Col de Turini – när du vill vandra under juli och augusti på rivieran

Jag har fått flera frågor om var man kan vandra när sommarvärmen ligger som ett varmt täcke över rivieran. Att sola och bada på rivierans vackra stränder är underbart, men efter några dagar kan det vara skönt med ett avbrott. När värmen ligger på +30 grader är det inte så lockande med fysiska aktiviter. Så vad gör man?  Jo, då ska du så klart åka upp i Alpes Maritime.  Per 100 höjdmeter sjunker temperaturen med i snitt 0,6 grader. Så när du kommer upp på lite höjd kommer du att mötas av temperaturer som påminner om svensk sommarvärme, fantastiska vyer och massor med vandringsleder.

Col de Turini

Col de Turini, som ligger i bergen ovanför Nice, är en populär utgångspunkt för vandringar. Du måste ha bil för att ta dig dit men vägen bjuder på spektakulära vyer oavsett vilken väg du väljer. 

Peira Cava

Från Nice tar du enklast D2204 och D2566. På vägen kommer du bland annat att passera Peïra Cava. En liten stad som på tidigt 1900-tal var en skidort som drog till sig pionjärer inom skidsporten. Flera stora skidtävlingar genomfördes här när det begav sig.

I Peïra Cava hittar du också en utsiktspunkt med en kartsten som rests av Touring-Club de France 1912.  Härifrån är utsikten över Alpes Maritime ned mot Nice fantastisk! Jag rekommenderar verkligen att du stannar till för en stunds njutning för ögat och själen.

Col de Turini via Sospel

Tar du vägen upp till Col de Turini via Sospel så sägs det att du passerar 34 hårnålskurvor på ca 24 km bilväg. Jag har inte kontrollräknat dem, men många kurvor är det. Vägen är tydligen utnämnd till en av de vackraste i världen. Den börjar i lövskog men övergår efter ett tag till klänga som en ödla längs bergssidan. Bli inte förvånad om du möter många motorcyklar och fina sportbilar. Vägen är väldigt populär bland motorentusiaster. 

Col du Turini ligger på 1.607 meter höjd. Här finns några restauranger du kan stanna till vid för lunch om du inte har med dig egen matsäck. Överallt kommer du bli påmind om Monte Carlo Rallyt som har Col de Turini med på en av sina delsträckor.

Camp d’Argent

Men Col de Turini är inte bara motorsport utan även skidor. Här finns Camp d’Argent som med sina 3 liftar ska vara den enda platsen i Europa där du kan se medelhavet samtidigt som du åker utför. Hur mycket snö det finns här vintertid nu för tiden vet jag tyvärr inte. Jag får återkomma med rapport.

Familjeutflykt

På somrarna är det många fransmän som tar sin tillflykt upp till området runt Col de Turini för att undkomma värmen vid kusten. De åker upp för att spendera dagen här uppe och har med sig matsäck, badminton, kortspel och böcker. Familjer och vänner samlas i olika grupperingar och samtal och olika aktiviteter böljar fram och tillbaka. Ser riktigt mysigt ut!

Två vandringar

Crètes de l’Arphia

Vill du vandra finns här flera olika leder att välja mellan. Crêtes de l’Arphia är en kortare och enkel vandring om ca 2,5 tim. Den startar vid Vacherie de Mantégas och du vandrar till stor del i skuggan under barrträd. Om du vill kan du ta en liten avstickare upp på toppen av l’Arphia. Det går brant uppför och även om du inte behöver klättra så är det bitvis bra att ta stöd med händerna. Det är inte alls långt och toppen ger dig en scenisk 360 graders vy över Alpes Maritime. Platsen är perfekt för en picknick för både mage och öga.

Missa inte heller att besöka vacheriet där leden startar och slutar. Den gamla damen som har det är vänligheten själv och säljer de lokala ostarna Tomme och Brousse.  Brousse är en mjukost som kan göras på ko-, får eller getost och som man äter kall eller varm med t ex sylt. Vacheriets kor går och betar på sluttningarna runtomkring. Stöter du inte på dem under vandringen kommer du säkert att höra koskällorna på avstånd. 

L’Authion

För den som val vandra lite längre passar kanske leden på 10 km som går runt L’Authion. Vandringen leder in i nationalparken Mercantour och startar vid parkeringen Baisse du Tueis vid Camp d’Argent.  Ta höger in på D68 så kommer du till leden mot Point des trois Communes. Du kommer att få helt magnifika vyer och passera ruiner efter fort och befästningar från krigen under vandringen. På avstånd kommer du att se Mont Bégo som var ett heligt berg för de forntidsmänniskor som gjorde hällristningarna i Vallée de Merveilles. Även på den här vandringen kommer du att kunna köpa lokala ostar på vacherier som du passerar längs vägen.

Ett annat populärt utflyktsmål på sommaren för vandrare och klättrare är Saint Martin Vesubie. Här finns också fullt av leder som gör en vandrare lycklig. Men mer om det i ett senare inlägg 🙂 

Här kan du läsa om njutvandringar vid medelhavet eller kanske du hellre vill vandra längs havet mellan Ventimiglia till Bordighera till en trevlig restaurang. Du hittar ännu fler vandringar och förslag på utflykter på rivieran om du söker på bloggen.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.