Härlig vandring med italiensk långlunch i Dolceacqua

Är du på rivieran och vill göra en härlig vandring kombinerat med en genuin italiensk långlunch så är det här vandringen för dig! Vandringen är perfekt att ta med sig goda vänner på. Ni vandrar i lugnt pratvänligt tempo i knappt 2 timmar och får sedan en god hemlagad familjelunch i lantmiljö.

Lunch på lantgård

I Dolceacqua har vi en vandring som vi gärna tar med vänner på. Den går upp till en liten agriturismrestaurang – Locanda degli Ulivi – som ligger i bergen ovanför byn. Agriturism är en lantgård som vid sidan av sitt lantbruk tar emot turister för boende och/eller lunch/middag. Agriturism är ett viktigt inslag i det italienska samhället. Målsättningen är att bevara landsbygden levande och värna miljön, lokala produkter, maträtter och traditioner. Ett besök på Locanda degli Ulivi tar dig mycket närmare den italienska vardagen än ett vanligt restaurangbesök. Jag lovar att du får ett härligt och gott minne att tänka tillbaka på.

Vandring i lagom tempo för samtal

Vi brukar vandra upp till Locanda delgi Ulivi längs den lilla vägen som kallas Strada dell’Olio. Den startar vid floden vid tennisbanorna strax nedanför den äldsta delen av Dolceacqua. Vägen slingrar sig upp längs med olivlundar och en och annan vinodling. När du kommit en bit upp har du en fantastisk vy över de omkringliggande bergen. Titt som tätt får du även en glimt av medelhavet i fjärran. Gör du vandringen på hösten är det inte osannolikt att du stöter på jägare som är på jakt efter vildsvin.

Efter ca 1,5 tim i pratvänligt tempo är du framme vid Locanda degli Ulivi. Där får du ett varmt välkomnade av familjen som driver restaurangen på sin gård. Restaurangen är ett populärt utflyktsmål för både fransmän och italienare som gärna kommer hit i större sällskap och äter långlunch. Är det helg är det definitivt säkrast att boka bord innan du ger dig av +39 0184 20 69 13 mobil +39 0347 414 97 32. UPPDATERING – Tyvärr så orkade inte ägarna till Ulivi öppna upp igen efter nedstängning under Covid. Men en ny agriturismo har öppnat som ligger bara ca 500 meter längre fram på vägen. Den heter L’Oasi del Rossese. Ägarinnan är väldigt trevlig och konceptet är detsamma som på Ulivi. Även här kan det vara säkrast att boka bord innan du ger dig av +39 0347 882 1298 mail oasirossese@virgilio.it

Italiensk familjelunch

Det är bäst att du är hungrig när du kommer hit, för nu serveras en äkta italiensk långlunch. Slå dig ned vid ett av borden inne eller ute på terassen. Är det väder för att sitta ute får du en fantastisk utsikt över de närliggande bergen och dalen.

Luta dig lugnt tillbaka. Det svåraste beslutet du har framför dig är om du vill ha platt eller bubbligt vatten, vitt eller rött vin. Glöm meny, nu kommer den ena hemlagade rätten efter den andra att bäras ut från lantköket och ställas på bordet framför dig. Senast vi var där blev vi serverade en hemlagad 9-rättersmeny. Antipasti i form av några olika grönsaksrätter. Två olika pastarätter. Två kötträtter (kaningryta och skinkstek) och 2 efterrätter. Efter drygt 2 timmars ätande under livligt samtal blev vi bjudna på hemgjord limoncello och grappa av vår värd som inte var nödbedd att slå sig ned en stund.

En lunch går på ca 20-25 Euro per person och då ingår allt!

Mätt och belåten vandrar, eller kanske snarare rullar, du sedan ned till Dolceacqua. Det finns en vandringsstig snett nedanför den lilla kyrkan som du passerar. Stigen slingrar sig nedför berget genom olivlundarna och är bitvis lite brantare än vägen upp. Jag gissar att promenaden ned tar knappt 1 timme. Du kommer in i Dolceacqua via den medeltida borgen som ligger i den äldsta delen av byn. Promenaden genom de små gränderna med konstnärsverkstäder, restauranger och vinaffärer är en trevlig avslutning. Passa på att köpa med dig lite av det lokala vinet Rossese innan du lämnar Dolceacqua. Du kommer garanterat inte att känna att du har bråttom hem till middag…

Faktaruta Dolceacqua

Dolceacqua är en pittoresk liten medeltida italiensk by som ligger några kilometer ovanför Ventimiglia nära gränsen till Frankrike. Här bor ca 2000 personer. Från Menton, där vi håller till, tar det ca 20 minuter med bil till Dolceacqua. Vill du åka kommunalt tar du tåget till Ventimiglia och därifrån lokalbuss 7. På Rome2Rio hittar du tidtabeller och tips på hur du reser kommunalt. Rome2Rio finns även som app. Den fungerar riktigt bra så har du inte appen redan rekommenderar jag att du laddar ned den.

Dolceacqua är bland annat känd för en arkitektoniskt ”lätt” och elegant bro som byggdes på 1400-talet. Bron, som bland annat avbildats av Claud Monet, går över ån Nervia, som rinner mitt igenom byn.

Dolceacqua är huvudstad för det röda vinet Rossese. Ett mjukt och aromatiskt vin som bara odlas just här och som var Napoleon Bonapartes favoritvin.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

2 kommentarer

  1. […] Il Cippo är en agriturismo restaurang – en restaurang på en lantgård. Här blir du serverad en hemlagad italiensk lunch om 4-5 rätter som smakar underbart efter en lång vandring. Är det fint väder kan du sitta på terassen med Menton långt nedanför dig. Tänk på att du måste reservera bord innan du ger dig av och att du måste ha med dig kontanter. En lunch kostar 20-30 Euro. Bordsreserveringen är mest för att de ska veta att du kommer och för att undvika att du kommer fram till en stängd restaurang. Här hittar du mer information om Il Cippo. För att reservera bord ringer du (+39) 0184 38141 eller (+39) 349 2721170. Vill du läsa mer om agriturismo och en lättare vandring till en restaurang på en lantgård i Dolceacqua kan du göra det här. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.