Vandring med magiskt bad i bergen ovanför Ventimiglia

Vi har hittat en underbar liten vandring som avslutas med ett magiskt dopp i en naturlig damm med kristallklart och smaragdgrönt bergsvatten. Vandringen tar inte mer än 45 min och även om det går uppför mest hela tiden så är inte lutningen värre än att även en otränad vandrare klarar av den. Dessutom väntar ju det magiska doppet när du når målet.

Rocchetta Nervinia

Vandringen startar i Rocchetta som är en pittoresk liten bergsby ovanför Dolceacqua ochVentimiglia. Rocchetta är faktiskt väl värd ett besök i sig själv. Byn är uppbyggd kring små kullerstensgångar som löper kors och tvärs där den klättrar upp på bergsidan ovanför floden Rio Barbaira. Här fanns tidigare flera olika mjöl- och olivkvarnar och ett lavendeldestelleri. Nu är byns största händelse den årliga festivalen som äger rum i mitten av augusti varje år. Då görs Rocchetta om till en friluftsteater med olika tablåer som spelas upp i de trånga gränderna och på de små torgen.

Kort vandring till Ponte Cin

Vandringen startar strax efter den lilla stenbron som ligger precis i början av byn. När du har passerat över den följer du gatan till höger ca 15 meter. Där kommer du att se några vandringsskyltar på en vägg. Ta vänster vid skyltarna och följ gatan som leder ut ur byn. Så fort du passerar det sista huset så övergår gatan till att bli en vandringsstig. Har du gått rätt passerar du ganska snart ett kapell på höger sida. Ungefär därifrån börjar du också se de karaktäristiska rödvita stigmarkeringarna.

Doft av timjan och fikon

Stigen leder uppåt med en svag lutning. Det doftar timjan och fikon. Under dig hör du den lilla bergsfloden som lekande hoppar och skuttar fram i ravinen nedanför. Luften blandas med doften av friskt källvatten och du kommer garanterat att börja längta efter ett dopp.

Stigen slingrar sig fram längs med bergssidan. Det stupar bitvis lodrätt ned på vänster sida och du får lockande glimtar av kristallklart vatten långt där nere. Håll ut – du är nära!

Ponte Cin

När du gått i ca 40 min så delar sig stigen. Här håller du vänster mot Ponte Cin och går in under taket av lövträd. Solens strålar silas genom lövverket ned på stigen och du får nästan en pastoral känsla då du sakta vandrar stigen fram. Så bakom en krök stiger du plötsligt in i paradiset. En gammal stenbro går över floden som här inte är mycket mer än en bäck. Den rinner sprudlande ned för några stenar på ena sidan den lilla bron och landar i en naturlig liten damm på andra sidan. Vattnet är kristallklart och smaragdgrönt på en och samma gång. Du är framme!

Vi hade inga badkläder med men kunde bara inte motstå att hoppa i det klara svala vattnet. På ett ställe har vattnet skapat som en trappa på klipporna. Stenarna har slipats vita och är alldeles lena att gå på. Känslan när du sakta glider ner i vattnet är oslagbar! Nog är det fantastiskt att man 30 minuter från rivierans folkvimmel kan vandra upp i bergen och helt ensam bada i kristallklart svalt vatten i en flodbassäng. Det är så man måste nypa sig i skinnet för att säkerställa att man inte drömmer!

Underbart bad!

Åter till Rocchetta

Efter badet vid bron gick vi vederkvickta tillbaka samma väg vi kom. Du kan fortsätta vandringen på andra sidan bron och komma tillbaka till Rocchetta men det är en längre vandring som enligt vad vi förstår tar upp till 5 tim.

Åter i Rocchetta kan du äta en god lunch på restaurangen som lånat sitt namn av bergsfloden – Rio Barbaira. Eller varför inte ta en kaffe på byns café som ligger mittemot restaurangen.

Vill du inte vandra?

Vill du bara bada och inte vandra kan du följa floden uppåt på vänster sida i stället. Då går du helt enkelt inte över bron i Rocchetta utan viker av in i den sista gränden på vänster sida innan bron. På den här sidan löper stigen precis vid vattnet och den går inte så långt eller högt upp som vi var. Här får du dock räkna med sällskap av flera andra personer och barnfamiljer som vill njuta av sol och bad i det klara vattnet.

Vill du läsa om andra vandringar nära Medelhavet hittar du några njutvandringar om du följer den här länken.

Ta sig hit

Vi tog bilen till Rocchetta. Från Ventimiglia tar det ca 20 minuter.

Har du inte tillgång till bil går det buss till och från Ventimiglia ca 3 gånger per dag. Här kan du söka tidtabell för aktuell dag – sök på Rocchetta Nervinia.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

5 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.