Montana – Big Sky Country

Montana – som jag har längtat! Montana – bara namnet är vackert och lockande.  De som bor i Montana säger Big Sky när de talar om sin stat.  Inte med så lite kärlek och stolthet i rösten.  Det är lätt att förstå. Jag har lärt mig ett nytt uttryck – Montanamoment – när lugnet och stillheten lägger sig och hjärtat blir lätt.  Montanamoment. 

Montanamoment

Välkommen till Montana

Vi är försenade och landar i Missoula samtidigt som solen går ned. Utsikten från flygplansfönstret är magnifik. Solens strålar färgar det böljande landskapet rött. Jag nyper mig själv i armen – äntligen är vi här!  Redan i den lilla ankomsthallen märker vi att vi landat på en plats där djur och natur är nära. En enorm älg och två grizzlybjörnar hälsar oss välkomna. Vid utgången står en vacker handgjord liten båt i trä uppställd. 

Innan vi fått vårt bagage och hyrbil har nattmörkret lagt sig helt. Vi ger oss av mot Condon där Magnus syster Beata och hennes amerikanske man Chris har en ranch. Vi susar fram genom beckmörker på tomma vägar. Vägen vindlar sig fram genom mörk skog. På avstånd ser vi ibland lampljus som återspeglas i små sjöar som vi passerar. Vi kör efter GPS och Magnus systers Beatas milesanvisningar in i mörkret och tystnaden.

Efter drygt 40 miles (ca 64 km) kommer vi fram till milesmarkeringen där vi enligt Beatas instruktion ska svänga av. Här finns ingen skyltning. Vi tvekar men svänger av på den lilla grusvägen – nog måste det vara här?  Vägen leder rakt in i skogen och blir mindre och mindre. Till slut är det bara två hjulspår med en grässträng i mitten.  Vår hyrbil är inte gjord för sådana här vägar och vi hör och känner hur underredet stöter i. Vi får köra lite vid sidan av spåren och håller tummarna för att vi verkligen är på rätt väg. Att vända här går inte.

Så börjar vi skönja lite ljus i fjärran i allt det svarta. Skogen öppnar upp sig och vi kör upp på gårdsplanen där vi blir mötta av Beata och Lovisa. Ljuset och stugvärmen strålar mot oss genom dörren. Jetlaggade och trötta somnar vi så fort vi lagt huvudet på kudden.  

Good morning Montana!

Jag vaknar till vid 5-tiden på morgonen. Genom myggnätet i det öppna fönstret hör jag skogens alla ljud.  Jag smyger upp för att inte störa Magnus och kikar ut bakom gardinen. Doften av tidig sommarmorgon kommer in genom fönstret. En lätt morgondimma ligger över ängen. Det ligger som en ljudbank av fågelkvitter och syrsor som spelar utanför fönstret. Några hjortar står och betar precis vid gårdsplanen. Jag blir varm i magen – äntligen är vi här! Montanamoment. Jag smyger tillbaka och kryper ned i sängvärmen igen. Genom fågelkvittret hör jag plötsligt ett konstigt ljud som jag aldrig hört förut. Även Magnus vaknar till av det ovana ljudet. Det är ett ganska ljust ilande ylande läte. Vad är det?  

Några timmar senare stiger vi upp i strålande sol. Ranchen ligger i en stor glänta med panoramautsikt över lätt snöklädda berg i fjärran. Beatas man Chris står och steker bacon och amerikanska pannkakor. Good morning Montana! 

Varning för björn

Man kan inte besöka Montana utan att vandra. Här är det naturupplevelser som gäller.  Vi lär oss dock snabbt att det finns det fler saker att tänka på än i Sverige innan man ger sig av. Du går inte ut, inte ens vid ranchen, utan björnsprej och björnbjällror. 

Björnsprej är en stark pepparsprej som du sprutar på björnen om den kommer för nära. Björnbjällrorna fäster du på ryggsäcken eller i bältet så att björnen ska höra att du kommer och förhoppningsvis hålla sig undan.  Det känns udda till en början men alla här har bjällror och björnsprej så du är faktiskt mer udda utan än med.

Rikt djurliv

Under vårt besök i Montana får vi höra flera berättelser om björnbesök av olika personer vi möter. Vi har inte turen (?) att få se någon björn under vårt besök men Lovisa som är på ranchen i 2 veckor ser björn 4 gånger.

Björn är så klart inte det enda vilda djur som finns i Montanaskogarna. Här finns också white tail deer, coyote, bergsgetter, elk, moose och mountain lion för att nämna några.  Djurlivet är så rikt så det är snudd på omöjligt att ge sig ut utan att se något djur. Längs vägarna ser vi olika typer av hjortdjur hela tiden så vi förstår varningarna om att vi måste vara på vår vakt när vi kör bil. 

Bergsgetter är det inte alls ovanligt att du stöter på när du vandrar i bergen och de kan vara ilskna typer. Vi mötte en som plötsligt dök upp på stigen framför oss. Jag hann inte få upp kameran innan den gått vidare. Så fort den gått av stigen var den som uppslukad av skogen. Märklig känsla. Den är rejält stor och kraftig med stort vitt skägg och man förstår inte hur den kan bli osynlig så snabbt.  Efter det var känslan påtaglig av att det fanns fler djur som tysta stod och spanande på oss gömda i skogen.

Det konstiga ropande ljudet jag hörde på natten? Det var coyote. De hade byggt bo i en vedstapel på fältet en bit från ranchen. 

Vandringar

Montana ÄR friluftsliv och att vandra i den storslagna naturen är ett måste! Det finns hur mycket vandringsleder som helst. Vill du göra längre vandringar än över dagen är det tält som gäller.

Vi gjorde tre härliga och var för sig väldigt olika dagsvandringar under vårt besök. En till en liten skogssjö vid Glacier Lake. Den låg och glittrande precis under bergstopparna, Smaragdgrön av träden som speglade sina grenar i den. Lovisa och Eva övade yoga positioner på en trädstam som låg vid strandkanten. Den andra vandringen gick till ett vattenfall vid Holland Lake. Vattnet forsade ned och det var som att stå i en dusch flera meter ifrån den. Den tredje vandringen gick upp till bergssjöarna Twin Lakes i Jewel Basin och bjöd på fantastiska milsvida vyer över Montana. Sjöarna ligger på hög höjd och i slutet av juni, när vi var där, låg fortfarande snö kvar i norrlägena. Längs stigen upp växte Indian Paintbrush – röda vackra blommor som ser ut som penslar med röd färg.

Klippiga bergen är påtagliga överallt i västra Montana. De ligger och vakar över dalarna, mäktiga men inte alls skrämmande. De små städerna som ligger i skydd av bergen ser ut precis som på vilda västernfilmer men mer välhållna och pittoreska. Under vårt besök håller man på att pynta städer och hus inför 4:th of July. Alla verandor pyntas med amerikanska flaggor och blomsteruppsättningar i rött, vitt och blått hänger överallt.

Montanamoment – jag förstår John Steinbeck när han skrev ”I am in love with Montana. For other states I have admiration, respect, recognition, even some affection. But with Montana it is love.” (Ur Travels with Charley: In Search of America)

Resa till Montana 

Vi skulle till de nordvästra delarna av Montana, till den del som kallas Glaciär Country, och flög in till Missoula via New York och Minneapolis.  Ett smidigare alternativ är att flyga till Toronto eller Vancouver. Därifrån är det ca 8 timmars bilfärd och du kan passa på att besöka Glacier National Park som ligger i norra Montana. 

Att vandra är ett måste när du är i Montana men här finns så klart även flugfiske, canyoning, rafting, skidåkning och massor med andra friluftssporter. Nästa gång vi åker hit så ser jag fram emot att prova flugfiske med en riktigt duktig guide. Här kan du hitta mer information inför din resa till Montana.

Montana är stort och du måste planera in att det blir en del bilåkande. Men du kommer att resa genom fantastisk natur och från den ena ”tappa-hakan” utsikten till den andra. Jag kommer att dela med mig av en”tappa-hakan” biltur vi gjorde i ett senare blogginlägg.

Boende

Det finns gott om lodger att bo på. Är du i närheten av Condon skulle jag dock starkt rekommendera att du bor en natt eller två på Holland Lake Lodge eller The Laughing Horse Lodge.  Holland Lake ligger precis vid vattnet och är en rustik, charmig timmerstuga. The Laughing Horse ligger vid Swan Lake och har en charmig blommande innergård. Restaurangen är känd för sin goda mat och det är klokt att boka bord innan du åker dit. 

Visste du att?

Montana gränsar till Kanada och är USAs fjärde största stat till ytan men den tredje minsta mätt i befolkning. Staten går även under benämningarna ”Treasure State”, ”Land of Shining Mountains” och ”Big Sky Country”.

The Continental Divide går genom Montana och delar staten i två naturmässigt olika delar. I de västra och och mellersta delar finns flera bergsområden som alla utgör en del av Klippiga bergen. Den andra delen utgörs av prärie som ingår i det som kallas the Great Plains. Continental Divide är skiljelinjen mellan de avrinningsområden som mynnar ut i Stilla havet respektive Atlanten.

Glacier National Park och 3 av 5 entréer till Yellowstone National Park ligger i Montana.

Flera indianstammar levde i Montana innan européerna hittade guld och koppar här. Det var också i Montana den amerikanska ursprungsbefolkningen gjorde ett sista försök att behålla sin mark i slaget vid Little Big Horn.

Det var i Montanas vackra vilda natur som The Revenant och The River Wild spelades in.

Sugen på att läsa mer om Montana? Här kan du läsa om vår resa längs Beartooth All-American Highway, den minst kända men kanske mest sceniska av USAs highways.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

2 kommentarer

  1. Ser helt magiskt ut, älskar bergen (oxå 😀). Om ni har tanken mot Nya Zeeland, någon gång, har vi en del input 👍. Där hisnar man också.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.