Att resa med kanalbåt på Canal du Midi är en rofylld och härlig upplevelse som jag mer är gärna rekommenderar. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av båtliv, även om det så klart underlättar. Båtarna är anpassade för kanalfärder och att personer utan vana hanterar dem. Vi har sedan många år god båtvana och klarade lätt av att slussa och lägga till på bara 2 personer. Oavsett om ni har båtvana eller inte så kommer ni att få en genomgång av båten och även övningsköra lite innan ni ger av.
I det här inlägget har jag samlat mina bästa tips inför en kanalfärd på Canal du Midi.

Hyra kanalbåt
Det finns flera företag som hyr ut kanalbåtar på Canal du Midi. Vi hyrde båt av Le Boat som är en av de större uthyrarna men det finns flera andra. Les Canalous är t.ex. en annan av de stora uthyrarna på kanalen. Om ni söker på internet kommer ni att hitta flera olika alternativ.
Utsikt över Canal du Midi från flybridge En av alla slussar på Canal du Midi
Kanalbåten
Om möjligt hyr en båt med bog- och aktersidopropellrar (trusters). Det förenklar oerhört både i slussar och vid tilläggning, framför allt om ni är få i båten.
Det är väldigt bra om ni kan stå ute och manövrera båten. Vi såg flera båtar som bara kunde styras inifrån hytten. Det kan bli varmt och dessutom tråkigt att stå inne ensam om alla andra är ute på soldäck och njuter av sol och lite svalkande fartvind.
En bimini (uppfällbar markis) eller rejäla solparasoll är ett måste. Biminin går att ställa i olika lägen och blir ett effektivt solskydd när ni sitter på soldäck och äter. Under färd är det enklast att biminin/solparasoll är nedfällda då ni ganska ofta kommer att passerar under låga broar mellan och vid slussarna.
Kan det här vara en bra plats att lägga till för natten? Middagsdags någonstans längs Canal du Midi
Vatten
Fyll alltid på båtens vattentanken då du angör en hamn där det finns vatten. Alla hamnar har inte vatten och du vill inte vara kort på vatten när du hittar en mysig plats längs kanalen där du vill lägga till. Vi var mellan 2 – 4 personer på vår båt och var aldrig i närheten av att göra slut på vattnet. Dubbelkolla gärna hur mycket vatten tanken på er båt tar så ni kan planera åtgången lite. Man vill ju helst inte att vattnet blir stillastående i tanken för länge heller.
Kartor och instruktionsbok
Le Boat gav oss kartor över kanalen och broschyrer med tips om hamnar, restauranger etc. Dessutom fick vi två stora instruktionsböcker. Instruktionsböckerna innehöll mycket information och är man ovan vid båt hittar man mycket matnyttigt i dem. Läs dem!
Vi hade också köpt en Fluviacarte, navigationskarta, över kanalen som var rolig att ha.
Pinje längs kanalen Homps i skymningen
Hyr cyklar
Ni ska absoluta hyra cyklar. De är bra att ha då ni lägger till i någon liten stad och behöver fylla på förråden. Det är ganska vanligt att affärerna ligger i utkanten av byn. Därför är det också bra om cyklarna har korg. Våra hade inte det men vi hade ryggsäckar med oss som vi kunde packa i.
Vi använde också cyklarna för att utforska omgivningarna lite. Det var jätteroligt att ge sig iväg ut bland vinfälten på de små slingrande vägarna. Man får inte bada i kanalen men vid t.ex. Agde och Port Cassafières är kanalen en knapp kilometer från Medelhavet så det går enkelt att cykla ned för ett dopp om man vill. Vid t ex Homps finns det även en liten sjö med fina sandstränder där det är populärt att bada.
Proviantering med cykel Matlagning på kanalbåten
Att slussa
Det är inte svårt att slussa och ni kommer snabbt att lära er. Dessutom har ni gott om tid på er i slussarna så det är ingen stress. Det underlättar så klart ju snabbare man får till rutiner. Se också till att hela tiden kommunicera med varandra och de andra båtarna i slussen, allt för att förenkla. Då blir det så trevligt och roligt som det ska vara.
Känner man sig osäker vid slussarna kan det vara bra att släppa av en person redan innan slussen. Den personen kan då gå fram till slussen och ta emot tampar och lägga runt pollarna och ge tillbaka dem till någon på båten. Läs instruktionsboken som jag skriver om ovan så får ni ännu fler bra tips om hur ni enklast gör vid slussarna.
Det är enklare att slussa nedför än uppför. Då ni går uppför strömmar vattnet mer på ytan och tar tag i båten så du behöver hålla emot lite med förtampen. När ni slussar nedför kommer ni knappt att känna av någon ström alls. På Canal du Midi innebär det att det är enklare att gå från Toulouse till Medelhavet än tvärtom.
Vill du absolut inte slussa kan du åka på den del av kanalen som går mellan Homps och Béziers. Då får du 54 km kanalfärd utan slussar.
Slussarna är öppna mellan 9:00 – 12:00 och 13:00-19:00. Är det mycket båtar på kanalen är det bra att angöra natthamn efter en sluss och inte precis före. Ni får en lugnare start på morgonen på så sätt.
Glada slussare Man vänjer sig snabbt vid att slussa
När är det säsong för att åka på kanalen
Canal du Midi är öppen mars till oktober. Högsäsongen för kanalbåtsfärder är juli och augusti. Då är det varmt och soligt och mycket båtar på kanalen. Juni och september bjuder fortfarande på varmt härligt väder med det är mindre båtar och lugnare runt kanalen. Lågsäsong är april, maj och oktober. Då är det betydligt mindre båtar på kanalen och det är inte säkert att alla restauranger etc är öppna.
Vi gjorde vår kanaltur i mitten av september och tyckte det var väldigt bra både temperatur och vädermässigt. Vi hade regn en dag och lite svalare väder 2 dagar. Majoriteten av dagarna låg temperaturen på runt 30 grader så det var skönt med svalkan från fartvinden då vi sakta tog oss fram på kanalen.
Canal du Midi state of mind Morgon vid Béziers
Vår kanalresa
Vi var ute i två veckor på kanalen. Det vanligaste är nog att man är ute i en vecka. Jag tror att 10-12 dagar är perfekt för att man ska hinna med att utforska kanalen och även se lite av närområdet. Vi startade i Castelnaudary och slutade vår resa i Port Cassafiéres. Start- och sluthamn styrs lite av var den kanalbåtsfirma ni anlitar har sina baser.
Vi åkte till Castelnaudary med bil från Menton. Bilen kunde vi parkera på Le Boats parkering i Castelnaudry. När vi skulle åka hem var vi i Agde. Vi tog vi tåg tillbaka till Castelnaudary och hämtade bilen. Tågresan från Agde till Castelnaudary togs inte mer än ca 2 timmar med tågbyte i Béziers. Därefter körde jag bilen de 15 minuter det tog från Agde till Port Cassafiéres och mötte upp Magnus som körde båten dit. Det är inga slussar på sträckan mellan Agde och Port Cassafiéres så det är inga problem att vara ensam på båten den sträckan.
Solnedgång över Canal du Midi Två nöjda bröder på Canal du Midi
Vi växlade mellan att ligga i hamn och att lägga till vid någon vacker plats längs kanalen. Vi stannade 2 nätter i Carcassone, Homps, Le Somail och Agde. Längden på stoppen styrdes av vad vi ville utforska i närområdet och att vi skulle plocka upp/ lämna av Magnus bror och syster med maka/make (Johan och Annika, Beata och Chris) som gjorde oss sällskap på olika delar av kanalen. Kanalen är inte längre än 54 km och det är lätt att ta sig med tåg mellan flera av städerna längs den. Så med lite planering fungerar det lätt att hoppa på/av under färden.
Ni kommer att stöta på flera restauranger som serverar mat som är speciell för regionen. Cassoulet serveras överallt. Det är en gryta med vita bönor, fläsk- och anka. Vi åt den på restaurang Le Tirou strax utanför Castelnaudary som är känd som huvudstad för Cassoulet.
I den pyttelilla byn Villepetit stannade vi till för en fransk matlagningskurs hemma hos Heather och David på Cooking by the Canal du Midi. Det var hur roligt som helst! Nu kan vi göra den perfekta ostsufflen för att inte tala om en fullständigt gudomlig chocolat fondante!
Matlagning hemma hos Heather och David på Cooking by the Canal du Midi Klassisk Cassoulet – mums!
Generellt sett är vår erfarenhet från kanalen att det är både roligare och trevligare att stanna till i de mindre städerna än i de större. När ni planerar er färd längs kanalen är det också viktigt att tänka på att ni färdas i en hastighet som går att jämför med en promenad i högt tempo. Till det kommer stoppen för slussning som också tar tid. En enkel-sluss tar runt 30 min om du kommer till den med perfekt timing, dvs att du inte behöver vänta på att andra ska slussa så klart. Annars kan det ta upp till 1,5 timmar. Det kan låta irriterande – men jag lovar – ni kommer snabbt att komma in den lugna, vänliga atmosfären som präglar Canal du Midi och alla små städer runt omkring den.
The Canal du Midi State of Mind!
Canal du Midi En anka som har intagit en gammal kanalbåt
Mer tips
Fler tips och bilder inför din resa hittar du här.
Häftigt att läsa igen!! Jag förstår att 2 bröder är glada efter en sådan resa.
👍😎