Paris mon amour

Vi har firat nyår i Menton i år och passade på att besöka Paris några dagar på vägen ned. Paris är en riktig favoritstad som vi har besökt många gånger, såväl med som utan barn. Det finns så mycket att se och göra och vi upptäcker alltid något nytt. Den här gången blev det ett kort besök, 2 dagar i ett vinterkallt Paris. Vi travade gata upp och gata ned och njöt av att bara vara där.

Canal St Martin

Vi hade bokat rum på ett litet hotell i 10:e arrondismentet – Le Taylor, 6 rue Taylor. Ett litet mysigt hotell och ganska prisvärt för att vara i Paris. Bra frukost – vilket uppskattas av en frukostälskare som jag.

Till en början var vi lite fundersamma på hur klokt det var att bo just i dessa kvarter då vi kände oss lite ”off” men det visade sig vara ett riktigt lyckokast! Bara några kvarter från hotellet ligger Canal St Martin som är ett område som under senare år har blivit väldigt ”hippt”. Här finns massor med caféer, barer och spännande små butiker. Lite som Williamsburg i New York eller SoFo i Stockholm. Det är väldigt idylliskt vid kanalen och jag kan tänka mig att det vid varmare väder är fullt med folk som sitter längs vattnet och njuter. Vi slank in på en bar och restaurang som trots sitt namn – Marcel, 90 Quai Jemmapes – visade sig vara indieninspirerad. Vi tog in varsin vegetarisk rätt som båda var supergoda!

Paris – en stad att långsamt vandra i

Det är oundvikligt att man promenerar mycket när man är i Paris även om tunnelbanan är väl utbyggd och enkel att ta sig fram i. Centrala Paris är uppbyggt i 20 olika arrondisment (stadsdelar) som snurrar sig som en kanelbulle ut ifrån 1:a arrondismentet vid Louvren. Varje stadsdel har sin egna karaktär och charm. Att vandra genom dem och se och känna hur atmosfären förändras allt eftersom du går är ett enkelt och roligt nöje. För våra två dagar hade vi beslutat att ägna tiden åt att dels besöka några nya platser vi hört talas men också passa på att njuta av Paris genom att promenera till dem.

Dags för loppmarknad

Ett besök på loppmarknaden Marche aux Puces de la Porte de Vanves (Metro linje 13 till Porte de Vanves) stod högt upp på listan. Det är väldigt många år sedan jag var på en loppmarknad i Paris och nu hade jag hört talas så mycket om loppmarknaden i Vanves så jag tyckte det var hög tid för ett besök.

Det finns flera loppmarknader i Paris. Les Puces de Clignancourt/Marché St Ouen (Metro linje 4 till Clingancourt) ska vara den största loppmarknaden i världen med över 2.500 bås med en osannolik blandning av allt från antikviteter till mode, krimskrams. På både loppmarknaden i Vanves och i Clingnancourt är möjligheten stor att hitta excentriska tokigheter men även gammalt fint porslin, glas och riktiga möbelantikviteter. Båda marknaderna är öppna på helgerna, men den i Vanves stänger vid 13-tiden medan Clignancourt har öppet till 18.

Jag hade gärna köpt några vackra gamla Creusetkastruller och kopparkärl som vi hittade men insåg att det skulle bli ganska jobbigt att få med dem under resten av vår resa. Men det var roligt att strosa runt och fundera på vem som kommer att köpa de gamla loppbitna pälsstolorna eller packarna med gamla vykort sorterade efter motiv.

Jag måste också säga att jag imponeras av de som kommer till loppmarknaden varje helg för att packa upp och ställa i ordning allt de har att sälja, för att några timmar senare omsorgsfullt packa ned allt igen.

Jardin de Luxembourg

Efter vårt besök på loppmarknaden tog vi metron till Montparnasse för att därifrån vandra upp genom de centrala delarna av Paris till vårt hotell. Ett självklart delmål på vår promenad var att besöka Jardin de Luxembourg, en av Paris över 400 omtyckta parker. Jardin de Luxembourg är en av de större och den har en lite speciell karaktär med ett litet slott, en fontän, och trädalléer. Som vanligt var där fullt med folk som spelade tennis, satt på det lilla caféet eller bara satt och vilade och samtalade på någon av alla trädgårdsstolar.

Jardin de Luxembourg, ligger i St. Germain eller Latinkvarteren och här ligger även Sorbonne, Paris universitet. Här finns gott om vackra gamla byggnader men även mycket bokhandlare och mysiga cafeér, t ex Paris äldsta cafeé Le Procope på 13 Rue de l’Ancienne-Comédie.

Något som var väldigt tydligt var att el-scootern (elektrisk kick-bike) verkligen slagit igenom i Paris. De går att hyra överallt, precis som stadscyklar i andra städer, och du lämnar dem när du kommit fram dit du ska. Alla använder dem. Roligast att se var den stiliga dam i pälskappa som svischade förbi när vi satt på ett café. Vi såg även flera turistsällskap som gjorde sin sightseeing på el-scooter.

Merci

Vi fortsatte strosa upp mot vårt hotell genom Maraiskvarteren, som av många anses vara den mysigaste delen av Paris. Här är gatorna lite smalare och husen lite mindre och här finns massor av små butiker som säljer det du inte kan hitta någon annanstans. Dessutom är här fullt av gallerier, restauranger och konstmuseer. Här ligger t ex Picassomuseet som har den största Picassosamlingen i världen. Vi hade dock siktet inställt på att besöka Merci en butik som ligger på 111 Boulevard Beaumarchais precis på gränsen mellan 5:e och 11.e arrondismentet.

Merci är väldigt ”hypat” och jag hade hört talas så mycket om den så mina förväntningar var höga. Det var en trevlig butik men inte alls så fantastisk som jag hade förväntat mig. På Merci kan du köpa böcker, kläder, smycken, handdukar och badrumstillbehör, sänglinne, inredningsprylar, köksporslin, pennor, skrivböcker, klockor. Med andra ord lite av en livsstilsbutik. De har även en restaurang där de serverar sallader och hembakat kaffebröd. Mercis koncept är lite roligt och det är kul att ha varit där men mest för att ha sett butiken som många talar om.

Mercis signum den röda Fiaten

När vi kom tillbaka till vårt hotell var det lång kö utanför en liten oansenlig restaurang på 19 Rue Lucien Sampaix – Holybelly. Restaurangen har öppet 9:00 – 17.00 och är känd för sin goda mat, sitt goda kaffe, sin vänliga och glada personal. Det finns två Holybelly i Paris och båda två är lika populära. Vi hann tyvärr inte med att besöka någon av dem under vårt korta besök i Paris. Det står på to-do listan inför nästa besök.

Saint-Chapelle

På kvällen var vi på julkonsert i Saint-Chapelle på Ile de la Cité. Saint-Chapelle byggdes av Ludvig IX på mitten av 1200-talet och är bland annat känd för sina magnifika och vackra glasfönster. Vi hade snubblat över julkonserten när vi satt och googlade på vad som var på gång i Paris och kunde inte motstå att boka biljetter. Det måste ju vara en speciell upplevelse gå på konsert i den vackra byggnaden. Det var det – på flera sätt. Kyrkan är helt ouppvärmd och det var strax under 10 grader på kvällen. Inga ideala förutsättningar med andra ord, men en fantastisk miljö. Konserten framfördes av en pianist, en violinist och en sångerska. De gjorde trots kylan, som rimligen måste ha påverkat dem ganska mycket, en bejublad konsert. I slutet sjöng publiken med och klappade takten.

Snabbtåg mot Nice

Vårt korta besök i Paris tog slut alldeles för snabbt. Morgonen efter konserten tog vi snabbtåget till Nice. Det var dagen före nyårsafton och Gare du Lyon var fullt av resande som var på väg till vänner och släkt för att fira nyår. I högtalarna ropades avgång efter avgång upp och alla resenärer önskades en trevlig resa och ”bonne fete” med familj och vänner. Vid flygeln som stod mitt i avgångshallen turades olika resenärer om att spela, de flesta riktigt bra. En bra avslutning på vårt besök och en bra inledning på nyårsfirandet. Vi ser redan fram emot nästa besök i Paris men det ska bli längre och när det är lite varmare.

Tips på några favoritrestauranger och barer i Paris:

Aux Lyonnais, 32 rue Saint-Marc, en äkta Bouchon från Lyon. Fantastisk Franska husmanskost i en underbar miljö. Restaurangen öppnade 1890 och ar inredd med kakel från golv till tak. Här har vi haft några av våra mest roliga matupplevelser i Paris.

Willi’s Wine Bar, 13 rue des Petits Champs, en liten restaurang som även säljer posters med vinmotiv. Enkel men välsmakande meny, massor med vin att välja bland så klart.

Café Charbon, 109 rue Oberkampf, en jättemysig Bistro på en mysig gata som också är väl värd ett besök. Bistron stammar från 1863 och har mycket av originalinredningen kvar.

Allard, 41 rue Saint-André des Arts, här är det kockarnas kock, Alain Ducasse, som styr med omsorgsfull hand. Allard startades av familjen Allard tidigt 30-tal och togs över av Ducasse 2013. Ducasse har med varlig hand valt ut porslin, bestick och glas på olika antikmarknader så att de ska passa in i miljön. Självklart utsökt mat med rena smaker det är ju Ducasse vi talar om.

Bar Hemmingway i Hotel Ritz på 15 Place Vendome. Barernas bar – det finns ingenstans du kan få en bättre Dry Martini än här. Att dessutom dricka den på Hemmingways favoritbar gör inte upplevelsen sämre.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.