Skidåkning på italienska i Limone

Är du på rivieran kan du åka skidor på förmiddagen och doppa tårna i medelhavet på eftermiddagen. 2 timmars bilresa från Menton ligger den underbara lilla skidorten Limone. Här har vi lärt oss att ”åka skidor på italienska”. Vi ”cruisar” ned för backarna och njuter av sol och alpluft på uteserveringarna i skidbacken. På kvällarna äter vi underbar italiensk mat på någon favoritrestaurang i byn. Sedan somnar vi gott under duntäcket. Fokus ligger inte på att åka mest och snabbast skidor utan på att njuta. Det är skidåkning på italienska.

Lyckliga i Limone

Limone är en liten pärla

Limone är en av Italiens äldsta alpina skidorter. Här finns inga stora hotellkomplex eller afterskiband men gott om trevliga restauranger där du kan njuta av italiensk mat och gästfrihet när den är som bäst. Limone är en liten pärla som har lyckats bevara sin genuina alpcharm. För det förälskade paret, eller vilket par som helst faktiskt, och barnfamiljen måste Limone vara den perfekta skidorten. Här finns gott om härliga backar och under veckorna är liftköerna obefintliga. På helgerna kommer fransmän, italienare och Monacobor hit men inte heller då blir det trångt i backar eller liftköer.

Ja, det stämmer, den här bilden är inte från Limone, men jag tycker om den och tyckte den passade in 🙂

Royadalen

Till Limone åker du med bil, tåg eller buss från rivieran. Alla färdsätten bjuder på slingrande vägar in i Alpes Maritime. Vi har faktiskt bara åkt bil till Limone. Några gånger har vi åkt bara över dagen men vi har också stannat kvar några nätter på hotell. Efter några dagars skidåkning på italienska har vi doppat tårna i medelhavet igen. Här kan du läsa om några av våra favoritpromenader för tå-dopp.

Att ta tåget står på min ”måste-göra-lista”. Det ska vara en helt underbar tågresa och det är lätt att förstå när du ser de smala järnvägsbroarna som går högt över floden Roya. Vattnet är vackert isblått och forsar sprudlande fram mellan klippblocken.

Även bilresan är vacker och bjuder på betagande vyer över Royafloden och vackra, gamla byar med snöklädda alper i bakgrunden. Du passerar bland annat byarna Breil sur Roya och Tende. Båda populära utgångspunkter för vandring, forspaddling och friluftsliv. Den stora nationalparken Mercantour som sträcker sig in i både Frankrike och Italien ligger här i närheten. I Mercantour finns bl a Vallée des Merveilles – ”Underverksdalen”- en dal med fantastiska hällristningar som våra anfäder gjort en gång i tiden. Vallée des Merveilles är bara öppet för besök på sommaren, men i Tende hittar du Musée des Merveilles med utställningar och bilder från dalen. Inser när jag skriver det här att jag nog skulle kunna göra ett inlägg om bara Royadalen, men nu var det ju Limone jag skulle skriva om…

Snö- och solsäkert

Limone har ett läge som gör att det är både snö- och solsäkert. Skidområdet är fördelat på tre ”orter”. Limone by ligger på ca 1000 meters höjd och så finns skidstationerna Limone 1400 m och Limonetto 1300 m. De olika delarna binds ihop av 81 km pister och 17 liftar. Här hittar du mer information om skidsystemet.

Njutlunch på italienska i backen

Vi har bara bott i Limone by. Bor du vid någon av skidstationerna finns det både gratis shuttlebus och vanlig bus mellan liftar/skidstationer. Det finns flera trevliga restauranger i skidsystemet där du kan få en god italiensk pasta eller bara sitta på soldäck och njuta. Du är ju här för att åka skidor på italienska! Du får absolut inte missa att beställa en kopp äkta italiensk varm choklad. Med lite utförsåkning i benen behöver du ju inte ens ha dåligt samvete. Du kan bara njuta av den smälta chokladen som faktiskt nästan är enklare att äta med sked än att dricka.

Efter en dag på skidor i backen är det underbart att få slå sig till ro och njuta av god mat och dryck. Då har du kommit rätt, för i Limone finns det flera riktigt bra restauranger som serverar italiensk mat när den är som bäst. Att dricka till – ett gott rött vin från Piemonte så klart, en Barolo eller en Barbaresco kanske. Efter maten är det gott med en espresso och en digestif på Vecchio Romagna, en söt italiensk brandy gjord på Trebbianodruvor. Vill du ha något alkoholsvagare kanske en Cynar blir bra. Cynar är, en av italienarna älskad, lite bittersöt likör som är gjord på kronärtskockor och örter. Oavsett kommer du garanterat att somna gott under duntäcket efter en härlig dag med skidåkning på italienska.

Limone sommartid

På sommaren är Limone utgångspunkt för miltals av vandringar och turer på mountainbikes. Vandringsstigarna utgörs bland annat av salt- och åsnestigar från medeltiden men här finns också miltals av gamla stenlagda militärleder från första och andra världskriget. Området kring Limone var en gång i tiden jaktmarker för kungligheter och även dessa gamla jaktstigar används idag för vandringar. Vi har inte vandrat i området, ännu, men har förestått att det vara ska vara väldigt vackert med många små sjöar och glaciärer.

Marknadsdag i Limone

Vill du läsa om vandring Bar to Bar i Piemonte (Barbaresco till Barolo) hittar du en härlig vandring här. Du kommer garanterat att fastna för Piemonte!

Blir du sugen på berg och vandring så hittar du en beskrivning av en magisk dagsvandring ovanför Menton här.

Tips på boende

Det finns flera hotell att välja på i Limone. Kännetecknande för dem alla är att de är förhållandevis små och familjära. Nedan finner du ett urval.

Grand Hotel Principe – ett klassiskt italienskt skidhotell med väldigt bra läge nära huvudliften. Vissa tider under året går det bara att boka hel- eller halvpension. Då blir du serverad en tre- till fyrarätters meny i en klassisk matsal med bord numrerade efter vilket rum du har.

Hotel Limone Palace – ett av de större hotellen. Det ligger nere i byn vid tågstationen och det är 700 m att gå uppför till liftarna men det finns möjlighet att förvara skidor och pjäxor vid huvudliften

Hotel La Piazetta – ett litet hotell med 14 rum som ligger vid huvudtorget i Limone. Enkelt med härlig frukostbuffé. Hotellet ligger ca 600 meter till liften.

Villa Teresa ochChalets Mignon lägenheter av god standard som ligger i byn och ca 400 meter ner från huvudliften.

Fioco di Neve Relais & Spa – om du vill lyxa till det. Ligger mitt i byn, shuttle till liften. Har du is i magen och bokar sent går det ibland att få bra rabatter. I mån av plats kan du boka tid på spat även om du inte bor på hotellet.

Tips på restauranger

Det finns många trevliga och prisvärda restauranger i Limone. Nedan listar jag några av våra favoriter.

Osteria il Bagatto – känd som en av Limones bästa restauranger och är omnämnd i Guide Michelin. Väldigt trevlig. Bordsbokning brukar behövas. +39 0171 927543

La Taverna Delgi Orsi – hemlagad mat som serveras av en trevlig och pratglad värd. Bordsbokning brukar behövas.

Restaurant La Diligenza – klassisk italiensk meny, inklusive pizzor

La Cantinetta – vinbar vid torget. Trevlig och avspänd atmosfär. Serverar rikligt med klassiska italienska tillbehör till aperitifen. +39 0171 929503

Restaurant Lu Taz -Det här en resturang som ligger ca 1 km utanför byn. Den drivs av en familj i ett litet chalet och det är en riktig upplevelse att äta här. Du blir serverad en fast meny om 5 – 6 klassiska italienska rätter och betalar ca 30-40 Euro. Bordsbokning är ett måste. Be hotellet hjälpa till med bokning och taxi.

Hitta hit

Enklast åker du till Limone med tåg eller buss från Ventimiglia. Resan tar ca 2 tim. Sök tidtabell här. Från Nice går det tåg till Ventimiglia ca 2 gånger i timmen.

Åker du bil så åker du genom Tendetunneln. Det kan vara bra att kontrollera här innan du åker att Tendetunneln, som håller på att byggas om, är öppen. För tillfället är det en körbana öppen och alternerande trafik var 30 min. Vi har bara varit med om att tunneln har varit stängd en gång och det var på sommaren. Men det är ju inte särskilt roligt att riskera att hamna stående framför en stängd tunnel.

De har humor i Limone
Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

2 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.