Marknad i Ventimiglia och kustvandring till Bordighera

Såväl fransmän som italienare älskar marknader och minsta lilla by har minst en dag i veckan som är marknadsdag. Traktens grönsaksodlare kommer in till staden för att sälja sina varor. Osthandlaren radar upp sina bästa ostar och stånd med korvar och skinka slås upp på bytorget. Mannen som reser runt och säljer grillad kyckling ställer upp sitt rotisseri bredvid blomsterhandlarens praktfulla och färgglada stånd. På andra sidan säljs det gröna och svarta oliver av olika slag. För att inte tala om alla goda olivröror och tapenads. Det blir feststämning i byn. På caféerna samlas invånarna för att skvallra om senaste nytt och utbyta nyheter och tips. Är du i Italien eller Frankrike på semester så är ett besök på den lokala marknaden ett ”måste-göra” tips.

Marknaden i Ventimiglia

En av de största marknaderna på rivieran är den i Ventimiglia, nära gränsen till Frankrike. Marknaden hålls varje fredag och då fylls tågen från Frankrike till Italien av fransmän och turister som vill göra fynd. Eller bara gå runt och titta på allt som finns att köpa. Här finns verkligen allt möjligt. Ostar, korv och skinka så klart men framför allt andra saker. Kläder, kastruller, skor, olika köksredskap, tyger, handdukar och dukar, pälsar. Ja, du läste rätt, pälsar, såväl vintage som nya. Leksaker, tråd och sidenband, underkläder. Det provas byxor i små provisoriska provhytter som byggts upp bakom lastbilsdörrar och skynken. Det nyps i tyger och diskuteras med säljare. Samtalen böljar fram på franska och italienska. Bakom stånden närmast havet skymtar det blå medelhavet bakom några skjortor som vajar i vinden på sin galgar.

Havet skymtar mellan marknadsstånden

Ett gott råd

Ett gott råd när du besöker marknaden i Ventimiglia är att du utrustar dig med gott humör och en portion tålamod. Att komma till marknaden stressad eller i tron att du kan svischa igenom den på 5 minuter, kommer bara att göra dig besviken och sannolikt än mer stressad. Stanna till och ta en kaffe eller glass innan du ger dig in myllret med folk. Flyt med i det lugna tempot och vem vet, kanske hittar du något du inte hade en aning om att du ville ha:-) Apropå det – jag har faktiskt inte hört något om ficktjuvar på marknaden men skulle bli förvånad om det inte finns. Så se upp med plånboken.

Du hittar allt på Ventimiglias fredagsmarknad

Kustvandring till Bordighera

När du är klar på marknaden tycker jag att du ska unna dig en promenad längs med havet. Du vandrar längs en stenstrand som sträcker sig hela vägen från Ventimiglia till Bordighera. Känslan och stämningen är märkbart annorlunda jämfört med den franska sidan av rivieran. Lite mindre välordnat men på ett charmigt sätt. Bitvis känns det faktiskt till och med som man är på ett betydligt exotiskare plats än italienska rivieran.

Här och var längs stranden ligger små fiskebåtar uppdragna i väntan på nästa fisketur. Tanter och gubbar sitter på bänkarna längs strandpromenaden och samtalar. På typiskt italienskt vis använder de gester och ansiktsuttryck för att understryka vad säger. Det går helt enkelt inte att låta bli att le när man ser dem i en särskilt intensiv diskussion. De smattrar fram italienska ord i ett tempo som man inte tror är möjligt. Samtidigt som de vevar runt med armarna och himlar med ögonen.

Lunch på Romolo Mare

Blir du sugen på något att äta eller dricka finns det små trevliga restauranger här och var längs med promenaden. Ju närmare Bordighera du kommer desto mer välordnat blir det och restaurangerna blir mer moderna och ”stylade”. Går du hela vägen till Bordighera, vilket tar en timme i lugnt tempo, så rekommenderar jag en lunch på Romolo Mare. Restaurangen ligger längst ut på udden innan den lilla kyrkan Chiesa Sant’Ampelio. (Den ligger lite skymd bakom en annan restaurang om du kommer från Ventimiglia så se till att du väljer rätt restaurang). Här äter du härliga fisk, skaldjur och pastarätter samtidigt som du ser ut över det blå medelhavet och hör vågorna slå mot stranden. Restaurangen är öppen året runt och på sommarhalvåret kan du även hyra strandstolar här.

Fiskare på stranden vid Bordighera
Stranden vid Ventimiglia

Passa på att besöka Bordighera stad

Efter lunchen kan du passa på att besöka Bordighera som är en fin liten stad med många vackra hus från sekelskiftet. Sommartid flockas turisterna här men off-season kan du i lugn och ro strosa längs med Corso Italia som är känd som ”fingatan” i Bordighera. Du kan även passa på att besöka den gamla staden som ligger en kort promenad upp från stranden. Lite varstans påminns du om konstnären Monets besök i staden år 1884. Monet blev kvar i Bordighera i tre månader i stället för planerade 3 veckor. Han fascinerades av ljuset och alla för honom ovanliga växter på rivieran.

Vill du inte vandra tillbaka till Ventimiglia tar du enkelt tåget från Bordighera till Ventimiglia. Där byter du tåg för vidare färd tillbaka Frankrike. Till Nice tar det ca 1 timme med tåg. Har du tur hinner du smaka på världens godaste espresso på Ventimiglias tågstation i väntan på tåget till Frankrike. Dessutom betalar du bara 1 Euro för den. På andra sidan gränsen är priset 1,50.

Blev du sugen på fler vandringar längs med kusten? Här får du fler tips om njutvandringar längs det azurblå medelhavet.

Bilderna i inlägget är tagna i januari och maj. Då är det lugnare på rivieran samtidigt som du kan få ljuvliga dagar i solen. Här kan du läsa mer om när det är bäst att besöka rivieran.

Bästa espresson får du på Ventimiglias tågstation
Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

7 kommentarer

  1. Hej!
    Jag har varit i Bordighera på yogaresa för ett par år sen, och tyckte mycket om staden och trakterna runt omkring. Funderar på att åka dit igen och kombinera med en vandringsresa till Limone – vet du nåt om Limone?
    Blir sugen på vandringen till Ventimiglia också och marknaden där.

    • Hej Ingela! Roligt att du gillar området runt Bordighera! Där finns mycket att upptäcka! Limone är väldigt vackert! Jag har dock bara varit där på vintern och åkt skidor. Vet dock att där finns mycket vandring på gamla militärleder. Byn Limone är söt och där hittar du flera bra restauranger! Närheten till Monaco bidrar till att utbudet är så bra 😉 Du hittar tips på både hotell och restauranger på min blogg. Hur öppettider etc ser ut på sommaren vet jag dock tyvärr inte. En annan fantastisk vandring är att gå Barbaresco till Barolo i Piemonte. Du hittar en beskrivning av den vandringen på bloggen också. Det är det första inlägget jag gjorde 😎

    • Hej Ingela! Kul att du gillade mitt inlägg. 🙏 Vi är väldigt förtjusta i Limone! Om du söker bland mina inlägg kommer du att hitta ett inlägg om Limone. Vi har dock inte vandrat där utan bara varit där vintertid. En annan underbar vandring är att gå bland Piemontes böljande kullar. Mitt allra första inlägg handlar om en vandring vi gjorde där i okt för några år sedan – magiskt!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.