Venedig – förälskelse vid första ögonkastet

Vi har förverkligat en dröm och åkt med tåg till Venedig från Menton. Det tog drygt 7 tim och fungerade perfekt, även om vi var lite oroliga för att vi bara hade 15 minuter till godo för tågbyte i Milano. Från Milano till Venedig tar det ca 2,5 tim så är du i Milano fungerar Venedig som utflyktsmål över dagen. Även om en dag är väl kort för att ta in denna underbara stad.

Det känns onekligen speciellt när tåget kör över tågbron till Venedig och vi börjar se staden från tågfönstret. 5 minuter senare står vi i vintersolen på kajen vid Canal Grande utanför Santa Lucia tågstation – en svårslagen känsla!

Venedig tog mig med storm! Golvad direkt vid den första bron över Canal Grande! Det gröna vattnet, stämningen, gyttret av små gränder, alltid med historien, konsten och kulturen nära. Venedig är en vänlig stad som tar emot sina besökare med öppna armar och med ett litet leende i mungipan. Bitvis lite bedagad men ändå med skönheten bevarad.

Det är förvånansvärt lätt att känna sig hemma i Venedig, trots myllret av gränder och kanaler men några tips inför en resa dit hittar du nedan.

Promenadvänliga skor

I Venedig är det promenad som gäller. Staden är inte större än att du lätt tar dig runt till fots och det går typiskt sett snabbare att ta sig fram till fots än med Vaporetto (båtbuss). Jag rekommenderar dock starkt att du åker Vaporetto längs med Canal Grande i alla fall en gång. Du får en helt annan och inte sällan bättre vy från vattnet. Vaporettolinje 1 går längs hela Canal Grande från tågstationen ned till Markusplatsen. Glöm inte att registrera biljetten innan du går på Vaporetton. Har du inte gjort det får du dryga böter vid en kontroll och kontroller sker lite då och då.

Ta ut kompassriktningen

Karta och Google Maps i all ära men utan att ha kompassriktningen klar för sig går du lätt bort dig i Venedigs gränder. De kartor som finns är inte tillräckligt detaljerade och Google Maps snurrar lätt bort sig i virrvarret av gator. Men har du kompassriktningen klar för dig hittar du rätt till slut även om du får vända om flera gånger då du plötsligt är i en återvändsgränd eller står vid en kanal utan bro. Och det kommer du garanterat att göra mer än en gång…

Venezia Unica

Om du gillar att besöka museum eller vet att du vill gå in i t ex Dogens Palats kan det vara en bra idé att köpa Venezia Unicas Stadspass innan du ger dig ut på sightseeing då du får förtur i vissa köer om du redan har biljett. Du laddar passet med de biljetter du vill ha och kan även köpa dygnsbiljetter till Vaporetton.

Var ska man bo?

Vi bodde på ett hotell precis vid gränsen mellan Santa Croce och San Polo, ca 10 min från Rialtobron. Vi tyckte läget var perfekt och kvarteren är lugna. Jag skulle nog inte välja att bo i San Marco eller Dorsoduro men gärna i folkvimlet i Cannaregio och då en bit ner från tågstationen Santa Lucia. I januari ligger priserna på många hotell långt under de normala så besöker du Venedig då har du möjlighet att unna dig att bo lite lyxigt. (Glöm inte mössa, vantar och en tjock tröja om du besöker Venedig i januari. Det blir snabbt kallt och lite rått om inte solen skiner och i gränderna når inte solen ned).

Sightseeing

Självklart ska du besöka Markusplatsen och andra kända sevärdheterna när du är i Venedig! Det är absolut värt det och bör inte missas! Ett tips är att gå till Markusplatsen riktigt tidigt på morgonen för att undvika det värsta turistmyllret. Åker ni till Venedig som vi i lågsäsong (januari) så är det lugnt på veckodagarna men märkbart mer turister fred – sönd.

Venedig är uppdelat i 6 stadsdelar, sentieri. San Marco är den som är mest besökt av alla turister. Jag rekommenderar varmt att du avsätter tid för att vandra runt i de andra stadsdelarna också. Var och en har sin karaktär och du kommer närmare vardagslivet i Venedig om du rör dig bortanför de vanliga turiststråken.

Dorsoduro

I Dorsoduro ligger universitetet, många museer, flera bokhandlar men också konstgallerier. Några större konstgallerier finns även i San Marco precis innan Accademiabron. Vi hittade också flera roliga små butiker som sålde allt mellan himmel och jord. Venedigs största torg, Campo Santa Margherita, ligger här och jag misstänker att det kan väldigt vackert där på sommaren. Peggy Guggenheim museet är ett måste för den konstintresserade.

San Polo

I San Polo hittar du bland annat Venedigs fisk och grönsaksmarknader vid Canal Grande strax innan Rialtobron.

Santa Croce

Santa Croce – vimlar av små gränder men upptas till stor del av tågstationen och hamnen.

Cannaregio

Cannaregio är till storleken den näst största stadsdelen i Venedig men här bor flest Venedigbor. Det är en väldigt rolig och levande stadsdel att besöka och här hittar du massor med ”vanliga” butiker, restauranger och caféer. Här finns även en trevlig livsmedelsbutik som ligger i ett gammalt omgjort biopalats, Teatro Italia. Vid Rialtobron ligger varuhuset för lyxvarumärken, Fondaco dei Tedeschi, i ett gammalt palats. De har en takterrass med fin utsikt över Venedig och Canal Grande.

Castello

I Castello är det mycket bostadskvarter, även några som är mer moderna. En trevlig gata är Via Giuseppe Garibaldi. På och runt den finns det många restauranger dit Venedigborna går. Castello är även hem för Venedigbiennalen som ligger i Giardini Pubblici.

Öarna i Lagunen

Missa inte heller att besöka någon av öarna i Lagunen. Du tar dig lätt ut med en Vaporetto. Vi hann bara med att besöka Murano denna gång men vill absolut göra fler besök ut i Lagunen.

Matkultur

Inte oväntat präglas maten i Venedig av det alltid närvarande havet. Fisk och skaldjur finns alltid på menyn men även grönsaker som odlas på öarna i lagunen. De lila små kronärtskockorna och den röda och gula pimienton är specialiteter som Venedig är känt för. En annan specialitet är den röda lite bittra salladen radicchio. Bläckfisk och fritt misto (blandade friterade skaldjur och fisk) finns på så gott som alla restaurangers menyer. Något du inte får missa är att ta en paus i promenerandet med en ombra och en cichèti. Ett glas svalt vitt vin med lite tilltugg av typiska Venetianska smårätter.

Restauranger som inte är turistfällor

Turistrestaurangerna är många, inte minst kring de stora sevärdheterna så klart. Vi har nosat reda på några restauranger som är mer genuina och har bra mat. Många av dem är populära både för lunch och middag så det kan vara bra att boka bord.

CoVino, Calle del Pestrini i Castello. En pytteliten restaurang med bara 17 platser. Det är som att stiga in i köket hemma hos någon. Ägaren är med i Slow Food rörelsen och du får garanterat äta gott och med ingredienser som är producerade i närområdet.

Ristorante al Covo, Calle de la Pescaria i Castello. Ganska dyr men väldigt bra och populär. Venetianska rätter blandat med egna kompositioner.

La Piscina på hotell La Calcina i Dorsoduro. Mysig uteservering i eftermiddagssolen.

Trattoria Ca´d’Oro – Alla Vedova i Cannaregio. Här finns även en trevlig bar där många Venetianare stannar till för en ombra och cichèti.

Osteria da Alberto i Cannaregio, trevlig restaurang med cichèti och fisk- och pastarätter.

La Zucca i Santa Croce, väldigt populär restaurang med vegetarisk inriktning. Zucca betyder pumpa och det finns många pumparätter på menyn.

Harry’s Bar i San Marco är ett måste så klart. Här uppfanns Belinin och här hängde Hemingway när det begav sig.

Allt gott har ett slut men inte för alltid

Vårt besök i Venedig tog slut alldeles för snabbt. Nästa gång vi kommer hit så står öarna i Lagunen på to-dolist tillsammans med en operaföreställning på Musica a Palazzo – den ”vandrande” operan. Sångarna och musikerna rör sig genom palatsets överdådiga rum under föreställningen och de är bara några meter ifrån publiken som blir som en del i föreställningen.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.