Lucéram – julkrubbornas huvudstad

Minsta lilla by och stad i Frankrike har minst ett evenemang som engagerar alla bybor. Det är kastanjefesten, den årliga vinmarknaden, saluhallens dag, tangofesten, lavendelfesten, loppmarknaden etc. I vår stad Menton är februari den stora festmånaden. Då går den årliga citronfestivalen av stapeln. I den lilla bergsbyn Lucéram är juletid den stora högtiden och stadens stolthet. Då förvandlas den charmiga medeltida byn strax ovanför Nice. Då klär nämligen stadsborna in staden i ett skimmer av julpynt och inte mindre än 500 julkrubbor. Har du inte besökt Lucéram är december och första veckan i januari tiden för ett besök.

Historia

Det hela startade 1996 då en av byborna beslutade sig för att bygga en jättestor julkrubba i stadens kyrka Saint Chapelle. Krubban var väldigt speciell då den var en välgjord modell av Lucéram och även bestod av hundratals små figurer. Ryktet om den stora och vackra julkrubban spred sig och allt fler och fler besökare kom till staden.

Nästa jul var det flera bybor som ”hakade på” och byggde sina egna julkrubbor och ställde ut dem utanför porten till sina hus. Fler och fler bybor följde efter och 1998 organiserade man den första ”julkrubbe vandringen” med drygt 30 julkrubbor. Succén var omedelbar och idag så räknar man till runt 500 julkrubbor som ställs ut runtom i den lilla staden.

Julkrubbor överallt

Julkrubborna finns överallt. I portar, i murar, i förråd och på balkonger. Där det inte finns en julkrubba är det julpyntat med granar, glansiga band och julkulor. Krubborna har olika teman, vissa mer traditionella än andra. Jag gillade den med smurfar för att inte tala om den i utkanten av byn som var uppbyggd av gamla gosedjur. Kalla mig gärna nostalgisk men jag ser framför mig barnet som låtit sina älskade gosedjur få ett nytt andra evigt liv som julkrubba.

Byn i sig är charmig och det är lätt att förvirra sig i gränder och gångar. Byborna är vänliga och tar emot alla besökare med öppna och varma armar. När vi strosade runt kom en äldre dam fram till oss och ville försäkra sig om att vi inte missat – ”vår vackraste krubba – den har lamm som rör på sig”. Vem kan undgå att inte bli varm i hjärtat av den kommentaren. Inte jag i alla fall.

Lunch i hemmiljö på Lo Castel

Det är mycket folk i byn i december och matmässigt har den tyvärr inte mycket att erbjuda. På helgerna i julkrubbetider är det därtill nästan omöjligt att få bord på någon av stadens få restauranger. Jag rekommenderar därför att du passar på att boka bord för lunch på en restaurang i någon by i närheten. Vi åt en sen lunch på en liten restaurang jag snubblade över på internet – Lo Castel i Coaraze. En bergsby en halvtimme bort på slingriga vägar från Lucéram. Det visade sig vara en pluttliten restaurang i en nedlagd gammal byskola. Det är genuint, hemlagat med passion och inte minst med en stor portion glädje och gästfrihet. Min vildsvinsgryta var smaksatt med mörk choklad och blåbär och var gjord med kärlek och omsorg som kändes i varenda tugga.

Ta sig till Lucéram

Du måste ha bil för att ta dig till Lucéram. Byn ligger knappt 30 km norr om Nice.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.