Resguide – bästa restaurangerna i Funäsfjällen

Funäsfjällen är inte bara fantastiska naturupplevelser och friluftsliv. Här kan den matintresserade även hitta gastronomiska upplevelser av högsta klass. Funäsborna är stolta över sitt matarv. Maten som serveras är närproducerad i Härjedalen och ofta med en tvist. Den samiska matkulturen gör sig påmind i många rätter och adderar med smak av ren och fjällvidder.

Efter en dag på fjället är det härligt att få njuta av god och vällagad mat och även om utbudet av restauranger är begränsat i Funäsfjällen så finns det en restaurang- och matkultur som är väl värd att utforska. Det är genuint, äkta och tillagat med en stor dos av gästfrihet och värme. Till maten serveras ekologiskt vin och öl från något av mikrobryggerierna i Härjedalen.

Här får du mina bästa tips på restauranger och närproducerad mat i Funäsfjällen. Det är restauranger och gårdsbutiker som du lätt når oavsett om du bor i Ramundberget, Bruksvallarna, Funäsdalen, Tänndalen eller Hamra. Alla har de självklart också möjlighet till hämtmat för den som önskar.

Det finns också några kulinariska stopp på resan upp till fjällen som du inte vill missa. De passar dig som bilar till såväl Funäsfjällen som Vemdalen och Björnrike och du hittar dem i det här inlägget ”Rastställen när du bilar till Funäsfjällen och Vemdalen”.

Bästa restaurangerna i Funäsfjällen

Skoogs Krog i Funäsdalen

Skoogs Krog fick utmärkelsen Mästarklass av White Guide 2020. Mycket av det som serveras här är hemodlat eller hämtat i närbelägen skog, mark eller fjäll. Det är bröderna Emil och Rasmus Bertilson som med stort engagemang och uppfinningsrikedom driver krogen, bistron och delin.

Krogen

I krogen serveras en 4-rätters avsmakningsmeny. När vi besöker krogen inleds middagen med lite bröd med hemkärnat smör och några små utsökta munsbitar som sätter fart på gommen. Efter det kommer en långbakad palsternacka i sällskap med misosås och ärtor. En skål med perfekt tempererad marulk med musslor och kål och avslutningsvis fjällko med rökta rödbetor, vinbär och rosor. Allt perfekt balanserat mellan sötma, salt, syra och umami. Ja visst ja, jag glömde efterrätten, den kommer göra barnet i dig glad – plättar med vassle och bär.

Bistro och Deli

I Bistron som ligger vägg i vägg kan du äta allt från vedungsbakad pizza till á la carte. Gillar du råbiff måste du prova den. Den är lite av Skoogs Krogs signaturrätt och du kommer inte att bli besviken.

Den som vill kan även handla i delikatessdisken i bistron. Här finns bland annat chark, kött och grönsaker från närliggande gårdar. Varje fredag levererar Åre Atlantfisk färsk fisk, ostron och skaldjur. Vill du så kan du även beställa vad du vill ha från Åre Atlantfisk och hämta ut fredag eller lördag.

Andersborgs Våffelstuga i Tänndalen

En av de saker som gör Funäsfjällen så speciella är vyerna över och närheten till kalfjället. Andersborgs Våffelstuga har en perfekt placering för att njuta av fjällvidderna. Den ligger precis i kanten av kalfjället vid foten av LillSkarven i Tänndalen. Här är du mitt ute på fjället men ändå så nära att du kan gå eller skida hit med små barn. Vill du hellre ta snövessla eller skoter från Tänndalen går det också bra. Medan barnen leker i snön kan du njuta av våfflor, gofika eller lunch. Vissa kvällar anordnar man fonduemiddagar på älg och ren.

Kommer du med bil från Funäsdalen tar du riksväg 84 västerut mot Röros. Strax efter skidbron som går över vägen i Tänndalen kommer du att se en svart-gul skylt ”Fjällparkering” på höger sida av vägen. Det går ganska brant uppför så dubbdäck eller 4-hjulsdrift kan vara bra vintertid. Från parkeringen är det ca 1,5 km promenad eller skidåkning i flack terräng över kalfjället.

Fjällkällans kök i Fjällkällans Stugby

Längs riksväg 84 mellan Funäs och Tänndalen hittar du Fjällkällans kök. Det är något så osannolikt som en ”kvarterskrog” i en liten stugby på fjället. Här huserar Karl-Arne Wagenius och Sara Serge i grytor och bland handplockade viner. Karl-Arne är uppvuxen i Funäsfjällen och har varit med och drivit flera restauranger i området. När han fick frågan om han kunde tänka sig att driva Fjällkällans kök kunde han inte låta bli att tacka ja. Framför allt inte eftersom han fick med sig Sara, en 22-årig talangfull kock från Kramfors. En kock att hålla ögonen på tror jag.

Maten som serveras är baserad på lokala råvaror och tillagas med varsam finess. Karl-Arne är sommelier med en förkärlek för viner från Frankrike, Italien och Spanien. Han har med omsorg valt ut viner till rätterna som Sara lagar och berättar gärna om hur det är att besöka vingårdar och plocka vindruvor.

Slå dig ned och njut i matsalen där en sprakande brasa är tänd kalla vinterdagar.

Brasseri Kerstin i Bruksvallarna

I en gamla timrad vävarstugan mitt Bruksvallarna hittar du Brasseri Kerstin. Brasseriet öppnade för 2 år sedan och fick snabbt ett gott rykte. Maten är vällagad med rötterna i Härjedalen men med en tvist. Råbiffen från grannens ko har t ex inspiration av asiatiska smaker.

Brasseriet är uppkallat efter Kerstin Myhr som tillsammans med sin man Birger startade hotell Bruksvallsliden år 1948. Kerstin drev under några år även en vävskola i hotellets gillestuga. Vävkurserna blev populära och man växte ur gillestugan och flyttade in i en timmerstuga intill. Idag samsas Inredningsbutiken Vävstugan och Brasseri Kerstin om utrymmet i den gamla timmerstugan. Idag drivs hotell och restaurangverksamheten av den fjärde generationen Myhr och hotellet är det äldsta hotellet med samma ägare i Härjedalen.

Mysfaktorn i timmerstugan är hög och personalen är trevlig och hjälpsam. Menyn förändras ofta baserat på tillgång till råvaror. Dagtid serveras lättare lunch och fika och kvällstid öppnar á la carten.

Bästa närproducerade maten i Funäsfjällen

Fjälldelikatessen – Bruksvallarnas Rökeri

Bruksvallarnas Rökeri startades 1984 av bröderna Evert och Per-Åke Näsvall och är värt en omväg. Till en början sålde de sina rökta varor i ett litet skjul längs med vägen i Bruksvallarna men under åren har de uppdaterat såväl produktionsanläggning som försäljningslokal. Här kan du bl a köpa rökt röding, rökt renkött, korvar m.m. De vedeldade rökugnarna eldas med alved, flis och enris för att ge den bästa smaken. I butiken hittar du även lokalproducerade ostar, hjortronsylt, kex och saft. Missa inte tunnbrödet som nog är det godaste i Funäsfjällen. Jag rekommenderar också varmt den rökta rödingen och rödingröran.

För den som gillar pizza är den stenugnsbakade pizzan från Fjälldelikatessen ett måste. Du är ju i sameland så varför inte prova den med souvas, lättrökt renkött.

Fjellost i Bruksvallarna

Har du tur så har den lilla butiken Fjellost öppet när du besöker Fjälldelikatessen. Fjellost är ett litet gårdsmejeri som gör ost på ko och get. All ost ystas på mjölk från gårdens djur som gått och betat på fjällsidorna i närheten. Du måste gå in på Fjellost Facebooksida och titta på filmerna med djuren – glada djur ger god ost! Öppettiderna är begränsade men när vädret tillåter ställer man ut en kylväska med ost att plocka ur även när man har stängt. Betalar gör du med Swish.

Storhagen Ljusnedal

Besöker du Funäsfjällen under slaktiderna i november och januari och har tur kan du komma över en köttlåda från Storhagen i Ljusnedal. Det är rykande efterfrågan på Ellika och Stefans ekologiska Black Anguskött. Korna går ute hela året och äter bara gräs vilket ger mycket smak på köttet.

Ellika och Stefan har drivit Storhagen sedan 2015. De startade helt utan erfarenhet av att driva jordbruk men fick bra handledning av bonden de köpte gården av. Stefan har en bakgrund som elitskidåkare och grävmaskinist och Ellika har arbetat med marknadsföring på HärjedalsKök. Med tanke på hur bra det gått för gården måste de dock även ha haft talang för djuruppfödning. Deras kött är eftertraktat både av restauranger och konsumenter.

Bedårande kalvar med lurvig lugg

När vi besöker Storhagen för att hämta vår köttlåda är det -20 grader ute. Black Angus korna står i klungor i hagen närmast ladugården. Utandningsluften bildar små moln runt deras mular.

Stefan möter oss på gårdsplanen och tar med oss för att visa sina nya Belted Gallowaykalvar som står i ladugården. De är helt bedårande söta med sina lurviga luggar och den vita pälsen som går som ett streck över magen. Stefan berättar att man tror att rasen stammar från de hornlösa kor som vikingarna tog med sig till Skottland. Under 1700-talet hade skottarna handelsutbyte med Holland och därifrån togs tjurar av rasen Lakevelderer, vilka har det karakteristiska bältet som senare kommer att bli Belted Galloways kännetecken. 

Belted Galloway är bland annat kända för att tåla kyla, ge många kalvar och att kalvningarna är lätta. Stefan har tagit in dem för att se om de går att korsa med Black Angus med gott resultat. Oavsett – bedårande är de och vi hade gärna gosat med dem. Men de är lite blyga och vill inte gärna komma för nära. Det är som det ska. Alla gårdens djur går ute hela året och som Stefan säger – ”Man vill ju inte gärna att en 1000-kilos tjur ska få för sig att han kan gå och ”hälsningsbuffa” på en besökare”.

Jillie Ren & Vilt

Bästa ren- och viltköttet köper du på Jillie Ren och Vilt delikatess i Funäsdalen. De delar också gärna med sig av sina bästa tips på hur du tillagar köttet. Fråga i butiken eller kika på deras hemsida.

Hink i Funäsdalen

Är du matlagningsintresserad vill du inte missa butiken som kockarna i Funäsfjällen blir lyckliga över att besöka. Hink i Funäsdalen är en ekologisk lösviktsbutik där du kan köpa allt från kaffe, bivax, alla upptänkliga olika kryddor och frön till blåbärs- och hallonpulver. Ta med dig din egen förpackning och köp så lite eller mycket du behöver.

Vill du ha ett enkelt och smarrigt recept på Lakritspannacotta med hallonpulver och maränger så hittar du det om du följer länken.

Vill du läsa mer om Funäsfjällen?

Vill du lära dig mer om Funäsfjällen rekommenderar jag varmt Kristina Svenssons bok Strövtåg i Funäsfjällen.

För aktuella aktiviteter oavsett säsong bör du titta på Funäsfjällens hemsida.

Här hittar du mina tips för fjällvandringssäsongen i Åre.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.