Besök Capri, Italien – mina bästa tips

Capri är azurblått medelhav och underskön natur kombinerat med lyx och flärd. Det är inte konstigt att den lilla ön har varit ett favoritresmål ända sedan romartiden. Kejsaren Tiberius styrde under flera år romarriket från Villa Jovis på Capri och redan då ryktades det om ett leverne med ett överflöd av både mat och andra njutningar. Under 1800-talet flockades konstnärer, intellektuella och författare på ön. De lockades av den inspirerande naturen, det milda klimatet och den liberala livssynen. Det samma gällde även vår egna berömda läkare Axel Munthe som kom hit 1885 och blev handlöst förälskad i Capri.

Vid mitten av 1900-talet började Capris mer glittriga era. Capri blev det internationella jetsetslivets mittpunkt och Capribyxan och Caprisandalen gjorde sitt segertåg i modevärlden. Än idag fungerar Capri som en magnet för ”the rich and famous” som gärna lägger till med sina yachter för att besöka någon av öns restauranger eller gå på nattklubb.

Att besöka en plats som är så omskriven och har ett sådant skimmer över sig är inte alltid lätt och Capri är inget undantag. När man kommer med färjan från fastlandet och kliver i land i det röriga folkvimlet på kajen i Marina Grande är det inte helt lätt att se skönheten och attraktionskraften. Det är mest souvenirbutiker, turistrestauranger och barer som lockar med happy hour. Glamouren känns långt borta. Men ge det lite tid och sök dig bort från de värsta turiststråken så kommer även du att känna av Capris alldeles speciella dragningskraft. Här får du min bästa tips inför ditt besök.

När är det bäst att besöka Capri

På våren är Capri översållat av blommor. Men även om luften är varm är havet fortfarande kallt. Så vill du kunna njuta av bad är det bäst att vänta några månader till. September/oktober är det något mindre turister men fortfarande varm och skönt i både luft vatten. Sommarmånaderna däremellan är det högsäsong och är fullt med turister överallt.

Capri har runt 20.000 besökare varje dag under högsäsong. De flesta av dem besöker ön över dagen och kommer med färja från Sorrento. Det gör att det kan vara trångt på färjan så var beredd på att boka biljett i tid och du kan inte heller räkna med att du får åka med just den färja du tänkt dig. Den sista färjan till fastlandet går vid 18/19-tiden och efter det brukar det infinna sig lite mer av ett lugn på ön även under högsäsong. Jag rekommenderar att du sover över på Capri i alla fall en natt eller två – du kommer att få ut så mycket mer av ditt besök. Är du ute efter nattliv är ett hotell eller B&B i närheten av Capri stad det bästa, annars skulle jag välja pittoreska Anacapri som ligger mitt på ön. Eller varför inte en natt i båda städerna?

Marina Grande kan vara förvirrande

Marina Grande är Capris stora transithållplats. Alla som åker till eller från ön passerar där. Det är stökigt och rörigt dagtid och för den nyanlände turisten svårt att orientera sig. Jag rekommenderar att du tar funicularen (bergbanan) upp till Capri stad från Marina Grande. Det gäller avsett om du bokat boende i Capri stad eller någon annanstans. Du hittar funicularen till höger om färjehamnen. Observera att du först måste köpa biljett vid hamnkontoret som också ligger till höger om färjehamnen, snett mittemot funicularen. Väl på funicularen kommer att du vara uppe i Capri stad i ett nafs.

Ska du till ett boende som ligger utanför Capri stad hittar du busstationen till höger om funicularen. Vitsen med att åka hit och inte ta bussen nere i Marina Grande är att det brukar vara mindre kö här uppe. Bussarna är små och blir snabbt fulla. Ett alternativ är så klart också att ta en av öns taxibilar med soltak. Dyrare än buss men mer bekvämt och beroende på förare, mer eller mindre nervkittlande. Vägarna på Capri är få, smala och välförsedda med hårnålskurvor som inte lämpar sig för möten.

La Piazzetta

Precis intill funicularstationen uppe i Capri stad hittar du ”La Piazzetta” eller som torget egentligen heter Umberto 1. La Piazzetta är ”torgernas torg” i lilleputtformat, komplett med kyrka, klockstapel, barer med kypare i cremevita kavajer och Michelinkrog. Här kan du äta frukost på morgonen, ta en aperitif innan maten och en digestif innan sängdags. På kvällen, när dagsturisterna har åkt men innan middagen, är det här det perfekta stället för dig som vill spana efter kändisar.

Faraglioni och Marina Piccola

Från La Piazzetta går du den lilla gränden via Tragara till Belvedere di Tragara. Du kommer att mötas av en fantastisk vy över Faraglioni, de tre ståtliga kalkstensklipporna som med taggiga siluetter sträcker sina tentakler mot himlen från medelhavets djup. Härifrån finns flera leder som tar dig runt kusten, det vill säga om du är beredd att gå de hundratals trappsteg som bygger upp dem.

Här hittar du också via Krupp som leder ned till den lilla stenstranden Marina Piccola. Där kan du bada i den legendariska poolen, hyra en solstol och äta på Canzone del Mare. Det var här den nyskapande modedesignern Emilio Pucci öppnade sin första butik 1951 och dåtidens jetset samlades för att njuta av livets goda. Idag är Canzone del Mare inte lika hett men fortfarande värt ett besök.

Blå grottan

Det må vara hur turistiskt som helst men ett besök i Grotta Azzura är ett måste när man är på Capri. Grottan är 60 meter lång och 25 meter bred. Öppningen till grottan är inte mer än någon meter hög och ligger delvis under vatten. Ljuset letar sig in via den pyttelilla grottöppningen och lyser upp grottan i fluorescerande blått. För att komma in i grottan får du halvligga på golvet i en liten roddbåt under tiden som roddaren väntar på rätt våg för att dra in er i grottan. Väl inne tävlar roddarna om vem som får akustiken mellan grottans väggar att ljuda bäst genom att sjunga italienska slagdängor. De förväntar sig dricks efter prestation och får du ett extravarv i grottan är det en tydlig indikation på hur roddaren själv bedömde sin skönsång.

Du tar dig hit med båt från Marina Grande eller med buss från Anacapri. De som kommer med båt har företräde till de små roddbåtarna som tar dig in i grottan så var förberedd på att du kan få vänta en stund om du kommer landvägen.

Hyr båt

Att uppleva Capri från havet är något alldeles speciellt och något jag verkligen rekommenderar. Du kan hyra en skeppare och en sol- och badbåt för några timmar i Marina Grande. Ta med en flaska bubbel, en picknick-lunch och en handduk och du kommer garanterat att känna dig ”on-top-of-the-world”, om så bara för några timmar. Att lägga till i en liten vik omgiven av vita kalkstensklippor och låta kroppen glida ned i det azurblå havet är helt enkelt magiskt. Glöm inte att be skepparen stanna till vid Grotta Azzura på vägen tillbaka till Marina Grande.

Har du ont om tid kan du följa med på en tur på en av de större sightseeingbåtarna som gör entimmes turer runt ön. Det blir ingen ”top-of-the-world” känsla men är bättre än ingen båttur alls.

Monte Solaro

Ta linbanan från Anacapri upp till Capris högsta punkt Monte Solaro, 1.932 m.ö.h. Själva linbaneturen är en upplevelse i sig men kanske inget för den höjdrädde. Du sitter ensam i en enstolslift som du hoppar på och av i farten. Väl uppe får du en hänförande utsikt över Capri och Neapelbukten. På toppen finns ett café som även serverar enklare rätter.

Se solnedgången från Punta Carena

Punta Carena är Capris sydligaste udde och är en perfekt plats att besöka när solens sista strålar färgar himlen och havet rosarött. Beställ en Aperol Spritz i någon av de två små barerna vid stranden och slå dig ned. Lyssna på vågorna som smeker stranden och känn hur solens sista röda strålar värmer huden innan den sjunker ned i medelhavet. Settingen är helt magisk – havet, den lilla stranden, solen, livräddningsbåtarna i vitt och rött med texten ”Salvataggio”, italiensk musik i högtalarna på baren – den som inte känner sig förflyttad till en italiensk kärleksfilm är inte född.

Vandra längs ändlöst glittrande hav

Ingen ”bästa tips lista” är enligt min mening komplett utan åtminstone en vandring. Gillar du vyer över ändlöst glittrande hav, hisnande bråddjup, känslan av att vara mitt i världen, ensam och samtidigt omsluten av vacker natur, doften av tall, små undangömda vikar och historiska fort då är det här vandringen för dig. Vandringen är en kombination av två olika leder; Sentieri dei Fortini och Sentieri dei Faro Punta Carena, ca 9 km.

Sentieri dei Faro Punta Carena

Ta sittliften upp till Monte Solaro. Därifrån går den omarkerade leden till Faro Punta Carena. Du hittar den till höger direkt efter att du stigit av liften. Du ser början av stigen från liften strax innan toppen. Fråga liftskötaren om du är osäker.

Den första delen av vandringen är inget för den som lider av stark svindel. Stigen vindlar sig fram precis längs med bergskammen. Klipporna störtar lodrätt ned i medelhavet på ena sidan och lutar skrovligt ned mot dalen på den andra. Belöningen är bedövande vackra utsikter med obruten havslinje på ena sidan och Neapelbukten på den andra. Jag hade ”glömt” att berätta för Magnus att vandringen skulle börja med vad han kallade – ”Balansering på bergskammar” och han muttrade ilsket när jag därtill bad honom att ta kort men när vi kom ned på lite bredare stigar var även han glad och över de fantastiska vyerna.

Sentieri dei Fortini

Stigen slingrar sig fram och nedåt längs med tre bergskammar. Den är omarkerad men följer hela tiden kustlinjen så den är inte svår att hitta. Efter några kilometer, precis när det äntligen planat ut lite, övergår stigen i en lång trappa som tar dig ned till en väg. Längs med vägen löper en stig som du följer norrut. Nu lämnar du Sentieri dei Faro Punta Carena som går söderut och övergår till att följa Sentieri dei Fortini. Här och var kommer du att se glaserade keramikplattor som berättar om stigen och växtligheten kring den.

Vandringen fortsätter att löpa kustnära men du är nu på lägre höjd och kommer känna stråk av havssalt som blandar sig med doften av örter och blommor längs med stigen. Vandringen kommer att ta dig genom otämjd natur, förbi ruiner av fort, exklusiva villor och genom olivlundar. Följer du Sentieri dei Fortini till dess slut kommer du till den blå grottan varifrån du kan välja att vandra eller ta bussen tillbaka till Anacapri. Här finns också ett litet café där du kan få en enklare lunch.

Anacapri och Villa San Michele

Många turister som besöker Capri över dagen tar sig inte besväret att åka upp till Anacapri. Det är synd för Anacapri är väl värt ett besök. Passa på att ta dig tiden att strosa genom de små vindlande gränderna som inte är bredare än att två vespor precis kan mötas. Vi blev hämtade vid busstationen i Anacapri och skjutsade till vårt hotell i en minibuss. När chauffören svängde in bland gränderna i gamla stan trodde vi att han var smått galen. Vid vissa passager kan det inte ha funnits mycket mer än några centimeter till godo på vardera sida av bussen.

Missa inte heller att ta ett glas vin vid torget framför kyrkan medan barnen leker och spelar fotboll precis intill. Ta dig tid att att bara sitta ned, insupa miljön och njuta. I Anacapri finns ett lugn som du inte hittar i Capri stad. Vill du kan du också alltid roa dig med att försöka tyda de så typiskt italienska ansiktsuttryck och gester som ackompanjerar samtalen som pågår mellan lokalborna runt omkring dig. Det är som en liten non-stop teaterföreställning.

Villa San Michele

När klockan passerat 16 och de guidade turistgrupperna åkt ned till Capri stad igen är det dags att sakta vandra till Axel Munthes Villa San Michele och njuta av utsikten, den vackra trädgården med sina exotiska växter, antika konstverk och vackra kolonner. Hit kommer turister från hela världen för att besöka museet och lära sig mer om Axel Munthes spännande liv.

Axel Munthe som dog 1949 var läkare, konstsamlare, författare och talade flera språk. Han blev med tiden drottning Victorias livläkare och enligt ryktet kanske även hennes älskare. Axel Munthe utbildade sig till läkare i Frankrike. Efter utbildningen öppnade han privatpraktik i Paris där han även var läkare till den svenska konstnärskolonin. Sedermera blev han läkare till societeten i Rom där han öppnade en lönsam praktik vid spanska trappan. Samtidigt vårdade han de fattiga i samhället utan att ta betalt. Något som gjorde honom omåttligt populär. Han beskrev sitt liv i Boken om San Michele som gavs ut på engelska 1929. Boken blev en internationell bästsäljare och översattes till mer än fyrtio språk.

Under säsong anordnas ofta konserter och andra framträdanden på Villa San Michele. Aktuell agenda hittar du på Villa San Michele’s hemsida.

Signaturrätter från Capri

Capri är inte bara en fröjd för ögat utan även för gomen. Överallt på ön hittar man doftande citronlundar. Att Capriborna är stolta över sina söta citroner märker man även i matlagningen. ”Lemo risotto” till. exempel är en klassisk skaldjurspasta med mycket citron.

Den som tycker om fisk och och skaldjur kommer att finna sitt lystmäte på Capri. Varenda restaurang har minst en rätt med dagens fångst från havet. Några goda lokala fiskar är saraghi och dentice. Prova till exempel Scialatielli som är färsk pasta serverad med skaldjur eller sauterade grönsaker. Impepata di cozze är små musslor som kokats i vin och serveras tillsammans med bröd, en perfekt förrätt.

Ravioli Capresi är pasta fylld med parmesan, lagrad caciottaost, mejram och serverad med en tomat och basilikasås.

Självklart måste jag även nämna klassikern Caprese, salladen på tomater, mozzarella, olivolja och basilika. Caprese betyder helt enkelt ”från Capri”, så var i världen kan det vara bättre att äta en Caprese än på Capri?

Caprese ska inte sammanblandas med Torta Caprese. Den sistnämnda är en syndigt god chokladtårta gjord på rostade mandlar, mörk choklad, socker och ägg.

Restaurangtips

Restauranger kommer och går men på Capri finns det några som klarat av att hålla hög klass år efter år.

Il Riccio

Il Riccio är den överlägset bästa fisk- och skaldjursrestaurangen på Capri. Dessutom med ett fantastiskt läge med en terass vid havet precis intill Grotta Azzuro. Men smakar det så kostar det – här är det inte billigt men vill du smaka på fisk och skaldjursrätter utöver det vanliga är det hit du ska söka dig. Därtill ingår möjligheten till ett dopp från klipporna nedanför restaurangen och en perfekt vy över solnedgången.

Mammá

Ristorante Mammá ligger precis intill La Piazetta i Capri stad och har en Michelin stjärna. Här serveras pasta och fisk i flygande fläng mellan bord där det pratas och skrattas till långt in på småtimmarna. Rätterna som har en modern tvist baseras på lokala fräscha råvaror och vinlistan är lång som en halsduk. Priserna är ”moderata” och bli inte förvånad om en filmstjärna slår sig ned vid bordet intill.

Da Paolino

Slå dig ned på terassen under citronträden på Da Paolino i Marina Grande. Här kan du beställa klassiska pasta, fisk och kötträtter från södra Italien och Capri.

Da Gelsomina

Da Gelsomina som ligger strax utanför Anacapri kan du inte bara äta gott du kan även sova över och starta morgonen med ett dopp i poolen med utsikt över medelhavet. Da Gelsomina är familjeägd och du blir serverad vällagad lokal mat baserad på råvaror från trädgården och omgivningarna.

Italien – fler platser att besöka

Vill du få andra tips om platser att besöka i Italien följer du den här länken Italien

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

3 kommentarer

  1. Följde vägbeskrivning till via Krupp vilket blev helt fel. Inte kul när man gör en dags besök på Capri/ Ulf 20220915

    • Hej Ulf! Det var tråkigt att höra! Jag brukar försöka att vara noggrann när jag beskriver vandringar och vägar men tyvärr kan det ju ändå uppstå missförstånd eller att något har ändrats på platsen som gör det svårare att förstå beskrivningen. I just det här fallet var jag inte speciellt detaljerad med hur man ska gå för att hitta exakt rätt utan beskriver mer att man hittar vägen i närheten av La Piazzetta och inte minst att vägen finns och vart den leder. Oavsett var det tråkigt att du gick fel. Jag hoppas att du fick en bra vistelse på Capri ändå.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.