Mattrender 2019

I fredags blev det helt klart att vi får åka till finalen i Bocuse d’Or för att hejja på det svenska laget med Sebastian Gibrand i spetsen. Efter att ha glädjeskuttat klart hemma i köket började jag så klart läsa allt om Bocuse d’Or på nätet. Dessutom tänkte jag att det skulle vara roligt att vara lite påläst på vad 2019 års mattrender är, kanske får jag tillfälle att ställa lite frågor till en välrenommerad kock eller någon konnässör kring vad de tror att matåret 2019 kommer att föra med sig.

Efter att ha googlat runt lite så ser jag, precis som för resetrenderna 2019 (top-5-resetrender-2019), att det är några teman som återkommer. Vad gäller mattrender så verkar det finnas lite mer regionala skillnader beroende på var i världen man bor. Men överallt återkommer; Hållbarhet, Hälsa och Bekvämlighet.

Vegetarisk restaurang på Floridas västkust

Vegotrenden håller i sig

Vi är många som har börjat äta mer vegetariskt under 2018 och den trenden håller i sig och förstärks. Under 2019 kommer vi att få se än mer vegetariska alternativ till kött och fisk. Jackfruit spås bli den riktiga trendingrediensen när vi lagar mat. Jackfruit kommer från Asien där den växer vilt i regnskogarna. En frukt kan väga 40-50 kilo och ett träd bär mängder av frukt. Frukten är söt och smaken melonliknande. I Sverige kan du köpa Jackfruit i salt lake och om du lagar den länge i tomatsås och kryddor så kan du använda den som ”pulled pork”. Pulled pork på Jackfruit var faktiskt tippat att bli en trendrätt i Sverige redan 2017 men då slog den aldrig igenom. Kanske är tiden mogen nu?

Lab grown ”motherless meat”

Odlat kött förväntas få sitt kommersiella genombrott under 2019. Enligt Baum + Whitman, en mat och restaurangkonsultfirma i USA, så kommer KFC att börja testa med labutvecklad kyckling på sina restauranger under 2019 och även Tyson Food och Cargill har investerat stora pengar i odlat kött. Motsvarande utveckling finns även inom fisk och läderindustrin. Hör du orden ”clean meat”, ”clean milk”, ”clean fish” så vet du att det är frågan om labbodlade produkter. Jag måste erkänna att för egen del känns det som det kommer att ta ett tag innan odlat kött hamnar i mun, hur ”clean” det än är.

Anti-inflammatorisk mat

Kunskapen om anti-inflammatorisk mat har funnits länge. Den svenske läkaren och professorn Stig Bengmark har i mer än trettio år utforskat tarmbakteriernas betydelse för hälsan. Under 2018 började trenden slå igenom i Sverige och många andra länder. Vetenskapsjournalisten Maria Borelius bok Hälsorevolutionen, som kom ut under 2018, toppar boklistorna i Sverige och har även getts ut på flera andra språk. (Maria delar med sig av sina erfarenheter och recept på både Facebook och Instagram om du vill veta mer). Nu börjar vi även se restauranger som fokuserar på olika hälsoteman. I Stockholm finns t ex restaurangen Kale & Crave som serverar mat för IBS-magar. Det är Sebastian Ingrosso, som själv lider av IBS, som har varit med och startat restaurangen.

Även bantningstrender kommer och går. 2019 är det periodisk fasta eller 16:8 som är hett. Metoden går ut på att du äter under 8 timmar och fastar i 16. Vanligast är att man fastar mellan ca 20:00 – 12:00 och äter mellan 12:00 – 20:00.

Jag är alldeles för odisciplinerad för att hålla fast vid strikta regler för vad jag får äta och när jag får äta det. Bantningsdieter är inte min grej. Jag försökte köra en fastekur för några år sedan men föll till föga redan andra dagen. Det kändes som jag skulle dö om jag inte fick tugga på något. Den anti-inflammatoriska maten är jag dock lite nyfiken på. Jag känner skillnad både på hur jag mår och hur pigg jag är beroende på vad jag äter, så den trenden kommer jag nog att utforska lite mer.

Bangkok

Individanpassade måltider

Alla är vi olika och det som är bra för en person kanske inte är bra för en annan. DNA tester för att ta reda på var man har sina rötter har blivit allt vanligare. Nu börjar vi även använda DNA tester för att individanpassa vår träning men också vår mat. Enligt Food & Friends årliga svenska trendrapport så finns det en restaurang i London, Vita Mojo, där din DNA testas när du kommer in och sedan får du din måltid anpassad efter vad just du behöver. Det blir spännande att se när den första DNA restaurangen dyker upp i Stockholm. Jag funderar mest på hur de gör DNA testet när du går in på restaurangen – via saliv eller blodtest?

Vissa måltider är godare än andra. Vandringspaus på Korsika.

Minska matsvinnet

En rörelse som växer sig allt starkare är försäljning av torrvaror som t.ex. ris, mjöl och pasta på lösvikt i stället för färdigförpackat. Utöver att minska matsvinnet så minskar det även förpackningsmängden. Om affärerna dessutom köper närproducerade varor så minskar transporterna. Trenden kallas Hyperlocal och är bland annat stor i Tyskland.

Även i Frankrike börjar så kallade ”Vrac” affärer, som säljer torrvaror på lösvikt, poppa upp lite varstans. I Frankrike finns också en stark tradition att man handlar sin mat på marknaden eller den lokala saluhallen och där är det lösvikt och närodlat som gäller. När vi är i Menton så börjar ofta dagen med ett besök på saluhallen för att köpa dagens middag. Vill man ha fisk är det bra att vara tidigt ute för då är valmöjligheten större. Frukt och grönt kan man köpa inne i hallen eller av de franska och italienska bönder som slagit upp sina stånd i skuggan utanför hallen. Kötthandlarna har alla sina specialiteter, vilken lär man sig efter ett tag.

Tystnad tack

Enligt restaurangguiden Zagat toppar oljud listan över vad som irriterar oss mest när vi går på restaurang. Tysta restauranger som inte spelar musik börjar dyka upp och i England finns även matbutiker som har ”tyst timme” vissa dagar i veckan. Tänk att komma in på ett tyst ICA eller Hemköp nästa gång du handlar – jag kan lätt föreställa mig att stressnivån går ned lite.

Oyster shack vid San Franciscoo

Make it Sour

Surt kommer bli trendsmaken nummer ett 2019 enligt Forbes 2019. Det är den koreanska, filippinska och persiska maten som har med sig de sura smakerna och som kommer att bli populära på våra tallrikar året som kommer. Kimchee är vanligt i Koreanska rätter och det sägs ju även vara en bra antiinflammatoriskt rätt så kanske finns det en koppling här?

Snabbmat i Seoul, Sydkorea

Bocuse d’Or

Bocuse d’Or ledning verkar inte ha kikat så mycket på trendspanarna när de bestämde ingredienserna till årets tävling. Temat på årets final är ”Coming back to fundamentals”. Det är två rätter som ska lagas. En kalvrack på ben med tillval av kalvbräss, lever, njure, fötter och/eller tarmkrås samt minst tre garnityr och en sås. Den andra rätten är en Chatreuse bestående av minst 50 % grönt och skaldjur samt minst ett garnityr och en sås. (En chatreuse är som en tårta med grönsaker i olika färglager). Sverige är ett av 24 länder som har gått vidare till final. Finalen går under två dagar 29-30 januari och Sveriges kandidat, Sebastian Gibrand, tävlar under dag två.

Trender eller inte se till att hålla tummarna stenhårt för Sebastian med team! Här hittar du en rapport från tävlingen Bocuse d’Or och här hittar du lite information om Sebastian Gibrand vår fantastiske svenske kock. http://gastronomisverige.se/bocuse-dor/

Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Share

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.