Sverige börjar bli ett vinland att räkna med. De största vingårdarna ligger inte oväntat i södra Sverige. Längs kusterna i Skåne, Halland och Blekinge och på öarna Öland och Gotland är klimatet gynsammast. Av drygt 140 svenska vinodlare är ett knappt 40-tal kommersiella yrkesodlare. Flera av vingårdarna bjuder på såväl vinprovning som övernattning och de är väl värda ett besök. Magnus och jag har besökt några av dem och fått en pratstund med vinodlarna.
Det frodas och jäser i svenska vingårdar och vi kan inte annat än ta av oss hatten för våra svenska vinodlare. Vi är överraskade och imponerade av såväl kvalitet som ambitionsnivå. Här får du tips på några av de bästa vingårdarna att besöka i södra i Sverige. Ett vingårdsbesök är en trevlig utflykt i sig, men vill du provsmaka riktigt goda viner och kanske även lite god mat då är det till de här vingårdarna du ska söka dig. På en av dem kan du även sova över och njuta av lyx SPA.
Vinerna trivs i det milda kustklimatet Solnedgång över vinlandet Skåne
Vinodling i Sverige
De första stapplande försöken till vinodling i Sverige togs i slutet av 1990-talet. På den tiden visste egentligen ingen om det överhuvudtaget gick att odla vin på Svenska breddgrader. Sedan dess har det hänt mycket i svensk vinodling. Pionjärer, som Murat Sofrakis från Klagshamn, gick i bräschen och banade väg för det som idag faktiskt måste beskrivas som det svenska vinundret.
Nästan alla svenska vinodlingar ligger i södra Sverige. Till skillnad från andra vinländer så talas det i Sverige mer om klimat, väder och årgång än om jordmån. Det beror helt enkelt på att klimatet har en större betydelse än jorden. Närheten till havet är också viktig för de svenska vinodlarna då kustklimatet är mildare än inlandsklimatet och hjälper till att torka upp luften.
De största förväntningarna på svenskt vin ligger på de mousserande vinerna. Vårt klimat verkar lämpa sig väl för strama bubbelviner. I takt med att våra passionerade vinodlare utvecklas och lär sig mer kommer vi säkert att se fler viner som kan mäta sig i den internationella konkurrensen.
De vanligaste druvorna i Sverige
En stor utmaning för svenska vinodlare har varit att hitta druvor som trivs i vårt klimat. Idag är den dominerande druvsorten i Sverige den gröna solaris. Det är en sk PIWI-druva som är tålig mot mjöldagg, svampsjukdomar och vinlöss. De tål det svenska klimatet bra och ger viner med mycket arom och hög syra. Unga viner av solarisdruvan beskrivs ofta med smaker som svartvinbärsblad, fläder och kanske till och med lite skumbanan. I takt med att vinet åldras tonas aromerna ned och syran mattas av. Solaris anses passa extra bra för mousserande viner.
Rondo är den mest odlade röda druvan. Det är en druva som mognar tidigt och klarar sig bra mot frost. Rondo ger typiskt sett ett fylligt och ganska kraftigt vin men Skepparps Vingård har lyckats få fram ett lättare och mer elegant vin på Rondo som de döpt till Grand Prix 15 grader.
Mousserande viner från Ästad Pilgrimsmusslor med forellrom och örtolja passar perfekt till mousserande vin
Ästad vingård, Tvååker, Halland
Det går inte att säga annat än att Ästad Vingård är en spektakulär anläggning. Här finns en vingård, en av Sveriges största Spa-anläggningar och en restaurang av hög klass. Allt vackert beläget precis intill naturreservatet Åkulla Bokskogar med fantastiska vandrings- och cykelleder. Mellan besök i vingården, vinprovning och middag kan du slappna av i sinnenas Spa. Om du inte bokat ett av hotellrummen med egen bastu på rummet så klart.
Ästad var en gång i tiden en av den första ekologiska mjölkgårdarna i Sverige. På den tiden drevs bondgården av paret Rolf och Ann-Catrin Carlsson. Parallellt med mjölkproduktionen startade de upp en liten turistverksamhet med övernattning och gårdscafé. Gården gick mer och mer emot turistnäring och 2001 såldes de sista mjölkkorna. Kvarnbastun, som är ursprunget till dagens Sinnenas SPA, invigdes 1999 och 2006 stod de första hotellrummen klara.
Vinodling på Ästad
Rolfs och Ann-Catrins barnbarn tog över driften år 2010 och 2011 planterades de första 15.000 vinplantorna med solaris. Sedan dess har man även startat upp en till vinplantering närmare kusten. Den nya planteringen har lika många vinstockar som den gamla men där odlar man även en del chardonnay och pinot noir. Båda odlingarna är ekologiska och ambitionen är att göra mousserande viner av världsklass. Gynnsamma år gör man även stilla vin av druvan solaris. Vinmakare är Claes Bartoldsson som har varit med på Ästad sedan starten. Till sin hjälp har han anlitat Lars Torstenson som är en internationellt erkänd flying winemaker. Lars är för övrigt även vinmakare på Domaine Rabiega i Provence. Här kan du läsa om när vi hjälpte till att skörda druvor på Domaine Rabiega hösten 2020.
Ästads viner finns ännu inte på Systembolaget, då man i linje med ambitionen om mousserande viner i världsklass vill få upp kvaliteten ytterligare ett snäpp innan man släpper vinerna till försäljning. Vinerna håller dock redan nu en hög klass.
Ästad vingård är något annat Vy över Ästads utomhus-SPA
Prisbelönt restaurang
Besöker du Ästad får du inte missa att äta middag på restaurang ÄNG som under köksmästare Filip Gemzells ledning år 2019 vann priset 360 Experience för sitt kompromisslösa arbete med smak och hållbarhet. Då kan du också prova det vingården producerar tillsammans med utsökt mat.
Besök: Öppet året runt. För aktuell information besök Ästad vingårds hemsida.
Prova: Det mousserande vinet så klart! I skrivande stund kan du bara provsmaka vingårdens drycker på plats.
Utsikt över Mölle by the sea Några av Kullabergs vinfält
Kullabergs vingård, Skåne
Vi kör på slingrande små vägar i ett landskap som ser ut som det är taget direkt ur en turistbroschyr. Naturen böljar formligen fram runt omkring oss och däremellan står bokskogarna i ståtlig parad längs vägarna. Vi är på väg till Kullabergs Vingård, en av Sveriges mest ambitiösa vingårdssatsningar.
Kullabergs vinodling består idag av 14 hektar odlad vinmark med målet att nå 27 hektar. Odlingarna domineras av solaris men man odlar även andra spännande druvsorter som souvignier gris, donauriesling, muscaris med flera andra. Bland de blå druvorna hittar vi bland annat rondo, cabernet noir och spätburgunder. Därtill har man ett testfält med 21 andra unika vindruvssorter.
Passionerad vinmakare
Vinmakare är K Felix G Åhrberg som återvänt hem till Sverige efter att ha utbildat sig vid två olika vinskolor i Österrike och arbetat med vin i 3 olika världsdelar. Ambitionen är att producera viner av världsklass och sätta svenska viner på världskartan. Felix är utbildad viticulturist (vinodlare), oenolog (läran om vin och vintillverkning) och pomolog (läran om frukt och bär) och han beskriver sig själv som en riktig supernörd. Det må vara hur det vill med det – vi får i alla fall en väldigt trevlig och lärorik eftermiddag ute i vinfälten.
Felix är tveklöst en passionerad vinmakare och han beskriver sitt arbete som -”en öm dans med druvorna.” Han framhåller flera gånger att -”Vi måste ge druvorna de bästa förutsättningar vi kan där de växer och vara lyhörda för vad de behöver.”
Kullabergs vingård har en tydlig hållbarhetsprofil och de arbetar med olika naturliga metoder för att förbättra jordens hälsa och struktur. Samtidigt som vinstockarna trivs bättre bidrar metoderna även till att öka den biologiska mångfalden. Till exempel så odlar man klöver och olika örter mellan vinstocksraderna och runt vingården växer fruktträd och bär. Frukten och bären destillerar man varsamt till olika aromatiska ädeldestillat. Destillaten lanserades på Systembolaget år 2020 i små numrerade flaskserier i smakerna äpple, fläder & citron och plommon & persika.
Victor Dahl VD och K Felix G Åhrberg med vingårdskatten Lea i famnen Ädeldestillat tillverkade på Kullaberg
Prisbelönta viner
Vinerna som makas på Kullaberg har vunnit flera priser såväl internationellt som i Sverige. De vita vinerna Immelen och Askesäng hör till de bästa som skapats i Sverige. Felix tar med oss till den lilla vinbaren och låter oss provsmaka. Vi är i mitten av april. Solen skiner men det är fortfarande lite kyligt i luften. Vårfåglarna kvittrar och vingårdskatten Lea, som även går under smeknamnet Anticimex, kurrar och stryker sig mot våra ben. Felix ger oss tipset att servera pilgrimsmusslor med lite kaviar till vinet. Det vattnas i munnen bara vid tanken.
Besök: Vingården har öppet för besök och vinprovning från slutet av maj till slutet av augusti. I Vinskänken serveras tilltugg och enklare maträtter. Se Kullabergs Vingårds hemsida för aktuell information om öppettider
Prova: Immelen och Askesäng måste du prova om du får chansen. Båda vinerna finns på Systembolaget men är i skrivande stund slutsålda. Jag tycker inte heller du ska missa att provsmaka någon av Kullabergs ädeldestillat som även de säljs på Systembolaget.
Fuffe Åkesson bjuder på provsmakning
Skepparps Vingård, Österlen, Skåne
De berömda böljande sluttningarna från Brösarp ner mot Haväng, där äng och hav möts, är en av Sveriges vackrast platser. Där mitt bland ängar och betesmarker hittar vi Skepparps Vingård. Skåneleden går precis förbi gården och vi har vandrat förbi några gånger på våra strövtåg. Den här gången stannar vi till. Vi har stämt möte med Bengt ”Fuffe” Åkesson och Eva Bergqvist som driver Skepparps Vingård.
Fuffe och Eva bjuder in oss i sin festlokal/matsal. Lokalen har tidigare varit fruktlager, verkstad och traktorgarage och den bär på minnen och spår från gamla tider. Idag är den omgjord till ett charmigt kök och matsal. Eva arrangerar löpande mat- och vinprovningar och bjuder in gästkockar. Under sommarsäsong kan det komma upp till 200 gäster i veckan.
Vinfestivalen Smaka svenska viner
Sedan fem år tillbaka bjuder Fuffe och Eva in till en vinfestival ”Smaka svenska viner” där gästerna kan provsmaka viner från flera svenska vingårdar. Festivalen går av stapeln i slutet av juli och lockade år 2019 drygt 3.000 gäster. 2020 tvingades de tyvärr avblåsa festivalen pga corona. Förhoppningen är att festivalen 2021 ska kunna hållas och planeringen pågår för fullt. Liksom tidigare år kommer Tareq Taylor att laga festivalmaten och besökarna kommer att kunna lära sig lite mer om vinprovning och hur man odlar vindruvor.
Grand Prix Solaris passar utmärkt till löjrom, mjukost med gräslök och charlottenlök och rotfruktschips Tareq Taylor är festivalkock
Mousserande och stilla viner
Vingården är 4 hektar stor och på den odlar man solaris, rondo och cabernet gris. Skepparp har fått många lovord och priser för sina mousserande viner. De gör dock även stilla vita viner och ett väldigt intressant rött vin som nästan har lite Pinot Noir karaktär -”Grand Prix 15 grader”. Som namnet indikerar skall det serveras svalt. Eva tipsar om att servera det till en finare pizza med italienska charkuterier, ruccola eller en ugnsbakad torsk med lite bacon på.
Alla viner som görs på Skepparp lagras på stålfat och Fuffe beskriver vinerna som pigga och glada. I de vita vinerna hittar man toner från Österlen. Gula och gröna äpplen, fläder och krusbär och med en hint av exotiska frukter.
Vill du prova på livet som vinbonde kan du köpa in dig på en rad vinplantor och delta i skötseln från klippning av plantorna på senvintern till skörden på hösten.
Besök: För aktuella evenemang besök Skepparps hemsida.
Prova: Skepparps Grand Prix Brut, Skepparps Grand Prix Rosé och Grand Prix 15 grader.
Klagshamns Vingård, Skåne
Murat ”Murre” Sofrakis och Lena Jörgensen var riktiga pionjärer när de startade upp sin vinodling i slutet av 1990-talet. De är fortfarande entusiasmerande inspiratörer och drivkrafter i utvecklingen av svensk vinodling. Murre hjälper nya vinodlare med plantor och vineriutrustning och delar med sig av goda råd om vinmakning på svenska breddgrader.
Klagshamns vingård i april Vingården ligger nära kusten
Vingården
Klagshamns vingård är ca 2 hektar stor och på den odlas framför allt solaris, men även lite rondo och cabernet cortis. Murre och Lenas mål är att tillföra vinvärlden något nytt. Ambitionen är att producera de bästa viner som är möjligt baserat på vad som är lämpligt för väder och vind där vingården ligger. Vinerna ska berätta något t .ex. varifrån det kommer eller vilken druvsort det är. Röda viner gör man bara de år då förutsättningarna är helt rätt för det. Enligt Lena inträffar det kanske 3 gånger under en tioårsperiod. Övriga år blir det vitt och rosé i buteljerna.
Klagshamn producerar ca 8.000 – 10.000 vinflaskor per år. Vingården har ingen ekologisk certifiering men Murre och Lena gör allt enligt ekologiska principer. Allt arbete som rör vinstockarna är manuellt. Vilket bland annat medför att man måste kalla in vänner och bekanta för att hjälpa till med skörden. Lena förklarar för oss att de inte vill certifiera sig då de måste ha friheten att använda t ex kemiska svampdödade medel om inget annat hjälper. Den senaste gången det skedde var dock så långt tillbaka i tiden som 2010.
Inkognito är välkänt bland svenska vinkännare I april har vinstockarna ännu inte slagit ut på Klagshamn men snart så
Stor mängd olika viner
Experimentlustan i vinmakningen är stor vilket kommer till utryck i en mängd olika buteljeringar som skiftar år från år. Vinerna Inkognito, Ego och Textur är välkända bland vinkännare. Textur är av många ansett som det bästa svenska orangevinet.
Den 1 juli släpper Klagshamns vingård vinet Svearike som fått sitt namn av att allt med vinet är gjort i Sverige. Det har t.o.m. lagrats på svenska ekfat. Det ska bli väldigt spännande att provsmaka.
Prisbelönta viner och vinmakare
Vinerna från Klagshamn har vunnit flera utmärkelser både inom Sverige och utomlands. Därtill fick Murre det Skånska Gastronomipriset år 2017 med en motivering som jag bara inte kan låta bli att återge; ”Det omöjligas konst fängslar alltid de stora mästarna. Att göra Sverige till ett vinland sades vara en uppgift lika omöjlig som att bygga en bro till Köpenhamn. Murre Sofrakis banade väg, bröt mark och fick vinrankornas rötter att leta sig djupt ner i den skånska myllan. Murres viner tjusar numera de mest kräsna konnosörer. Föregångaren har blivit en förebild och bron till världen är byggd.”
Besök: Man kan boka besök på Klagshamns vingård mellan den 15 maj och den 15 augusti. Ett besök kostar 100:- per person men minimikostnaden är 800:-. Vingården är liten och Murre och Lena lever trots allt bara på sin vinodling.
Prova: Klagshamn Ego och Klagshamn Textur.