Marseille är kontrasternas stad, här finns något för alla – mina bästa tips

Marseille, grundad av grekerna för över 2.600 år sedan, har alltid levt sitt eget liv, på gott och på ont. Det är en stad som det är svårt att sätta en etikett på. Hon är svårtillgänglig, farlig, romantisk, överdriven, ibland till och med skandalös men samtidigt också väldigt älskvärd. En smältdegel av olika kulturer och rebell sedan barnsben och av ohejdad vana.

När Marseille utsågs till Europas kulturhuvudstad 2013 var det många som rynkade på näsan. Men med öppnandet av Mucem (Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée) demonstrerade staden med kraft att hon lever upp till epitetet medelhavets huvudstad.

För den mat- och kulturintresserade bjuder Marseille på ett pärlband av upplevelser. Den som verkligen vill uppleva Marseilles obändliga hjärta och låta sig förföras måste dock ta sig tiden att vandra runt och låta sig omsvepas av henne.

Det är alltid svårt att veta var och hur man startar sitt utforskande av en stor stad första gången man besöker den. I det här inlägget får du tips på några av mina personliga favoritområden i Marseille. Jag har inte haft som ambition att räkna upp alla sevärdheter som finns utan ger dig tips på vilka områden du bör besöka för att börja lära känna denna livliga och ungdomliga gamla dam. Längst ned i inlägget listar jag dock några sevärdheter som jag inte tycker du bör missa.

Vieux Port

Det bästa stället att starta din vandring i Marseille är i Vieux Port, den gamla hamnen, den naturliga mittpunkten för en hamnstad. Redan här kommer du att börja känna av Marseilles kontrastrikedom. Här ligger lyxiga yachter sida vid sida med små färgglada fiskebåtar. Det fejas och putsas på båtarna, turister med kartor i högsta hugg står och pekar åt olika håll. Överallt är det liv och rörelse. Vägg i vägg med uppenbara turistkrogar ligger fina stjärnkrogar med moderiktigt klädda servitörer. På barerna som kantar kajen sitter folk i solstolar och njuter av en aperò i eftermiddagssolen. De tittar lojt på köerna som ringlar sig långa framför färjorna som går ut till öarna Iles du Frioul och Chateau d’If, ön där Monte-Christo satt fängslad. Under spegeltaket l’Ombriére (skuggan), som sträcker ut sig över kortänden på hamnen, springer barn omkring och jagar sin egen spegelbild. Vi med lite fler år på nacken försöker fånga den perfekta selfien.

Bouillabaisse

Nu när vi är i hamnen så det är lika bra att vi kastar oss in Marseilles kulinariska stolthet på en gång. Varje morgon är det nämligen fiskmarknad i den gamla hamnen och så gott som alla restauranger som kantar Quai du Port serverar Marseilles signaturrätt Bouillabaisse. Glöm alla Bouillabaisser du har ätit tidigare! Har du inte ätit den berömda fiskgrytan i Marseille har du inte ätit Bouillabaisse på riktigt. Den serveras med soppbuljongen för sig och fisken och skaldjuren för sig. En riktig bouillabaisse innehåller minst 4 olika sorters fisk, helst flera. En av dem ska vara den egendomliga lokala fisken ”racasse”. Det är en liten ful fisk med röd färg och taggar på huvudet. Självklart ska också flera olika sorters skaldjur ingå. Till det små brödbitar rostade i olivolja och vitlök och så klart rouille. Vitlöksmajonnäs smaksatt med saffran och ibland även lite chili- eller cayennepeppar.

Fort Saint-Jean och Mucem

Om du inte stannar för att Bouillabaisse längs vägen så rekommenderar jag att du fortsätter din vandring längs Quai du Port ut mot Fort Saint-Jean och Mucem. Vid Fort Saint-Jean följer du kajen på yttersidan av fortet. Det var här vi fick vår första kärleksblinkning av Marseille. När du viker runt den yttre hörnan på Saint-Jean kommer du att se en 115 meter lång järnbro, som en järnbalk med staket, som går över vattnet från Fort Saint-Jean till Mucems futuristiska byggnad i stål och glas. Det är oväntat och vackert och kontrasten mellan det hypermodern och det gamla stenfortet är slående.

Från Mucem är den naturliga fortsättningen på vandringen att sträva upp i Le Panier, Marseilles gamla stad, uppkallad efter den blomsterkorg man förr i tiden använde för att samla in blommor att smycka kyrkan med.

Le Panier – gamla stan

Från första början en fiskeby, sedan en tillflyktsort för arbetskraftsinvandrare från Italien och Algeriet. Fattigdom, elände och droger kantar Le Paniers historia fram till mitten på 1990-talet. Idag är stadsdelen populär bland Marseilles medelklass och längs de smala och branta gränderna blandas historiska byggnader och fresker med små hantverks- och konstnärsbutiker.

Marseille är ingen rik stad och du kommer att se att många gator och hus är slitna och smutsiga. För att inte tala om all graffiti av varierande karaktär och konstnärlighet. I Le Panier är var och varannan husvägg målad med graffiti. Du går långsamt upp längs den pittoreskt blomsterprydda gränden med sina blåmålade portar, viker runt gathörnet och då står du plötsligt mitt framför en graffitimålning i grälla färger som täcker en hel vägg. Kontrasterna finns överallt.

I Le Panier hittar du bland annat Cathédrale de la Major och Le Vielle Charité. Från början ett sjukhus för de fattiga, sedan i tur och ordning hospice och kasern. Idag ett arkeologiskt medelhavsmuseum och MAAOA, Musée des arts afrikans, océaniens at amérindiens.

Missa inte: La Boule Blue, 4 place de Treize Cantons, världens äldsta boultillverkare (1904) har butik med inomhus boulebana i Le Panier.

Maison Janot, Place de Treize Cantons, är en av Provence äldsta tillverkare av Pastis. Man startade tillverkningen i Auabagne 1928. (Länk till Facebook)

Noailles

Från Le Panier går du lätt vidare till Marseilles orientaliska kvarter, Noailles. Doften av kryddor och örter letar sig ut från de små restaurangerna och soukerna som finns överallt. Här är det marknadsdag månd – lörd och man känner sig lätt förflyttad till Mellanöstern. Dofterna kommer att göra dig hungrig så missa inte att slinka in på ett av alla små hål i väggen som serverar väldoftande mat från Orienten; Tunisien, Marocko, Libanon.

Missa inte: La maison Empereur, 4 rue de Récollettes, Frankrikes äldsta järnhandel (1827). Ett besök här är som att förflytta sig tillbaka till 1800-talet. Den som verkligen vill uppleva svunna tider kan boka en övernattning i den gamla ägarens bostad ovanpå butiken.

Jiji la Palme d’Or, 16 rue d’Aubagne, en orientalisk bazar där du kan få ditt lystmäte av orientalisk inredning, lampor, speglar, keramik, tvålar, torkad frukt.

Chez Yassine, 8 rue d’Aubagne, en institution i Noailles. Här äter du väldoftande mat från Tunisien. Torsdagar är dagens rätt mloukhiya (köttgryta), onsdagar couscous d’agneau (lamm couscous) men här finns många andra klassiska tunisiska rätter också.

Épicerie l’Idéal, 11 rue d’Aubagne. Gastronomijournalisten Julia Sammut, dotter till stjärnkocken Reine Sammut, har öppnat ett café/restaurang/butik där hon säljer ljuvliga smörgåsar och hemlagade rätter från regionen. Ny meny varje vecka och väldigt populärt.

Quartier de la Plaine

-”Vi går upp till la Plaine” säger Marseilleborna, och la Plainekvarteren ligger faktisk på en liten höjd. På Place Jean Jaures är det marknad tisdag, torsdag och lördag. Onsdagarna är vikta för blomstermarknaden. Området är populärt att bo i och det är fyllt av små butiker av allehanda slag; konst, hantverk, second hand, böcker och udda ting. På torget Notre Dame du Mont hittar du fullt med populära barer och restauranger. Bar du Marché, Pap Mousse, Le Petit Nice, Le Tranquenard och L’Intermediaire för att nämna några. Här bor många konstnärer och författare och de små gatorna mellan Place Jean Jaures och Notre Dame du Monte är kända för sina grafittimålningar.

Quai de Rive Neuve

På Quai de Rive Neuve och i kvarten bakom hittar du massor med barer och restauranger. Missa inte Carry Nation som har öppnat rom-baren l’Atelier Ferroni på 8 rue Neuve Catherine (bokning krävs). Carry Nation har flera barer den första och mest ”kända” går helt i Marseilles anda. Baren är hemlig, du anmäler dig via internet för att få adressen och koden för att komma in.

Det var på Quai de Rive Neuve som en ung man knackade mig på axeln och sa – ”Madame faites attention, vous-êtes á Marseille quand-meme!” – ”Madame var försiktig ni är ändå i Marseille!” Han pekade på min mobiltelefon som jag hade stoppat i bakfickan på jeansen, trött som jag var på att hala upp den ur jackfickan varenda gång jag ville ta ett foto. Vi hade precis promenerat in till centrala Marseille på Corniche Kennedy från Vallon des Auffes. Jag var fylld av fantastiska upplevelser från dagen och nyförälskad i Marseille. En förälskelse som inte blev mindre av den unge mannens omtanke.

La Corniche Kennedy och Vallon des Auffes

Corniche Président Kennedy är en av Europas längsta kustvägar. Den slingrar sig fram i 5 kilometer längs medelhavskusten. Den börjar vid badstranden Anse des Catalans (Catalanska viken) och är kantad av vackra villor från 1800-talet såsom Chateau Berger, la villa Valmer, la villa Gaby och Chateau Talbot. Här får du en doft av den flärdfulla rivieran bara några stenkast. från fiskebåtarna i den gamla hamnen i Marseille.

Följ Corniche Kennedy i riktning mot Cassis och njut av villorna och utsikten mot öarna Frioul och Chateau d’If. Strax efter monumentet Porte d’Orient kan du gå ned till den gamla fiskebyn Vallons des Auffes. Det är inte mycket mer än en liten skyddad fiskehamn men den är pittoresk och vykortsvacker så det förslår. Är du här i högsäsong är det proppat med turister men kvällstid är det lugnare och du äter en av de bästa bouillabaisserna i Marseille på Chez Fonfon. Vi hade en osannolik tur och fick ett bord utan att ha bokat i förväg men det hör nog till undantagen. Samma ägare har också tapasbaren Viaghji di Fonfon precis intill och restaurangen Chez Jeannot där du även kan få en pizza.

Vill du äta en romantisk middag i solnedgången så är Peron på 56 Corniche Kennedy ett bra val.

Les Calanques

Enligt min mening är det omöjligt att inte rekommendera ett besök i Nationalparken Les Calanques till den som ska besöka Marseille. Den är så speciell och förknippad med Marseilles hela väsen så vill man riktigt förstå Marseille måste man helt enkelt ta sig dit. Det är vilt, rufft, kargt och alldeles, alldeles underbart. Har du inte bil tar du dig hit med buss 19 från place Castellane. Vid La Madrague byter du till buss 20 eller S8. (Tidtabell)

Les Goudes är en liten by med några få gator som slingrar sig kring en hamn. Här finns flera små restauranger och barer att stanna till vid, till exempel Le Grand Bar des Goudes. Den som vill bada och njuta av mer natur fortsätter till fots genom hamnen och förbi Cap Croisette till la Baie des Singes. Här finns en restaurang och en betalplage med samma namn.

Tar du buss 20 till ändhållplatsen kommer du till Callelounge. Som Marseilleborna säger ”ici s’achève le monde connu” ”här slutar den kända världen”. Det är inte mycket mer än en pluttliten hamn med en restaurang La Grotte. Här kan du inte bada men byn och restaurangen är populära utflyktsmål, inte minst på helgerna, så se till att reservera bord innan du åker hit.

För den som har tid är ett besök väster om Marseille i Côte Bleue – den blå kusten – en fantastiskt upplevelse. De flesta reser österut till Cassis och andra mer kända ställen. På Côte Bleue kommer du att njuta av fantastisk natur, blått hav och vackra vyer. Du bor i små pittoreska kuststäder och frossar i nyfångad fisk och skaldjur. Det är inte för inte som många talar om den här delen av kusten som det franska Cinque Terre. Enklast tar du dig hit med Le Train de Côte Bleue, den blå kustens tåg. Här kan du läsa mer om Côte Bleue.

Hotelltips

Det finns så klart hur många hotell som helst i Marseille. Här får du två tips. Jag rekommenderar att du också besöker de vanliga hotellapparna för att hitta ett hotell som passar dig och din budget.

Maison Montgrand är ett lite ”hippt” hotell som ligger nära Vieux-Port. Enligt mig perfekt placerat med nära till det mesta och du kan bo här till ett rimligt pris. Moderna och enkla rum men de har det man behöver. Hotellet har även studios och lägenheter för familjer.

Den inredningsintresserade vill kanske bo på Hotel le Corbusier. Det ligger i Cité radieuse, stadsdelen som ritades av Corbusier på beställning av Marseilles stad som ett svar på efterkrigstidens stora bostadsbrist. Idag är la Cité Radieuse ett Unesco Världsarv. Det ligger inte lika centralt som Maison Montgrand men jag tänker att en kombination av de två kan vara toppen för den som gillar arkitekturhistoria.

Några av Marseilles största sevärdheter

  • Notre-dame-de-la-Garde
  • Mucem (Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée)
  • FRAC (Fonds Régional d’Art Contemporain)
  • La cité Radieuse (för den arikitekturintresserade)
  • Les iles du Frioul et le Château d’If
  • La Friche de la Belle Mai (kulturellt centrum med olika utställningar, musikevenemang etc.) Ligger vid centralstationen. Aktuellt program hittar du på lafriche.org
Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.