Ingmarsö är en levande skärgårdsö med knappt 200 bofasta öbor. Här har drivits jordbruk och fiske sedan 1500-talet. Idag finns 2 levande jordbruk och flera åretrunt företag. Ön bjuder på fina vandringar i ett omväxlande och böljande skärgårdslandskap. Det vimlar av flakmoppar och cyklar, det gäller att se upp! För oss stadsbor som besöker ön känns det som att gå rakt in i sinnebilden av svensk landsbygd när den är som vackrast.
Att ströva runt på Ingmarsö är lika vackert vinter, vår, sommar som höst. Är du inte sugen på vandring kan du hyra cykel, kajak eller rida islandshäst. Eller varför inte ta båtluffarleden till Finnhamn?
Ångbåtsbryggan
Vid den södra ångbåtsbryggan hittar du Ingmarsö krog och Lanthandel. Båda är öppna året runt men det bäst att kontrollera öppettider innan du åker. Kommer du med egen båt har du en liten gästhamn strax intill ångbåtsbryggan. Sommartid öppnar Ingmarsö Bageri i en liten bod vid gästbryggan.
Oavsett hur långt du vill vandra är södra bryggan en bra startpunkt. Gå förbi lanthandeln och följ den lilla grusvägen när den viker av till vänster in mot ön strax innan gästbryggan. Efter ett tag kommer du fram till en vägskylt till höger mot ”Lurkan” och Femsund som du följer. Vägen passerar ett litet småhusområde innan du kommer in varmt doftande tallskog och blåbärsris.
Äppelträd i vårskrud
Lurkan
Lurkan är Ingmarsös bygdegård. Den byggdes på tidigt 1960-tal och används fortfarande för alla möjliga olika sammankomster och fester. Kommer du t ex hit den andra lördagen i juli firar öborna Ingmarsödagen här och det brukar vara fullt med folk, liv och rörelse!
Det konstiga namnet Lurkan kommer från ordet fisksump på skärgårdsmål. Befolkningen på skärgårdens öar hade förr i tiden alla sina smeknamn. Möjaborna kallades för bockar. Svartsöbor kallades grisar. Ljusteröbor var knaggar. Ingmarsö-ungdomar kallades för sådfiskar, ett gammalt ord för skräpfisk. Lurkan byggdes ursprungligen för Ingmarsös ungdomar och man tyckte att Lurkan var ett passande namn för sådfiskarnas lokal.
Ibland behöver man en vilopaus under vandringen
Femsunds badplats
Efter Lurkan följer du vägskyltarna mot Femsunds lilla badplats. Kanske är du sugen på ett litet dopp innan du vandrar vidare?
Efter badstranden går du igenom grinden till ängen där det betar får och kor. Här måste du välja om du vill vandra mot den obebyggda Kålgårdsön och kanske även följa båtluffarleden till Idholmen och Finnhamns skärgård eller om du vill vandra i en slinga västerut på Ingmarsö. Båda vandringarna är väldigt vackra och bjuder på olika naturupplevelser.
Båtluffarleden
Kålgårdsslingan och Båtluffarleden är naturstigar som kommer att ge dig fina skärgårdsvyer över kala skärgårdsklippor. Stigarna löper till att börja med parallellt. Kålgårsslingan är ca 2 km lång och lila-markerad. Båtluffarleden är markerad med skyltar med en blå vandrare över vatten. Väljer du båtluffarleden blir det en lite mer äventyrlig vandring. Då får du ro den korta sträckan över till Idholmen och från Idholmen till Finnhamn. Allt du behöver tänka på är att det ska ligga en roddbåt på var sida av sundet när du går därifrån. Väl på Finnhamn kan du pausa och äta en bit mat innan du tar skärgårdsbåten hem, om du inte väljer att sova över på vandrarhemmet eller i en hyrd stuga så klart.
Ingmarsö runt genom blomstrande hagar
Väljer du att gå västerut på Ingmarsö blir din vandring lite längre och du kommer att få en omväxlande tur på grusvägar och genom blommande hagar. Vill du göra denna vandring så ska du, när du nått hagen efter Femsunds badstrand, svänga vänster på den lilla stigen som följer hagens bortre kant.
På våren är hagen fylld av tusentals Gullvivor. Helt magiskt! Har du tur kan du även få syn på orkidén Adam och Eva. Efter hagen leder stigen dig in i hällmarker med lingon- och blåbärsris. Du följer den lilla stigen tills du kommer till en liten grusväg som du tar vänster på.
Vägen kantas av hagar, gärdsgårdar, stenmurar och skärgårdshus. Jag kände mig som förflyttad till min barndoms ändlösa somrar ute på landet. Doften av solvarmt grus från vägen. Hästarna som lugnt står och betar i hagen, fjärilens vingar bland blommorna i dikesgrenen. Vattnet som glittrar till mellan träden.
Vägval
Efter några kilometer kommer du fram till en liten småbåtshamn. Här kan du välja att korta ned vandringen genom att följa grusvägen till vänster tillbaka till Södra bryggan. Har du orken för några kilometer till rekommenderar jag att du går ned till småbåtshamnen och följer bryggan till den lilla gräsbevuxna parkeringsplatsen. Gå över den och ut på grusvägen som du tar vänster på. När du kommer till en T-korsning följer du vägen till höger. Vägen fortsätter att vindla sig fram genom skog och hagar. Efter ett tag får du vattenkontakt igen på höger sida. Vägen blir en stig som leder upp för kala stenhällar till en fin liten utsiktsplats med en vacker sittbänk. Perfekt placerad för en stunds njutning med hänförande utsikt över vattnet. Ta fram termosen med kaffe och vila benen en stund.
Stigen fortsätter sin slingrande färd över bergknallar och under tallkronor. Ibland undrar man vart den tar vägen men tittar du noga kommer du se spår av flitigt vandrande på klipphällarna. Efter ett tag blir stigen en väg igen för en kort stund innan den återigen blir en liten men vältrampad stig. Följ den till vänster längs med en hage tills du kommer ned till vattnet. Därifrån smyger stigen tätt intill vattnet bland klippor och träd.
Brottö kulturreservat
Stigen tar dig vidare över ett parti med gles och avverkad skog innan du kommer fram till vattnet på Ingmarsös södra sida igen. Nu kan du välja att följa den lilla vägen till vänster tillbaka mot Ingmarsö krog och den södra ångbåtsbryggan eller så kan du ta en sväng ut på kulturreservatet Brottö.
Brottö var en gång i tiden en egen ö men tack vare landhöjningen utgör den nu den västligaste delen av Ingmarsö. Här har kor, får, getter och hästar betat i flera hundra år. Idag drivs här småskaligt lantbruk med skotsk höglandsboskap. Det är långhåriga kor med väldiga horn som kan gå ute året runt. Går du ut på Brottö är sannolikheten stor att du kommer att stöta på dem. De är imponerande stora men jag antar att de är snälla då de strövar fritt omkring.
Grusvägen ut på Brottö sträcker sig genom skogen fram till den pittoreska gamla Brottö by och vidare över ön mot strandängarna på västra sidan. För den som vill pausa är det lätt att hitta fina picknickställen här bland smörblommor, gullvivor och prästkragar.
Du följer samma väg tillbaka mot Södra Ångbåtsbryggan.
Praktiska tips
Åka med Waxholmsbåt
Reguljär skärgårdstrafik går alla dagar året runt. Från Stockholm tar det mellan 2 – 3 timmar att ta sig ut. Vill du ta dig ut snabbare kan du för vissa turer även ta buss 438 från Slussen till Boda brygga på Värmdö och stiga på båten där. Busstider framgår av Waxholmsbolagets tidtabell.
Karta
På Coop Lanthandel finns friluftskartor med vandringsleder utmärkta.
Bo över
Vill du övernatta på Ingamarsö kan du hyra stuga, tälta eller ta in på Norrgård B&B. Där kan du även hyra cykel och rida islandshäst.
Fler öar i skärgården som lämpar sig för vandring
Några andra öar i skärgården som jag gjort inlägg om och som passar bra för vandring och andra aktiviteter är till exempel Svartsö och Utö. Båda har övernattningsmöjligheter och är mysiga att besöka så väl vår, sommar som höst. På Utö kan du även gå på julmarknad och äta julbord.