Top 5 resetrender 2019

Nytt år, nya mål, löften och utmaningar. Jag har sökt runt efter vad som spås bli 2019 års resetrender. Det är många som försöker förutspå – och styra – hur vi kommer att resa det kommande året. Condé Nast, Lonely Planet, National Geographic, Forbes, Booking, SAS, ett antal resebyråer, Carlson Wagon Lit, NY Times för att nämna några. Vad underlaget för alla dessa trendrapporter är går inte alltid att utläsa, men vissa som t ex Booking har sammanställt data från 163 miljoner gästrecensioner och enkäter med 21.500 personer i 29 länder. Efter att ha läst rapporterna ovan och googlat runt på internet så ser jag att det är några trender som återkommer i en eller annan skepnad i flera ”rapporter” så – varsågod här får du min högst ovetenskapliga sammanställning över Top 5 resetrender 2019. (Fotona är ett hopklipp från olika resor som jag gjort).

Mini-resor med maxade upplevelser

Allt fler personer åker på mini-semestrar i stället för på längre resor. Enligt Forbes så säger 53% av globala resenärer att de planerar flera weekend resor under 2019 i stället för längre semestrar. Några av orsakerna är att det blivit allt enklare och billigare att köpa flygbiljetter, det är billigt att hyra bil och det är enklare att planera en kort resa än en lång. Dessutom kommer vi att se ett växande intresse för att bo på unika och spektakulära ställen och det är också enklare vid kortare resor. Enkelt uttryckt – vi vill göra kortare resor som ger större upplevelser.

Medvetet resande

Enligt Booking så anser 50% av personerna i deras undersökning att det är viktigt att undersöka sociala förhållanden på resmålet innan man reser (mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden, jämställdhet). 58% väljer bort en resa om det kan påverka lokalbefolkningen negativt. Det finns också fler och fler internetsidor som rankar t.ex. hur säkert det är att resa som ensam kvinna i ett land eller hur hbtq-vänligt det är. Bland unga resenärer (18-34) säger över 30% att de under 2019 tänker resa för att besöka en pridefestival.

En trend som jag faktiskt inte har hittat i någon rapport men som jag ser ligger och bubblar i sociala media i Sverige är att resa med tåg i stället för flyg. Vagabond har gett ut en specialtidning om tågresor i världen och på Facebook finns en särskild grupp för tågsemester. Det som tas upp i flera trendrapporter är att vi vill ta det lugnare och resa långsammare, vilket i sig talar för tåg kan man tycka, men vi spås flyga allt mer.

Off the beaten track

Enligt flera trendrapporter kommer vi allt mer att söka oss bort från de vanliga turiststråken och till mer outforskade territorier. Kanske kan man koppla ihop det med en annan trend enligt vilken vi allt mer värdesätter personliga upplevelser framför materiella saker. För personer under 35 år är också platsens instagramvänlighet en viktig parameter när man väljer vart man ska åka – ”Insta-Holiday” – ett nytt uttryck att lägga på minnet.

Dark skies

Dark Skies är ett uttryck som vi kommer att få höra oftare i resesammanhang. 80% av jordens landyta är ljusförorenad, dvs nattens stjärnhimmel störs av artificiellt ljus. Nu finns Dark-Sky parker, parker som det är extra bra att se natthimmlen ifrån och som är certifierade av International Dark-Sky Association (jag hade verkligen ingen aning om att det fanns en sådan förening). Dark-Sky parker finns bland annat i Sydvästra USA (Natural Bridges i Utah, Flagstaff, Arizona, Grand Canyon), Japan (Irimote-Ishigaki National Park i Okinawa) och i Norra Storbritannien (Northumberland National Park och Kielder Water & Forest Park). Är man intresserad av natthimmeln ska man så klart inte glömma att vi i Skandinavien också har det fantastiska Norrskenet som ju varit en turistattraktion länge.

Piemonte

Enligt booking är 40% nyfikna på framtidens rymdresor och nästan lika många, 38%, kan överväga att själva ta sig en tur ut i rymden. Well – det tar nog några år innan det är dags för resor till månen, men det finns många ställen kvar på jorden att besöka för de flesta av oss, så jag skulle inte vara alltför orolig. Lonely Planet listar Piemonte i Italien på plats nummer 1 av 10 regioner i Best in Travel 2019. Jag är inte alls förvånad över att Piemonte toppar listan. Det är en underbar region att besöka. Några favorittips från min sida är:

Vandra Barbaresco till Barolo – helt underbart! Här kan du läsa mer.

Besök Piemontes huvudstad Turin. Det är en stad som är perfekt för ett weekendbesök och den är ännu inte upptäckt av de stora massorna. Här får du veta mer om denna stad som innehåller så mycket.

Gillar du att åka skidor? Missa inte Limone en lite pärla 2 timmar från medelhavet. Här får du guiden till hotell och restauranger.

Augmented Reality

Oavsett om du gillar det eller inte – VR (Virtual Reality) och AR (Augmented Reality) är här för att stanna och nu spås de göra sin entrée i resebranschen. Jag har svårt att se framför mig att ”Armchair Travel” kommer att slå ut ”the real stuff”. Men visst lägger du på en dimension till när du besöker t ex Place de la Bastille i Frankrike, sätter på dig ett par VR-glasögon och kliver in i 1400-talets Paris. Ganska häftigt tycker jag och det är verklighet redan idag. På motsvarande sätt kan du, om du besöker 125:e våningen på världens högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai, använda VR för att klättra till toppen av tornet och sedan göra ett free-fall 828 meter till marken. Hua!

Nej till plast

Vi är många som oroar oss över plastens skadeverkningar på djur och natur. 2019 spås bli året då vi kommer att ställa högre krav på att hotell och boenden minskar användandet av plast och går mot en mer hållbar framtid. Enligt Booking säger 86% av resenärerna att de skulle kunna tänka sig att lägga mer tid på aktiviteter som minskar miljöpåverkan på sin resa och 37% säger att de kan tänka sig att plocka plast och skräp på stranden eller vid en populär sevärdhet. Jag blir glad varje gång jag ser någon plocka upp skräp från marken och försöker göra det själv. Men nog kan vi alla bli bättre på att dra vårt strå till stacken.

Mina resplaner för 2019

Att titta på foton från tidigare resor, som jag gjorde när jag letade foton till det här blogginlägget, ger en verkligen nostalgikänslor och reslusten blir superstark! Rekommenderas varmt om du vill få inspiration till planering av sommarens resa. Vi har ganska många resor planerade för 2019 redan men nu vill jag nog klämma in någon till – säg inget till Magnus bara…

Vi har en blandning av kortare och längre resor i planen så här långt. Vi ska hälsa på Magnus syster och familj i Montana och passa på att besöka Yellowstone. Magnus har tagit kanalbåtsintyg så vi ska åka kanalbåt i Frankrike. Week-end i Portugal, vandring i Gorge de Verdun , skärgård – så klart, Verona, mera Piemonte blir det säkert också. Närmast på tur ligger en resa till Lyon och Bocus d’Or – jag nyper fortfarande mig själv i armen över att det är sant!

En sak är säker – jag låter mig inte styras av trendbarometrar utan låter lust och intresse styra. Självklart kommer jag att berätta om våra resor och äventyr på bloggen – jag hoppas att du vill följa med oss genom att läsa. Har du tips på saker vi bör göra eller ställen vi bör besöka på våra resmål 2019 får du gärna höra av dig! Hur ser dina resplaner ut 2019?

Lonely Planets Top 10 Regioner

  1. Piemonte, Italien
  2. Catskills, USA
  3. Norra Peru
  4. Red Center, Australien
  5. Skotska högländerna och dess öar
  6. Bortre östra Ryssland
  7. Gujarat, Indien
  8. Manitoba, Canada
  9. Normandie, Frankrike
Mont St-Michel, Normandie
Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.