Nu blommar Mimosan på rivieran – dofta och njut på Route du Mimosa

Vinter på rivieran är doften av knallgul mimosa.

Från januari till mars sveps medelhavskusten in i ett fluffigt moln av den söta doften från de små ulliga guldgula mimosabollarna. Från Corniche des Maures upp till Tanneron, i hela Alpes-Martimes och över på den italienska solkusten är sluttningarna och dalarna täckta av de lysande bollarna. Marknadernas blomsterstånd bågnar av mimosakvistar i guldgult och ljusgrönt som sträcker upp sina armar mot vinterns ljusblå himmel.

Mimosa är en acaciaväxt

Mimosan kom till Frankrike i slutet av 1800-talet

Det finns olika teorier om hur mimosan kom till Frankrike. Sannolikt importerades den från Australien av någon av rivierans stora hotellägare i slutet av 1800-talet, på den tiden då rivieran vintertid var en tummelplats för Europas överklass. Den började odlas i Cannes men spred sig sedan snabbt längs rivieran. Ingen ståndsmässig trädgård kunde vara utan den guldgula växten. Idag odlas mimosa framför allt i Frankrike, södra Australien och Syd-Afrika. Det är en acaciaväxt och det finns runt hela 1.200 olika arter.

Route du Mimosa

Alla årstider på rivieran har sin charm och egna karaktär. Men för den som inte upplevt den berusande lyckokänslan av att vandra in i en skog av mimosa är ett besök under januari till mars en upplevelse. Att köra längs ”Route du mimosa” – Mimosavägens 130 kilometer är ett minne att ha med sig och plocka fram under vinterns gråmulna dagar. Vägen slingrar sig fram genom skogar av mimosa som breder ut sig över sluttningar och dalar. Den startar i Bormes-les-Mimosas väster om St Tropez och följer kusten österut via Tanneronmassivet till parfymens huvudstad Grasse. Du kan bila hela sträckan på en dag men jag rekommenderar att du ger den i alla fall två dagar för att hinna med att njuta och stanna till i de pittoreska byarna längs vägen.

Route du Mimosa

Några kuststäder längs Mimosavägen

Route du Mimosa startar i den medeltida staden Borme-les-Mimosas. Här ligger Le fort de Brégançon, de franska presidenternas sommarresidens sedan 1968. Besöker du den medeltida staden i februari kan du besöka blomsterparaden som även är en hyllning till blomman som gett staden dess namn. Men så klart, inte i år. Som mycket annat är paraden 2021 inställd på grund av Corona.

Mimosavägen fortsätter österut längs kusten och passerar ett pärlband av små charmiga städer. Le Rayol-Canadel-sur-mer ligger pittoreskt placerad mellan Corniche-des-Maures sluttningar och medelhavet. Här kan du ta ett dopp på en av de två sandstränderna och besöka den botaniska trädgården Domaine du Rayol. Beundra den fantastiska utsikten och passa på att få något att äta på den populära restaurangen i parken.

Sainte-Maxime är staden där den svenska kungafamiljen tillbringar några veckor varje sommar i ”Villa Mirages”. Staden är en elegant och familjevänlig badort, betydligt lugnare än St Tropez som ligger på andra sidan bukten. Vid hamnen hittar du ”Boulodrome Prins Bertil”. En bouleplan uppkallad efter prins Bertil som vistades mycket här. Vintertid är den lilla staden med sina två sandstränder betydligt sömnigare än på somrarna. Då vimlar det av liv i de trånga gränderna och restauranger är fyllda med gäster. Året runt är det marknad på torsdagar och då det blir lite mer liv och rörelse även vintertid.

Vid Saint-Raphaël möter de röda Estérelbergen det blå medelhavet. Den gamla fiskebyn har utvecklats till en turistfavorit på rivieran. Från den charmiga gamla hamnen kan du ströva in i den stora trädgården Jardin de Bonaparte och vidare in i den gamla stadskärnan med sin basilika.

Missa inte Corniche d’Or

Utforska sedan den otroliga, 36 kilometer långa kusten. I skydd av Estérelbergens rödfärgade toppar kommer du att hitta underbara små stränder, grottor och vikar. Kustvägen mellan Mandelieu-la-Napoule och Frejus kallas Corniche d’Or – den gyllene vägen – och är ansedd som en av de vackraste i världen. Namnet kommer från den röda vulkanstenen som i solnedgången utstrålar ett gyllene ljus.

I Mandelieu-la-Napoule så lämnar Mimosavägen kusten och viker av in mot Tanneronbergen. Sedan 1931 firar man här mimosan med en egen festival i slutet av februari varje år. Festivalen varar i 10 dagar med parader och musik på helgerna. Mandelieu-la-Napoule är även känd för sina många vackra sandstränder.

Mimosa på bergssluttningarna

Mellan Cannes och Grasse ligger Tanneronbergen. Här hittar du den största Mimosaskogen i Europa. En vandring i skogen under slutet av februari/mars är ett måste. Från den lilla bergsstaden Tanneron utgår flera olika vandringar du kan välja mellan.

Via byn Pégomas kommer du till Grasse som är slutpunkt för Mimosavägen. I Grasse har man tillverkat parfym sedan slutet av 1700-talet. Här har många världskända parfymer sett dagens ljus. Mimosadoften hittar du bland annat i; Amarige (Givenchy), Paris (Yves Saint Laurent), Champs Elysées (Guerlain), Moment Suprême (Jean Patou).

Grasse – parfymens huvudstad

På medeltiden var Grasse garvarnas stad. Handskarna som gjordes här var väldigt populära hos överklassen men stanken av det garvade lädret var inte uppskattad. En av garvarna, Galimard, kom på att man kunde lägga handskarna i ett bad av provensalska dofter; lavendel, rosor, jasmin, mimosa och apelsinblom. Det var starten på parfymindustrin. 2018 utsågs Grasse parfymindustri till ett UNESCO kulturvärldsarv för sin ”savoir-faire” inom parfym-makningens alla steg från odling av växter och utvinning av dofter/råmaterial till skapandet av en parfym.

Grasse är känt för sina blommor av överlägsen kvalitet, bördiga jord och optimala väder. Mellan Pégomas och Grasse ligger blomsterodlingarna tätt. De största parfyrmörerna i staden är Galimard, Fragonard och Molinard. Du kan besöka dem för guidade visningar och även boka tid för att med handledning av en parfymör ta fram din egen personliga parfym.

Grasse är trevligt att besöka under flera årstider

Mimosablomningen är underbar men bästa tiden att besöka Grasse är nog ändå maj. Då blommar nämligen den berömda Majrosen. Majrosens doft är lika berömd som den är flyktig. Den skördas tidigt, tidigt på morgonen. När den knappt slagit ut. Allt för att man ska hinna destillera doften innan den försvinner. Doften är omöjlig att återskapa på kemisk väg och de största parfymkreatörerna reserverar den långt innan skörd.

Är du mer förtjust i jasmin ska du besöka Grasse i september. Då skördas nämligen jasminen som är en viktig beståndsdel i många parfymer. Den är till exempel en nyckelingrediens i flera av Chanels parfymer. Jasminen som växer i Grasse är känd för sin utsökta doft och är reserverad endast för Chanel N°5.

Menton – färgas av Mimosa och citron på vintern

I Menton växer Mimosa överallt längs bergssidorna som sluttar ned mot det blå medelhavet. Jag blir lika barnsligt lycklig varje år då de skirt ljusgröna grenarna börjar skifta mot gröngult för att efter ett tag formligen explodera i guldgult. Jag plockar med mig kvistar hem från varje promenad och köper buketter på marknaden. Vi låter varje skrymsle och vrå i lägenheten fyllas av den honungssöta doften.

I Menton njuter vi även av att citrusfrukterna mognar samtidigt med Mimosan. Hela staden färgas av mimosa och citrusfrukter med den berömda Citronfestivalen som höjdpunkt.

Detta Corona-år är mina drömmar om vandringar i Mimosaskogar och att plocka färska citroner från träden i Menton just bara drömmar. Men det går ingen nöd på mig. Vi har hyrt en lägenhet i Funäsdalen och njuter av snö, fantastiska längdskidspår och brasa på kvällarna. Men nog är det mysigt att drömma om guldgula, doftande små dunbollar.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.