Cinque Terre – mina bästa tips

Cinque Terre är ett av italiens populäraste turistmål. De fem små otillgängliga men vansinnigt pittoreska byarna byggdes från början för att skydda Genua från piratattacker. Enda sättet att resa mellan dem var via havet eller genom att vandra på pilgrims- och åsnestigarna mellan byarna. När järnvägen byggdes i slutet på 1800-talet öppnades byarna upp mot omvärlden och från 1960-talet har en strid ström av turister åkt hit och förälskat sig i området.

Cinque Terre ett världsarv

Cinque Terre ligger i en nationalpark och klassades av Unesco som ett världsarv 1997.

…cultural site of outstanding value, representing the harmonius interaction between people and nature to produce a landscape of exceptional scenic quality that illustrates a traditional way of life that has existed for thousands of years” – UNESCO

De fem byarna i Cinque Terre

Cinque Terre är italienska för ”de fem landen”. Namnet syftar på de fem små kustbyar som ligger på rad längs en 10 mil lång sträcka vid den Liguriska rivieran. Byarna är Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. Det bästa sättet att besöka Cinque Terre är med tåg. Byarna är stängda för biltrafik och det går inte heller enkelt att bila mellan dem.

Monterosso al mare

Monterosso är den nordligaste och med sina 1600 invånare den största av de fem byarna. Det är en livlig liten by som är uppdelad i en nyare och en äldre del. I den nya delen ligger tågstationen och några butiker medan lokalbefolkningen bor i den äldre delen. Längs huvudgatan Via Colombo trängs cafeer, restauranger och gallerier. Monterosso är den plattaste och enligt min mening den minst intressanta av byarna i Cinque Terre. I gengäld finns här den största badstranden, flest hotell och restauranger. Tar du dig upp på kullen San Cristoforo som delar den gamla och nya delen av byn får du en fantastisk utsikt över hela Cinque Terres kust.

Några bra restauranger i Monterosso är Enoteca Da Eliseo och Ristorante Belvedere. Ristorante Ciak är känd som en väldigt bra fisk- och skaldjurrestaurang.

Vernazza

Vernazza anses av många som den vackraste av de fem byarna.Den ligger och solar sina rosa, gula och röda hus på bergssluttningen ned mot det turkosa Medelhavet. Byn består av en charmig gata som sträcker sig från tågstationen ned mot hamnen och ett litet torg. Från huvudgatan slingrar sig små smala gränder upp längs bergssluttningarna. Tvätt hänger på tork, katter ligger och solar i dörröppningar och gamla tanter och gubbar står och talar i gränderna. Nere vid hamnen finns en liten badstrand som är full av turister medan fiskarna lagar sina nät och samtalar om dagens fångst. Det är en salig blandning av vanligt byliv och turister om vartannat.

Restaurangtips i Vernazza; Il Gambero Rosso, Taverna del Capitano, Il Pirata delle Cinque Terre.

Cornigilia

Corniglia, som är den minsta av byarna i Cinque Terre, ligger uppe på en klippa och är den enda av byarna som inte ligger direkt vid havet. Tar du tåget hit har du en trappa om knappt 400 trappsteg att ta dig upp för från stationen till byn. Låter det övermäktigt kan du invänta en av de elektriska små bussar som tar dig från stationen och upp till byns centrum.

I Corniglia är gränderna trånga och smala. Även husen är långsmala där de sträcker sig upp mot den blå himlen. Här är det mindre turister än i de andra byarna men ändå finns här gott om små pittoreska barer och restauranger. Flera av dem har terasser ut mot havet där du får en fantastisk utsikt över medelhavet och vinodlingarna på bergssluttningarna runt byn.

Restaurangtips; Trattoria la Lanterna, A Cantina de Mananan.

Manarola

Manarola är den mest fotograferade av de fem städerna. Här är det turister överallt och det känns stundtals som att turisterna helt tar över den lilla byn. Huvudgatan går rakt ned i havet och här ligger fiskebåtar uppdragna mitt på gatan. Det myllrar av folk överallt. När vi var här kom en färja in i hamnen mitt bland alla badare och ut välde ännu mer turister. Jag fascinerades av klädseln några av dem valt för utflykten till Cinque Terre – skyhöga smala klackar och tighta små kjolar. Jag tittade ned på mina vandringsshorts och praktiska men paddlika skor…

Det riktigt vackra med Manarola förstår man först när man ser byn lite på håll. Den pastellfärgade byn klänger upp för bergsidan som om den höll sig fast med små gripklor. Med utsikt över byn ligger även en av Cinque Terres mest kända restauranger Nessun Dorma (Ingen sover – efter en aria i operan Turandot av Giacomo Puccini). Utsikten från restaurangen är hänförande och är väl värd besöket i Manarola.

Riomaggiore

Riomaggiore är den sydligaste och brantaste av de fem små byarna. Den är så brant att det känns som det inte finns en gränd som inte också är en trappa. Riomaggiore är centrum för nationalparken och härifrån utgår också flera båtutflykter. Här finns ett dykcenter där du kan hyra snorkel och kanot. Badar gör man vid en liten stenstrand men många badare hoppar också i från klipporna runt hamnen.

Resturangtips; Bar e Vini a Piè de Mà är en trevlig vinbar med havsutsikt som även säljer charkuterier och ost.

Mat i Cinque Terre

Överallt i Cinque Terre hittar du restauranger, delikatessbutiker, vinbutiker och bagerier som serverar lokala specialiteter. Liguriens mattraditioner kallas i Italien ”cucina profumata” – dofternas mat – och präglas av fisk och skaldjur, grönsaker, vitlök, citron och örter. Pesto är snudd på en nationalrätt i Liguerien. En huvudingrediens i Pesto är basilika och i Cinque Terre växer en speciell basilika som är lite starkare och med ett högre inslag av citron än den basilika som växer kring Genua. Gillar du basilika är Cinque Terre så nära himmelriket du kan komma.

Citron växer överallt i Cinque Terre och används flitigt i maten och i den lokala likören Limoncino. Andra liguriska specialiteter är focaccia och farinata. Farinata är som ett platt bröd gjort på kikärtsmjöl och som ofta serveras som förrätt eller som en typ av lunchpizza.

Du kan inte besöka Cinque Terre eller Ligurien utan att äta grillad ansjovis, eller pan do ma – havets bröd – som man säger här. Jag tror aldrig jag ätit så god ansjovis som på en fiskrestaurang i Sestri Levante. Absolut pinfärsk, perfekt saltad och serverad med citron som enda tillbehör.

Det lokala vinet, Cinque Terre DOC, som odlas på sluttningarna ovanför byarna, är ett vitt och torrt vin med örtiga toner. Det passar utmärkt med fisk- och skaldjur. Det finns drygt 20 lokala vinmakare och ett kooperativ vara de flesta har vinprovning och visningar av vingården om du bokar tid i förväg. Enklast bokar du via den lokala turistbyrån.

Cinque Terre DOC

Sciacchetra är ett lokalt dessertvin som görs på vindruvor som lagts ut för att torka i solen. Smaka det gärna tillsammans med en bit ost eller torta del nonno – mormors tårta- en tårta med choklad och kanel som till och med jag som inte gillar vare sig tårta eller bakelser tycker om.

Vandringsleder i Cinque Terre

Vandringsledarna i Cinque Terre slingrar sig fram upp och ned för bergen, genom de karaktäristiska terasserade odlingarna och med hissnande utsikter från bergstopparna som stupar ned i havet. Många som besöker Cinque Terre vandrar på stigarna som binder ihop de olika byarna. De är alla väl utmärkta och på turistbyråerna i byarna får du gratis kartor. Glöm inte att kontrollera att den led du tänkt vandra är öppen. Det är inte ovanligt att sträckor stängs av på grund av jordras eller dåligt väder. På Parconazionale5terre kan du även se vilka leder som är öppna och hitta mer information.

Nedan beskriver jag tre av lederna för att ge dig en liten känsla för variationen på vandring i Cinque Terre.

Sentiero 2, 12 km, ca 5 tim

Sentiero 2 är med sina 12 km den längsta och mest kuperade av stigarna. Den går från Monterosso i norr till Riomaggiore i söder och är den enda av stigarna som du behöver betala en avgift för att få vandra på. Vandringsleden passerar alla byar i Cinque Terre och är kuperad då alla byar utom Corniglia ligger nere vid havet. Bitvis känns det mer som att du går upp och ned för trappor än att du ute på en vandring.

Corniglia – Vernazza, 4 km, ca 1,5 tim

En vandring genom olivlundar och vindruvsodlingar upp till borgen Prevo.

Riomaggiore – Manarola, 30 min

Den här leden är asfalterad och passar även föräldrar med barnvagn. Den är väldigt lätt att gå utan i princip några höjdskillnader där den slingrar sig fram nära havet.

Tips för hur du kan undvika de värsta turistströmmarna i Cinque Terre

  • Undvik högsäsong

Det mest uppenbara rådet är så klart att undvika högsäsong. Det är mycket turister i Cinque Terre året runt men högsäsongen är juni – augusti. Så åk hit under vår och tidig höst. April – maj respektive september till november är underbara och underskattade månader att besöka rivieran.

  • Besök byarna tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagarna

Innan kl 10 och efter kl 16 är det betydligt lugnare i byarna. Många turister besöker byarna i tur och ordning från norr till söder eller tvärtom. Det kan därför vara smart att besöka byarna i mitten i början av dagen och sedan ta sig norr- eller söderut.

  • Planera ditt besök efter färjornas tidtabeller

Det är många som gör dagsutflykter till byarna med båt från Genoa eller La Spezia. Om du planerar dina besök i byarna efter färjornas tidtabeller kan du undvika de tider när det väller turister av färjorna och in på restaurangerna för att äta lunch. Tidtabellerna hittar du här.

  • Stanna lite längre

Det låter kanske spontant som ett konstigt råd. Men om du stannar i tre dagar så har du tid att ta dig bort från de mest besökta vandringsstigarna och områdena.

  • Vandra på stigarna som går lite högre upp längs kusten

Du kan vandra mellan Levanto, som ligger strax norr om Cinque Terre, till Monterosso utan att köpa ett Cinque Terre Pass. Det tar ca 2 tim och vandringsleden är betydligt mindre trafikerad än leden som går längre ned och närmare havet. Vandringen är mer ansträngande och det är bitvis ganska höga trappsteg men den bjuder på fantastiska vyer över Cinque Terre och det azurblå havet.

Att ta sig till Cinque Terre

Reser du till Italien med flyg är de närmaste flygplatserna Pisa, Genova respektive Milano. Från dessa städer tar du dig enkelt till Cinque Terre med tåg, det tar ca 2 – 3 timmar och det går flera tåg om dagen.

De gånger vi besökt Cinque Terre har vi rest med tåg från Menton. Det tar ca 4,5 timmar med tågbyte i Genua. Längs sträckan Genua – Cinque Terre ligger det som ett pärlband av små vackra kuststäder som alla är värda ett stopp om man har tid.

Visst går det att åka bil till Cinque Terre men du får inte köra in i byarna utan får parkera utanför. Det är ofta väldigt fullt på parkeringarna och med tanke på hur enkelt det är att ta tåget så rekommenderar jag tåg framför bil.

Hur tar man sig mellan byarna i Cinque Terre

Det lättaste sättet att ta sig mellan byarna i Cinque Terre är tåg. Tågen går ofta och det är bara några minuter mellan stationerna. Det andra alternativet är att vandra. Vi har valt att kombinera de två. Vi har tagit tåget till en station och sedan vandrat tillbaka. Ibland har vi stannat till för lunch i en by för att sedan vandra vidare till nästa innan vi har tagit tåget tillbaka igen. Perfekt tycker vi. OBS! Glöm inte att stämpla tågbiljetten i automaten på perrongerna innan du går på tåget. Vid biljettkontroll blir det dyrt om biljetten inte är stämplad.

Vill du vandra i naturreservatet måste du köpa ett vandringskort. Det går att kombinera även med tåg och går att köpa för valfritt antal dagar. Du köper det på tågstationen eller så kan du beställa här.

Du kan också åka båt mellan städerna. Båtarna går en gång i timmen. Här hittar du mer information om tidtabeller mm.

Boende

Hotell och B&B i Cinque Terre är generellt lite dyrare än i byarna runtomkring. Vi har valt att bo i Sestri Levante som ligger norr om Cinque Terre. Sestri Levante är en trevlig liten stad men fina bad och trevliga hotell. Till Monterossa tar det inte mer än 10 minuter med tåg från Sestri Levante.

Många väljer även att bo i La Spezia eller Portovenere söder om Cinque Terre eller Levanto som ligger precis norr om Cinque Terre. Från alla dessa små städer är det enkelt att ta sig till Cinque Terre med tåg.

Från Sestri Levante är det lätt att göra utflykter även till någon av de andra fina små städerna längs rivieran. Nedan är bilder från när vi hyrde en liten gummibåt och åkte längs kusten till Portofino, Liguriens svar på St Tropez. Det var vi i vår lilla gummibåt tillsammans med den ena lyxyachten efter den andra i hamnen

Vill du läsa mer om vandringar på rivieran hittar du underbara kustvandringar längs den franska rivieran här. Här får du också tips på en vandring till Europas högst belägna kustnära by. En vandring som slutar på toppen av ett berg med utsikt över både Italien, Frankrike och det glittrande medelhavet hittar du här. Vill du besöka det som brukar kallas Frankrikes Cinque Terre så får du tips här.


Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

2 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.