Romantische Strasse – korsvirkeshus och Törnrosa slott

Nästa gång du bilar ned genom Tyskland så tycker jag du ska svänga av från autobahn och unna dig 2-3 dagar på vägen som kallas Romantische Strasse. Du kommer garanterat inte att bli besviken.

Vi reste längs Romantische Strasse på vår väg ned mot Medelhavet i april. Det var som att resa genom en sagobok av bröderna Grim! Vackra små städer med korsvirkeshus. Små floder med kvarnhjul som sakta snurrade. Vårblommor i överflöd och Törnrosaslott med snötäckta alper i bakgrunden. Walt Disney måste ha spenderat mycket tid i området. Både natur och städer är som kulisser ur en Disneyfilm, fast på riktigt.

Rothenburg ob der Tauber

Romantische Strasse

Romantische Strasse är 385 km lång och börjar i Würzburg och slutar i Füssen i de Bayerska alperna. Vägen går genom ett pärlband av små söta städer med ringmurar, kullerstensgator, korsvirkeshus och slott. Vägen skapades efter andra världskriget som ett led i strävan att återupprätta Tysklands då ganska skamfilade rykte. Tanken var bland annat att amerikanska soldater stationerade i Tyskland skulle ges möjlighet att tillsammans med sina familjer uppleva ett ”annat” Tyskland. Idag är Romantische Strasse ett av Tysklands populäraste turistmål.

Även om Romantische Strasse bara är knappt 40 mil lång så rekommenderar jag att du avsätter lite mer tid än en dag för resan. Vi gjorde den på 3 dagar vilket vi tyckte var ett lagom tempo för att hinna se och upptäcka lite av städerna längs vägen. Vägen är ganska bra utmärkt med små bruna skyltar. Men ibland är det inte självklart vart man ska ta vägen. Det underlättar att ladda ned en karta och lägga in GPS koordinaterna för de små städerna vägen går genom.

Buss, cykel och vandringsleder

För den som inte vill köra bil finns möjlighet att åka buss, cykla eller vandra längs vägen. Vandrings- och cykellederna som löper vid sidan av vägen är otroligt vackra och väl underhållna. För den som blir trött under vandringen går det bussar som man kan hoppa på. Eller så tar man helt enkelt taxi till nästa stad om det kniper. Här hittar du mer praktisk information om att resa på Romantische Strasse och paketresor för vandringar och cykling. Här hittar du mer detaljerad information om buss tidtabeller etc för perioden april – oktober.

Vi blev verkligen sugna på att pröva cykelleden som går under benämningen D9. Den är 49 km lång och slingrar sig fram genom landskapet på småvägar, lokalgator och skogsvägar. Du behöver inte vara speciellt vältränad då här inte finns några branta backar som ska övervinnas. Fokus ligger på att uppleva den vackra naturen och besöka de små städerna som du passerar längs vägen.

Würzburg

Vi startade vår resa i Würzburg dit vi kom vid 20-tiden på kvällen. Efter en sen middag på en Bierstube tog vi in på ett litet familjehotell, i centrala Würzburg.

Nästa dags morgon hade vi tänkt oss en snabb liten promenad runt Würzburg centrum innan vi skulle börja vår resa längs Romantische Strasse. Vi hade låga förväntningar på vad som fanns att se i en stad vars gamla stadskärna bombades fullständigt sönder och samman under 2:a världskriget. Men Würzburg sig var en trevlig liten studentstad. Den är större och inte lika pittoresk som de övriga små städerna längs Romantische Strasse men det finns några platser som är väl värda ett besök.

Alte Mainbrücke

Würzburg ligger vid floden Main som sakta flyter förbi staden. En självklart utflyktsmål är den vackra gamla bron Alte Mainbrücke från vilken du ser fästningen Marburg. På sluttningarna nedanför Marburg ser du vinodlingar som sträcker sig ned mot Main. Fästningen plundrades på 1600-talet av svenskarna under det 30-åriga kriget och har byggts om otaliga gånger under årens lopp. Idag är det ett museum.

Huvudstad i Franken

Würzburg är huvudort i vindistriktet Franken och vinodlingarna sträcker sig hela vägen fram till staden. Några av Tysklands största vinhus finns här. Passa på att smaka på ett vin från Bürgerspital eller Juliusspital när du är här. Kanske på en ”Bäck”. En Bäck var ursprungligen ett bageri som också serverade vin. De välkomnade gäster från 8 på morgonen till midnatt och serverade enkel mat och vin. Du hittar 2 klassiska Bäcks i Würzburg – ”Maulaffenbäck” eller ”Johanniterbäck”.

Strax innan Alte Mainbrücke hittar du torget med marknaden och fullt av trevliga caféer där du kan ta en kaffe och njuta av folkvimlet.

Stora torget i Würzburg

Residenset

Residenset och den sagolika parken runt det imponerar även på den som inte är trädgårdsintresserad. Både residenset och parken är ett av Unescos världsarv. Vi gick in i parken lite av ”misstag” och befann oss plötsligt som i en målning av Monet. Körsbärsträd som dignade av blommor vid en liten damm med näckrosor, perfekt klippt gräs som var grönare än grönt, vårblommor i överflöd. Det var bara de vita duvorna som saknades.

Rothenburg ob der Tauber

Efter att ha vandrat runt i Würzburg på förmiddagen så bestämde vi oss för att åka de 10 milen till Rothenburg ob der Tauber för att äta lunch.

Att besöka Rothenburg är som att gå in i en Disneyfilm. Här finns alla tablåer du kan tänka dig till en film om en underskön prinsessa, en modig riddare, glada dvärgar och talande söta små djur. Även om du knappast kommer att vara den enda turisten i den lilla staden så är den väl värd ett besök.

Rothenburg omges av en ringmur med tinnar och torn. Innanför den hittar du smala kullerstensgator kantade av små blomsterprydda pastellfärgade korsvirkeshus. För den som vill finns ett Medevial Crime Museum att besöka där man kan förfasa sig över gamla tortyrmetoder. Eller varför inte gå in på julmuseumet där du även kan köpa julpynt året runt. Vi kunde inte låta bli att gå in i butiken som säljer gökur. Ett besök som självklart slutade med att vi inte kunde motstå att köpa med oss ett litet gökur hem.

Rothenburg specialiteter

Innan du lämnar Rothenburg måste du pröva en Schneeball. De bollformade kakorna är en specialitet för staden och finns att köpa lite varstans i stan.

Är du vinintresserade kan du beställa en ”Versucherle” till lunch. Då får du tre små appetizers som serveras med varsitt passande glas lokalt vin. När vi reste på Romatische Strasse var det sparristid. Sparrisodlingar finns överallt längs vägen så vi passade på och njöt av nyskördad sparris så mycket vi bara kunde. Här kan du läsa mitt inlägg om sparris från resan.

Dinkelsbühl

Vägen dit slingrade sig fram genom ett landskap som ledde tankarna till Tolkiens Fylke. Små gröna kullar och pittoreska små byar med vattenhjul och kvittrande fåglar. Bitvis med milsvid utsikt över det böljande gröna landskapet. Jag hade inte alls blivit förvånad om Bilbo plötsligt hade kommit vandrande längs vägen.

Dinkelsbühl är med sina korsvirkeshus en av Tysklands mest välbevarade medeltida städer. Inte lika pittoresk som Rothenburg men väldigt trevlig med sina gamla vakttorn och korsvirkeshus. Den kändes också mer genuin och mindre turistisk än Rothenburg. Vi bodde på ett trevligt hotell vid det stora torget, Meiser´s Hotel am Weinmarkt.

Dinkelsbühl ligger i ett område med flera små vackra sjöar och dammar. Det är många turister som kommer hit för att njuta av fiske och vattenliv. På restaurangerna i staden kan du beställa dagens fångst som inte sällan är karp, abborre eller gädda. Lamm är också en specialitet. Utanför staden betar Hesselberger får på fälten med enbuskar. De ska ha ett alldeles särskilt mört och gott kött.

Svenskarna var och härjade även i Dinkelsbühl under det 30-åriga kriget. Staden ska ha klarat sig från att bli förstörd tack vare en liten barnkör som gick ut för att möta de svenska krigarna när de kom till staden. De sjöng och vädjade till befälhavaren att han inte skulle plundra staden. Varje år vid firar man händelsen med en parad med utklädda svenska soldater och barnkörer som sjunger.

Schwangau

Efter en god natts sömn ställde vi kosan mot Schwangau som ligger precis i början av alperna. Landskapet ändrar karaktär och det blir mer barrskog och berg. När vi kör in i de Bayerska föralperna blir kullarna intensivt gröna med betande kor och hästar. I fonden ser vi snöklädda alper och nedanför dem små sjöar med vatten som växlar från isblått till ljust grönt. Här ser vi också fler och fler vandrare längs vägarna.

Neuschwanstein – Törnrosa slottet

Så plötsligt, när vi kör över en slätt dyker det upp framför oss på en alpsluttning, slottet Neuschwanstein. Slottens slott och förebilden för Törnrosas slott i sagan.

Neuschwanstein byggdes i slutet av 1800-talet av Ludvig den II. Det tog mycket längre tid att bygga och blev mycket dyrare än planerat. Av planerade 360 rum blev bara 14 klara innan kungen arresterades för sitt dyra lyxliv. Några dagar senare hittades han drunknad i en sjö i närheten. Strax därefter öppnades slottet upp för allmänheten som museum.

Vill du besöka Neuschwanstein kan det vara bra att boka biljetter i förväg. Kön av turister är lång men har du förbokat biljetter går det snabbare. Besöket tar lätt en halv dag. Den andra halvan av dagen kan du besöka slottet Hohenschwangau som var den Bayerska kungafamiljens sommarställe. Hohenschwangau är inte lika romantiskt och sagolikt som Neuschwanstein men väl värt ett besök. Det ligger i den lilla staden Schwangau som är omgiven av 4 sjöar och naturskyddsområdet Ammergebirge. Förutom massor med vandringsleder finns här också ett kungligt kristalltermalbad och bastulandskap med ett rikt utbud av massage- och kosmetikabehandlingar.

Hohenschwangau

Stannar du över natten i Schwangau kan jag tipsa om ett besök på restaurangen Il Pescatore i den gamla staden. Vi snubblade över restaurangen och hade tur som fick bord. Det visade sig vara en av de populäraste restaurangerna i staden.

Vidare mot nya äventyr

I Scwangau tar vår resa längs Romantische Strasse slut. Det har varit en fantastisk resa där det stundtals känts som vi har klivit in i kulisserna för en Disneyfilm. Jag förstår varför Romantische Strasse är ett så populärt turistmål. Men nu är Österrike är bara ett stenkast bort och vi ska vidare till Liechenstein som du kan läsa mer om här.

Vi hade med oss vår helt nya kamera på resan. Tog ett tag att vänja in sig vid den. Många bilder som inte höll måttet tyvärr. Men nu har jag övat och hoppas kunna ge er bättre bilder i nästa inlägg.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.