Besöka Paris med barn och ungdomar – mina 12 bästa tips

Skolan har knappt hunnit börja och jag har redan fått flera frågor om tips på vart man kan resa under höstlovet. Kanske är det minnena av en härlig sommarledighet som dröjer sig kvar och gör att vi redan vill planera för nästa ledighet? Det är många som har frågat specifikt om tips på vad man kan hitta på för aktiviteter med lite äldre barn och ungdomar i Paris. Då jag skrev ned mina tips så slog det mig att jag kunde göra ett blogginlägg på samma tema. (Det låg inte i planen så bilderna är ett hopplock av äldre och nyare bilder). Så håll till godo här kommer mina tips för ett höstlov med barn i Paris.

1. Paris under hösten

Jag älskar i Paris och vi har varit där under två höstlov med våra fyra barn. Båda gångerna var lika lyckade. Våra barn har varit i åldrarna 5 till 18 när vi har varit där och vi har inte haft något problem att hitta aktiviteter som alla tyckt varit roliga.

Vill du har flera tips inför din resa så har jag skrivit om ett week-end besök Magnus och jag gjorde i slutet av december 2018 här.

Klädsel

Luften är hög och lite kall så en varm jacka är skönt att ha. Att sitta ute och äta lunch går bra om solen är framme. Vantar är bra att ha med och en halsduk för kalla morgnar och kvällar.

Grundtipset är att alla har med sig gåvänliga skor och att ni köper en bra karta som även visar Metro och RER-linjerna (”pendeltåg”). Flanerandet uppfanns i Paris och ni kommer oundvikligen att gå en hel del. Paris är uppbyggt i olika arrondissment (stadsdelar) som växer ut som en kanelbulle från Paris mitt. De är numrerade från 1 (mitten på kanelbullen vid Louvren) till 20. Varje del har sin egen karaktär och charm. Att ströva genom dem och insupa atmosfären är en del av att uppleva Paris.

Snabbguide till Paris olika kvarter

Området Le Marais är det mest trendiga i Paris med flotta hotell och butiker. Här finns också torget Place des Vosges som av många anses som Paris mest romantiska torg.

Vid Saint-Germain-des-Prés brukade Hemingway strosa om kring och besöka olika barer och restauranger. Här hittar du också den lilla gränden Cour du Commerce-Saint-André där bland annat Paris första kafé Le Procope finns.

I Belleville och Ménilmontant finns det alternativa Paris som är en favorit bland konstnärer. Där finns många trendiga barer framför allt längs Rue de Ménilmontant som sträcker sig till Oberkampf.

I Montmartre hittar du förutom Sacre Coeur även Place du Tertre som brukar vara fyllt av konstnärer som målar och säljer sina verk. Moulin Rouge som är känd för sina cancan-shower ligger i en del av Montmartre som heter Pigalle.

Se till att ni har räknat med tid för att slå er ner på caféer och ta något att dricka med tilltugg under era strövtåg. Kanske en Café Gourmand (kaffe med små smakbitar av husets efterrätter) eller en espresso med croissant. Flanerandet blir trevligare med fler pauser än färre och att sitta på caféer ingår i den parisiska livsstilen oavsett om man är vuxen eller barn.

2. Eiffeltornet

Kanske tycker du själv att Eiffeltornet är uttjatat men jag har inte hört något barn eller ungdom som inte tyckt att det var en hit att åka upp i det. Extra spännande är det att skippa hissen och gå upp till andra våningen, 115 meter, och fortsätta därifrån med hissen. Tyvärr är det oundvikligt att ni kommer att få stå i kö för att åka från andra våningen upp till toppen. Det gäller även om ni har köpt biljett för att gå förbi kön. Från andra våningen är det en kö som gäller för alla. För att minimera körisken måste ni vara på plats tidigt på morgonen.

Känner ni att inte orkar med att köa så skulle jag tipsa om att ni går till utsiksplatsen vid Trocadero på kvällen och beundrar tornet från marken. Varje heltimme lyses det upp i en kaskad av blinkande ljus. Vid Trocadero hittar ni också flera trevliga restauranger som passar alla i familjen.

Ett betydligt lyxigare alternativ är att boka bord på Musée du Quai Branly’s restaurang ”Les Ombres” på kvällen. Då får ni en magisk utsikt över både Eiffeltornet och Paris hustak samtidigt som ni äter klassisk fransk mat. I skrivande stund kostar en varmrätt från ca 30 Euro.

Mer information om Eiffeltornet (7:e arr.) hittar du här – Eiffeltornet Metro: linje 6 Bir Hakeim

3. Katakomberna

Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss första gången vi besökte katakomberna. Vi gick nerför, nerför, nerför och nerför och sedan befann vi oss i en annan värld. Mörker, dödskallar och benknotor överallt. Lite läbbigt så klart, även om barnen nog tyckte det var mest spännande, men efter ett tag så vänjer man sig. Mot slutet så skämtar man om de olika skallarna -”Hej döskalle har du legat länge där!”

Katakomberna är ett gammalt kalkstensbrott som romarna använde. I slutet av 1780-talet så började sjukdomar som pest, dysenteri och smittkoppor spridas från Paris överfulla kyrkogårdar. Staden styrande beslutade att börja flytta lik från kyrkogårdarna till kalkstensbrottet och använda dem som gravkammare. Nattetid flyttades liken med kärror på Paris gator för att inte uppröra befolkningen och skapa panik. I ett helt år håll man på och flyttade liken som staplades på varandra i de underjordiska gångarna. Under 2:a världskriget användes katakomberna som gömställe av motståndsrörelsen. Totalt är det över 30 mil underjordiska gångar men det är bara en liten del som är öppen för allmänheten.

Adress:1 Place Denfert-Rochereau (14.e arr.) Katakomberna Metro: Linje 4 eller 6 Denfert-Rochereau

Paris katakomber – lite läbbigt men mest spännande för barn och ungdomar

4. Louvren

Hm – kanske du tänker, passar verkligen ett konstmuseum för barn och tonåringar i puberteten. Ja, om ni ser till att komma hit tidigt på dagen så ni slipper köa i timmar för att komma in och om ni inte försöker se allt utan väljer ut en eller två avdelningar. Museets entrée är rolig i sig och de lite äldre barnen tycker garanterat att det är roligt att ha sett Mona-Lisa när de förstår att det är en av världens mest berömda tavlor.

Adress: Musée de Louvre Louvren Metro: Linje 1 eller 7 Palais Royal du Louvre

5. Park de la Vilette

Fantastiska Park de la Villette är Paris största park och här finns massor att göra för hela familjen. Här finns bl a flera olika museum, lekplatser, karuseller, en trädgård med speglar, 3D filmteater.

Muséerna är; La Cité des Sciences et des Industries – ett interaktivt vetenskapsmuseum för barn, Cité de la Musique – ett musikmuseum, Cité des enfants – ett naturhistoriskt museum för mindre barn och Argoanute – ubåtsmuseum.

Beroende på vad ni skall besöka så får ni betala en slant. Under sommarmånaderna brukar de spela gratiskonserter i La Vilette. Vissa områden är uppdelade efter ålder. 

Adress: Den största ingången är från Avenue Jean-Jaures eller avenue Corentin Cariou i 19:e arr. Metro: linje 5 Porte de Pantin eller linje 7 Porte de la Villette Kanalbåt: från t ex Musée d’Orsay. La Vilette

La Villette massor med aktiviteter för hela familjen (Shutterstock)

6. Montmartre

Montmartre ligger i 18e arrondissimentet i Paris norra delar. Området är döpt efter kullen Montmartre som är Paris högsta punkt, 130 m.ö.h En promenad från Pigalle uppför trapporna till Montmartre tycker de flesta är kul men man kan också ta bergbanan (funicularen) upp. Den startar vid slitet av rue Foyatier. Väl uppe hänförs alla av utsikten över Paris. Kyrkan Sacre Coeur är pampig så det förslår och har ni tur spelar de musik så det dånar under det välvda stentaket.

Montmartre är som själva sinnebilden av Paris. På torgen står målare med sina stafflier uppställda. Kullerstensgatorna är kantade av pittoreska hus med caféer och bistroter med rödvitrutiga dukar. Här är det Aristocat feeling och Råttatouille kan dyka upp på vilken resturang som helst. Det är turistigt så det smäller av men också alldeles, alldeles underbart.

I Amelies spår

För den som har sett filmen Amelie av Montmartre kan jag tipsa om att ta metrolinje 2 till stationen Blanche och gå uppför rue Lepic. På nummer 15 hittar du Café des 2 Moulins där filmens Amélie jobbar som servitris. En bit därifrån, på rue des Trois-Frères, finns närbutiken Collignon som också är med i filmen.

Restaurangtips för Montmartre

Går ni ned på baksidan av Montmartre kommer ni till de afrikanska kvartet Barbés där det är gott om billiga bra brasserier och spännande matmarknader.

I Montemartre hittar ni också det mysig och speciella caféet och restaurangen La Recyclerie. Här återvinns i princip allt. På La Recycleire hittar du loppisar, workshops för hemslöjd och hemmafixande. Recyclerie ligger i den gamla järnvägsstationen Gare Ornano och de gamla tågspåren har gjorts om till en trädgård med getter och hönor. Titta på deras hemsida för vilka aktiviteter som är aktuella vid ert besök.

Adress: 83, Boulevard Ornano (18 arr.) La Recyclerie Metro: Linje 4 Porte de Clignancourt

7. Parc Zoologique de Paris

Paris Zoo ligger faktiskt mitt inne i Paris i Bois de Vincenne. Parken är över 14 hektar stor och här finns 2000 djur. Beroende på säsong så har man olika aktiviteter och teman så det kan vara bra att kolla upp vad som är på gång vid ert besök. Zoo är uppdelat i olika biozoner; ett stort akvarium – Madagaskar, en del för Afrika, en för Amazonas-Guayana och en för Patagonien.

Tar ni tunnelbanans linje 1 till Zoo så ska ni gå av vid stationen Saint Mandé. På er promenad därifrån till Zoo , ca 15 min, kommer ni att passera igenom några mysiga kvarter som har fullt av små ostaffärer, bagerier, fruktaffärer och uteserveringar. 

Adress: Avenue Daumesnil (mittemot port nr 11) (12:e arr) Parc Zoologique de Paris Metro: Linje 1 Saint Mandé

8. Museé de l’Armé

Här kan du se och lära dig allt om medeltida rustningar till de två världskrigen. Dessutom kan du besöka Napoleons grav. Jag trodde inte att vi skulle få ut vår 16-årige son ur det här museet. Men faktum är att även vi tyckte att det var väldigt intressant. Här får du bland annat ta del av de två världskrigen ur ett franskt perspektiv. Det är lärorikt och ger ett annat perspektiv på händelseförloppet i framför allt det 2:a världskriget.

Adress: 129 rue de Grenelle (7:e arr) : Esplanade des Invalides sidan eller 2 place Vauban : Dôme des Invalides sidan. Museé de l’Armé Metro: Linje 8 La Tour Maubourg eller Invalides eller inje 13 Varennes

9. Muséum National d’Histoire Naturell/Grande Galerie de l’Évolution

Ett besök på Naturhistoriska museet gör vare sig barn eller vuxna besvikna. Framför allt inte om man gillar historia och dinosaurie skelett men här finns mycket mer bl a ett rum helt dedikerat till Virtual Reality.

Här finns också en avdelning som heter ”Grande Galerie de Évolution” där man kan följa hela evolutionen från en liten cell till de största djuren. Man visar flera olika filmer och här finns helt fantastiska utställningar där man kan se över 7.000 olika djurarter. Ni lär inte hinna se allt så det kan var bara att välja ut vilka avdelningar ni vill se innan.

Det finns också en speciell avdelning för de lite mindre barnen, 6-12 år, som heter Galerie des Enfants.

Adress: place Valhubert & 36 rue Geoffroy-Saint-Hilaire. Ligger inne i parken – Jardin des Plantes (5 arr.) Muséum National d´Histoire Naturell Metro: linje 7 eller 10 Gare d’Austerlitz

10. Paris hemliga små passager

Paris har flera små mysiga passager som är trevliga att strosa igenom. Passagerna är fyllda av små udda affärer och restauranger där du göra små fynd till rimliga priser. Passagerna byggdes i mitten av 1800-talet. Här flanerade och shoppade Parisborna under praktfullt utsmyckade glastak skyddade mot regn och sol. Som mest fanns det 150 passager, de flesta på dem på högra sidan av Seine där de rika bodde. Många av dem förstördes när Haussmann byggde sina stora boulevarder och när de stora varuhusen öppnade. I dag finns 25 passager kvar som är öppna för besök. Jag tycker det är lika mysigt varje gång jag snubblar över en av dem. Att gå in i dem känns lite som att kliva in i en hemlig värld där du inte vet vilka skatter du ska hitta.

I 2.a arrondissementet hittar du den underbara Passage du Grand Nerf som går från rue Saint Denis till Montorgueil. Passage du Grand Nerf är fylld av udda antikaffärer och smyckeaffärer. Bland annat Rickshaw som har gamla indiska möbler, lampor, smycken, krokar och tyger. Precis intill den hittar ni Passage du Bourg l’Abbé. Därefter sneddar ni upp på Rue de Turbigo där ni kan smita in i mysiga lilla Passage de l’Andre. Här hittar ni en karta som hjälp på vägen.

Jag passar även på att tipsa om att ni även ska besöka rue Montorgueil när ni är i området. Det är en jättemysig gata att strosa ned för, fylld med små butiker och restauranger. Metro: Linje 3 eller 4 Réaumur-Sebastopol eller Linje 4 Étienne Marcel.

Här finns skatter för både barn och vuxna

11. Disneyland Paris

Det går så klart inte att undvika att nämna Disneyland Paris. Vi har varit där två gånger. Efter vårt första besök röstade alla i familjen för ett nytt besök när vi återvände till Paris några år senare. Första gången var vi bara på Disneyland andra gången besökte vi även Walt Disney Studio Parks. Missa inte att ni kan köpa fast-track biljetter till de mest populära aktiviteterna. Köerna kan vara osannolikt långa men har du fast-track så har du en tid bokad och slipper köa.

Ta sig hit: Enklast är att ta pendeltåget RER A som går hela vägen till Disneyland. Från stationen Nation tar det ca 35 min. Disneyland Paris

12. Äta i Paris

Självklart måste ni prova att äta klassisk franska mat när ni besöker Paris! Det finns hur många bra restauranger som helst och ni behöver inte gå på de dyraste för att alla i familjen ska få en trevlig matupplevelse. Några tips på restauranger får ni här.

Vill du har fler tips på restauranger kan du hitta det här.

Le Petit Canard

Le Petit Canard är en liten mysig och avspänd restaurang i 9:e arrondissmentet. Som man kan ana av namnet så serveras här många rätter med anka. Familjen som äger restaurangen har en gård utanför Paris där de föder upp dem. Men här finns även andra klassiker från det franska köket. Här är alltid mycket folk och det är stimmigt och livligt. Ett tips är att boka bord innan ni går hit.

Adress: 19 rue Henry Monnier (9.e arr) Le Petit Canard Metro: Linje 12 Saint-Georges

La Coupole

Detta är en av de mest klassiska restaurangerna i Paris och att äta här är en upplevelse. Menyn kanske inte känns som den mest ungdomsvänliga vid första anblicken men här finns Fish and chips. en profiteroll så är även tonårssonen mätt. Här kan också vara det perfekta stället att beställa in en portion sniglar till förrätt och se vilka som vågar prova… 🙂

Adress: 102 Boulevard de Montparnasse (15:e arr) Metro: Linje 12 Notre-Dames des Champs eller linje 4 och 6 Raspail La Coupole

Resa till Paris

Tåg från Stockholm till Paris tar cirka tjugo till trettiosex timmar beroende på vilken rutt man väljer.  Tar du nattåget från Stockholm till Malmö och sedan vidare till Köpenhamn kan du vara i Paris vid 19-tiden nästa kväll. Dvs ca 20 timmar senare. Ett annat alternativ är att du tar ett morgontåg till Köpenhamn och sedan reser därifrån till Hamburg. Efter en övernattning i Hamburg reser du vidare till Paris och är framme på eftermiddagen dagen efter.

Med flyg från Stockholm landar du i Paris efter drygt 2,5 timmar.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.