Njutvandra längs medelhavet

Att njutvandra längs medelhavet i Frankrike är magiskt! Det går inte att beskriva på annat sätt. Det böljande havet som växlar mellan turkost och azurblått. De svagt gulvita klipporna, fåglarna som sjunger, doften av salt och ibland någon ört- eller blomdoft som letar sig fram.

Vi inleder varje besök i Menton med att ta oss ut på någon av stigarna som går längs med kusten. För att gå ned i varv och ta in atmosfär och dofter. Allt som oftast blir det ”vår egen” kuststig. Den går från den italienska gränsen runt Cap Martin och vidare till Monaco. Det finns inget snabbare sätt att fylla på med energi och styrka. Samtidigt uppfylls du av ett lugn i både kropp och själ. Du vandrar i lugnt tempo, stannar och tar in dofterna. Doppar tårna i det stora blå eller bara hänförs av utsikten. Njutvandring helt enkelt!

Sentier du littoral

Kustnära stigar, eller som man säger på franska sentier du littoral finns längs både Atlant- och Medelhavskusten i Frankrike. Kärt barn har många namn och du kan också stöta på benämningen chemin des dounaiers – tullvaktarvägen. Sentier du littoral vårdas ömt av fransmännen och har sitt ursprung så långt bak i tiden som till Napoleon Bonaparte. Det innebär att man i lag har infört ett servitut för allmänheten på 3 meter av marken kring Frankrikes kust. Syftet är att så klart alla ska kunna njuta av att vandra, fiska och bada längs med kusterna. På den franska riviera finns det gott om väl underhållna kuststigar. Ofta är de lätta att promenera även för den ovane.

Sentier du Cap Martin

”Vår” sentier du littoral mellan Menton och Monaco är ca 1 – 1,5 mil lång beroende på var du startar. Den är perfekt för njutvandring och bjuder på underbart vackra vyer över medelhavet och Monaco. Vi börjar på strandpromenaden nedanför Mentons medeltida stadskärna. Under säsong är caféerna och restaurangerna längs med promenaden fulla av folk som njuter i solen. På stränderna nedför dem solbadar och leker vuxna och barn i vågorna som slår mot stranden. Utan att du märker det har du vandrat in i Roquebrune och snart är du framme vid udden Cap Martin. Här ute är det de pampiga villorna från sekelskiftet och tidigt 1900-tal som dominerar och stillheten infinner sig snabbt.

Le Cabanon

När du rundar den yttersta delen av Cap Martin kommer du in på den del av stigen somäven kallas sentier du Corbusier. På den här sidan av Cap Martin hade den berömde arkitekten Le Corbusier nämligen sitt älskade sommarhus Le Cabanon. Le Cabanon betyder den lilla hyddan. Det är ett passande namn för huset består av bara av ett litet rum, saknar kök och är byggt helt i trä. Huset ligger på en klipphylla precis vid havet och där finns även en liten ateljé. Le Corbusier levde här en stor del av sina sista år och drunknade tragiskt i havet utanför 1965.

Eileen Gray och villa E-1027

Strax intill Le Cabanon ligger den berömda arkitekten, inredningsarkitekten och formgivaren Eileen Grays semesterhus, E-1027. Inredningen är designad av Eileen Gray och var starten på hennes karriär som formgivare. E-1027 byggdes på slutet av 1920-talet och är ett riktigt funkishus som ligger i en brant sluttning ned mot havet. Eileen Gray och Le Corbusier verkar ha haft en komplicerad relation till varandra. I slutet av 1930-talet gjorde Le Corbusier, mot Eileen Grays vilja, flera stora väggmålningar på E-1027. Väggmålningarna finns kvar än idag. Vill du besöka Le Cabanon eller E-1027 anordnas det guidade visningar mer eller mindre varje dag under sommarhalvåret. Mer information hittar du här.

Skärmflygarnas paradis

Stigen slingrar sig längs med den branta kusten bland tallar och blommande buskar. På många ställen har man ordnat så att det lätt går att ta sig ned till havet för att bada. Det finns även små parkbänkar där du kan slå dig ned för att njuta av lugnet och stillheten i skuggan av ett träd. Efter Le Cabanon och E-1027 kommer en vacker stenstrand som ligger skyddad i bukten före Monaco. Här är det sällan mycket folk men du kan få sällskap av skärmflygare som landar på stranden. Roquebrune Village, den gamla medeltida byn, ligger högt upp på en klippa ovanför stranden. Termiken måste vara perfekt för här är alltid fullt av skärmflygare som svävar högt upp i luften.

Skärmflygare vid Roquebrune Village i december

Vandringen avslutar vi på strandrestaurangen Le Cabanon som ligger i slutet av stranden eller så fortsätter vi ytterligare 15 minuter och äter på någon av restaurangerna i Monacos hamn. Efter en god lunch tar vi bussen eller tåget tillbaka till Menton.

Fler njutvandringar längs med medelhavskusten

Det finns fler underbara vandringar att njuta av längs med medelhavskusten. Bara i området mellan Menton och Cannes finns det 14 stycken. RandOxygéne som är en fransk vandringsförening har bra beskrivningar av alla Sentier du littoral och många, många fler vandringar. Guiderna är på franska men kartorna lätta att läsa och ger en bra överblick även om man inte förstår språket. Dessutom är stigarna lätta att hitta och det är svårt att gå fel. Du hittar dem här.

Éze – njutvandring uppför berget

Den här vandringen är inte en Sentier du littoral. Men den leder dig upp till en av de bästa oslagbart bästa utsikterna över medelhavskusten. Ta tåget till Éze-sur-Mer och vandra upp längs med Sentier Nietzsche till Éze Village knappt 500 meter upp. Stigen är så klart uppkallad efter Friedrich Nietzsche som levde här några år under 1880-talet. Nietzsche är väl kanske inte känd för att vara den muntraste av själar men om Éze lär han ha sagt; ”Här sov jag gott, jag skrattade mycket. Jag var vid god vigör och fann ett lugn” (fritt översatt). Jag är säker på att Nietzsche gjorde flera njutvandringar i området 🙂 Nietzschestigen är brant men inte svår att gå där den snirklar sig upp längs med berget.

Éze är en väldigt vacker liten by från 800-talet. Den ligger som ett örnnäste högst upp på en klippa ovanför medelhavet. Här finns flera konstverkstäder och ateljéer och även några lyxhotell med en fantastisk utsikt över medelhavet. Chevre d’Or är kanske det mest kända. Hotellet har en fin liten terass där du kan stanna för något att dricka och njuta av utsikten över medelhavet.

Paus på Chevre d’Or i vårsolen

Èze har faktiskt kopplingar till Sverige. Den svenske prins Wilhelm, son till Gustav V, i början av 1920-talet köpte Chateau Eza. Idag är Chateau Eza ett fyrstjärnigt hotel men ortsborna talar fortfarande om det som den svenske prinsens slott.

Njutpaus med vidunderlig utsikt på Mont Bastide

Jag rekommenderar att du fortsätter din vandring från Eze och följer landsvägsbron väster ut. Vid brofästet på andra sidan hittar du en vandringsskylt mot Mont Bastide som du följer. Det är fortsatt brant i ca 30 min men jag lovar att du inte kommer att bli besviken! Var utsikten fantastisk från Éze är den vidunderlig från toppen av Mont Bastide. I klart väder ser du hela vägen bort till Esterelbergen vid St:Tropez. Mer perfekt ställe för att äta picknicklunch är svårt att hitta! Här kan du sitta i doften av timjan och rosmarin och se ut över det azurblå havets obrutna horisont. När det är dags att ta sig tillbaka till tågstationen, följer du stigen som går ned på baksidan av Mont Bastide. Åt du inte lunch på toppen är du säkert ordentligt hungrig nu. Kanske en sen njutlunch på Anjuna Beach och ett dopp i havet?

Doppa-tårna-idet-stora-blå-njut oktober

Saint Jean Cap Ferrat

Saint Jean Cap Ferrat är en av de mer exklusiva orterna på den Franska rivieran. Även här finns en sentier littoral som sammanhängande består av ca 12 km kuststigar som alla är lätta att gå. Vill du göra en kortare njutvandring, 6 km, går du inte ut på den lilla oregelbundna udden Saint de Saint-Hospice.

Stigen slingrar sig fram längs med flera dramatiska vikar längs med den vackra kusten. Blir du badsugen finns flera badstränder att stanna till vid. Vid hamnen i den mysiga byn Saint Jean Cap Ferrat, finns flera restauranger och caféer som är perfekta för en lunch. På Cap Ferrat hittar du även Villa Ephrussi de Rothschild och Villa Kerylos. Dessa villor är roliga att besöka för den som är nyfiken på hur det ser ut inne i en av alla fantastiska villor som finns här.

Till Saint-Jean-Cap-Ferrat tar du dig enklast med tåg till Beaulieu-sur-Mer. På tågstationen finns det även en karta över kuststigen.

Hur tar du dig till njutvandringen?

En stor fördel med Sentier du littoral är att du enkelt tar dig till dem kollektivt. Regionaltåget TER, som närmast går att jämföra med pendeltåg, går vanligen minst en gång i halvtimmen. Priset varierar beroende på hur långt du reser. Nice till Menton kostar t ex 3,30 Euro. Till alla små kuststäder och Sentier du littoral mellan Nice och Menton kan du också ta buss 100. Den går var 15:e min mellan hamnen i Nice och tågstationen i Menton och går längs med kusten hela vägen. Bara bussturen i sig är värd att åka. Den måste kvala in bland de vackraste bussturerna i världen. Åker du hela vägen från Nice till Menton tar turen lite drygt 1 timme. Priset för är 1,50 Euro oavsett hur långt du åker.

Vill du åka tåg till rivieran i sommar?

Vill du ta tåget till Frankrike i sommar? Här får du flera bra tips av Maria Unde Westerberg som gästbloggat bloggen Tomatsallad. Kristina Svensson som driver bloggen har även skrivit två väldigt trevliga guideböcker med sina personliga rivieratips; Mitt Nice och Mitt Provence. Missa inte heller mitt insidertips om en italiensk braklunch i Dolceacqua. Det är en vandring och en lunch som ligger långt bortanför de vanliga turiststråken! Dags att planera för att njutresa och ge sig ut och njutvandra vid medelhavet!

Njutpaus under vandring i november
Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

15 kommentarer

 1. Halloj!
  Jättefint inlägg! Välskrivet, informativt och med fina bilder. Jag blir nu riktigt sugen på att åka ner och vandra igen. Jag tycker att vandra är ett av de bästa sätten att utforska Rivieran. Det passar dessutom utmärkt att kombinera med tåg för då slipper man vända och gå tillbaka. Har skrivit en hel del om detta i mitt stora epos från franska Rivieran, det som varit nästan klart sedan 2013 och som jag hoppas få ut när som helst.
  Tack för att du tipsar om mina böcker och Marias fina gästblogginlägg. Det har verkligen rönt stort intresse vilket är roligt då det indikerar att många är intresserade av att byta ut en del flygresor mot tåg.
  Ha det gott!

  • Ser fram emot att få läsa eposet 😉 Tågresande har verkligen fått en boost! Hörde på nyheterna i morse att SJ ska lansera ett hjälpmedel för alla svenskar som vill åka tåg utomlands redan innan sommaren. Blir spännande att se vad det är 😉

 2. Pst! Ett tips är att använda ett plugin som fixar ”redirect” om du byter URL-adresser. Då slutar nämligen alla länkningar från andra bloggar eller i sociala medier att fungera.

  • Hm – trodde att jag gjort det men såg nu att den tydligen inte funkat! Något är knepigt med min WP installation. Har uppgraderat den till business nu. Tack för ping och ber om ursäkt för besvär!!

   • Det enda man kan vara helt säker på med en webbsajt är att saker och ting har en tendens att krångla och ta längre tid än man har tänkt sig…
    Lycka till med att få ordning på sajten!

 3. […] Vandringen är inte svår men det är ändå bra att ha lite vandringsvana. Stigen är som alla GR-leder lätt att följa då de är väl skyltade med röd-vita markeringar. Med hänsyn till underlaget rekommenderar jag vandringskor och stavar. Du vandrar ca 450 höjdmeter upp från Castellar och runt 770 ned till Menton. Kan du franska kan du läsa mer om delar av vandringen här. En annan underbar vandring jag varmt kan rekommendera är att gå från Gorbio via St Agnés till Menton. Du kan läsa mer om den vandringen här. Vill du hellre njutvandra längs kusten har du några förslag här. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.