Svartsö, en pärla i Stockholms skärgård

Aldrig tidigare har vi varit ute så länge och så tidigt i skärgården. Det är vi och en och annan udda fritidsbåt på vattnet utöver yrkestrafiken. Annars är det vi och fåglarna.

Vi lever skärgård på ett annat sätt än man gör på sommaren. När vi lägger till vid bryggan hemmavid sitter angöringen perfekt i muskelminnet. Jag vet precis hur lång tampen i fören ska vara för att tåla svallvågorna från Cinderellan. Jag känner igen svanparet som bor vid grannön. Hanen lite kraftigare än honan, men likafullt graciös i rörelserna. Jag har lärt mig att se skillnad på Ejder, Storskrak och Knipa. Följer deras flykt över vattnet när vi kommer med båten. Lyssnar på Ejderhanarnas lockrop över stilla vatten. Oroas över att det är så få ådor (hon-ejder).

Vår i skärgården

En svankoloni om 15-20 svanar parkerar vid vår lilla ö under några dagar. En förmiddag börjar de plötsligt föra ett väldigt liv. Det låter som ett slagsmål brutit ut. Det visar sig vara ett svanpar som parar sig. Det ser ganska vildsint ut i början men lugnar sig efter ett tag. De andra svanarna i kolonin vakar över kärleksparet och jagar bort de som kommer för nära. Efter kärleksakten fortsätter svanparet att ge varandra ömhetsbetygelser med halsar och näbbar mot varandra. De gör som en synkroniserad dans. Vår lilla stenstrand har blivit en kärleksstrand.

Vi har tid att utforska öarna runt om oss med nyfikna ögon. Som de vandrare vi är väljer vi ut de större öarna och utforskar dem till fots. Vi ser hur våren sakta värmer upp både land och hav. Blåsipporna som försiktigt sticker upp sina djupblå hättor i fjolårslöven vid stigarna. Fåglarna som sjöng stillsamt i mitten av mars stämmer i april upp i nästan öronbedövande körsång i soliga skogsgläntor.

Svartsö

Alla öar i skärgården har sin egen karaktär och känsla. En av de öar vi ofta besöker på sommaren är Svartsö. Svartsö Lanthandel som ligger vid Alsviks brygga är prisbelönt och är enligt mitt tycke den bästa affären i mellanskärgården. Här hittar du färska lokalt odlade grönsaker sida vid sida med kött från skärgårdens bönder. Öns författare säljer sina böcker vid turist- och postluckan och har du tur kan du också hitta något alster från någon av öns konstnärer. Under sommaren finns här ett populärt bryggkafé i bästa solläge. Den som vill kan även hyra en av de små sjöbodarna som ligger med doppa-tårna-läge vid bryggan. Än är det dock för kallt för kafé och övernattning men handlaren bjuder på kaffe och kardemummaskorpa i vårsolen.

Svartsö är en av de större öarna i mellanskärgården men antalet bofasta är bara runt 65. De utökas med runt 1000 när sommarbostäderna öppnas upp för säsongen. Men låt dig inte luras – Svartsö är en ö som lever året runt och såväl de bofasta som sommargästerna är med och bidrar till att det ofta är något på gång på ön. Det gamla missionshuset från 1880-talet är numera hembygdsgård med möten, fester och utställningar.

Svartsö krog

Vi har aldrig kommit längre än till Lanthandeln och bygdegården vid våra besök på Svartsö. Nu följer vi grusvägen österut mot Svartsö krog. Här är det alltid full fart på somrarna. Krogen är populär och bordsbokning brukar vara ett måste. För något år sedan började man även med glamping – lyxig övernattning i tre personligt inredda canvastält med uteplatser i närheten av stranden. Svartsö krog och logi hemsida hittar du här.

Vi fortsätter grusvägen fram. Den slingrar sig fram genom vårängar och små skogspartier. Några rådjur överraskar oss när de plötsligt skuttar över vägen framför oss. Annars är vi ensamma i vårsolen. På en äng ser vi att någon ställt en välfylld picknickkorg på en filt. Den står och väntar i solen på sin ägare som är och utforskar närområdet. Landsvägen är vackert dragen mellan Stor- och Lillträsk – Svartsös två små insjöar. Den ena till och med en egen liten ö. Vi känner oss förflyttade till barndomens utforskande utflykter på solvarma dammiga grusvägar.

Bistro Sågen

Efter ett tag kommer vi fram till ett vägskäl med en skylt till Bistro Sågen. Vad är det? Den har vi aldrig hört talas om – måste utforskas så klart. Vägen tar oss förbi Svartsö skola – en levande idyll. Skolan samlar mellanskärgårdens alla grundskoleelever i sina lokaler från sent 1800-tal.

Bistro Sågen ligger bara en äng bort. Den är stängd när vi besöker den men den lockar likafullt våra sinnen med sin avväpnande charm. Uppe på ett bartak är en gammal skärgårdsmoppe parkerad. En lada med plåttak är omgjord till restaurang med gamla kabeltrummor i trä som bord.

Senare får jag veta att Bistro Sågen drivs av tre tjejer som alla är bofasta på Svartsö. Utöver bistron så driver de företaget som producerar Örätt och Ökassen. Örätt är färdigmat som levereras till företagskylar och butiker inne i Stockholm. Ökassen är fyra färdiga rätter i veckan som levereras på Svartsö, Ingmarsö och med båt till fastlandet. Bistro Sågen startade tjejerna som ett sidoprojekt med enstaka temakvällar. Projektet blev så lyckat att de beslutade sig för att starta upp bistron. På sommaren har bistron öppet varje dag. Andra delar av året lever den upp ibland med olika temakvällar, spelningar och fester. T ex lammlördag i september och julbord i december.

Svartsö Skärgårdshotell och Vandrarhem

Bistro Sågen lagar även maten till Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem som ligger på andra sidan ön vid Svartsö by. Hotellet och vandrarhemmet är öppet året runt. När vi passerar hotellet sitter ett mindre sällskap i solen på verandan och njuter av kaffe och bulle. De har varit ute över helgen och utforskat Svartsö på cykel och genom vandringar. Vi stannar också till en kort stund och får nybryggt kaffe och vårens första glass.

Storträsk

Efter pausen går vi tillbaka mot Storträsk. Vi ser flera små badhällar och strandkanter som måste vara perfekta för ett dopp på sommaren. Vattnet är kristallklart och jag misstänker att det är ljuvligt varmt på sommaren.

Vi följer den norra strandkanten på en liten väg som ganska snart övergår till att vara två hjulspår som slingrar sig fram genom skogsdungar. Efter ett tag kommer vi fram till en liten såg – inte en bistro denna gång. Utan en livs levande såg där trädstammar ligger staplade redo för att sågas till plankor. Magnus blir alldeles lyrisk. Jag hade ingen aning om att han hade en passion för sågade trädstammar. Men jag måste hålla med om att stämningen är speciell med vackra gamla ladorna och blänket från vattnet en bit bort.

Vi kommer tillbaka till vår båt som vi lagt i Alsvik vid Lanthandeln. Glada och nöjda med en härlig dag i vårsolen på en ö som andas vänlighet, entreprenörskap och barndomssommar.

Ta sig hit

Med Waxholmsbåt eller Cinderella ca 2,5 tim från Stockholm. Bryggor vid Norra Svartsö (Skärgårdshotellet), Alsvik (Lanthandeln) eller Skälvik.

Cyklar finns att hyra i Lanthandeln.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

3 kommentarer

  1. Vad roligt att läsa om Sholm och de små öarna, du skriver härligt om små detaljer så det känns som man ser dem.

    Kram
    A

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.