Citronfestival i Menton på franska rivieran

Vår lilla stad Menton är inte bara känd för sitt mikroklimat med flest soltimmar på rivieran och sina milda vintrar utan även för sina citroner. Mentonborna är mycket stolta över sina citrusfrukter och varje år sedan 1935 hyllar man dem med en stor festival – Féte du Citron.

Internationellt känd festival

Fransmännen älskar festivaler och parader och Citronfestivalen är inget undantag. Under festivalveckorna invaderas Menton av turister. Festivalen är internationellt känd och det brukar komma mellan 150.000 – 200.000 besökare. Årets festival blev en succé och slog alla publikrekord, trots att den sista veckan tyvärr påverkades av oron för Coronaviruset och ställdes in.

Parken, Jardin Bioves, som sträcker sig från Casinot till tågstationen förvandlas till en utställning av enorma skulpturer och byggnader uppbyggda av citrusfrukter. Den ena mer fantastisk och fantasifull än den andra. Längs Promenade du Soleil arrangeras parader med kortegevagnar, jonglörer, akrobater, musiker och dansare. Ett par kvällar anordnas nattparader med fyrverkerier. Det går åt 140 ton frukt, 8 kilometer girlanger och 400 aktörer – här sparas inte på något.

Varje år har ett eget tema. Årets festival hade temat ”Festivaler i världen” och var fylld av influenser från karnevaler och andra fester runt om i världen. Festivalen startar i mitten av februari, när det är högsäsong för skördning av citroner, och pågår i 20 dagar till tidig i mars. När festivalen är över säljs all frukt som använts. Då köar Mentonborna för att köpa billig frukt och koka marmelad. En eller annan gör säkert även en Limoncello.

Limoncello

Vår vän Karin och hennes man gör varje år en gudomligt god Limoncello på citroner från Menton. Hon använder bara obesprutade citroner som hon får från vänner och bekanta med citronträd i trädgården. Receptet är hemligt men jag stötte på dem en gång när de var i butiken och köpte ingredienser. Kundvagnen bågnade av dunkar med 95% sprit :-). För den som vill testa att göra sin egen Limoncello kommer här ett recept på en liten sats av den sötsyrliga citronlikören.

Recept på Limoncello

Skal och saft av 6 ekologiska citroner, 4 dl ljus grappa (eller ren vodka), 2,5 dl strösocker. Tvätta citronerna och skär bort det yttersta av skalet utan att det vita kommer med. Dela därefter citronerna och pressa ut juicen. Lägg skal och juice i stor bunke. Tillsätt spriten och sockret. Rör om tills sockret löses upp. Täck över och låt stå i rumstemperatur i 3 dagar. Sila av och häll på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylen och njut den väl kyld.

Citroner från Menton

Odlingen av citroner har spelat en viktig roll i Mentons historia. Här har citroner odlats sedan 1400-talet. På 1600-talet skapades ett särskilt råd ”Magistrat des Citrons”. Rådet arbetade under skyddet av prinsen av Monaco och bevakade odlingen och handeln med citroner. Dagens citronodling är mer blygsam men växer för varje år. 2018 producerades 40 ton citroner i Menton med omnejd. 2019 hoppas man att produktionen ska ha ökat till strax under 60 ton. En citron från Menton har en särskild s.k. IGP-beteckning som är en skyddad geografisk beteckning.

En citron från Menton är ljust gul, lite mer avlång än rund och den är uppskattad av kockar för sin rika eteriska olja. Du kan också känna igen den på att den i ena änden har som ett skrattande mun på en smiley. Mentonborna brukar säga att ”en citron från Menton ler”.

Rigorösa kontroller av citronodlarna

Odlarna av Mentoncitroner underkastar sig rigorösa kontroller av odlingen och frukten. Jordanalyser, storleken på frukten och fruktsaften utseende och smak. Sjävklart ska odlingen vara obesprutad. En citronodlare vi besökte demonstrerade stolt att man kan äta en Mentoncitron som ett äpple, med skal och allt. Skalet är mjukt och saftigt och smakar inte alls bittert.

Mauro Colagreco som äger restaurang Mirazur som 2019 utsågs till världens bästa restaurang bor i Menton. I sin trädgård odlar han inte bara grönsaker som han serverar på restaurangen utan han även citroner. Restaurangen – ja den kan du också besöka om du besöker Menton. Den ligger precis vid gränsen till Italien och bjuder på en fin vy över Mentons gamla stad.

Vill du läsa mer om Féte du Citron hittar du den officiella hemsidan för festivalen här.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

3 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.