Liechtenstein – ett litet land med stor natur

Liechtenstein är ett perfekt resmål för den som tycker om att vandra och cykla. Naturen har utrustat det lilla landet med en fantastisk dalgång och berg som bjuder på möjligheter till spektakulära dagsvandringar. Vandrings- och cykelleder finns överallt och är väl underhållna och markerade. Naturen och husen i bergen är delvis som tagna ut en sagan. Mitt råd till den som besöker Liechtenstein är därför att lämna städerna och sök dig ut i naturen och upp i bergen.

Liechtenstein – det glömda landet

Liechtenstein är ett land som jag i ärlighetens namn egentligen aldrig funderat på att åka till. Det jag hört om Liechtenstein från de som varit där är att du knappt märker att du åker in i landet förrän du är ute ur det. Mina förväntningar när vi kom hit var därför lågt ställda och jag höll noga koll på var vi var på kartan. Jag hade bestämt mig för att vi inte skulle missa när vi passerade gränsen från Österrike. Så här i efterhand måste jag säga att den som missar den gränsövergången måste ha sovit när hen passerade. Faktum är att de flesta av mina icke-förväntningar på Liechtenstein kom på skam.

Liechenstein är en väldigt trevlig bekantskap. Naturen är magnifik – det är svårt att hitta något annat ord som passar bättre. Landet ligger som en liten giffel i en dalgång längs med floden Rehn och omges av mäktiga snöklädda alper. Vi hade turen att komma hit precis när våren övergick i försommar. Mellan hägg och syren och precis när blommorna på äppelträden slog ut. Solen log över Liechtenstein och vi hälsades med ett glatt ”Hoi!” av alla vi mötte.

Utsikt över Liechtenstein

Vi hade bara 1,5 dagar på oss innan vi var tvungna att resa vidare så det blev speed-dating med Liechtenstein.

Vaduz slott

Ett besök vid Vaduz slott är oundvikligt när du är i Liechtenstein. Slottet där furstefamiljen bor ligger och tronar på en höjd över Vaduz. Det är egentligen inte särskilt vackert som slott betraktat men det är onekligen pampigt där det ligger i ensamt majestät och blickar ut över dalen. Slottet är stängt för allmänheten då furstefamiljen bor där så ur det perspektivet är det inte så mycket att besöka. Från Vaduz är det en nätt liten promenad om ca 30 min så för oss passade det perfekt efter en dag i bil.

Malbun

Efter en god men sen middag vaknade vi nästa dag till strålande solsken och kände att bergen lockade samtidigt som vi ville hinna med att se lite av Liechtenstein. Vi bestämde oss därför att åka upp till den alpina skidorten Malbun.

När du viker av från huvudvägen som går från norr till söder genom Liechtenstein tar det inte många minuter innan du befinner dig på landsbygden. Vägen slingrar sig fram och det blir snabbt ganska brant. Vyerna är slående. Gräset är grönare än grönt och det ena huset är mer pittoreskt än det andra. När vi kom upp till bergsbyn Malbun som ligger precis innan skidstationen var vi tvungna att nypa oss själva i armen. Vi hade ingen aning om det finns kvar sådana byar i Europa! Här ligger alpstugor i mörknat trä utspridda i en liten dalsänka med en vårflod som ystert dansar ned för sluttningarna. I gräset blommar vild krokus och fåglarna sjunger vårvisor för varandra. De mäktiga snöklädda bergen ligger och glänser i solen.

Vi går in i en liten bierstube ”Bergstübli”, som ligger i byn och fortsätter resan tillbaka i tiden. Här sitter flera bybor, alla män, och samtalar om ditt och datt. En läser en tidning, en annan sitter och halvsover. Alla tittar de plirande upp på oss när vi kommer in i stugan – ”Hoi!”. Vi beställer varsin kaffe och ångrar att vi åt en så stadig lunch när vi ser ägarinnan bära fram underbara rejäla sallader och ”Käsknöpfle” till några andra gäster. Käsknöpfle (en sort ostdumplings) med äppelpuré är en traditionell rätt här i Liechtenstein och något man måste äta när man här så klart.

Skidor och motorcyklar

Skidstationen Malbun ligger på 1600 meters höjd och en bit ovanför den lilla byn. När vi var där var alla liftar stängda för säsongen även om snön låg kvar. Så när som på en helikopter och ett 30-tal motorcyklister som plötsligt kommer körande med flaggar och vimplar på motorcyklarna var vi ensamma där. Motorcyklisterna visar vi sig vara Women Riders World Relay. Det är 14.200 kvinnor från olika länder som gemensamt ska åka motorcykel runt hela världen för att uppmärksamma och stötta kvinnor som kör motorcykel. Resan startade i Skottland den 27 februari och nu var de alltså framme i Liechtenstein. Det är olika kvinnor som kör olika sträckor i olika länder men kvinnan jag talade med hade varit med från starten och hoppades kunna fortsätta flera veckor till. Det lyste av glädje om henne och det var helt omöjligt att inte ta ett kort.

Liechtenstein – ett land för naturälskaren

Liechtenstein är proppfullt – och jag menar verkligen proppfullt – av vandrings- och cykelleder. De är väl underhållna och tydligt markerade.

Som land betraktat är Liechtenstein så klart ett pluttland och naturen skiljer sig inte så mycket från Österrike eller Schweiz. Men på en så liten yta som 160 kvadratkilometer har naturen lyckats klämma in flera helt spektakulära dagsvandringar. När vi besökte Liechtenstein låg fortfarande snön kvar på höga höjder så det gick tyvärr inte att göra de mer spektakulära vandringarna. Vi fick dock flera vandringstips och fick se fantastiska bilder av kocken på vårt hotell. Han visade sig vara en riktig alpinist. När vi talade med honom skulle han gå upp klockan 5 nästa morgon för att gå på skidor upp till en bergstopp ovanför Malbun, åka skidor ned och hinna tillbaka till köket för att laga lunch till hotellets gäster.

Vi har satt upp några av vandringarna han tipsade om på vår ”bucket list”. Jag återkommer med bilder och rapportering när vi gjort dem, vilket förhoppningsvis blir senare i år. Vill du läsa om en annan underbar vandring i Piemonte hittar du den här. Blir du sugen på berg hittar du två härliga vandring i bergen ovanför Menton här Plan du Lion och Gorbio till St:Agnes.

Vandringstips

Fürstensteig eller Drei-Schwestern-Weg som den också kallas (tre systrars väg). Detta är en av de mest klassiska vandringarna man kan göra i alperna. Den är bara 12 km lång men löper längs med bergsryggar på runt 2000 m.ö.h. och bjuder på fantastiska vyer över alpmassiven och dalarna nedanför. Leden är bitvis väldigt ”luftig” – dvs du går på smala stigar med branta stup precis vid sidan av dig så den är inget för den höjdrädde.

Fürstin Gina Weg – en vandring om 12 km som startar i Malbun och leder upp till Augstenberg på 2.359 m.ö.h. Du vandrar uppåt på blommande bergkammar och tillbaka på alpängar. För den som tycker Fürstensteig är en för luftig vandring är Fürstin Gina Weg ett bra alternativ.

Det finns som sagt massor med vandringsleder i Liechtenstein. Den 26 maj 2019 invigs även ”The Liechtenstein Trail”som är en led som går genom Liechtensteins samtliga 11 kommuner. Vandringsleden är 75 kilometer lång och går både i dalen och bergen.. För den som är vältränad och vill ha en rejäl utmaning går det att vandra hela leden på 21 timmar. Vi vanliga dödliga kan dela upp den på 5 dagar och få packningen skickad mellan hotellen längs vägen. Här hittar du mer information om vandringsleden, hotell etc.

Några till tips inför ditt besök i Liechtenstein

Konst

Liechtensteins konstmuseum och Hilti Art Foundation är också väl värda ett besök. Liechtenstein firar 300-årsjubileum i år, 2019, och för att fira det hade man satt upp en gemensam utställning med verk från Prinsens konstsamling, Liechstensteins statsmuseum och Hilti Art Foundation. Här blandas konst som är över 400 gammal med modern fotokonst. Absolut värt ett besök.

Lämna huvudgatan

Att Liechtenstein är ett rikt land är lätt att se när man besöker det lilla landet. Alla byggnader och gator är väl underhållna och det är rent och snyggt. Vaduz centrum är delvis nybyggt och laddstationer för Teslor finns det gott om. Jag tycker dock att det blir lite tråkigt och att det saknar charm. Inte eller restaurangerna i städernas centrum ser speciellt inbjudande ut. Det är först när vi söker oss bort från huvudgatan som vi börjar förstå vad Liechtenstein har att erbjuda en besökare. Så lämna huvudgatan, det är bortanför den du kommer att att få se det vackra landskapet och de pittoreska husen. Vårt hotell låg några ”kvarter” upp från Vaduz moderna centrum. Vi hade åsnor som betade på ängen framför hotellet och färska ägg från hotellets hönor varje morgon.

Vin och öl från Liechtenstein

Prova den Liechtensteinska ölen Alpengold och se till att hälla upp den på rätt sätt. Sätt glaset på flaskan och vänd sedan glas och flaska upp och ned så att ölen ”forsar” ur flaskan ned i glaset. Då får du rätt skum och smak på ölen.

Hofkellerei des Fürsten von Liechtenstein i Vaduz kan du provsmaka Prinsens egna viner. Vindruvorna växer på vingårdar i både Liechtenstein och Österrike men Liechtensteinborna är märkbart stolta över det. Utöver prinsvinet finns det flera mindre familjeägda vingårdar i Liechtenstein som är öppna för vinprovning. Du kan få hjälp att boka på turistinformationen i Vaduz eller så knackar du på när passerar förbi när du är ute på en vandringstur.

Fiske

Tycker du om att fiska finns det runt byn Steg flera sjöar där det går att fiska öring om du löser fiskekort. Liechensteins fiskareförening är tydligen kända för att de underhåller öringbeståndet väldigt väl så du är mer eller mindre garanterad att få en öring på kroken. I floden Rehn som flyter genom Liechenstein kan du fiska regnbågslax.

Restaurang och hotelltips

Berggastshaus Masescha i Triesenberg ligger på 1.200 meter höjd med en fantastisk utsikt över Liechtenstein och Schweiz. Här äter du hemlagad traditionell mat i alpinmiljö med rustika träbord och stolar.

Restaurang Torkel ligger i en av prinsens vingårdar strax norr om Vaduz. Restaurangen ligger i en byggnad från medeltiden och har rester av en gammal vinpress i matsalen. Här serveras så klart viner från prinsens vingårdar.

På restaurang Löwen i Hinterschellenberg kan du äta Käsknöpfle på solterassen samtidigt som du tittar ut över Tyskland, Österrike och Liechtenstein.

Park-Hotel Sonnenhof är den enda restaurangen i Liechtenstein med en stjärna i Michelinguiden. Det märks så klart på priserna men restaurangen har även en ”dagens rätt” meny med något lägre priser. Park-Hotel Sonnenhof är även ett trevligt hotell i den övre prisklassen. Be om ett rum mot dalen så får du en härlig vy över Vaduz och bergen på andra sidan dalen.

Hotel Turna Malbun är ett familjehotell som uppe i Malbun. Det är ett populärt sporthotell uppe i bergen med spa och pool och nära till pisterna på vintern och på sommaren flera vandringsleder .


Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

2 kommentarer

  1. […] I Scwangau tar vår resa längs Romantische Strasse slut. Det har varit en fantastisk resa där det stundtals känts som vi har klivit in i kulisserna för en Disneyfilm. Jag förstår varför Romantische Strasse är ett så populärt turistmål. Men nu är Österrike är bara ett stenkast bort och vi ska vidare till Liechenstein som du kan läsa mer om här. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.