Vandring på GR-leder i bergen vid Menton

I Menton är bergen alltid nära och här finns massor med fina vandringsleder som dessutom bjuder på stor variation. Är du sugen på en dagsvandring som startar i Frankrike och avslutas i Italien? Då ska du vandra upp till Mont Carpano och Plan du Lion ovanför Menton. Du kommer att belönas med en hänförande vy över Italiens och Frankrikes kust och med medelhavet glittrande framför dig. I klart väder ser du Korsikas bergiga siluett i fjärran. Dessutom kommer du att kunna skryta med att du vandrat på både GR51 och GR52.

Plan du Lion – Lejonplatån

Från sandstranden i Menton ser du bergsplatån Plan du Lion som majestätiskt öppnar upp sig mot Menton österifrån. Det är en stor platå och den ligger högt upp på berget Mont Carpano. Platån avviker så från resten av bergsmassivet att det inte går att undvika att blicken söker sig dit. Vyn över Menton och Monaco måste vara härlig därifrån och där måste också gå att hitta det perfekta stället för en picknick. Det är nästan så du hör berget ropa – kom hit! Så efter att ha gått och sneglat upp på berget i flera månader bestämde vi oss i början av januari för att nu var det dags – mot Plan du Lion!

Plan de Lion med Menton och Monaco i bakgrunden

GR 51 och GR 52

Vandringen till Plan du Lion går på GR51 och GR52. GR står för Grand Rondonée eller långa vandringsleder. Såväl GR51 som GR52 är speciella vandringsleder. GR51 går längs med hela rivieran från Marseille till Menton och går under smeknamnet Medelhavets balkong, då den ligger just som en balkong en bit upp i bergen. GR52 går från Genevesjön till Menton och har smeknamnet den hårda vägen. Vandringen till Plan du Lion låter dig smaka på lite av både GR51 och GR52. Har du aldrig vandrat på en GR-led tidigare så har du alltså chansen att prova på. Att du därefter lite nonchalant kan säga -”Klart jag har vandrat GR. Två stycken faktiskt…” blir ett litet extra plus. 😉

Vandringen startar

Vi startade vår vandring till Plan du Lion i Castellar som är en liten by som ligger ovanför Menton. Du hittar lite tips om hur du kan ta dig dit med buss sist i det här inlägget.

Vandringen startar vid kyrkogården som ligger precis vid infarten till Castellar. Du tar vägen som går mot Col St-Bernard vid den lilla kyrkan Chapelle St-Sébastien. Ganska snart kommer det vandringsskyltar för GR51 mot Plan du Lion som tar dig in på en stig till höger (öster) om vägen. GR51 gör verkligen skäl för sitt smeknamn, Medelhavets balkong, på den här sträckan. Du vandrar i skydd av barrträd med utsikt över bergsryggar och dalen som rinner ned mot medelhavet. Här och var ligger ett hus och vi passerade även en vacker trädgård där en kvinna gick och förberedde vårens ankomst. Redan efter 30 min bytte dock stigen karaktär när vi lämnade GR51 och började följa GR52 mot Mont Carpano/Menton.

Uppåt på GR52

Nu bar det av uppför på snirkelsnork stigar. Stigen är ganska stenig och den var dessutom lite hal av väta när vi gjorde vår vandring. Jag var glad över att jag hade vandringsstavarna med mig. Solens strålar strilade ned genom de vinterkala grenarna på träden och värmde oss. Det doftade tidig vår. Vandringen sicksackade sig länge uppåt genom lätt skog. Vi vandrade uppåt i sakta mak och lät tankarna fara som de ville. Det blev en nästan meditativ känsla. En fot framför den andra. Uppåt, uppåt.

Plötsligt började det plana ut och landskapet öppnade upp sig. När vi kom över en liten kulle låg Plan du Lion framför oss. Medelhavet glittrade långt där nere och Menton låg vid kusten och solade sig. Ett sällskap som kommit upp före oss satt och njöt i solen.

Platån är stor och sluttar lät söderut. Perfekt för en picknick med andra ord. Om man nu inte är rädd för kossor för det kan man uppenbarligen stöta på här uppe. Vi såg inga denna gång men vi såg lite spår och har stött på dem längre ned vid andra vandringar.

På vägen upp till Plan du Lion hade vi sett att man kunde göra en liten avstickare upp till toppen på Mont Carpano på 773 m.ö.h. Det är en kort vandring och toppen ligger precis på gränsen till Italien så det var ett lätt beslut att fortsätta vandringen upp till den.

Mont Carpano

Att ta sig upp till toppen av Mont Carpano är väl värt den extra lilla vandringen. Det var något alldeles speciellt med att stå på toppen och blicka ut över Italien och Frankrike. Det finns så klart mycket högre berg och mer spektakulära vandringar men det tar inte bort den känsla som infann sig när vi krånglat oss ut genom klippblocken till den yttersta spetsen av klippan. Vi satt bildligt talat och dinglade med fötterna över Italien och Frankrike. Bergtagen – ett ord man inte använder ofta. Jag har nog aldrig använt det. Nu känns det helt rätt. Jag blev bergtagen. Österut kunde vi se Ventimiglia och Bordighera och västerut Menton och Monaco. Som en extra belöning kunde vi även se konturerna av Korsika ute på medelhavet. Vilken härlig dag det här blev! Även nu drygt 2 månader senare blir jag glad när jag tänker tillbaka på Mont Carpano.

Återtåg mot Menton

Beroende på hur pigg du är så kan du från Mont Carpano välja att vandra ned genom Italien och byarna Mortola och Grimaldi eller ta GR 52 ned till Menton. Väljer du GR52 så har du också möjlighet att vika av från leden efter ett tag för en bekväm och platt vandring på grusväg tillbaka till Castellar.

Lunch i Mortola, Italien

Väljer du vägen över Italien så kommer du att passera några vingårdar strax ovanför byn Mortola. Till Mortola tar det ca 1,5 timmar och har det inte blivit för sent på eftermiddagen kan du stanna för en lunch på Taverna Il Cippo i Mortola Superiore.

Il Cippo är en agriturismo restaurang – en restaurang på en lantgård. Här blir du serverad en hemlagad italiensk lunch om 4-5 rätter som smakar underbart efter en lång vandring. Är det fint väder kan du sitta på terassen med Menton långt nedanför dig. Tänk på att du måste reservera bord innan du ger dig av och att du måste ha med dig kontanter. En lunch kostar 20-30 Euro. Bordsreserveringen är mest för att de ska veta att du kommer och för att undvika att du kommer fram till en stängd restaurang. Här hittar du mer information om Il Cippo. För att reservera bord ringer du (+39) 0184 38141 eller (+39) 349 2721170. Vill du läsa mer om agriturismo och en lättare vandring till en restaurang på en lantgård i Dolceacqua kan du göra det här.

Familjelunch på Taverna Il Cippo (juli-18)

Vandring ned från Mortola

Från Mortola kan välja att vandra landsvägen ner eller så tar du den lilla stigen mot Menton som går nedanför restaurangen. Stigen är omarkerad men den är lätt att hitta. Det tar ca 30-40 min ned till vägen som går längs kusten. Därifrån har du ca 10 min till gränsen och Menton. Ett tips är att stanna för en kopp kaffe på den populära men oansenliga baren som ligger precis före gränsen på den italienska sidan.

Väljer du landsvägen ned från Mortola tar det kanske 15 minuter längre och du får fina vyer över medelhavet och Menton längs vägen.

GR 52 ned

Vi valde att gå ned GR 52 till Menton. Det går ganska brant utför och det är bitvis en hel del lös sten. GR52 gör skäl för sitt smeknamn den hårda vägen. Trots vandringsstavar lyckades jag halka på stenarna och åka kana en liten bit. Det var ingen fara på något sätt men det känns lite snopet när man plötsligt och ofrivilligt dimper ned på baken.

Trötta men väldigt nöjda

Trötta men nöjda kom vi ned till Menton efter ca 4 timmars vandring. Det kändes väldigt bra att stå på strandpromenaden och titta upp på Plan du Lion och veta att vi varit där. Den extra kryddan av att sitta på en bergstopp på gränsen mellan Frankrike och Italien och se Korsika i fjärran hade vi inte räknat med när vi startade vår vandring. En känsla att bevara och ett minne att bära med sig.

Vandringstips

Bästa startpunkten för att gå upp till Plan du Lion är den lilla byn Castellar som ligger ovanför Menton. Du kan vandra till Castellar från Menton om du följer vägen som går precis väster om den nya kyrkogården. Du följer vägen upp till Super Garavan där du efter ett stunds vandring kommer att hitta vandringsskyltar mot Castellar. Stigen är till en början ganska brant och den första delen som går under motorvägen är inte speciellt rolig. Det blir betydligt bättre när du kommit upp en bit i höjd.

Vi valde att åka buss 6 till Pinède Haut som ligger strax under Castellar. Vandringen från bussens ändhållplats till Castellar är en lagom uppvärmning om ca 20 min genom trevliga villakvarter. Vissa av buss 6 turer går hela vägen upp till Castellar, tidtabellen hittar du här.

Vandringen är inte svår men det är ändå bra att ha lite vandringsvana. Stigen är som alla GR-leder lätt att följa då de är väl skyltade med röd-vita markeringar. Med hänsyn till underlaget rekommenderar jag vandringskor och stavar. Du vandrar ca 450 höjdmeter upp från Castellar och runt 770 ned till Menton. Kan du franska kan du läsa mer om delar av vandringen här. En annan underbar vandring jag varmt kan rekommendera är att gå från Gorbio via St Agnés till Menton. Du kan läsa mer om den vandringen här. Vill du hellre njutvandra längs kusten har du några förslag här.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

4 kommentarer

  1. […] Precis som jag skrivit om i mitt tidigare inlägg, ligger Menton vackert inramat av havet och bergen. Det är bergen som ger staden dess särskilda karaktär – och faktiskt är de en del av Alperna. Här finns massor av vandringsmöjligheter, både om man vill spontanvandra och om man vill gå någon av de större GR-lederna – som bland annat beskrivs fint här: https://strovtagivarlden.com/vandring-gr-leder-menton-franska-rivieran/. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.