På cykel längs riverian – från Menton till San Remo

Glad som en lärka sitter jag på ett café vid småbåtshamnen i San Remo. Jag har precis fått in en perfekt ristretto och kanske den godaste glass jag någonsin ätit. En amerikansk turist vid bordet intill känner av den sprittande glädjen. Reser sig, kommer fram och erbjuder sig att ta ett foto av Magnus och mig.

Vi har precis cyklat från Menton till San Remo. Japp – du läste rätt – cyklat! Magnus på sin nya racer och jag på en elcykel. Absolut helt otippat när jag klev upp på morgonen! Hade du mött mig i gränden utanför vår lägenhet och sagt – ”Vi ses i San Remo i eftermiddag!” hade jag sett helt oförstående ut.

Cykling på rivieran något för den modige

Magnus har länge talat om att han vill börja cykla när vi är i Menton. Jag har varit mer skeptisk. Tycker det ser lite otäckt ut med trafiken på alla smala små vägar. De mördande uppförs- och nedförsbackarna ska vi inte tala om. Så träffade Magnus en likasinnad cykelkompis och då gick det inte att avvärja längre. Han hyrde en cykel och gav sig ut på en provrunda. Sedan var det kört. Ivrigt påhejjad av sin cykelkompis är han numera stolt ägare till en racer.

Men jag då? Hur blev jag indragen i detta?

Du kommer långt på en elcykel

Jag har sedan fler månader tillbaka tänkt att det skulle vara kul att testa en elcykel. Jag har hört så många, även inbitna träningscyklister, säga att det är roligt att cykla på elcykel. På det nya cykelcentret R Bike i Mentons hamn kan man hyra alla möjliga olika typer av cyklar. Ägaren Luciano är glad och trevlig och de serverar gott italienskt kaffe. Det låter väl som flera bra skäl att hyra en elcykel just där. Jag tänkte att jag kunde ta en liten sväng runt Menton medan Magnus spurtade upp för en mördarbacke någonstans. Sagt och gjort – Luciano utrustade mig med en fulladdad elcykel och efter en kort instruktion var jag redo att ge mig av. Magnus följde allt med road blick och bestämde sig för att hålla mig sällskap.

Den raka vägsträckan mot italienska gränsen kändes som en bra teststräcka att starta mitt elcykeläventyr med. Ganska snabbt kom jag underfund med hur det fungerade med växling av kraften på elmotorn. Att anpassa farten på tramporna till hastighet och lutning tog, vad jag upplevde som, några minuter till. Döm därför om min förvåning när jag lyfter blicken och upptäcker att jag är vid avtagsvägen mot den gamla delen av Ventimiglia. Magnus långt bakom mig stadigt trampandes i uppförsbacken. Wow – jag hade verkligen swishat fram på cykeln helt obekymrad om vägens lutning eller annan trafik.

Mot Bordighera

När vi nu ändå kommit så långt som till Ventimiglia tänkte vi att det kunde vara roligt att cykla till Bordighera. I slutet av strandpromenaden i Ventimiglia finns en fin cykelväg som byggts där järnvägen tidigare gick. Den löper genom ett litet skyddat flodområde och vidare längs Bordigheras strandpromenad.

Solen sken och barn och vuxna flanerade runt omkring oss. Uteserveringarna fylldes sakta med sällskap som ville passa på njuta av en god lunch i värmen från solens strålar. Cyklingen gick lätt och jag kände mig mer och mer hemtam med min nya elkamrat. Vi tog oss fram i ett behagligt tempo och njöt av dofter och den behagliga, lugna söndagsatmosfären omkring oss.

Väl framme vid den lilla kyrkan som ligger i slutet av strandpromenaden i Bordighera tvekade vi. Kanske var det ändå dags att vända om. Vi hade ju faktiskt redan cyklat bra mycket längre än vad vi hade tänkt oss. Men ni vet hur det är när man känner medgångsvindar och solen skiner. Bara en liten bit till. Låt oss cykla till nästa krök och se vad som händer efter den.

San Remo i ett nafs

Swish, swosh så var vi på strandpromenaden i söta Ospedaletti. Väl där så var vi bara tvungna att ta oss till början av cykelleden som går de 24 km mellan Ospedaletti och San Lorenzo al Mare. Vi har länge talat om vi borde hyra cyklar och cykla den populära ”Pista Ciclabile del Ponente Ligure” som den heter på Italienska. Nu var vi ju så nära så vi måste i alla fall titta på den.

Sträckan från Ospedaletti till San Remo inleds med en gång- och cykeltunnel om 1,7 km. I tunneln finns bilder, citat och berättelser från det gamla klassiska cykelloppet Milano – San Remo. Det gick liksom inte att motstå att cykla genom tunneln 😊 . Så hux flux var vi i San Remo!

Kaffet och glassen på det lilla caféet vid hamnen i San Remo var helt magiskt goda! Pausen fick oss också att sansa oss lite och efter en stunds njutning i solen började vi återtåget till Menton som gick minst lika smidigt även om jag fick bevaka elförbrukningen lite mer.

Cykelleden Pista Ciclabile del Ponente Ligure

Cykelleden ”Ponente Liguria Pista Ciclabile” eller ”Pista Ciclabile Riviera Fiori” som den också kallas är väldigt populär och ska vara underbar att cykla oavsett om du har elcykel eller inte. Den slingrar sig fram på första parkett längs med kusten där den gamla järnvägen tidigare gick. Du hör vågornas brus mot stranden och känner saltdoften där du glider fram. Blir du badsugen är det bara att stanna till för ett dopp. Cykel kan du hyra i så gott som alla små städer som cykelleden passerar. Det finns en hyrcykel för alla smaker och tillfällen. Längs leden finns också små caféer och restauranger där du kan slå dig ned för en paus i solen.

Vår lilla cykeltur längs den första delen av leden mellan Ospedaletti och San Remo gav verkligen mersmak och vi planerar att cykla hela leden senare i vår. Jag får återkomma med ett blogginlägg om den cykelturen. Här hittar du mer information om Pista Ciclabile i väntan på mitt inlägg. Har du cyklat leden får du gärna tipsa om vad vi bör se och göra längs den.

Vill du läsa mer om strandpromenaden i Bordighera hittar du ett inlägg här. Är du mer nyfiken på San Remo kan du följa den här länken. Har du inte varit i San Remo kan jag tipsa om att det är perfekt att besöka blomsterstaden, som den också kallas, under vår eller höst. Turisterna är färre än under högsäsong och det är inte lika varmt som under sommarmånaderna.

Cykelbana eller inte

Stora delar av sträckan vi cyklade finns det cykelväg. Det är egentligen sträckorna Bordighera – Ospedaletti och Menton – Ventimiglia som saknar cykelväg. Men på nästan hela sträckan Ventimiglia – Menton finns som en liten cykelbana i vägrenen. På sommaren utnyttjas den av bilister för att parkera på men så här i januari var den mestadels fri. Jag uppfattade också att flertalet bilister tog hänsyn och höll ut när de passerade.

Elcykel

För den som blir sugen på att testa en elcykel så finns det flera olika varianter. Från citibikes med små hjul till mountainbikes. Cyklingen blir så ansträngande som du själv vill och du kan enkelt sätta på och av elmotorn under färd. Kolla bara att det finns batterier som håller för den sträcka du tänkt cykla. Ska du hyra elcykel kan det vara bra att boka dagen innan så du får en fulladdad elmotor.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.