mak och samtal och tankar kommer och går som de vill. Syrsor och fåglar hörs överallt, ibland är det nästan öronbedövande. Så hör vi plötsligt ett svagt klongande ljud på avstånd. Mitt på stigen ligger en komocka och vi förstår att det finns betande kor i närheten. Hur sjutton kommer de upp hit?

Vilda västern i Mercantour

Sakta blir klingandet och klongandet högre. När vi viker runt en kulle och kommer ut på en slätt dyker de upp och vi hamnar som i en symfoniorkester av koskällor. Omöjligt att inte stanna upp och njuta med ett leende på läpparna. Efter ett tag ser vi att det inte bara är kor som går och betar. Några smäckra och vackra hästar bryter sig loss från hjorden och galopperar lekande iväg och stannar på en liten höjd intill. Vi är som förflyttade till en vilda västernfilm mitt i Mercantour. Med de mäktiga bergen och dalgången som fond. Men utan indianer och cowboys.

Efter ett stunds njutning vandrar vi vidare. Nu är träden få och det blir mer skrovel på stigen. Det bär av uppåt men bara några 100 meter sen når vi krönet och de fem små sjöarna ligger framför oss.

Populärt stopp vid lacs de Prals

I svalkan vid sjöarna är det fler sällskap än vi som stannar till. Här är det familjer med barn som leker, en man ligger och sover. Ett större sällskap har picknick en bit bort. Vi har nått drygt halvvägs på vår vandring och slår oss också ned för att äta. Solen går i moln och det blir lite svalt – faktiskt mest skönt efter värmen i solen på vägen upp men en tunn tröja hade varit bra. Min låg kvar hemma på köksbordet.

Toppbestigning och massor med djur

Efter pausen vid sjöarna har vi en sista liten knix upp innan vi är framme vid toppen för vår vandring, 2.330 meter över havet. Två örnar svävar över oss och livet känns bra. Härifrån är det bara utför. Naturen på andra sidan Mont Caval som vi går runt bjuder verkligen på storslagna vyer. Dessutom får vi se flera chamoix, bergsgetter, som spanar tillbaka på oss från bergssluttningarna. Marmotter, murmeldjur, finns det fullt av. Deras varnande rop när vi närmar oss ekar mellan bergssidorna. Det låter lite som fågelskrik men gällare.

Utför till La Madone de Fenestre

Stigen vi går är fortsatt väl upptrampad men den är stenig och det går ganska brant utför. Jag är glad att vi valde att gå vandringsleden åt det håll vi gjorde och att jag hade stavarna med mig som lite stöd. Att gå upp för den här branten hade inte varit roligt.

4,5 timmar efter start är vi nere vid La Madone de Fenestre igen. Vi går in i kyrkan och njuter av stillheten en stund innan vi byter ut vandringsskorna mot sandaler och åker ned mot Saint-Martin-Vésubie.

Saint-Martin-Vésubie

Har du inte besökt Saint-Martin-Vésubie rekommenderar jag verkligen ett stopp i denna söta lilla bergsstad. Här finns trevliga små fik och restauranger och inte minst några trevliga affärer för den som vill uppdatera sin utrustning för äventyr i bergen. Vi gjorde vår vandring en torsdag och då var det marknad på torget där vi köpte grönsaker till kvällens middag.

Ta sig hit

Mellan Nice och Saint-Martin-Vésubie går det buss 3 gånger om dagen. Buss 730 mot La Bolline tar dig till Saint Martin de Vesubie på ca 1,5 tim och kostar 2 Euro. Du kan vara uppe i Saint-Martin-Vésubie kl 10:00 och ta sista bussen hem kl 18:30. Sista biten till La Madone de Fenestre är det dock taxi som gäller om du inte har egen bil. Vägen är lätt att hitta. Du följer huvudvägen genom Saint-Martin-Vésubie. När du har kört igenom centrum av staden kommer du att se skyltar till La Madone.

Tar du bilen måste du åka upp från Nice på M2565. Då kör du genom Gorges de Vésubie som är en av vackraste vägsträckorna på rivieran. Vägen slingrar sig fram i ravinen längs floden med bergssidorna som tornar upp sig som höga tornspiror runt omkring. Ibland hänger de ut så långt över vägen att man nästan känner att man behöver ducka när vägen går in i skuggan av dem.

Fler vandringar

Är du sugen på fler vandringar? Du hittar flera min blogg. Bland annat denna uppe vid Col de Turini eller denna mellan Gorbio och st Agnes eller den här upp till Plan du Lion.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.