Utö ligger som en hägring i södra skärgården. Nästan ensam i yttre havsbandet. Omgiven bara av några få kobbar och med fjärden Mysingen som respektingivande vaktpost. Ögat når horisonten och låter tanken sväva fritt.
Det är lätt att förstå att Utö blev ett semesterparadis för konstnärer och författare under 1800-talet. Här finns fortfarande allt man kan önska sig. Några av skärgårdens finaste badstränder, runda slätslipade klippor för bara sommarfötter, cykelvänliga grusvägar och möjlighet till en mängd olika friluftsaktiviteter. Lägg till det övernattningsmöjligheter för alla smaker, välrenommerade restauranger och ett bageri som sprider doften av nybakade kardemummabullar över gästhamnen.
Alla öar i skärgården har sin egen karaktär. Att besöka Utö känns som att gå in i en varm öppen famn.
Utö kvarn syns på långt håll
Utö över pingsthelgen
Vi anländer till Utö på eftermiddagen dagen innan pingstafton. Vattnet djupblått och helt stilla i den lilla kanalen. Syren och hägg kastar sin blomkaskader över staketen som kantar vägen till hamnen. Därbakom faluröda skärgårdsstugor. Pärlande barnskratt i solen. Vuxna som lojt tillbakalutade njuter av solvärmen. Vid tennisbanan pågår en match under glada tillrop. En picknick uppdukad på bockbordet intill. Vinkningar och välkomnande leenden från främlingar.
Solen värmer Utö Värdshus veranda till sent inpå kvällen. Vi sitter länge och njuter innan vi går in för att äta middag. Solnedgångens röda färg söker sig in genom de tunna vita gardinerna.
I försommarnatten går vi ned till vårt rum i Stenhotellet nynnandes på Evert Taubes Mysingevals ”Vi går till Utö för natten”.
Utö värt en övernattning
Utö är en ö som bjuder på mycket att utforska och upptäcka. Kommer du med egen båt eller tar Waxholmsbåt från Nynäshamn eller Årsta kan du besöka Utö över dagen men jag skulle rekommendera åtminstone en övernattning. Då hinner du med att njuta av det ön har att erbjuda. På sommaren är sol och bad så klart ett måste. Här finns möjlighet till både bad från slätslipade runda klipphällar och bad från kritvita sandstränder. Men här finns mer än sol och bad. Vandring, cykling, fiske, paddling, SUP-bräda. Är man mer äventyrlig kan man dyka på vrak eller åka på safari i ytterskärgården. Titta in på Utö Värdshus eller Utö turist hemsida för mer förslag på aktiviteter.
Är du kultur- och historieintresserad är ett besök vid de gamla järnmalmsgruvorna och gruvmuseet såklart ett måste. Det är hissnande att titta ned i de gamla vattenfyllda gruvhålen. Tänk att människor faktiskt har arbetat där nere. För att inte nämna hästarna som man firade ned med rep i gruvorna. Om det jag läst stämmer fick de stackarna aldrig komma upp igen.
Jag och Magnus hade så klart svårt att motstå att utforska Utö genom en vandring. Det finns flera markerade vandringsleder som dessutom går att kombinera. Vi valde att vandra Utö runt som är en drygt 15 km lång slinga om man följer hela leden.
Grusvägen leder rakt in i den svenska sommaren Utö Gruvby Utö Bakgård sprider kardemummadoft över hela Gruvbyn
Vandring Utö runt
Västra sidan och norrut från gästhamnen
Från hamnen går du mot utegymmet och tennisbanorna och fortsätter därefter grusvägen framåt. Ganska snart kommer de gulblå ledmarkeringarna att leda dig ut på en stig mot den västra kusten. I början av juni kantas stigen av mandelblom, smörblommor, liljekonvalj och blommande smultron. Det är som att stiga rakt in i en tavla av svensk försommar.
När du kommer närmare kusten kommer du på våren att hitta orkidéen Adam och Eva i klippskrevorna blandat med vildväxande gräslök.
Stigen smeker kusten och du bjuds på helt hänförande vyer över hav och strand. När vi gjorde vårt strövtåg lekte solen, himlen och havet tafatt. Havet glittrade och solen kastade solkatter i vågorna. Himlen speglade sig i havet som växlade färg från blåaste blått till ljust smaragdgrönt. Bitvis fick vi känslan av att vara på en ö i medelhavet snarare än i den svenska skärgården.
Efter några kilometers vandring passerar du den långgrunda badstranden med det passande namnet Barnens bad. Därefter slingrar sig stigen vidare genom blåbärsskog för att sedan bli brantare och ta dig med upp över kala klipphällar. Havet är hela tiden närvarande och bjuder på blå vyer med en svag doft av salt och tång.
Östra sidan av Utö
Efter ett tag når du en grusväg som leder dig till Krokarna. Ett osannolikt pittoreskt område med två små fiskartorp. Här tar stigen dig över en stätta och in i en fårhage innan du återigen når vattnet. Nu har du nått den östra sidan av Utö och horisonten blir öppnare. Havets gungande sjungande blir än mer påtagligt och fågellivet blir rikare.
Krokarna Krokarna
Vandringen fortsätter längs ett pärlband av stränder och klipphällar. Var beredd på att vandringen tar lite tid – du kommer att vilja stanna på så många platser för att insupa skärgårdsnaturen och att bara vara. Här och nu. Även om trycket av besökare kan vara högt här sommartid så är chansen stor att du hittar en plats där du kan vara ensam. Vid vårt besök under pingsthelgen mötte vi bara enstaka vandrare.
Vi pausade vid en liten brygga i en vindskyddad vik. Där blev det årets första ovana men efterlängtade steg med bara fötter. Sedan slog vi oss ned på bryggan med kaffe och smörgås och doppade fötterna i det klara vattnet. Ovanför oss tärnor och svalor som lekte tafatt. Nu har jag lyxen av att ha årets första barfotasteg ordentligt bevarat i minnet för att kunna plockas fram igen i höst när kylan och regnet kommer.
Barfota på Utö
Vid Södra Sandvik sandstrand dyker det upp orange ledmarkeringar. Vill du korta ned din vandring är det här ett av de ställen där du kan göra det. Det orange markeringarna tar dig tillbaka till Utös huvudgrusväg.
Barnens Utöstig
Fortsätter du vandringen längs kusten kommer du vid Räfstavik till den grönmarkerade Barnens Utöstig som delar sträckning med Utö runtleden en bit. Längs stigen hittar du små informationsskyltar om djur och natur som barnen på Utö skola skrivit. Av dem kan du bland annat lära dig att en av öarna utanför östkusten kallas Skallen och att den har ”…mikrofoner under vattnet som militären använder fast vi kan inte lämna ut mer information om mikrofonerna.”
Barnens Utöstig, som är 2,5 km lång, viker efter ett tag av in mot ön igen så här har du ytterligare en möjlighet att korta ned din vandring om du vill.
Låt tanken sväva fritt
Stiger går in över land
Fortsätter du vandringen Utö runt på den blå/gula leden har du ytterligare några stränder och havsnära klippor att njuta av. När du vandrat ca 10 km viker stigen av in mot land och du kommer in i mer bebyggda områden blandat med hällmarker och skog. Vandringen och naturen blir mindre spektakulär men har du orken i benen är den fortsatt trevlig om än mindre omväxlande. Strax innan du kommer tillbaka till Utö gästhamn passerar du en vacker glänta där det är gratis att tälta för den som vill.
Två ”måsten” när du besöker Utö
Oavsett om du vandrar eller inte så är ett besök vid Utö kvarn och lunch eller middag på Utö Värdshus ett måste.
Utö kvarn
Utö kvarn är både ett sjömärke och byggnadsminne. Från kvarnbacken har du den bästa utsikten över Utö och Mysingefjärden.
Stigen smeker kusten En av alla små badstränder längs stigen
Utö Värdshus
Anrika Utö Värdshus tronar på platån över gästhamnen som enligt öborna nästan alltid är solbelyst. Kanske beror det på att molnen inte orkar över Mysingen. När molnen hopar sig över fastlandet fortsätter solen att skina på Utö. Enligt Utöborna är deras ö den tredje soltätaste platsen i Sverige och man har ungefär samma klimat som Gotland.
Utö Värdshus är inrymt i det gamla brukskontoret. Stenhuset rakt nedanför Värdshuset är den gamla 1700-tals krogen Stenhotellet som numera är en del av hotellet som hör till Värdshuset. Den gula trävillan är Societetshuset där kultureliten en gång i tiden drack te på eftermiddagarna och svängde sin lurviga på kvällarna. Man bodde på Strand hotell, Stenhotellet eller i de gamla ombyggda gruvarbetarbostäderna på Lurgatan strax intill Värdshuset. Zorn, Evert Taube, Hugo Alfvén, Gustav Fröding, Hasse Z, Kar de Mumma och Greta Garbo är några av de som hittade sina sommarparadis på Utö. Kar de Mumma ligger begravd på Utö kyrkogård.
Värdshuset som har öppet större delen av året har lyckats med konststycket att hålla en hög klass genom alla år. När vi gjorde vårt besök andades meny uppdaterad skärgårdsmeny med internationell tvist. Jag som är en sparrisfantast fick en sparristallrik med både vit och grön sparris som var ”to die” för.
Utö Värdshus har flera olika hotellrumsalternativ, vandrarhem, stuguthyrning och till och med en lägenhet med trädgård precis invid vattnet.
Utsikt från vårt rum på Stenhotellet Vi firade kärt återseende med vänner Utö Värdshus, svensk idyll i skärgården
Två utflyktstips för sommarmånaderna
Stora Sand
Besöker du Utö under sommarmånaderna är ett besök vid Stora Sand med sin kritvita sandstrand ett måste. Den är för all del värd att besöka under andra delar av året också. Den är känd som en av de finaste stränderna i skärgården och du når den med cykel eller moped. Den ligger vid militärens skjutfält och pågår skjutövningar är det besöksrestriktioner både till havs och land. I juli är det dock numera alltid fritt fram för besök. Övrig tid måste du kontrollera i gästhamnen eller på Värdshuset om det är öppet för allmänheten.
Båtshaket
En annan populär utflykt sommartid är att cykla till Ålö för en långlunch på den pittoreska restaurangen Båtshaket. Båtshaket är vad det låter som – en charmig liten vitriolgrå stuga precis vid havet. Det är familjen Nilsson som öppnar upp porten till sin lilla fiskkrog varje sommar. Menyn serveras kall med huvudingrediensen från havet. För den som inte orkar cykla hela vägen till Båtshaket så kan man även smaka på några av rätterna i butiken Fisklådan och Lilla haket som ligger i de små röda bodarna vid Utö Brygga. Men jag har inte hört någon som har ångrat en cykeltur till Båtshaket på Ålö.
Klassisk bild från Utö Gästhamn
Ta sig hit
Utö går att besöka året runt med färja från Årsta brygga (ca 40 min). Sommartid och helger går det även båt från Stockholm (ca 3,45 tim) och Nynäshamn (ca 1 tim). Du planerar din resa enkelt med SLs reseplanerare eller på Waxholmsbolagets hemsida.
Silverpilen tar dig snabbt till Utö från Årsta brygga Silverpilen på väg in i Gruvbyns hamn
[…] inlägg om och som passar bra för vandring och andra aktiviteter är till exempel Svartsö och Utö. Båda har övernattningsmöjligheter och är mysiga att besöka så väl vår, sommar som höst. […]