Fjällnäs Est.1882 fjällhotell med vildmarkslyx

Varmt välkomnande vildmarkslyx med skid- och vandringsspår precis utanför dörren. Fjällnäs Est. 1882 i Funäsfjällen i Härjedalen är den romantiska drömmen om svenska fjäll när de är som bäst. Det är ”Hemma borta från hemma” där gästerna utan att bli ombedda byter ut skidpjäxor och vandringskängor mot filttofflor så fort de kliver in på den välkomnande verandan.

Familjekänsla på Fjällnäs

Ett mjukt sorl fyller sällskapsrummen i Näset, Fjällnäs högfjällshotells huvudbyggnad. Vi ser flera mindre sällskap som sitter utspridda i de olika sittgrupperna i klassisk skandinavisk stil. I loungerummet sprakar en brasa i den öppna spisen. Men vi söker oss till verandan med utsikt över sjön Malmagen. Utanför fönstren färgas kvällshimlen över Rutfjällen mörkt rosaröd och bäddar in verandan i ett mjukt ljus. Vi är tillbaka i Härjedalen och Funäsfjällen. Fjällvärlden i Härjedalen som tagit oss med storm då vi var här för första gången i januari. Den här gången har vi sökt oss längre in och högre upp i Funäsfjällen till fjällturismens vagga i Fjällnäs.

Ett par vid bordet intill oss får in en skål med forellrom, rotfruktschips och mjukost. Servitrisen ser min längtande blick och erbjuder sig att hämta ett skål även till också. Det tar inte lång tid innan vi är i ett otvunget samtal med våra bordsgrannar om dagens skidupplevelser på fjället. Det är som om vi känt varandra i flera år.

Vi slår oss ned i matsalen för att njuta av en 3-rätters middag. På behörigt avstånd från andra gäster, på grund av corona, men likafullt sorlas det och samtalas mellan borden. Det gör stämningen påtagligt familjär och inbjudande.

Middagen blir en uppvisning i vad en duktig kock kan åstadkomma med lokala råvaror och en träffsäker känsla för smakkombinationer. Magnus läser intresserat vinlistan. Uppenbarligen utfaller läsningen till belåtenhet. Det är en väl avvägd blandning mellan viner med olika ursprung, prisklasser och ålder. När han hittar en 25 år gammal flaska av sitt favoritvin Pontet Canet är lyckan stor och han försvinner in i ett samtal med sommelieren om olika årgångar.

När vi lite senare samtalar med Eva i receptionen berättar hon att familjekänslan och är en del av den effekt Fjällnäs har på sina gäster. På andra hotell tar det ett par dagar för gästerna att varva ned. Här på Fjällnäs blir andhämtningen lugn och axlarna åker ned efter bara några minuter.

Förälskad i Fjällnäs

Christina och Lars Bertmar har ägt Fjällnäs sedan 2005. Lars berättar att de aldrig hade tänkt sig att de skulle äga ett hotell. Egentligen ville de bara köpa lite mark på andra sidan vägen från hotellet. Men de dåvarande ägarna av hotellet var inte intresserade av att sälja. I stället fick Christina och Lars frågan om de kunde tänka sig att köpa hela hotellet, som på den tiden var ganska slitet och hårt åtgånget av tidens tand.

Med omtanke, varsamhet och med viljan att bevara det genuina har Christina och Lars lyft Fjällnäs fjällhotell till den pärla det är idag. Kärleken till Fjällnäs natur och människorna som bor och bott här under tidens gång är tydlig när man talar med Christina och Lars. Lars beskriver till och med myggen i Fjällnäs med värme. – ”Fjällnäsmyggen är mer servila och försiktiga än de som finns i Stockholms skärgård”. Stockholmsmyggen jämför han med kamikazepiloter som går till anfall direkt.

I samklang med den storslagna fjällnaturen

När Christina och Lars berättar om allt de gjort med pensionatet är det inte utan att man blir imponerad. Det verkar inte finnas en planka eller sten som inte är vänd eller vriden på. Allt från stora infrastrukturprojekt med stora bergvärmeanläggningar till nya gästhus och renovering av alla äldre byggnader. För att inte nämna byggnationen av Mi Gullo Spa och ett nytt kapell Aula Capella.

Inredningen och atmosfären på Fjällnäs går i samklang med fjällnaturen utanför dörren. Mycket är handplockat och utvalt för sin historia, design och vad det tillför atmosfären. Den gamla björnen som välkomnar gästerna har funnits på hotellet i flera decennier. Annan inredning är ny och specialritad som till exempel den vackra rundade bardisken som är ritad av Shideh Shaygan och byggd av Bengt Slöjdare i Hede. Här finns också massor med föremål som Christina har nosat reda på i antikaffärer, på auktioner och under resor. För att inte nämna det omfattande biblioteket som byggts upp. Resultatet är en atmosfär som bidrar till hemma-hos känslan som infinner sig så fort man stiger in på hotellet.

Internationellt erkännande

De stora satsningar som Christina och Lars gjort har gett utdelning. 2009 listar New York Times ”The 44 Places to Visit”. På en prestigefull 6:e plats ligger Fjällnäs Est. 1882. Samma år utnämner US Condé Nast Traveller Fjällnäs Est. 1882 till ett av de hetaste hotellen i världen och senare 2019 som en av 14 Romantic Getaways tillsammans med Bali, Argentina och Seychellerna. 2010 utnämner Tatler Travel Guide Fjällnäs till ett av de bästa ”Into the Wild” hotellen.

Även Mi Gullo Spa har vunnit utmärkelser som Country Winner av World Luxury Spa Award 2012 och 2013.

Den internationella uppmärksamheten har medfört att Fjällnäs även har internationella gäster. Även om de stora gästströmmarna kommer från Sverige och Norge. De internationella gästerna kommer framför allt från Europa. Främst från Holland, Tyskland och Schweiz. Det är den storslagna naturen och lugnet som lockar.

Åtta årstider i storslagen fjällnatur

Den vilda storslagna naturen och det skiftande fjällvädret är alltid närvarande och spelar huvudrollen på Fjällnäs. Till och med i hotellets logotyp. Den runda cirkeln är inspirerad av det samerna kallar de åtta årstiderna. Varje årstid har fått sin egen färg i cirkeln och längden på färgen återspeglar hur lång respektive årstid är. Fjällnäs Est. 1882’s beskrivning och tolkning av de åtta årstiderna är en ren njutning att läsa. Smaka bara på orden; Isande midvinter, snöbeklädd vår, islossning, evig sol, skördetid, sprakande höst, svart nysnö och juletid.

Renar på besök

Samebyn Ruvhten Sijte äger stora markområden kring Fjällnäs. Det är därför inte helt ovanligt att renar kommer och hälsar på.

När våren börjar kännas i luften så sätter renarnas vandringslust in och de börjar röra sig upp mot fjällen från vinterbetet. Under vandringarna följer de vandringsleder som de följt i urminnes tider. I juli, efter kalvningen, fortsätter renarna västerut upp mot fjället Långbrottet där kalvmärkningen görs. På vägen passerar de Fjällnäs. Det är vajorna och kalvarna som samerna driver samman vid kalvmärkningen. Rentjurarna ”bröstar sig” nämligen och vill gärna visa hur starka de är så det kan bli stökigt att ha dem i närheten. Därför händer det att tjurarna dröjer sig kvar kring Fjällnäs under kalvmärkningen. Lars berättar skrattande att de vid något tillfälle till och med fått lotsa ut några hotellgäster bakvägen för att de skulle slippa stå öga mot öga med en kaxig rentjur. Men det vanliga är att renarna inte utgör någon fara då de gärna håller sig på lite avstånd från människor.

Fjällparadis både på vintern och sommaren

Mina turskidor glider nästan ljudlöst genom snön uppe på kalfjället. Solen strålar från en himmel som är intensivt ljusblå. Vi har lämnat det preparerade spåret och gett oss ut på ospårad snö och det knakar till i snön när den sätter sig av vår tyngd. Det är Magnus och jag, gnistrande snö, fjälltoppar och blå himmel – inget mer.

När vi kommer upp på en höjd får vi syn på en flock renar. Vi stannar upp för att titta på dem. Renarna tittar nyfiket på oss en stund innan de i lugnt tempo travar bort. En molnslöja driver in och färgar himlen ljust rosa. Det är vårvinter i fjällen och jag njuter i fulla drag.

För den som uppskattar kalfjäll, orörda vidder och möjligheten till att få uppleva naturen både i grupp och ensam är Fjällnäs Est 1882 ett fjällparadis året runt. Hotellet ligger nämligen på 783 meters höjd vid foten av kalfjället och du tar dig enkelt och snabbt ut i relativt orörd och vild miljö. Här finns såväl kalfjäll som fjälltoppar på 1.500 meters höjd inom räckhåll.

Skidåkning vintertid

Nordic Ski Center, med 30 mil preparerade längdspår, är ett av de största längdskidområdena i världen och knyter ihop Funäsfjällen. Det vill säga Fjällnäs, Tänndalen, Funäsdalen, Tännäs, Ljusnedal, Flon, Bruksvallarna och Ramundberget.

Från Fjällnäs har du även nära till turskidåkning på orörd snö. Vill du inte ge dig ut helt på egen hand kan du från v 7 även skida i preparerade spår över kalfjället, t ex den fina turen över till Ramundberget ca 2 mil bort.

Till slalombackarna i Hamra och Svansjön är det inte mer än någon kilometer. I Hamra skapas nu även Hamra Syd. Det är ett nytt skidområde för randonnée och friåkning. Vill du pröva fler backar är det inte långt vare sig till Funäsdalen eller Ramundberget.

Vandring i fjällen sommartid

På sommarhalvåret finns oändliga möjligheter till vandring i Funäsfjällen. Men här finns även mountainbikeleder för den som hellre vill ta sig fram på två hjul.

Men Härjedalsfjällen erbjuder så mycket mer. Fjällnäs Explore är stolta över att kunna visa besökarna fler sidor av fjällvärlden och erbjuder en mängd olika aktiviteter året runt. Vad sägs till exempel om isfiske och toppturer på vintern och heliskiing och flugfiske på sommaren.

Mii Gullo Spa

Ett besök på Fjällnäs Spa, Mii Gullo, är en upplevelse utöver det vanliga. Mii Gullo ligger precis vid kanten av sjön Malmagen och det är helt magiskt att sitta i den varma poolen och titta ut över fjällen på andra sidan sjön. För att inte tala om badet i Malmagen.

Vi gjorde vår kallbadspremiär i isvaken vid Mi Gullo. Och vilken premiär! Solen strålade, snön gnistrade och himlen var klarblå. Det låg ett tunt, tunt lager med is över vattnet i vaken. Jag tvekade men hade bestämt mig – det var nu det skulle ske. Hur det var? Iskallt och samtidigt fantastiskt! Jag vet inte om lyckokänslan efteråt kom sig av att jag faktiskt klarade av att doppa mig eller av den rusch det kalla vattnet ger. Men glad och lite sprallig blev jag. Det stack ordentligt i benen när jag gick ned i den uppvärmda poolen efteråt. Men inte mer än att jag inte kunde motstå att doppa mig i isvaken en gång till.

Historik

Det var en sådan där underbar vårvinterdag då solen dröjer sig kvar, fåglarna kvittrar och snön smälter i fjällbackarna. Året är 1881 och Jonas Åslund står och tittar ut över sjön Malmagen och inser att här vill han bosätta sig. Något år senare börjar Jonas och hans hustru Hilda bygga det som idag är hotellets huvudbyggnad på näset som går ut i Malmagen. Därefter fortsätter de i rasande tempo att bygga till bl a 3 flyglar, ladugård, tvättstuga, kägelbana, badhus, krocketplan och skidverkstad. I början av 1900-talet består anläggningen av ett 20-tal byggnader.

Redan 1887 tar Fjellnäs, som Sveriges första fjällhotell, emot sina första betalande gäster. Då har kurorter och vandringar redan blivit högsta mode i Europa och det sprider sig snabbt till Sverige. Till Fjellnäs reser bland annat prins Carl, bror till kung Gustav V. Den flygelbyggnad där prinsen bor döps snabbt till Prinsflygeln och flygeln mittemot till Ugglebo efter hans adjutant af Uggla.

Verksamheten vid Fjellnäs fortsätter att utvecklas och går upp och ned under årens lopp. Under 30-talet kommer vinterturismen igång på allvar. Men så kommer andra världskriget och när tyskarna står vid norska gränsen en aprildag 1940 får Fjellnäs personal och gäster 2 dygn på sig att evakuera. Pensionatet förvandlas till militäranläggning. Militären får order om att bränna ned Fjellnäs hellre än att låta hotellet falla i tyska händer. Tack och lov behövde de inte sätta den planen i verket.

Det tar några år efter kriget innan hotellverksamheten vid Fjellnäs tas upp igen men sedan 1947 har det kontinuerligt drivits hotellverksamhet vid Fjellnäs. 2005 köper familjen Bertmar Fjellnäs och etablerar Fjällnäs est. 1882.

Fler guider till Funäsfjällen

Blir du sugen på att besöka Fjällnäs och Funäsfjällen? Missa inte mina tidigare inlägg om ”De bästa restaurangerna i Funäsfjällen” och ”Rastställen när du bilar till Funäsfjällen eller Vemdalen”. Blir du sugen på att läsa om ett annat hotell i fjällvärlden med anor så tycker jag att du ska ta en titt på det här inlägget om fjällvandring kring Åre. I det hittar du Kolåsens Fjällhotell vid Skäckerfjällen.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.