Power week-end i Storlien

Sverige är fantastiskt och det finns så mycket rolig att se och göra! I juli tog jag och min yngsta dotter, Lovisa, tåget till Storlien där Magnus bror Axel med familj har en stuga. Det blev en härlig och väldigt lyckad helg med både vandring, äventyr och mysig samvaro.

Nattåg till Storlien

Vi reste upp till Storlien med nattåg på en torsdag. Det var mitt i värmeböljan och värmen låg som en tjock filt över vår lilla sovkupé. Det kändes som en omöjlighet att somna i hettan men när tåget väl fått upp farten och vi lämnat Stockholm bakom oss så kom svala vindar in genom det öppna fönstret och det blev riktigt behagligt.

Det finns något väldigt rofyllt med att sova på tåg och känna rytmen av dunket mot rälsen som får sängen att gunga. Man vaknar till lite ibland när rytmen ändras av att tåget saktar in men glider mjukt in i sömnen igen av gungandet. Lovisa och jag vaknade av oss själva i lagom tid för frukost och kunde titta på stora fält av rallarrosor som svischade förbi utanför tågfönstret medan vi åt frukost. Frukosten skulle SJ i ärlighetens namn kunna jobba lite mer med. Det skulle inte behövas mycket ansträngning för att pigga upp och modernisera de lite trötta smörgåsarna som fanns tillgängliga.

Utsikt från tågfönstret

Barndomsminnen

Solen sken från en strålande himmel och väl framme i Storlien så bestämde vi oss för gå upp för den närliggande slalombacken för att titta på utsikten. Backen var täckt av högt gräs och sommarblommor. Jag har varit i fjällen på sommaren tidigare men har inget minne av att det kan vara så här vackert. Lite som att komma tilllbaka till barndomens somrar ute på landet.

Vi hittade en vandringsstig – Blomsterstigen- som vi följde över fjällbäckar och längs med fina viloplatser med vackra utsikter över Storlien och de närliggande fjällen. Solen övergick sakta i moln och regn men vi hann precis att ta oss in på den enda restaurangen som hade lunchöppet.

Storlien

Storlien präglas mycket av sin närhet till Norge med typiska gränsaffärer för norrmän som vill handla billigt men det är också många norrmän som har ”hytter” i området. Det är säkert betydligt mer folk här på vintern men visst finns det friluftsmänniskor här på sommaren också så man är långt ifrån ensam.

Sen eftermiddag kom Axel, Anna och tvillingarna Alice och Thea fullastade med mat, cyklar och friluftsutrustning. Inte lång tid därefter kom även Magnus yngsta syster Beata med man, Chris och dotter, Eva. Full fart och fullt hus i de två parhus vi hyrt. Beata med familj hade flugit till Trondheim från Cincinnati där de bor. Direkt från storstaden ut i fjällvärlden. Härlig start på semestern! Lovisa och Eva som inte sett varandra sedan förra sommaren fann varandra direkt igen – härligt att se!

Mot Blåhammaren

Upp tidigt nästa morgon – nu är det dags för vandring till Blåhammaren med övernattning i STS Fjällstuga. Vi startar från Rundhögen i sol och varmt väder. Första delen av vandringsleden går genom skog men ganska snart blir det fjällterräng med små fjällbjörkar och bäckar som snart övergår i kalfjäll. Det är några år sedan jag var i fjällen och det är underbart att vara här igen. Frihetskänslan och lugnet som infinner sig när man ser ut över fjällvärlden är överväldigande.

När vi kommer ca 2/3 delar av sträckan börjar mörka moln torna upp sig runt omkring oss och det blir snabbt svalare. Det kommer några regnstänk och åskan mullrar runt omkring oss. Tjejerna ilar på i förväg och väntar in oss strax före STS Fjällstuga, där de glada står och tittar på två renar som står och betar i godan ro. När vi kommer fram till fjällstugan möter vi blöta vandrare som kommer från Sylarna där regnet tydligen vräkt ned. Vi har dock klarat oss med bara några få stänk.

Även uppe vid STS Fjällstugan har det åskat och regnat så både el och nätverksuppkoppling är nere. Bastu och toaletter är också avstängda och vi sveps dessutom in i en tjock dimma. Inte mycket att göra – så här kan det vara i fjällen och det är faktiskt ganska mysigt på sitt sätt. Vi är ju torra och säkra inne i stugan. Efter någon timme har stugvärdarna fått igång el och nätverk igen så då blir det en efterlängtad bastu med utsikt över fjällvärlden, nåväl det som går att se i dimman som nu i alla fall lättat lite.

3-rätters meny på kalfjället

Kvällen avrundas med kortspel och med Blåhammarens ”berömda” 3-rättersmeny. Det är fantastiskt att mitt ute i fjällvärlden kunna få äta en vällagad middag på säsongens och närområdets råvaror. Fjällstugans personal är märkbart stolta över vad de kan erbjuda. Har man varit ute och vandrat några dagar är det underbart att komma hit så klart. Klassikern Storulvån – Sylarna – Blåhammaren – Storulvån är inte bara populär för att den är förhållandevis lättvandrar och passar för en långhelg utan även för den goda avslutningen på Blåhammaren.

Vi somnar gott i våra kojer efter en härlig dag i den klara fjälluften.

På söndagen vaknar vi i strålande solsken och efter frukost börjar vi återtåget mot Storlien. Det är perfekt sommarväder och vi njuter faktiskt även lite extra av att vi på vår korta vandring om drygt 2 mil tur och retur fått uppleva både åskväder, dimma och sommarsol. Riktigt fjällväder med andra ord.

Dags för Zipline!

Efter lunch i Storlien tar Axel och Anna oss med över gränsen till Rypetoppen. En av Norge största och mest populära klätterparker. Vi ska åka zipline! Eller – inte jag, min nyopererade axel sätter stopp för det äventyret, men tjejerna, Beata och Axel är på. Axel och tvillingarna har varit här förut så de är ”proffs”.

På Rypetoppen finns 20 ziplinebanor på mellan 20 – 230 meter. I de längre banorna far man fram högt över vattnet i tjärnen långt därunder. Alla som vill åka zipline får en genomgång av säkerheten och hur man använder den säkerhetssele som bara kan kopplas loss från ziplinen i början och slutet av banan. Tjejerna testar några lätta och lägre banor i början av parken men känner sig snabbt säkra och ger sig av med Axel och Beata till de höga och mer utmanande banorna. Jag säger bara – jisses!! Att man kunde göra så här coola saker ”i” Storlien hade jag ingen aning om! Det ser hur häftigt, roligt och magkittlande ut som helst! Av tjejernas iver och glada skrik förstår jag att de har toppenkul!

Återtåg mot Stockholm

Efter middag hemma i stugan så får vi skjuts av Anna till nattåget mot Stockholm. Det blev en riktig power week-end i Storlien! Trötta och mycket nöjda och glada vaggas vi till sömn av tågets dunkande mot rälsen. Frukost äter vi på konditori Vetekatten på Stockholms Central.

Mys i sovkupén
Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.