Vi bor stora delar av året i Frankrike. Vi håller sakta men säkert på att anpassa oss till ett liv i en liten stad på ”rivvan”. Det är familjärt och vänligt. Stadsborna känner igen oss och vi hälsar Bonjour och Bonne Journée till höger och vänster. Till alla viktiga möten har vi med elräkningen som bevis på att vi faktiskt bor där vi säger att vi bor. Madame Tabac sjunger gärna så inne hos henne sjunger även vi. Vi beställer aldrig en Caffe Latte eller Cappuccino efter klockan 12. Vi är hej och du med både Mademoiselle Annie och Monsieur Ferrero på banken. Ja du hör – vi tar oss fram och känner oss bitvis väldigt franska. Men så i oktober 2021 gick Mentons borgmästare hastigt och oväntat bort en hjärtattack. Då blev det en väldig kalabalik i vår lilla stad. Det var uppenbart att något var på tok. Madame Tabac slutade sjunga och hela stämningen i vår lilla stad förändrades. Vad var det som hände?

Populär borgmästare
Det finns ca 35.000 kommuner i Frankrike och varje kommun har en borgmästare. Man väljer borgmästare i kommunala val vart 6:e år. Borgmästaren är en viktig person i staden/byn och han/hon är väldigt synlig i det lokala livet. I Menton har vi haft en väldigt populär borgmästare, Jean-Claude Guibal. Han var borgmästare i 32 år innan han oväntat gick bort i en hjärtattack hösten 2021, 80 år gammal. Vid hans bortgång utbröt en bitter kamp om vem skulle bli ny borgmästare. Det här är en berättelse från verkligheten väl i klass med en dokusåpa.


Bittra fiender
Kampen om vem som skulle efterträda borgmästare Jean-Claude Guibal utspelade sig mellan hans två vice borgmästare. På ena sidan Sandra Paire, 50 år och förste vice borgmästare. På den andra Yves Juhel, 76 år, och andre vice borgmästare. De två hade arbetat som parhästar, sida vid sida under Jean-Claude Guibal, men nu blev de plötsligt bittra fiender. Sandra Paire ansågs av många, och av henne själv, som den gamle borgmästarens favorit och som den han sannolikt själv hade utsett som sin efterträdare om han hade ”hunnit”. I omröstningen i kommunfullmäktige gick dock Yves Juhel ut som segrare med 18 röster mot 17. Efter det blev det hela havet stormar i vår lilla stad.
Bara någon dag efter valet började flera av de sedan tidigare valda personerna i kommunfullmäktige att lämna sina uppdrag i ett försök att tvinga fram en folkomröstning om vem som skulle utses till ny borgmästare de 4,5 år som återstod till de ordinarie kommunala valen.


Tissel och tassel i gränderna
Det började tisslas och tasslas som aldrig förr i Mentons gamla vindlande gränder.
Menton har drygt 30.000 invånare (150.000 sommartid) och är en stor liten stad. Men den är inte större än man känner igen och hälsar på varandra om man bor i samma del av staden. Nu kunde man plötsligt se hur folk vek ned blicken när de mötte varandra på gatan. På caféerna var diskussionerna över eftermiddagens pastis animerat intensiva. Den så vanligen livliga och glada stämningen i saluhallen blev dämpad och samtalen över grönsaks-, fisk- och köttdiskarna utsträcktes inte till det mer än nödvändiga. Förändringen var så stor att även vi icke röstberättigade märkte att något var i görningen. Så en dag dök ett ”personligt” brev från den nyvalde borgmästaren Yves Juhel upp i brevlådan.
Dokument motsvarande 586 kg hade dagen efter valet försvunnit från borgmästarens kontor och eldats upp. Därtill hade man upptäckt ett olagligt system för omdirigering och borttagning av e-mail. Polisutredningar inleddes och plötsligt såg man representater från lagens långa arm gå in och ut ur borgmästarens kontor mitt i staden.


Citronfestivalen är hotad!
Mitt i den här olustiga vevan så publicerade plötsligt den lokala tidningen löpsedeln ”Juhel har ställt in Citronfestivalen!” Ve och fasa! Värre än så kan det knappast bli i vår lilla stad!
Bredvid konstnären Jean Cocteau, gamla stans pastellfärgade fasader och den klassiska musikfestivalen är Citronfestivalen den i särklass viktigaste begivenheten i Menton. Den drar varje år i februari runt 250.000 besökare. Juhels motståndare var inte sena att späda på ryktena. – ”Juhel är inte en av oss. Han kommer från Paris och förstår inte hur det fungerar i en liten stad.” När så ryktet började spridas om att Nice minsann skulle ha sin festival som vanligt var det som om hela Menton skulle explodera av ilska och upprördhet.
Ordentligt trängd mot väggen hade Yves Juhel ingen annan utväg än att utlysa kommunala val mitt under pågående mandatperiod.
I efterhand har det framkommit att Juhel i verkligheten efter bästa förmåga försökte hantera de Covid-regler som fanns för offentliga arrangemang över 5.000 personer. Reglerna ändrades sedermera och Citronfestivalen kunde hållas, men i ett mindre format än vanligt. Det fanns helt enkelt inte möjlighet att bygga lika många statyer och festivalvagnar av citrusfrukter som det brukar vara på den korta tid som fanns tillgänglig.


Korruptionsmisstankar
Till saken hör att den gamle borgmästaren Jean-Claude Guibal i januari 2021 anmäldes misstänkt för korruption av den nyutnämnde stadsdirektören i Menton. Enligt stadsdirektören hade många viktiga beslut för staden delegerats från borgmästarens kontor till ”hamnen”. Stadsdirektören sparkades några dagar senare av Guibal som offentligt kallade honom mytoman.
Med hamnen menas i Menton bolaget ”Ports de Menton”, Mentons hamnar. Ett bolag som ägs av kommunen och som sedan 2018 styrs av Jean-Claude Guibals svärdotter. Hon arbetade tidigare på borgmästarens kontor men var tvungen att lämna sin tjänst 2017 då Frankrike införde en reform som reglerar hur familjemedlemmar till förtroendevalda kan anställas. Tilläggas kan att för en turiststad vid medelhavet, som Menton, är hamnen självklart en stor och viktig inkomstkälla.


Ny korruptionsutredning
Några dagar efter kommunfullmäktiges val av Yves Juhel till borgmästare återanställer han stadsdirektören som anklagat Guibal för korruption. Med stöd av Juhel återupptas korruptionsutredningen och de 586 kg förstörda dokumenten och omdirigeringen av e-mail uppdagas.
Men inte nog med det. Den person som ordnat med omdirigeringen av mail visar sig vara ingen mindre än stadens IT-direktör och därtill Jean-Claude Guibals svärson.
I mitten av december häktas Sandra Paire och två andra familjemedlemmar till Jean-Claude Guibal. Alla tre släpps några dagar senare då de hävdat att de förstörda dokumenten och omdirigeringen av mail endast rört personliga dokument, foton och kampanjmaterial från föregående kommunalval.


Nyval av borgmästare
Den 30 januari går Mentonborna till det extrautlysta nyvalet av borgmästare. En vecka senare, efter den andra valomgången den 6 februari, utropas Yves Juhel till ny borgmästare i Menton med 43% av rösterna. Sandra Paire kommer in på andra plats med 40 % av rösterna. 51% av Mentonborna hade röstat och sagt sitt.
Yves Juhel utlovade i sitt installationstal en större öppenhet och transparens i stadens beslutsprocess. Han använde det, även på svenska väl kända uttrycket, ”-Vi har vänt ett blad och nu är det upp till oss att skriva de nya sidorna.”
Fortsättning följer
Vad som händer med korruptionsutredningen mot Sandra Paire och Jean-Claude Guibals två familjemedlemmar får framtiden utvisa. Mentons invånare verkar mest lättade över att allt nu återgått till den vanliga trevliga småstadslunken. Sorlet och livligheten i saluhallen är tillbaka på sin vanliga nivå. Madame Tabac sjunger som vanligt och Monsieur Brocant vinkar glatt in mig i sin röriga affär för att visa nya fynd.
I går fick jag även till min häpnad ett ”-Courage! Marseille c´est pas loin!” av Monsieur Rouge när vi som vanligt mötte varandra i backen på våra respektive morgonrundor. Han på väg ned. Jag på väg upp. Jag blev helt paff. Här har jag mött honom med ett försiktigt leende i flera månader utan att bevärdigas med en blick och så plötsligt detta utrop om Marseille. Finns det något dolt budskap som jag som svensk inte uppfattar? Jag får gå ned till vår granne Mathieu och fråga. Han kan nog också hjälpa mig med tips på vad jag ska svara. Nästa gång vi möts där i backen, Monsieur Rouge och jag.
Magnus och jag gläds över att äntligen ha fått borgmästaren beslut om att vi får öppna upp för två franska balkonger på baksidan av vårt hus. Eller om det är italienska balkonger. Fransmännen kallar dem italienska och italienarna kallar dem franska. Vår byggare är italiensk så vi växlar hela tiden med vad vi kallar dem. Som med så mycket annat här i Menton finns det flera perspektiv och man lever med en fot i Italien och en i Frankrike.



Mer information
Vill du läsa mer om hur Frankrike styrs och andra aktuella samhällsfrågor i Frankrike så rekommenderar jag varmt Lars Näslunds utmärkta blogg Franska fönster. Blev du nyfiken på Mentons Citronfestival så har jag skrivit ett inlägg om den som du hittar här.
P.S – Hur man kommit fram till att det var just 586 kg dokument som bränts upp har jag ännu inte listat ut.
Tack Johan Bogren och Nathalie Goursolas Bogren för hjälp med att reda ut hur det fungerar med val av borgmästare i Franrike!


Så intressant och kul att läsa om Menton👍Tack!
Hej Gitte! Vad roligt att du läst och tyckte det var intressant! Jag ska försöka få till något mer inlägg om Menton. Känns konstigt nog svårare att få till ett inlägg om en stad som ligger en så nära. Tack för att du hörde av dig!
Tack för mycket intressant och humoristisk läsning.
Tack för återkoppling 🙏 Blir alltid så glad när jag får någon kommentar! 😊