Resa till Champagne – här får du tipsen du behöver

Champagnes slätter sträcker ut sig så långt ögat når utanför tågfönstret. Vi är på väg från Paris till Reims, Champagnes huvudstad. Att Champagne är en rik bygd är lätt att förstå. Överallt sträcker böljande odlings- och vinfält ut sig. Det är tidig november och vinfälten längs med tågrälsen går i lysande gult och rött mellan de små städerna med sina vita 1800-tals Bourgeoisvillor.

Med tåg från Paris

Tågresan från Paris till Reims tar inte mer än en knapp timme så en dagsutflykt från Paris till Reims går utmärkt att göra för den som vill. Vi ska dock stanna i några dagar och besöka olika champagneproducenter tillsammans med Johan från Magnusson Fine Wine. Vi kommer att få provsmaka närmare 70 olika champagner från 9 olika champagnehus under vårt besök! Vill du veta mer om champagne kan du läsa mitt inlägg om den mousserande drycken här. Där kan du också läsa om olika champagnetermer och begrepp. I det inlägg du läser just nu ger jag tips inför din resa till Champagne.

Reims

Vi anländer till Reims sen eftermiddag och ger oss ut för att bekanta oss med den historiska staden. På kvällen går vi på restaurang hemma hos ”Chez Jérôme”. Ja du läste rätt – hemma hos – för även om vi är på restaurang så känns det som att komma hem till Jérôme. Jérômes lilla restaurang ligger på 23 Rue de Tambour. Där gör han allt själv – precis allt. Från morgonens inköp på marknaden till matlagning och servering för att avsluta med diskningen på kvällen. Maten bygger helt på säsongens råvaror och allt är tillagat från grunden i det lilla köket som ligger mitt i restaurangen. Jérôme slår an tonen för vår resa genom att servera champagne genomgående till alla rätter. En utmärkt början på vår resa!

Notre-Dame de Reims

Dagen efter har vi tidig start då vi ska göra det enda besöket under hela resan som inte går i champagnens tecken – vi ska få en guidad tur i Reims katedral.

Reims är i dag mest känd för champagne men det är en historiskt viktig stad för Frankrike. I Reims har nämligen alla franska kungar blivit krönta. Sammanlagt 33 kungar har blivit krönta här under drygt 1000 år. Sedan medeltiden har kröningarna skett i katedralen Notre-Dame de Reims. Katedralen i Reims är faktiskt både större, ståtligare och mer utsmyckad än sin namne i Paris. Den lär till och med vara den mest utsmyckade i hela världen. Inte mindre än 2300 skulpturer pryder katedralen.

Tips: om du tittar upp till höger när du kommit in till mitten av katedralen så kommer du att se hela processen för tillverkning av champagne återgiven i fönstermosaiken.

Såväl Reims som katedralen har fått utstå mycket under tidens gång. Inte minst under första världskriget då stora delar av staden förstördes. Även under andra världskriget drabbades staden hårt av kriget. Men Reims fick då äran av att vara staden där tyskarna undertecknade sin ovillkorliga kapitulation för de allierade. Den händelsen och katedralens historiska betydelse för Frankrike var två av anledningarna till att det var i Reims som Frankrike och Tyskland år 1962 firade sin försoning med en stor mässa i Notre-Dame katedralen.

Idag hyser Reims 3 av Unescos världsarv; Notre-dame katedralen, Taupalatset där ärkebiskoparna bodde och Saint-Remibasilikan. Även om du reser hit i första hand för champagnen får du ändå inte missa att besöka katedralen. Vi gjorde ett guidat besök om en dryg timme och det var värt varenda minut.

Ner i Veuve Clicquots kalkstenskällare

Efter sightseeingturen i Notre Dame katedralen gjorde vi ett besök hos champagnehuset Veuve Clicquot, den gula änkan. Barbe Nicole Clicquot-Ponsardin, champagnetillverkaren Clicquots änka, var bara 27 år då hon tog över efter sin bortgångne man. Hon blev den första kvinnan som styrde ett stort champagnehus. Redan 1810 skapade hon sin egen årgångschampagne. Men Nicole har också spelat en stor roll i all champagnes historia då det var hon som uppfann remuage-tekniken där flaskorna sakta vrids och vänds upp-och-ned för att få jästfällningen att samlas i flaskhalsen. Det var även Nicole som gjorde den första rosé- champagnen genom att blanda i stilla rött vin i det mousserande vita vinet. Innan dess hade man använt röda bär för att få den rosa tonen.

Champagne ett av Unescos världsarv

Veuve Cliquot lagrar, liksom de andra stora champagnehusen i Reims, sitt vin i de djupa kalkstengruvor (crayérs) som romarna lämnat efter sig i Champagne. Från de runda gruvorna har långa källargångar grävts ut som vindlar som labyrinter under vinhusen. Det är ett imponerande byggnadsverk om ca 400 rum och 24 km gångar! Tänk dig en en stor Schweizerost som breder ut sig under Reims. Källargångarna har genom historien använts som båda skyddsrum och krigssjukhus. Överallt ser man spår av historiens vingslag genom inristade meddelanden från såväl arbetare i vinkällarna som soldater från första världskriget. De vackraste källarna ska finns hos Veuve Cliquot och Taittinger. Sedan 2015 är inte bara Champagnes källarvalv utan även odlingslandskapet och flera vingårdar utsedda till världsarv.

Lunch på Hotel du Marc

Efter det imponerande besöket i Veuve Clicquots vinkällare var vi inbjudna till en storslagen lunch i det som förr i tiden var den gula änkans bostad. I dag är det omgjort till ett exklusivt hotell (by invitation only) med 6 gästrum, Hotel du Marc. Byggnaden är totalrenoverad och varje rum har fått sitt eget uttryck. Vart och ett designat för att ge en wow-känsla till besökaren. Vi möttes i dörren av servitörer med vita handskar som visade in oss – förbi strutsen med ridsadel – till mottagningsrummet där vi blev bjudna på välkomstchampagne. Lunchen i matsalen med svartmålade väggar och guldornament fortsatte på samma eleganta tema och självklart med champagne från Veuve Clicquot till alla rätter.

Hotel du Marc är inte öppet för besök för allmänheten men är du sugen på lyx så har du flera andra alternativ i Reims. Les Crayérs är ett slott mitt i Reims med både hotell och en 2-stjärnig Michelinrestaurang. Eller varför inte äta middag på 3-stjärniga Assiette Champenois och sova över på deras hotell. (Vi unnande oss den lyxen för några år sedan och det var makalöst bra!)

Vill du spara pengarna till inköp av champagne i stället så finns det många trevliga restauranger och hotell i Reims. Vi bodde på det nyrenoverade hotell Continental med bra läge mitt i staden och nära tågstationen.

Épernay

Reims är en stor stad. För att komma närmare Champagne som område och vinproducenterna rekommenderar jag att du bor i Épernay eller ute i byarna i stället. Épernay går under smeknamnet ”Champagnes hjärta”. Här möts de tre mest kända distrikten i Champagne; Valée de la Marne, Montagne de Reims och Côte des Blancs. Du kan läsa mer om dem längre ned.

Avenue de Champagne

I Épernay hittar du Avenue de Champagne. Längs avenyn ligger den ena palatsliknande byggnaden efter den andra. Det ger nästan intryck av att de stora champagnehusen som äger dem tävlar om vem som har den mest praktfulla byggnaden. Här hittar du till exempel Moët et Chandon, Perrier-Jouët och Pol Roger för att nämna några.

Du kan provsmaka champagne hos flera av champagnehusen och vissa av dem låter dig även besöka vinkällaren. Tänk dig runt 300 km med champagneflaskor staplade längs väggarna i långa dunkelt upplysta tunnlar. Det ska ligga runt 300 miljoner flaskor champagne lagrade under Avenue de Champagne – tanken svindlar! Man förstår varför Winston Churchill kallat Avenue de Champagne för ”Världens mest drickbara adress”.

Vinmuseum i Chateau Perrier

I Épernay kommer du med start från början av 2020 även att kunna besöka Musée du vin de Champagne et d’Archéologie régionale. Ett museum som är helt ägnat åt Champagne och regional arkeologi. Museet är inrymt i Chateau Perrier som ligger längs Avenue de Champagne. Byggnaden är klassad som ett historisk monument. Varje sida av det har en egen arkitektonisk stil som är inspirerad av de mest kända byggnaderna i Paris. Slottet stängdes av säkerhetsskäl 1998 men ska nu öppnas igen.

Épernay bra utgångspunkt för besök i Champagne

Paradgatan Avenue de Champagne är onekligen imponerande men en mer genuin upplevelse får du om du även besöker någon av de mindre producenter som håller till i byarna runt Épernay. Vi bodde i Épernay i tre nätter och gjorde utflykter därifrån till olika champagnehus.

Du hittar flera hotell och trevliga restauranger i Épernay. Bland annat La Villa Saint-Pierre , La Villa Eugéne eller Hotel Jean Moët.

Champagnes distrikt

Champagne består av fem distrikt varav de 3 mest kända är; Montagne de Reims, Côte de Blancs och Vallée de la Marne.

Montagne de Reims

Direktöversatt betyder det Reims berg. Vingårdarna i Montage de Reims odlar mest Pinot Noir vilket ger smakrika viner. Några kända byar är Ay, Bouzy och Ambonnay. 

I Ay hittar du bland annat Deutz som fortfarande håller fortfarande till i det vackra hus från tidigt 1800-tal som familjen Deutz bodde i. Man har månat om att bevara allt i originalskick och det går inte att undvika att känna av tidens vingslag när man visas runt i såväl hus som vinkällare. Vinkällaren är bitvis endast upplyst av stora stearinljus – magiskt! 

I Bouzy hittar du den lilla men välrenommerade familjeproducenten Paul Bara. När vi var vi var där stod vinmakaren själv och packade champagneflaskor i kartonger samtidigt som en kvinna satt och klistrade etiketter för hand på magnumbuteljer. Ett jobb som för övrigt är betydligt svårare än vad man kan tro. Paul Bara ingår i Club Trésors de Champagne. Det är en sammanslutning av 26 mindre odlare som står bakom varumärket Special Club. Alla viner som säljs under varumärket måste genomgå två olika tester av en särskild jury innan de godkänns för försäljning som Special Club. Det första testet görs på det stilla vinet, dvs innan jäsning, och det andra testet görs efter minst tre års jäsning på flaska. Syftet är förstås att du som konsument ska veta att dricker du en Special Club Champagne får du smaka något alldeles extra.

Côte de Blancs

Här ligger Épernay och här odlas till skillnad från i Montagne de Reims nästan uteslutande Chardonnay. Druvorna ger friska viner med en liten syrlig struktur. Några kända byar är Avize, Cramant, Oger och Les Mesnil.

Mitt i Côte de Blancs ligger den lilla byn Les Mesnil och där huserar producenten Pierre Péters. Rodolphe Péters är 6:e generationens vinbonde och är påtagligt stolt över det. Han berättar gärna om sin filosofi där jorden, druvorna och vädret (la terroir) spelar huvudrollen och där han som vinmakare måste träda tillbaka och lyssna. Varje års skörd är ny och man kan inte veta exakt vad som väntar. Rodolphes stora engagemang och skicklighet har gett honom ett väldigt gott renommé i branschen och vinerna ligger ofta i topp på olika rankinglistor.

I Cramant hittar du champagnehuset Diebolt-Vallois. Det är pappa Jacques och mamma Nadia som driver Diebolt-Valois med sina två (vuxna) barn Arnaud och Isabelle. Dieboltfamiljen har bott i byn Cramant sedan slutet av 1900-talet och Valloisfamiljen har odlat druvor sedan 1500-talet. Det är Jacques och Isabelle som är vinmakare och de producerar uteslutande vin på Chardonnay. Deras prestigevin är utan tvekan Fleur de Passion, ett vin som bara produceras de bästa vinåren.

Blir du hungrig rekomenderar jag varmt att du besöker Hotel et Restaurant Les Avisés i Avize. Les Avisés ägs av champagneproducenten Selosse. Här kan du bo på något av hotellets trevliga 10 rum och äta lunch eller middag gjord på lokala råvaror i säsong. Till maten njuter du självklart av Champagne från champagnehuset Selosse som drivs av pappa Jaques och son Guillame Selosse. De tar inte emot några besök på sin vingård och arrangerar inga provsmakningar så att bo och/eller äta på hotellet är ”as close as you can get”.

Vallée de la Marne

I Marneflodens dalgång hittar du vingårdar som odlar druvan Pinot Meunier som främst odlas för att tillföra vinet fruktighet. De mest kända vingårdarna ligger på Marnes branta södersluttningar med fantastisk utsikt över dalgången.

I Mareuil-sur-Ay hittar du Philipponnat som odlar druvorna till sin mest berömda champagne Clos des Goisses på Marnes södersluttningar. Visste du förresten att lilla Sverige är 5:e största exportland för Philipponnat?

I samma by, Mareuil-sur-Ay, hittar du också den lilla vinproducenten Roger Pouillon et fils. Gör du ett besök hos Pouillon tas du sannolikt emot av Fabrice Poullion, vars farfar Roger var den som startade familjens vinproduktion. Fabrice producerar bara 50.000 flaskor champagne om året men har ett väldigt gott rykte, inte minst för sina ekfatslagrade viner. När vi var där tog Fabrice med oss upp på en höjd där han pekade ut och berättade om de olika områdena i champagne. Vi fick även en liten inblick i vinodlarens ”vardag”. Fabrice berättade att en annan vinbonde av ”misstag” skördat vindruvorna på en av hans odlingar och att han fick söka upp honom och be om att få tillbaka druvorna.

Några praktiska tips

När är bästa tiden att besöka Champagne

Den största turistsäsongen i Champagne är juli till augusti. Vi var i Champagne i november då vinfälten färgats vackert gula och röda. Det är så klart lite kallare då men en fördel med att komma senare på året är att vinbönderna har det lite lugnare. Vill du få uppleva när druvorna skördas ska du åka i augusti – september. Alla druvor i champagne måste enligt lag skördas för hand. Vissa mindre odlare erbjuder möjlighet för turister att vara med och plocka och pressa druvorna. En av de mer kända är odlaren Jean Milan i Oger som även har guidade turer med provsmakning. Du kan även kontakta Aube Tourist Board som har listor över vilka odlare som erbjuder druvplockardagar.

Besök hos vinproducenter

Tänk på att du behöver boka tid för att besöka de flesta vinproducenter förutom de minsta. Vissa producenter tar även betalt för besök och provsmakning. Vi var på en resa som Johan Magnusson på Magnusson Fine Wine arrangerat och fick tillgång till champagnehus och vinprovningar som inte alla får. Det finns flera lokala arrangörer av vingårdsbesök med provningar, kontakta den lokala turistbyrån eller tala med Franska Turistbyrån i Sverige. Det finns även svenska arrangörer som gör paketresor.

Resa runt

För att resa runt i Champagne på egen hand behöver du bil. Med den kan du t ex köra Route Touristique du Champagne. Följer du den kommer du att guidas genom de vackraste byarna, de bästa vinfälten och vintillverkarna. Kontakta Franska Turistbyrån för mer information.

Bonustips

Om du har tid – boka in ett besök på spektakulära Perching Bar i Verzyskogen. Perching Bar ligger i Parc Arboxygène 15 min från Reims. Det är en champagnebar som ligger i ett träd, 6 meter ovanför marken. Där kan du njuta av såväl klassiker från de stora champagnehusen som provsmaka handplockade bubblor från de mindre vinproducenterna. Verzyskogen i sig är väl värd ett besök med sina underliga gamla träd som liksom slingrar sig runt sig själva.

På flyget på vägen hem från Champagne satt jag och Magnus och diskuterade några champagnetermer vi inte riktigt fick ordning på. En medresenär som överhörde vårt samtal erbjöd sin hjälp. Det visade sig att det var @bubbelgubben som hjälpte oss att reda ut begreppen. Bubbelgubben driver ett av eller kanske till och med det största champagnekontot på Instagram. Är du intresserad av champagne och vill läsa och lära mer rekommenderar jag att du spanar in Bubbelgubbens instagramkonto.

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

7 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.