Beartooth All-American Highway – en resa i den vilda Vilda Västern

USA har flera highways som är kända långt utanför landets gränser. En av de mest sceniska men kanske minst kända är Beartooth All-American Highway. Den löper i 109 km genom Absaroka och Beartooth vildmarkerna i Montana och Wyoming och klättrar som högst upp till 3.350 meter. Under färden bjuder den på fantastiska utsikter över ett landskap som är som hämtat ur en vilda västernfilm parat med ”A river runs through it” och ”The Revenant”.

Beartooth Highway är öppen maj till oktober och är den utan konkurrens häftigaste infartsvägen till Yellowstone National Park. När vi körde längs den vindlande vägen i juni var det vårväder i de höga bergen. Vi kände oss som trappers i nybyggarland och njöt av varenda meter.

Red Lodge

Vi kommer till den lilla staden Red Lodge i Montana sen förmiddag och är inte alls beredda på vad som väntar. Utan förvarning är vi förflyttade till en vilda västernfilm. Längs huvudgatan ligger salooner och restauranger jämsides med affärer som säljer vilda västernprylar och jaktutrustning. Träräcken att binda hästen vid kantar huvudgatan. Saloondörrarna svajar på sina gångjärn. Känslan av att vara förflyttad till en annan tid förstärks av att Red Lodge brass band sitter och spelar på huvudgatan. Det är bara John Wayne som saknas.

Vi är på väg till Beartooth Highway som startar strax väster om Red Lodge men kan inte motstå att stanna till och ströva runt lite i staden.

Vilda Västern

Längs huvudgatan hittar vi en affär som säljer allsköns antikviteter och gamla vilda västernprylar i en salig blandning. Längst in i butiken finns även en avdelning för skjutvapen. På amerikanskt vis kan du här köpa ett vackert gammalt serveringsfat och ett gevär samtidigt. Såväl Magnus som jag tar storögda några försiktiga och avvaktande steg in bland vapenmontrarna men går snabbt ut igen.

Längre ut i affären hittar Magnus jaktknivar. En del av dem är lika stora som min underarm. Magnus förflyttas med vindens hastighet till pojkårens vilda västernböcker och High Chaparral. Expediten lyser upp och inser att här finns en kund som gillar cowboys och indianer. Snart har de förlorat sig i ett samtal som spänner från Slaget vid Alamo i Texas till guldruschen i Kalifornien. Efter 30 minuter drar jag ut Magnus på gatan. Bara för att 10 min senare se honom smita in i samma affär igen. Nu har vi en Bowiekniv 🙂 (För den som inte känner till denna, uppenbarligen helt fantastiska, kniv så är den uppkallad efter Jim Bowie som på tidigt 1800-tal var beryktad för bland annat sitt mästerliga hanterande av knivar).

Beartooth Highway

Red Lodge är en perfekt startpunkt för den som vill köra Beartooth Highway eller Highway 212 som den officiellt heter. Vägen och livet runt den präglar Red Lodge. Varje år anordnas det en fest i staden när den öppnar för säsongen. Det är väderberoende men brukar inträffa i maj runt Memorial Day. Beartooth Highway invigdes officiellt 1936 och skrevs in i Americas National Register of Historic Places 2014.

Vista Point

Beartooth Highway börjar på ca 1.600 meters höjd men klättrar snabbt upp till högre höjder. De första 11 km består av sicksackkurvor upp till utsiktspunkten Vista Point på 2.800 meter. Härifrån har du en fantastisk utsikt över Rock Creek Canyon och de snöklädda bergstopparna runtomkring. Perfekt selfieläge. Har du tur får du dessutom med en av alla jordekorrar som kilar omkring här på din selfie. De är lika busiga som Piff och Puff och verkar nästan tävla om att komma så nära turisterna som möjligt utan att bli fångade. Har du en matbit med dig kommer du att bli extra populär.

Hellroaring Plateau

Från Vista Point är det inte långt till Hellroaring Plateau på 3.050 m. Hellroaring Plateau – håll med om att det är ett namn ger en tydlig bild av hur det måste vara här uppe när naturens krafter släpps loss. När vi passerar platån är det dock fint väder och vi njuter av naturen som har övergått till alpin tundra med klarblå små glaciärsjöar här och var. Vi ser ut över de vidsträckta Absaroka och Beartooth vildmarkerna med sina snöklädda bergstoppar. Det doftar kall luft och is. Vinden susar över platån. I övrigt är det helt tyst. Vi är mitt i ingenting och on-top-of-the-world.

Beartooth Basin

Vägen fortsätter stadigt uppför. Det blir alltmer snö på och vid sidan av vägen. När vi kommer runt en krök ser vi plötsligt slalomåkare som svänger sig ned för en snöig brant. Vi gnuggar oss i ögonen, kan det verkligen stämma, slalomåkare? Här, mitt ute i den alpina vildmarken, där vi knappt har sett en bil de senaste kilometrarna. Jodå, det stämmer. Vi har kommit fram till Beartooth Basin på 3.272 m höjd.

Beartooth Basin är ett av USAs äldsta skidområden. Det öppnade under 1960-talet under namnet Red Lodge International Ski and Snowboard Camp och var under många år privatägt. Idag är området öppet för allmänheten och det är lite av en ”cool grej” för skidentusiaster att åka hit för sommarskidåkning. Här är fullt folk med skidkläder och skidutrustning. Det går nästan att ta på stämningen av upprymd ”coolhet” bland alla ungdomar som är här.

Lite längre fram passerar vi det som verkar vara de vassaste snowboardåkarnas branter. Här finns inga liftar och det stupar brant ned. Vi ser några som oförskräckt kastar sig utför, rakt ned för klippbranterna. Hur sjutton de sedan kom upp igen stannar vi inte för att utforska. Men jag måste erkänna att jag funderar lite på det ibland.

Na Piet Say

Ännu någon kilometer längre fram passerar vi ”Na Piet Say” – The Bears Tooth på Crow Indianernas språk. Den långa stenspiran som gett vägen dess namn ser onekligen ut som en gigantisk huggtand. Nuförtiden är the Bears Tooth en populär och utmanande klättring för erfarna klättrare.

Vägen fortsätter fram över en platå med en fullständigt magnifik 360 grader vy över de snöklädda bergstopparna som sträcker ut sig omkring oss i oändlighet.

On Top of the World

48 km från Red Lodge når vägen sin högsta punkt på 3.336 meter. Strax därefter finns en liten butik och en lodge med 4 rum med det passande namnet ”On top of the world”. Butiken är ett populärt och enda stopp för den som vill köpa något längs Beartooth Highway. Vill du sova över på lodgen får du se till boka i god tid. De fyra rummen är enkelt inredda men är väldigt populära. Får du inte rum på lodgen kan du alltid campa men se till att kolla väderleksprognosen först. Det kan vara 35 grader nere i Red Lodge samtidigt som det är 10 grader uppe på toppen av Beartooth. Campar du får du också se upp för vilda djur. Det finns gott om älg, hjort, rådjur, svart björn & grizzly i området.

Därefter börjar vägen så sakteliga slingra sig utför. Utsikten är fortfarande vidunderlig och vi kommer in i mer skyddade områden med träd och små sjöar, vattenfall och gott om möjlighet till bland annat vandring och fiske. Överhuvudtaget är området runt Beartooth ett eldorado för den som gillar friluftsliv.

Cook City-Silver Gate

Beartooth Highway går hela vägen fram till Cooke City-Silver Gate och nordöstra infarten till Yellowstone. Red Lodge är rena storstan i jämförelse med Cooke City – Silver Gate som är två gamla gruvsamhällen. Här hittade trappers fyndigheter av både silver och guld under tidigt 1870-tal. Idag finns här runt 100 bofasta innevånare som under sommarhalvåret stiger till ca 300 personer.

I Cooke City hittar du bland annat en General Store med anor från 1880-talet och på Beartooth Café där du kan äta hamburgare och grillat kött. En öl får du på rustika Miners Saloon. Är du sugen på kaffe kan du stanna till vid Bearclaw Bakery. Att man är i Bearcountry kan inte undgå någon 🙂

Cody – rodeons huvudstad

Har du blivit sugen på Vilda Västern Rodeo tar du av på Chief Joseph Scenic Byway mot staden som går under smeknamnet Rodeons huvudstad – Cody i Wyoming. Staden är uppkallad efter sin grundare som var ingen mindre än William Frederick Cody, mera känd som Buffalo Bill.

Chief Joseph, som var hövding för Nez Perce indianerna, skall enligt legenden ha tagit vägen över Cooke City i ett försök att fly till Kanada under sommaren 1877. På vägen brände de ned guldgruvan och stal stora mängder silver som var redo för lastning.

Chief Joseph Scenic Byway vindlar sig igenom hjärtat av Rocky Mountains och kommer garanterat också att ta andan ur dig.

Tycker du om vildmark och natur måste du läsa mitt inlägg om Montana – Big Sky Country. Har man en gång besökt Montana vill man åka dit igen.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

2 kommentarer

  1. Det verkar ha varit en underbar resa i ett lugnt tempo och utan en massa måsten utan allt kommer till Dig/Er naturligt.

    • Hej! Ja det var en fantastisk resa. Jo den tog några timmar att köra. Är en bitvis väldigt snirkelisnorklig väg. Dessutom flera platser man bara måste stanna till på för att ta in utsikten. 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.