Åre är ett perfekt resmål året runt. På vintern dominerar så klart skidentusiasterna både backar och längdspår. Men från maj till oktober/november är Åre ett eldorado för cyklister, vandrare, fiskare, kanotister och skärmflygare. Eller helt enkelt för alla som gillar friluftsliv.
Jag älskar vandringarna i den vackra fjällnaturen på sensommaren och hösten. Luften är klar och krispig. Landskapet sprakar i starka höstfärger. Det är lite kallt på morgonen när man ger sig av. I takt med att solen värmer upp luften så får man skala av sig plagg efter plagg. Har man tur hittar man lite hjortron och kantareller till kvällens middag.
Min bror ska åka till Åre och vandra i mitten av september. Han bad om några tips inför sitt besök och när jag började skriva ned dem tänkte jag att det lika gärna kunde bli ett blogginlägg. Det är fortfarande gott om tid kvar för underbara höstvandringar i Åre.
Fikaapus på fjället
Vackraste vägen till Åre
Den vackraste bilvägen upp till Åre om du kommer söderifrån är utan tvekan att svänga av mot Matfors strax före Sundsvall. ”Innervägen” – som vi kallar den i familjen. Du kommer att köra genom ett landskap som öppnar sig med vyer mot åkrar och berg på ett sätt som gör att man bitvis sitter och gapar med öppen mun.
Missa inte heller att stanna till vid Marby Gammelgård i Gärdsta för en fika. Billigaste och godaste kaffet längs hela vägen från Stockholm.
Kretsloppshuset i Mörsil
Kretsloppshuset i Mörsil är väl värt ett besök för en go-fika eller go-lunch. Huset med eldsjälen Christi Kampa-Ohlsson firar 20-årsjubileum i år (2020). Här exploderar blommor i regnbågens alla färger, vindruvor hänger från taket och maten smakar precis så där gott som den ska göra. Fokus ligger på hälsa, mat och miljö i samklang. Den som vill kan besöka butiken och handla grönt och rättvisemärkt innan det är dags för avfärd igen.
Krestloppshuset i Mörsil Mums!
Underåkers Charkuterifabrik
Stanna till vid Underåkers Charkuterifabrik och köp med dig ljuvligt isterband, bacon eller fläskotletter som kommer att smälta i munnen. Och du – glöm inte att köpa några skivor rökt skinka till picknicksmörgåsen.
Undersåkers Charkuterifabrik startades av Magnus Nilsson som även drev Magasinet Fäviken. Färviken är numera stängt med Charkuterifabriken fortsätter att göra välsmakande charkuterier av jämtländska råvaror.
Åre Atlantfisk
I Brattland hittar du Åre Atlantfisk som säljer fisk och skaldjur till restauranger och butiker i området. På fredagar öppnar de för direktförsäljning direkt till konsument. Du kan förbeställa det du vill ha senast fredag förmiddag.
Sist vi var här vandrade vi Välliste runt på dagen och stannade till i Brattland på vägen hem för att hämta pinfärsk Röding till kvällens middag – lyx!
Tännforsen
Tännforsen och Ristafallet
En utflykt till Tännforsen, Sveriges största vattenfall, är så klart ett måste och fungerar bra även en regnig dag. Vid forsen finns en promenadslinga om ca 1 km. Längs slingan finns små skyltar som berättar om naturen i naturreservatet.
Ristafallet är ansett som ett av de vackraste vattenfallen i Sverige. Fallet är även känt från filmen om Ronja Rövardotter. I filmen kallas fallet Glupafallet och det är här Ronja en vårdag sitter på en sten mitt i fallet och skriker sitt ”vårskrik”. Jag har aldrig besökt Ristafallet på våren men ett och annat ”höstskrik” har jag gjort här. Härlig känsla att ta med sig till mörka vinterdagar – testa!
Skäckerfjällen Fika med utsikt
Några vandringar som tar andan ur dig
Det finns så klart hur mycket vandringar som helst runt Åre. I Ullådalen finns flera kortare turer att välja bland. Från Ullådalens parkering kan du till exempel gå mot Lillåstugan. Från Lillåstugan går du mot Forsafjället och tillbaka till Ullåstugan. Eller så går du till Ullåsjön och tillbaka på en del av led 203. Båda vandringarna bjuder på härlig fjällkänsla med milsvid utsikt över fjällvidderna. Lederna slingrar sig fram mellan fjällbjörk och över kalfjäll med spångar vid de blötaste partierna.
Vid Fröå gruva finns också flera fina vandringar som du kan kombinera med lunch på gruvans café. Den som vill kan även ta en guidad tur i gruvområdet.
På Åre Trails hittar du fler och mer information om olika vandringar kring Åre. Sidan uppdateras löpande med aktuell information om lederna så den är alltid bra att titta på innan man ger sig av.
Här kan du läsa om en power weekend i Storlien som jag och min dotter hade förra sommaren. Den innehöll bland annat en vandring till Blåhammaren i Jämtlandstriangeln och ett hissnande besök i Rypetoppen i Norge.
Plockepinn på fjällvis i Skäckerfjällen Utsikt över Kallsjön
Totthummeln runt/Solstigen
Ta Bergbanan upp till Fjällgården och gå den vackra och klassiska Solstigen österut runt Totthummeln. Den som vill ha lite mer utmaning går upp till Fjällgården från Åre torg.
Solstigen är en av Åres mest kända vandringsstigar och den dyker upp i beskrivningar av Åre redan på 1800-talet. Stigen är vältrampad och går under höga granar och genom vacker fjällbjörkskog och bjuder på en underbar utsikt över Åredalen. Stanna till vid Nalleklippan – där har du den bästa utsikten. Perfekt för fikapausen.
När stigen rundar Totthummeln kan det tidig vår dyka upp tibastsnår som blommar med vackra rosa eller ljuslila blommor. Året runt kan du få syn på den brunspräckliga skogshönan Järpen som gärna håller till bland träden längs Solstigen.
Har du pigga ben kan du gå hela vägen upp på Totthummeln innan du tar dig ner mot Fjällgården igen. Perfekt halvdagstur för dagar då man inte hinner eller vill gå så långt.
Oväntat sällskap på vandringen
Välliste runt – hänförande utsikt över fjällvärlden
Den här vandringen bjuder på en av de vackraste utsikterna över fjällvärden utan att vara speciellt utmanande. Den är 13,5 km lång och tar dig 548 höjdmeter upp och ned. Du startar från Trillevallens högfjällshotell och går vägen upp mot liftarna. Efter ett tag ser du en handmålad skylt mot Ytterstvallen som pekar in till vänster från vägen (led 240).
Du följer en gammal fäbodled genom gammelskog till Ytterstvallens vackra gamla fäbod. Här passar det alldeles utmärkt att pausa en stund innan du tar stigen upp på Vällistes sydsluttning. Uppe på kalfjället tar du höger upp mot toppstugan och en fullständigt hänförande utsikt.
Ner går du antingen den snabba vägen via slalombacken eller så tar du den vackrare men lite längre stigen mot Norra stugan på Nordtoppen. Därifrån vandrar du ned genom fjällbjörksskog till Trillevallen.
Glad på Vällistes topp
Åreskutans topp
Går du hela vägen från Åre by upp till skutans topp så är det här en utmanande men inte omöjlig vandring för den ovane. Den är bara 5 km lång med det går uppför hela vägen. Toppen ligger på 1.420 meters höjd.
Du startar från Åre Torg och går upp till Fjällgården. Därefter är det skyltat mot Åreskutans topp. (Led 214 eller 215).
Led 214 kallas även Stjärnvägen, Den anlades redan 1878 och är Åres äldsta markerade vandringsled. Längs leden hittar du 3 stycken stjärnor i trä som gett leden dess namn. Oavsett vilken vandringsled du väljer så korsar den mountainbikeleder vid flera tillfällen. Så var uppmärksam – de kan komma farande i en väldig fart!
Vill du ta en lättare väg upp så kan du ta Kabinbanan eller VM8:an och Gondolen upp. Då har du kvar ca 800 meters promenad och 200 höjdmeter längs led 214 till Åreskutans topp på 1.420 meter över havet.
Ned vandrar du samma väg som du kom upp eller så tar du kabinbanan om du vill spara knän och leder.
På toppen hittar du Toppstugan som har öppet de dagar och tider som kabinbanan går. Alla som kommer upp är värda en våffla med grädde och hjortonsylt!
Vädret kan växla snabbt på Skutan Snö på skutan i juli
Blanktjärnsrundan
Det här är en välbesökt och väldigt populär vandringsled som leder genom skog och över myr upp till de absolut turkosblå Blanktjärnarna. Skiner solen så är tjärnarna så intensivt turkosa så det nästan är overkligt. Tjärnarna är tyvärr hotade och du får bara vandra på markerade vandringsleder. I augusti/september kan du plocka hjortron på myrarna längs stigen.
Vandringsleden, nr 283, är 12,3 km lång och har en stigning om 187 meter och utgår från Vålådalens ledcentral, ca 40 min med bil från Åre.
Blanktjärn Paus vid Yttervallen
Kolåsens fjällhotell – en resa i tiden
Jag måste också rekommendera en upplevelse av annat slag. Sov över en natt hos Anna och Micke på Kolåsens Fjällhotell och gör en resa tillbaka i tiden. Bara bilfärden från Åre till Kolåsen kommer att få dig att le.
Från Åre tar du vägen förbi Björnen och Fröå gruva. När vägen kommer fram till Kallsjön tar du höger så du kommer den övre vägen runt sjön till Kolåsen. Du kommer att belönas med fantastiskt vackra vyer över Kallsjön och upp mot Skäckerfjällen.
Se till att du kommer fram hungrig till Kolåsen. Du kommer att få en vällagad, riklig och mycket välsmakande 3-rätters meny på lokala råvaror. Gårdens egna får, lamm och grisar och färska grönsaker som vuxit runt knuten.
Fjällhotellets alla är rum är vart och ett inrett efter ett eget tema. Vi bodde i Churchillrummet. I augusti 1897 besökte nämligen Winston Churchill Kolåsen under en permission i det militära. Under 1800-talet var det vanligt att den brittiska adeln besökte Jämtland för att jaga, fiska och vandra. Många av dem bodde hemma hos invånarna i trakten under sina vistelser som ofta varade i flera veckor. Andra byggde egna jaktvillor som finns kvar än idag.
Skäckerfjällen
Från Kolåsen kan du göra vandringar in i Skäckerfjällen. Fjällområdet går under smeknamnet ”lilla Sarek” tack vara sin vackra och orörda natur. Att vandra i Skäckerfjällen är inget för nybörjaren. Här behövs karta, kompass och tält för längre vandringar. Men det finns några få enklare dagsturer som passar även den med mindre fjällvana. Från Kolåsen kan du t ex ta en dagstur på en markerad led till Dörrsvalen på 984 m.ö.h.
Vi vandrade fram och tillbaka till Silvertjärnarna från parkeringsplatsen som du hittar någon kilometer före Anjans fjällstation om du kommer från Kolåsen. Anna och Micke kan tipsa om fler vandringsleder och aktiviteter och de hyr även ut kajaker och cyklar.
Smidigt hopp över vatten i Skäckerfjällen Silvertjärnarna i Skäckerfjällen
Undersåker och Kolåsen är härliga ställen!!
[…] du resa till Åre? Då får du några tips på stopp längs vägen om du följer den här […]
[…] Här hittar du mina tips för fjällvandringssäsongen i Åre. […]