Rastställen när du bilar till Funäsfjällen och Vemdalen

Ska du bila till Funäsfjällen; Ramundberget, Bruksvallarna, Funäsdalen, Hamra, Fjällnäs eller Vemdalen, Björnrike? På bilresan från södra Sverige har du två stopp som du inte vill missa. Båda stoppen är kopplade till mat. Men inte bara. Du får också med dig en bit kultur. På olika sätt.

I Färila kryddas bilresan med en dos genuin svensk matkultur och en möjlighet att fylla på matdepåerna inför veckan i Funäsfjällen eller Vemdalen. I Sveg får du en gofika och en dos filmkultur. För att inte tala om nöjet av att få njuta av glädjen som sprids som ringar på vattnet kring en genuin entusiast/cineast. Med de här två stoppen på din bilresa mot Funäsfjällen och Vemdalen kommer vägen garanterat att kännas kortare.

Ska du resa till Åre? Då får du några tips på stopp längs vägen om du följer den här länken.

Det är mycket ren och vilt längs vägen mellan Sveg och Funäs och Vemdalen – kör försiktigt.

Fyll på matdepåerna i Färila, Hälsingland

Björk & Co i Färila

I Färila, mitt emot kyrkan längs riksväg 84, hittar du Björk & Co. Affären ser kanske inte mycket ut för världen men den är djupt förankrad i den svenska matkulturen. 1905 flyttade Erik Johansson-Björk från Östra Föne till Färila där han startade ett slakteri. När hans tre söner tog över började de även driva ambulerande charkuteriaffär med häst och vagn. Idag är det systrarna Maria och Elisabeth som driver verksamheten.

Björk & Co har ställt upp i Chark-SM fem gånger och har vunnit över 40 medaljer varav 15 guld. I butiken i Färila hittar du allt du från kokta och rökta skinkor, korv, sous-vide och husmanskost men även vilt, fågel, nöt- och lammkött. Missa inte den berömda och vansinnigt goda Forbondekorven. Den är beroendeframkallande. Rökt älginnanlår och hemgjorda kroppkakor är två andra favoriter. För att inte tala om deras rökta bacon. Det blir inget ”vatten” i stekpannan när du steker det baconet. Missa inte – på Björk & Co kan du köpa bacon och rimmat sidfläsk på metervara. Kanske är det enda butiken i Sverige där du kan göra det 🙂

Butiken är stängd på helgerna men om du ringer och beställer senast torsdag kan du hämta ut din kasse på OKQ8.

Njut av gofika och filmhistorik i Sveg, Härjedalen

Café Cineast i Sveg

Låt dig inte avskräckas av den intetsägande och charmlösa tegelfasaden. När du kliver in på Café Cineast stiger du in i en annan värld. Per-Anton Ångmans värld.

Bottenvåningen är utformad som en amerikansk 50-tals diner med randiga matbås, neonskyltar, en bensinpump och en motorcykel. Per-Anton som äger Café Cineast är en riktig entusiast. En sådan som frikostigt delar med sig av sitt intresse och skapar miljöer för att bjuda in oss andra att fascineras och njuta. På sitt café ställer han ut mer än 20 års samlarobjekt från filmens värld med filmaffischer och rekvisita i original. Här finns till och med en tavla med lite hår från Elvis Presley.

Ta spiraltrappan upp till övervåningen

Medan bullar och bakelser bakas på undervåningen så är det på övervåningen du verkligen förflyttas till filmens värld! Här är det cowboys och vilda västern, maffia, skräck och svenska filmklassiker som gäller. Här kan du fika i cellen som Morgan Freeman levde i i ”Nyckeln till frihet” och kika in i tunneln som han grävde sig ut igenom. Barnens favorit är att fika tillsammans med Gremlins och Hannibal Lector i skräckrummet.

Per-Anton berättar att han lägger ned många timmar på att studera detaljer i filmmiljöerna. För att inte tala om de timmar och pengar han lägger ned på att hitta rekvisitan. Miljöerna bygger han själv med hjälp av sin bror som är snickare. Uppfinningsrikedom råder det inte ingen brist på. Till och med toaletten är rolig att gå på. Spana även in neonskylten med ordet ”bakelse”. Känner du igen typografin är det inte konstigt. Det är nämligen en gammal Handelsbanksskylt som Per-Anton byggt om.

Men cafét är så klart inte bara film. Här kan du också njuta av smaskiga bakverk, matiga smörgåsar och sallader, gott bröd och dagens soppa. Perfekt stopp för hungriga magar eller den som bara är sugen på en riktig ”gofika”. Missa inte att besöka toaletten innan du reser vidare:-) Bara den är värd ett stopp under bilresan.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

4 kommentarer

  1. JAAAA! Två av mina favoritställen.
    Ett tips: Kakfén i Färila har bättre semlor än de har på Cineast. På torsdagar bakar Kakfén ett gott rågbröd. Även rågbrödet på Cineast är värt att handla.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.