Gällnö – perfekt för en dagsutflykt i skärgården

Att besöka Gällnö är som att stiga in i en blandning av Emil i Lönneberga och Saltkråkan. Du vandrar på grusvägar som slingrar sig fram mellan hagar, barrskog och skira lövlundar. Besöker du Gällnö på våren kommer du möta få andra personer under din vandring. Ängar och hagar är som tagna ur Evert Taubes ”Sjösala vals, fyllda med gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol. På sommaren blir det desto mer liv på ön som har en trevlig handelsbod, café & bar och vandrarhem. För den som vill göra en dagsutflykt från Stockholm till en genuin skärgårdsö är Gällnö ett perfekt val. Oavsett säsong bjuder ett besök på Gällnö på en vandring i genuin svensk lands- och skärgårdsbygd.

Gällnö Handelsbod Café & Bar

Sommartid är vi ”stammisar” på Gällnö Handelsbod. Jag älskar känslan som infinner sig när vi kommer in med båten i Hemfladen. Den breda viken ligger skyddad för vinden och det ligger allt som oftast en segelbåt för ankar här. Runt om viken ligger faluröda stugor och ängar som sluttar ned mot vattnet. Det är svensk sommaridyll i kvadrat.

Vid den lilla bryggan vid handelsboden är det soliga dagar knökfullt med fritidsbåtar. På något outgrundligt vis finns det ändå nästan alltid plats för en båt till. Stämningen är hjärtlig och alla båtägare hjälper till för att det ska fungera. Träbänkarna under äppelträden är fyllda av folk som njuter av tapas och enkla medelhavsinspirerade rätter. Det kryllar av barn som äter glass i gräset eller på bryggan.

Sveriges minsta hotell och ett vandrarhem som vunnit pris

Gällnö Handelsbod och Vandrarhem togs över av två unga entusiastiska killar 2010. Då förde handelsboden och vandrarhemmet en undanskymd tillvaro i skärgården. Men det var då. Nu sjuder här av liv och rörelse. Deviserna; man tager vad man haver och allt går att fixa om man inte är rädd för att ta i, parat med ett genuint intresse för skärgården verkar ha varit vägledande för killarna under alla år. Nu finns här även ett café & bar och sedan något år även ett av Sveriges minsta hotell. Hotell Frans August har nämligen bara ett rum. Hotellet är uppkallat efter Herr Frans August Jakobsson som 1902 skänkte marken som vandrarhemmet idag står på. Vandrarhemmet, som är inrymt i öns gamla skola från 1902, har flera år i rad varit nominerad som ett av Sveriges bästa vandrarhem. 2016 vann de silverpriset.

Ideérna för att utveckla verksamheten verkar aldrig sina. Sommaren 2019 lanserade man Frans Vagnen. En liten bod om 2 kvm med dubbelsäng och möjlighet att öppna upp ena väggen för utsikt över ängen som boden står på.

Handelsboden är välsorterad och på tisdagar kan man beställa fisk- och skaldjur för leverans till helgen. Under sparrissäsongen i maj-juni kan du köpa nyskördad Gällnösparris från ”Skärgårdssparris” i Gällnönäs.

Vill du ha tips på hur du bäst förvarar sparris och några bra sparrisrecept hittar du det här. I det här inlägget kan du läsa om när jag plockade vildsparris. Ja, du läste rätt vildsparris. Den växer bland annat i bergen ovanför Menton på Franska rivieran.

Vårvandring på Gällnö

Vid Gällnönäs brygga står skottkärrorna uppställda på rad i väntan på att sommargästerna ska komma med sitt bagage på Waxholmsbåten. Men än är det tidig vår och vi är nästan ensamma besökare på ön.

Vi vandrar på grusvägen som slingar sig fram förbi några faluröda skärgårds- och båthus. Vi får sällskap av några Grågäss som lite avvaktande kvackar åt oss. En hare skuttar över vägen med siktet inställt på en lövlund på andra sidan hagen.

Vi passerar en liten vilobänk som står vid ”samman-trädet” ett litet träd som sommartid skänker skugga och inbjuder till en paus på vandringen.

Rysshärjningar

Hagmarkerna övergår till tallskog och vi ser spår av den senaste höststormen som gick hårt åt flera öar i mellanskärgården. Vid en kurva ser vi en träskylt som pekar in i skogen mot ryssugnen. Gällnö härjades, som flera andra öar i skärgården, hårt av ryssarna 1719. Ryssugnar är en vanlig rest från den tiden. Det var ugnar som ryssarna byggde för att kunna baka bröd. Gällnö är nog den enda ön som även har en rysstall. Den står på vägen ned mot sandstranden vid Landsgrunden. Enligt sägnen var det en gammal gumma som klättrade upp i den när ryssarna härjade som värst på Gällnö. Hon klättrade inte ned förrän ryssarna lämnade ön nedbränd och skövlad.

Gällnö by

Vi fortsätter grusvägen fram och landskapet öppnat snart upp sig igen. Vi passerar en trägrind. Så här tidigt på våren står den öppen men sommartid betar här får och kor så då måste man vara noga med att stänga grinden efter sig.

Nu är det inte långt kvar till Gällnö by och de faluröda skärgårdshusen ökar i antal. Förr i tiden fanns flera jordbruk på Gällnö. Nu är det bara en av gårdarna som fortfarande driver lantbruk men landskapet är fortfarande öppet och hagarna är sommartid fyllda med vilda blommor.

Norra Gällnö

Vill du kan fortsätta vandringen på den norra delen av Gällnö. När du har passerat vandrarhemmet så kommer du passera öppna ängar och hagar. Efter ca 1,5 km vandring kommer du att hitta en populär naturhamn och den långgrunda badstranden Torsviken.

Ifrån Torsviken kan fortsätter vandringen på väl upptrampade stigar. Nära Torsviken hittar du bland annat en jättegryta i berget. Det är inlandsisen som har karvat hålet. När vi var där för några år sedan så passade vår hund Kasper på att ta sig ett dopp i den i ett obevakat ögonblick. Han var väldigt nöjd med sitt tilltag. Vi var mindre nöjda med doften som satte sig i pälsen. Det blev många pinnar som kastades ut för apport i vattnet vid Torsviken.

På den norra delen av Gällnö, inte långt från jättegrytan, har du även möjlighet att gå till båtluffarledens roddbåtar. Med dem kan du ta dig över sundet till Karklö och fortsätta vandringen om du vill.

Dagsutflykt till Gällnö

Gällnö är väl värd en övernattning men passar också utmärkt för en dagsutflykt. Skärgårdsbåtarna till Gällnö går från Stockholm, Waxholm eller Boda brygga på Värmdö. Från Stockholm tar det ca 1,5 – 2 timmar.

Det finns två Waxholmsbryggor på Gällnö. Gällnönäs i öster och Gällnö brygga i Söder. Gällnö är mest trafikerad och där lägger både Waxholmsbåtar och Cinderellabåtar till. En bra kombination för den som vill vandra lite på ön är att ta båten till Gällnönäs och vandra de ca 8,5 km till Gällnö by med en paus för lunch under Handelbodens Café & Bar. Därifrån är det ca 2 km vandring till Gällnö brygga i Söderby och båten hem. Grusvägen till Gällnö brygga är lantlig med gräs i mitten. Under våren är den kantad med liljekonvalj och gullviva.

Är det badläge kan du stanna till vid badet Landsgrunden för ett dopp från klipporna eller den fina sandstranden. Vägen till Landsgrunden hittar du när du ser Byviken från vägen som leder till Gällnö brygga. Ta vänster i Y-korsningen och gå uppför backen. Strax därefter hittar du en blå liten skylt som visar vägen till Landsgrunden.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.